Koningsdag 2020

Koningsdag 2020: dat vier je thuis

Koningsdag. Een bijzondere dag in Nederland, de dag dat iedereen een beetje meer ontspant dan anders, en de serieuzen onder de Nederlanders – en dat zijn er heel veel – even ietsje minder serieus zijn. Omdat de Nederlandse – en ik denk ook de Belgische – lezers heel goed weten wat Koningsdag in Nederland betekent heb ik er vooral voor mijn niet-Nederlandstalige lezers een uitgebreid artikel in het Engels aan gewijd. Met even een beetje uitleg, hoe met Juliana de Koninginnedag een echt volksgebeuren werd, en met Beatrix de feestelijkheden zich verplaatsten het land in. De ‘zoen’ van Beatrix is jammer genoeg nergens fatsoenlijk afgebeeld op het internet, waarschijnlijk heeft de RVD daar een stokje voor gestoken, net zoals de beroemde (beruchte) kreet ‘leve de Koningin’ van Wilhelmina bij haar troonsafstand, waarbij haar gebit bijna van het bordes vloog, helaas niet meer terug te vinden is op het internet. Maar toch even twee plaatje die de vroegere koninginnedag goed weergeven.

Koning Juliana bepaalde het gezicht van Koninginnedag, nu Koningsdag.

Ik hoef jullie niet te vertellen wat de toestand in Nederland is, ik zit 3000+ kilometer verderop dus jullie weten dat beter dan ik. Natuurlijk hebben we gekeken naar het concertgebouworkest en naar de toespraak van de koning. Prima zo, het kan niet anders en de koning vervult met vrouw en dochters zijn functie opperbest: cement in het volk.

Normaal gesproken gaan we – als we op het eiland zijn met Koningsdag – ’s middags naar Funchal omdat de Honorair Consul van Nederland in het consulaat een cocktailparty geeft ter ere van de koning. Alle Nederlanders op het eiland zijn welkom, niet alleen de mensen die hier wonen, maar ook de toevallig op het eiland verblijvende toeristen. Dat is altijd perfect verzorgd, met de nodige gebruikelijke drankjes maar ook met chique hapjes, hoewel veel Nederlanders denkelijk liever een bitterballetje of zelfs een frikandelletje zouden hebben. Het zal duidelijk zijn dat wegens de corona en de hier geldende noodtoestand de cocktailparty niet door ging.

Niet getreurd. Noud heeft gisteren met de zelf-geoogste pitanga’s (geholpen door aanvulling van de markt) een verukkelijke poncha gemaakt. Poncha de Pitanga. Hij ziet er wat roder uit dan een normale poncha van citrus, en deed daarmee verdacht veel denken aan oranjedrankje. Nadat we dat hadden geplaatst op Facebook kregen we nogal wat jaloerse reacties van vrienden, en ook van de baas van de lokale Bar Formiga, waar wij normaal onze poncha drinken. Hij was bang dat hij straks geen werk meer heeft. We hebben hem gerustgesteld: niks gaat boven een poncha daar door hem of zijn vrouw Nélia gemaakt, en door ons dan weer opgedronken. Om de mensen die nog niet jaloers waren even wat extra te prikkelen (Zeger?) moet ik nog even melden dat we vandaag een feestelijk tintje hebben gegeven door de borrel te laten vergezellen door een frikandelletje uit eigen keuken. Verrukkelijk. Met mayonaise én zelfgemaakte currysaus.

Pitanga's. Deels uit eigen tuin, deels van de markt.
De poncha wordt gemaakt.

Poncha de Pitanga. Geen koningsdag zonder!

Frikandellen op Koningsdag. Pure verwennerij, wel op Madeira.

We hebben nóg een reden om te feesten. Ook onze lieve vriend Nélio is jarig. Hij heeft schoon genoeg van de noodtoestand, sociaal dier als hij is, maar voorlopig zit hij ook – bijna altijd – thuis. Gelukkig kan hij samen met Tobi (ja, die van het Madeira Island News , wel naar zijn moeder, en die had gezorgd voor de obligate ‘Bolo’, de taart, en voor lunch met dessert en alles drop en dran. Het lijkt wel of al die verjaardagen hem geen dag ouder maken. Hoe dan ook: van harte gefeliciteerd, Koning WimLex, en van harte gefeliciteerd Nélio. En het zojuis binnengekomen bericht van Tobi maakt de dag compleet: vandaag voor de derde opeenvolgende dag geen nieuwe coronabesmettingen op Madeira. De exacte stand van zaken vind je dagelijks hier!

En jullie? Blijf thuis, blijf gezond, en spaar alle feestelijkheden op voor straks. Want die dag komt! Proost!

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

2 reacties

  1. Klinkt allemaal reuze feestelijk en heerlijk….leuk te lezen hoe ook op Madeira Koningsdag wordt gevierd.
    Mooi gezegd, van dat cement.
    Wie weet zijn jullie binnenkort weer van de lockdown af, tenminste op het eiland zelf dan. Dat is dan alweer een voordeel van op zo’n eiland wonen, dat je met snel ingrijpen snel effect sorteert.

    1. Ach, je doet wat er kan. En verder niet zeuren want daar wordt het alleen maar vervelender van. We zijn blij dat we hier zijn, het is hier allemaal wat makkelijker, misschien juist wel door die noodtoestand met duidelijke regels. En hier houden de meeste mensen er zich nauwgezet aan.
      Men verwachte dat de noodtoestand volgende week wordt omgezet in een uitzonderingstoestand. Dat is een wat mindere vorm, waarbij de regionale regering (Madeira is net als de Azoren autonoom binnen de Republiek Portugal) zelf kan bepalen hoe een lockdown eruit moet zien. We verwachten dat er langzamerhand wat meer kan. Nu alweer vijf dagen geen nieuwe besmettingen, in totaal nog een dikke 40 met coronaklachtten van de 85 vastgestelde besmettingen. Dus… things are looking up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.