Zomers begin van de winter!

We zijn inmiddels alweer zo’n drie weken terug op Madeira. Stilzitten was er niet bij, want we kregen na twee weken al Bed&Breakfast-gasten en er moet altijd het één en ander gebeuren als het huis van verhuurstand in privéstand gaat. Het weer is de eerste twee weken zomers geweest, nu gaan we duidelijk naar de winter toe, maar zodra er zon is is het toch nog heerlijk weer. We klagen er niet over, Nederland rilt bij lage temperaturen en een gure wind, weten we…

Onze dag van aankomst was spannend. We hadden twee zaken waarvan we moesten afwachten of het volgens plan zou verlopen: we hadden een transfer-service besproken die ons naar huis bracht vanaf de luchthaven. Zouden ze klaarstaan? Tweede was onze auto, die na een dikke zes maanden nog altijd niet klaar was bij het laatste controletelefoontje, maar die ‘waarschijnlijk’ klaar zou zijn bij aankomst thuis. De transfer-service, die naar de wijdse naam ‘Pearl of the Atlantic’ luistert, was er, en bracht ons keurig naar huis tegen het afgesproken bedrag van €50. Vroeger wilden we nog wel eens voor 24 uur een auto huren bij Bravacar, die we sinds Marijke ons dat zei, steevast Jopie Buts noemen, dat kost minder, maar dan moeten we wel twee keer heen en weer rijden, waartvan de tweede keer met eigen auto én huurauto om hem terug te brengen, en per saldo komt dat duurder uit. Daarbij komt dus dat we niet weten of onze auto klaar is, want er was nog een onderdeel niet aangekomen. Of zo. Wel was ons beloofd dat we – mocht hij niet klaar zijn – een vervangende auto zouden krijgen.

Bij aankomst thuis hebben we, zoals afgesproken, de monteur gebeld en hij kwam er meteen aan. Niet met onze auto, maar met een aftandse Fiat Punto diesel, maar hij rijdt en we kunnen boodschappen doen. Het verdere verhaal over de auto krijgen jullie als het klaar is, dus als onze auto terug is.

Intussen blijven we liefst in de buurt, de Fiat is niet zo best meer en grote afstanden… liever niet.

IMG_20181103_082131.jpg

Ondertussen moeten we in de tuin aan het werk, Maria houdt gedurende de zomer de boel zo’n beetje in toom, maar ze heeft een andere standaard dan wij, en zolang het er gezellig en fleurig uitziet vinden we het wel goed. We kunnen zien dat de zomer niet zo droog en toch warm is geweest, het staat er allemaal fris bij en sommige planten moeten heel erg gekortwiekt worden. De palmvaren, zoals wij die vorig jaar nog noemden, had erg geleden bij de autobrand van vorige herfst. We zijn er inmiddels achter dat het een sagopalm is, en wij zijn verrast dat hij in plaats van alleen nieuwe bladeren ook een ‘bloem’gemaakt heeft. Dat is een enorme bol, waar uiteindelijk rode besjes inkomen en waar straks aan de bovenkant weer nieuwe bladeren uitkomen. Het is een heel trage groeier dus dat gaat allemaal nog even duren. De boomagave, die met Kerst rode bloemkaarsen maakt, is nu al in bloei, en dat is wat vroeg. De bougainvilles bloeien nog, maar lopen nu op hun eind. Ze stonden er prachtig bij op onze dag van aankomst, en boven het keukenterras heeft hij zich gemengd met de blauwe Thunbergia, niet te verwarren met de ‘Suzanne met de mooie ogen’, ook een Thunbergia, die in Nederland bekend is. De hortensia’s hebben weer onbeschoft grote bollen gemaakt. De rozen, die we tot op de grond hebben moeten afzagen, staan alweer hoog en hebben rijk gebloeid.

