West Madeira, het rustige en zonnigste deel van het eiland!

Raposeira de São João ligt in West-Madeira in de zonnige gemeente Calheta en is een ideale uitvalsbasis voor allerlei activiteiten die uw verblijf op Madeira zo aantrekkelijk maken. Het huis valt onder het dorp Fajã da Ovelha en ligt in een gebied met ruige natuur. De luchtfoto geeft er een mooi beeld van. Klik de foto aan voor de grote weergave. 

het dorpsgebied van Faja da Ovelha

 In de onmiddellijke nabijheid vindt u al een van de beroemde ‘levada-wandelingen’. Op maar 200 m afstandheeft u aansluiting op de Levada Nova die van Prazeres loopt naar Ponta do Pargo. Als u niet opziet tegen een kleine klim kunt u ’s morgens ook te voet uw verse brood gaan halen in het winkeltje van Panoeste, de plaatselijke warme bakkerij. Ze serveren er u graag een heerlijke ‘bica’ (espresso) of ‘chinesa’ (cappucino) bij. Voor uw andere dagelijkse boodschappen kunt u in de het beste naar de supermarkt Meu Super, bij de rotonde van Prazeres – Lombo da Rocha waar ook de dichtstbijzijnde benzinepomp en geldautomaat te vinden is.

west madeira's belangrijkste levada, de levada nova west madeira bloeit ook in de winter west madeira bloeit altijd


Voor een grote supermarkt rijdt u op uw gemak naar Calheta. De ‘Pingo Doce’ (de Zoete Pinguïn) – overigens in eigendom van Albert Heijn – heeft een compleet assortiment. In Calheta vindt u ook een van de weinige zandstranden die op West-Madeira zijn aangelegd. Langs de haven en de hoofdstraat vindt u verder tal van restaurantjes waar u een heerlijk kunt lunchen of dineren. De prijzen van zowel de supermarkt als van de restaurants zullen u meevallen. In het kleine winkelcentrum van Calheta vindt u verder ook een geldautomaat.

bar achada west madeira's mooiste uitzichtpunt este madeira's leukste vissersdorp

Een andere geldautomaat vindt u in het dichterbij gelegen Prazeres, en ook in Paúl do Mar. Trakteert u zich eens op een drankje of een lunch in ‘o Precipicio’ (da afgrond), een restaurantje dat balanceeert op de rand van de steile rotsen met een spectaculair uitzicht op Paúl do Mar en de bergweg die er naartoe slingert. De weg lijkt moeilijker dan hij is, u komt door een paar oude ruw uitgehakte tunnels, die tot de eersten van het eiland behoren, en die Paul do Mar, dat alleen over zee bereikbaar was, moesten ontsluiten. Nu wordt het eens verpauperde vissersdorp langzamerhand gerestaureerd. Het is een pittoreske plek waar het onder de grote ficusboom aan de haven goed toeven is.

West madeira's leukste vissersdorp west Madeira's enige vissersdorp West Madeira's oudste vissersdorp Paul do Mar

Maar ons stamkroegje in Paúl is de Bar de Pedra ‘O Poleiro’, aan de uiterste westkant van het dorp, het deel dat Ribeira das Galinhas heet. Hier gaan we vaak heen voor ‘sundowners’ en we zien hier de prachtigste zonsondergangen. De Poncha is er goed, maar de wijn ook, en ze maken ook graag een spannende ‘caipirinha’ of een ‘mojito’ voor u.

 Bar de Pedra 'O Poleiro'  Bar de Pedra 'O Poleiro' in Paúl do Mar  Sundown in Paúl do Mar

Vanuit Paúl do Mar kunt u door een tunnel nu ook rechtstreeks naar Jardim do Mar, een bloemrijk netwerk van kleine steegjes vormt een karakteristiek dorpje dat het bekijken meer dan waard is.

In noordwestelijke richting vanuit ‘Raposeira de São João’ kunt u de ER222 volgen naar Porto Moniz. Een prachtige weg, die u door verfrissende eucalyptusbossen voert met – afhankelijk van het seizoen – uitbundig bloeiende bermen met agapanthus of hortensia’s. De blauwe en witte bloemenpracht wordt regelmatig afgewisseld met de oranje oostindische kers die hier overal in het wild groeit en bloeit. Onderweg kunt u langsd de vuurturen, de Farol, van Ponta do Pargo, met prachtige vergezichten langs de spectaculaire kust van west Madeira. De uiteindelijke afdaling naar Porto Moniz geeft een spectaculair uitzicht op de steile hellingen en de oceaan. Madeira op zijn best.

porto moniz Door de eucalyptusbossen van west Madeira west madeira's vuurtoren biij Ponta do Pargo

Wij hebben een map met mogelijkheden en tips voor u klaargelegd. Ook ligt er een boek met levada-wandelingen voor u ter inzage. Voor cultuurminnaars is de website van Madeira Cultura interessant.  De website geeft een overzicht van allerlei exposities, concerten, theatervoorstellingen, musea en folkloreuitingen op het eiland. U zult tijd tekort komen…

Alvast wat meer zien van het eiland?

Er is een website waar u alles over Madeira en Porto Santo kunt vinden. Verder verwijzen we u graag naar www.madeira-vakantie.com. Op deze site vindt u toeristische informatie overMadeira en Porto Santo met o.a. bezienswaardigheden, wandelingen en vele foto’s van het eiland.

Voor nog meer foto’s kunt u ook naar www.visitmadeira.pt (kies een taal rechtsboven) of naar de webcams verspreid over het eiland

 

Share