het rustige west Madeira

Raposeira de São João ligt in West-Madeira in de zonnige gemeente Calheta. Het is een mooie uitvalsbasis voor allerlei activiteiten die een verblijf op Madeira zo aantrekkelijk maken.

ons uitzicht vóór zonsopgang
Gezien vanaf ons terras: een vrachtschip op zee.
gezien vanuit de tuin van Raposeira de São João: spectaculaire wolkenlucht

Waar de wat oosterlijker dorpen van de Calheta in de lager gelegen gebieden langzamerhand wat meer bebouwd raken, ligt Fajã da Ovelha, waarin ons huis ligt, in een landelijk gebied waar bouwen niet zomaar is toegestaan. Vooral ons dal is ‘area rural’ waar alleen nog bestaande huizen mogen worden gerenoveerd.

Bovendien loopt de begrenzing van het Parque Natural da Madeira onder in ons dal, op nog geen 150 meter van ons huis. Dat betekent een vrij uitzicht op het beboste dal en de oceaan. De grote foto hierboven geeft al een beeld, hoewel de werkelijkheid nog veel overweldigender is. In de watertjes die overal in ons dal te vinden zijn groeit waterkers, een teken van de uitstekende kwaliteit van het oppervlaktewater. De baardmossen die op veel bomen groeien zijn het bewijs van het ontbreken van luchtvervuiling op Madeira.

Fajã da Ovelha vanuit de lucht. Ons huis staat in het rode cirkeltje
Ons adembenemend uitzicht.
Kaartje van het Parque Natural da Madeira. Ons huis ligt aan de rand, in de rode cirkel.

Het huis ligt in een gehuchtje dat luistert naar de prachtige naam ‘Soalheira de Baixo’ wat ‘benedenste zonnige plaats’ betekent, en het ligt in een spectaculair mooi gebied, met ruige diepe kloven, doorsneden met watertjes en beken, gestoffeerd met kleine akkertjes die tegen de vaak steile hellingen aangeplakt liggen. Het hele gebied ademt rust en straalt de pure schoonheid van het natuurlijk landschap van Madeira uit. Het zorgt voor prachtige vergezichten vanaf het huis en vanuit de tuin!

Maar ook de omliggende dorpen en gehuchten hebben veel natuurschoon te bieden. De dorpen Ponta do Pargo, Paúl do Mar en Jardim do Mar liggen binnen handbereik en hebben elk hun eigen karakter en hun eigen vergezichten. Wandel eens naar het uitzichtpunt van Garganta Funda en zie hoe adembenemend mooi de steile kust is. En de vertikale hoge waterval van Garganta Funda is zo mooi dat je er stil van wordt. Hij is ook zo hoog en smal dat hij niet écht te fotograferen valt.

de vuurtoren van Ponta do Pargo pinkt in de avondschemering.
De vuurtoren van Ponta do Pargo. Ook leuk om te bezoeken. Er is een klein museum.
Iets voorbij Garganta Funda heb je een overweldigend uitzicht op de westkust en de oceaan.

In Paúl do Mar is het genieten met een glas bij de de zonsondergang. Ook bij minder weer vaak een prima plek, de hoge bergen die Paúl do Mar in de rug heeft zorgen ervoor dat de soms koudere noordenwind wordt geblokkeerd. De zonsondergangen zijn er vaak spectaculair. Wij hebben er een gewoonte van gemaakt al onze B&B gasten daar te fotograferen voor onze ‘Wall of Fame‘.

Een glas bij zonsondergang op het terras van Bar de Pedra, Paúl do Mar
Spectaculaire beelden na een storm op zee
genieten van de late middagzon in Paúl do Mar
Prachtige zonsondergang met wolken..
..soms met dramatische luchten...
De zonsondergang kan heel mooi zijn in Paúl do Mar
bij onbewolkte lucht ronduit spectaculair..
...en de wall of fame blijft bijna leeg achter...

De oude hoofdweg, die aftakt van de weg die het dorp Fajã da Ovelha met de expresweg verbindt, vormt samen met de Levada Nova een prachtige wandeling, die je op je gemak in een uur of drie, dier-en-half uur kunt doen. Hier krijg je een mooi beeld van het Laurissilva, één van de laatste gematigde oerbossen op Europees grondgebied. Maar ook van de kleinschalige landbouw, en de manier waarop de mensen op het eiland leven. De routebeschrijving kun je binnenkort vinden onder het menukopje ‘varia’

wandelen meet vrienden over de oude voetweg van Fajã da Ovelha naar Maloeira
beek door het Laurissilva.
de bekende Levada Nova. Levensader voor de kleinschalige landbouw. Ook een super-wandelpad.

Vanuit Paúl do Mar kunt je door een tunnel nu naar Jardim do Mar, dat betekent Tuin van de zee. Een bloemrijk netwerk van kleine steegjes vormt een karakteristiek dorpje dat het bekijken meer dan waard is.
Wij hebben een map met mogelijkheden en tips voor je klaargelegd. Ook ligt er een boek met levada-wandelingen voor je ter inzage. Voor cultuurminnaars is de website van Madeira Cultura interessant.  De website geeft een overzicht van allerlei exposities, concerten, theatervoorstellingen, musea en folkloreuitingen op het eiland. Je zult tijd tekort komen…

Naast de gevarieerde en overweldigende landschappen die je op Madeira kunt vinden genieten wij ook altijd weer van de schitterende luchten, met of zonder wolken. Steeds veranderlijk, altijd adembenemend. We hebben er een fotogalerie van gemaakt.


Alvast wat meer zien van het eiland?

Er is een website waar je alles over Madeira en Porto Santo kunt vinden. Verder verwijzen we je graag naar www.madeira-vakantie.com. Op deze site vindt je toeristische informatie over Madeira en Porto Santo met o.a. bezienswaardigheden, wandelingen en vele foto’s van het eiland.

Voor nog meer foto’s kun je ook naar www.visitmadeira.pt (kies een taal rechtsboven) of naar de webcams verspreid over het eiland. Die zijn ook handig om bij minder weer te kijken waar de zon schijnt. Met de vele microklimaatjes die je op het eiland tegenkomt lukt dat bijna altijd. Thuis blijven wegens minder weer is meestal onnodig. 

Facebook Instagram YouTube
Copy link