IMG_20181110_115653.jpg IMG_20181110_115817.jpg IMG_20181110_115628.jpg IMG_20181110_115734.jpg IMG_20181110_115725.jpg

We hebben intussen ook alweer kunnen genieten van prachtige zonsondergangen, inclusief de schitterende wolkenpartijen die er op Madeira bijhoren. Natuurlijk gebeurt dat allemaal in ons stamkroegje aan zee, de Bar de Pedra (de Stenen Bar) in Paúl do Mar, die onze vrienden en gasten intussen allemaal kennen.

IMG_20181112_172830.jpg IMG_20181114_180543.jpg IMG_20181112_180515.jpg IMG_20181112_174358.jpg

Inmiddels zijn onze heel gezellig gasten gearriveerd – en intussen zoals gepland ook weer een paar dagen aan het rondreizen over het eiland – en zijn we in vol bedrijf gegaan.

Afgelopen weekend moest de Fiat eraan geloven: we moesten naar Ponta Delgada, aan de andere kant van het eiland, waar onze vriend Martyn zijn zeventigste verjaardag vierde. Hij had de datum zodanig gepland dat wij al terug op Madeira waren, dus daar mochten we echt niet ontbreken. Het werd een heel gezellig weekend, er was een hotelletje afgehuurd, Estalagem Corte do Norte, met een ontzettend actieve een toegankelijke eigenaar, die – dat was te verwachten – met onze vrienden Nelio en Tobi bevriend bleek te zijn. Het merendeel van onze vrienden was er, dus het was dubbel leuk om zo iedereen weer terug te zien. De wijn en de poncha vloeiden rijkelijk en we hoefden gelukkig pas de volgende dag weer naar huis te rijden. Er was ook nog een dorpsfeest gaande dus ook buiten de deur hebben we ons de plaatselijke poncha goed laten smaken.

46417756_1886658978088067_201594396095807488_o.jpg 46451043_1886656168088348_5017035879248560128_o.jpg

Tenslotte willen we jullie nog laten meegenieten van drone-opnames boven het spectaculaire en voor velen bloedstollende pad dat van de op één na hoogste berg Pico Arieiro naar de hoogste berg Pico Ruivo loopt. Ik geloof niet dat wij dat pad gaan lopen…..

 

 

Share

Nieuwe video van Madeira

Hier is een van de mooiste videos van Madeira die we in de laatste jaren gezien hebben. Gevonden door onze vriend Tobi Hughes van het Engelstalige Madeira Island News blog.

Share

Levada do Furado

Levada do FuradoWie aan Madeira denkt, denkt natuurlijk meteen aan wandelen. Intussen hebben de meesten van onze lezers wel in de gaten dat we een solide vriendenkring hebben opgebouwd, met wie we, als het maar even kan, wekelijks een wandeling ondernemen, soms zelfs vaker. Deze week stond de prachtige wandeling van Ribeiro Frio naar Portela op het programma. Omdat wij met velen zijn, kunnen we het zo organiseren dat we auto’s aan het begin- en eindpunt stationeren. Voor wie dat niet kan staan er meestal taxi’s klaar, zowel op de Portela-pas als aan de kant van Ribeiro Frio. Als er geen staat kun je gemakkelijk even een drankje gaan halen in één van de bars en vragen of de barman een taxi voor je kan bellen. Bussen kan ook, maar dat is wel wat meer uitzoekerij.

De wandeling loopt voor het grootste deel langs de prachtige en goed beveiligde Levada do Furado, met aan het einde een afdaling van een meter of 300. Wie liever klimt dan afdaalt kan de wandeling natuurlijk ook gemakkelijk andersom lopen. Het weer was bewolkt en nevelig. Jammer voor de anders prachtige vergezichten, maar de nevels geven wel iets mystieks aan het oerbos – we lopen hier door het Laurissilva – en maakt het daarom weer heel mooi op een andere manier. We hebben intussen de gebruikelijke video op Youtube gezet. Geniet maar met ons mee…

Share

Stormschade op Madeira

De storm die in eerste instantie voor chaos zorgde op de Canarische eilanden raasde gisteren over Madeira en heeft intussen ook de nodige stormschade op Madeira aangericht. Zelf hebben we gelukkig de dans kunnen ontspringen. Ons huis staat op een plek die bij zuidwesterstorm mooi beschut ligt in een holte van het dal. We hebben vooralsog geen schade kunnen zien, ook niet aan de tuin en als we de verhalen van vrienden horen die meer oostelijk op Madeira wonen, dan hebben we geboft. Ondanks het oranje weeralarm moesten we er gisteren toch uit, de cabriolet was klaar bij de auto-electricien, en moest worden gehaald. En passant maar even wat kleine boodschappen gehaald, omdat we er toch langs kwamen. Het beeld aan de boulevard van Calheta was behoorlijk spectaculair. De golven sloegen over de pieren heen en het hooggeroemde ‘gouden strand’ van Madeira is met onbekende bestemming vertrokken. Nou ja, niets dat een schip met Saharazand niet kan verhelpen, dit gebeurt wel vaker. We hebben – overdekt – maar een glaasje genomen op de goede afloop en een filmpje gemaakt van het zeegeweld.

Het zag ernaar uit dat de zeemuren het geweld aankonden, maar een amateurvideo van afgelopen nacht laat zien dat een deel van de muur van de naastgelegen jachthaven het begeeft.

Wij zijn blij dat Heerenleed niet hier ligt maar veilig hoog en droog bij Chiel en Anneke Bolt op de werf staat.

28554867_10209484181296100_1635120430_o.jpg

Er is ook minstens één slachtoffer gevallen. Een Britse toerist die de woeste zee aan het filmen was bij Praia Formosa, een strandgebied bij Funchal, werd door een golf meegesleurd. Dat gebeurde gisteravond, en de zoekactie is nog bezig. Het lijkt niet realistisch dat de man nog in leven is.

Er zal zeker meer stormschade op Madeira zijn, als er meer berichten komen zullen we die onder aan dit artikel opnemen.

Lees ook de verwante berichten door op de titel te klikken:

Share

Nieuwe Lak en Nattigheid!

We zijn deze winter vanaf Nieuwjaar eigenlijk geplaagd door een serie van slecht weer lees verder

Share

Sneeuw op Madeira

Sneeuw op Madeira is niet zo heel erg ongewoon. Het gebeurt elke winter wel een paar keer. Gelukkig blijft de sneeuw nooit lang liggen en het gaat alleen over de bergen. Problemen levert het vrijwel nooit op, maar er kan wel een paar dagen een koude valwind staan die over de besneeuwde toppen komt en kou naar de laaggelegen gebieden brengt. Maar ook dat is meestal snel voorbij. Lees het artikel op het

Engelstalige Madeira Island News blog.

Marco Santos Photography uploaded this video on Facebook earlier today walking in the snow at Pico Areerio. JM also posted a video on You Tube. I believe from some posts on Facebook, that much more snow has fallen, so I wait to see if any pictures tomorrow.

Source: Snow in Madeira – Madeira Island News Blog

Lees ook de verwante berichten door op de titel te klikken:

 

 

Share

parkeerplaats vernieuwd

Het werd tijd, maar het is eindelijk gedaan. Op de laatste details na is onze parkeerplaats lees verder

Share

Het vervolg

Het vervolg op het bericht over de uitgebrande huurauto op ons terrein hadden jullie lees verder

Share

2018!

Met het wereldberoemde vuurwerk van Funchal wensen wij iedereen een fantastisch 2018!
With the world famous fireworks of Funchal, we wish you all a fantastic 2018!
Mit den weltberühmten Feuerwerken von Funchal wünschen wir Ihnen ein fantastisches 2018!
Avec les feux d’artifice renommés de Funchal, nous vous souhaitons une merveilleuse année 2018!

Share

Kerstverlichting vanuit de lucht.

2017 loopt gelukkig op zijn eind. Gelukkig, want het was wel een jaar lees verder

Share

het archief