Nieuwe lak en Nattigheid!

Nieuwe lak en Nattigheid!

We zijn deze winter vanaf Nieuwjaar eigenlijk geplaagd door een serie van slecht weer dagen en zelfs weken. De luchthaven had vaak last van harde wind. Daardoor hebben nogal wat vluchten moeten uitwijken naar andere eilanden in de regio. Onze gasten van afgelopen 10 dagen hebben geluk gehad. Afgelopen zondag was het weer slecht weer, dezelfde stormdepressie die op de Canarische eilanden voor chaos zorgde. Maar maandag was het rustiger en ze konden terug naar huis vertrekken. Oveerigens is nattigheid en slecht weer niet zo heel bijzonder op Madeira, vooral nieet in de winter. Het eiland is altijd groen, en dat heeft zijn redenen. Een subtropisch-maritiem klimaat betekent dat de oceaan zijn stempel drukt op het weer!

niet voorbereid op slecht weer

De problemen op de Canarische eilanden zijn op zich niet zo vreemd. Ze zijn daar totaal niet voorbereid op veel regen, terwijl ze dat toch elk jaar wel een keer hebben. De wegen veranderen in modderstromen. Wat erger is: de landingsbanen van de luchthavens van Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote veranderden door al die nattigheid in meren zodat ze onbruikbaar werden. De terminals van verchillende vliegvelden zijn zo lek als een mand, met als gevolg heel veel wateroverlast. Sommige vluchten zijn zelfs naar Madeira omgeleid, meestal is dat andersom. Onderstaand een video van de luchthaven van Las Palmas de Gran Canaria van afgelopen zondag. Het is een ingebedde video van Facebook, dus het kan zijn dat je hem niet kunt zien als je geen facebookaccount hebt en/of niet bent ingelogd bij Facebook.

weeralarm

Op Madeira hebben we ook wel last van de depressie. Gelukkig worden we hier alleen wél op tijd gewaarschuwd met geel, oranje of rood weeralarm. Vandaag is oranje: dat betekent thuis blijven als je niet per se weg moet. In de bergen is het zelfs rood alarm, en de zee is wild. Maar ja… We moesten wél weg, nattigheid of niet. Want de pagespoten cabriolet (Ja, hij is klaar en het ziet er prachtig uit!) heeft nogal wat elektrische mankementen. En die moeten worden opgelost. Het spuitwerk is prachtig. Maar het is duidelijk dat bij het terugmonteren van deuren en lichten er elektrisch het een en ander is misgegaan. Ieder zijn specialisme. We kunnen José Santos voor spuitwerk van harte aanbevelen, maar niet voor andere zaken. Twee foto’s van ‘ervoor’ en drie van ‘erna’.

IMG-20171006-WA0006.jpg
IMG-20171009-WA0002.jpg
IMG_20180223_125206.jpg
IMG_20180223_125140.jpg
IMG_20180223_125124.jpg

We hebben intussen een specialist gevonden in auto-elektriciteit en daar moest de cabrio dus heen vanmorgen.  Gelukkig hebben we nog altijd de auto van Antonio en Jeanette ter beschikking, veel langer dan gepland, en we hopen echt dat die deze week terug kan naar de Antonio’s zus en zwager. De regen zorgde eigenlijk voor weinig problemen op de weg: gewoon snelheid aanpassen en verdacht zijn op diepe plassen. Er zijn nog geen bomen omgewaaid in ons gebied, dus de overlast blijft erg beperkt.

woeste zee

We maken van de nood een deugd en rijden terug langs de supermarkt, en maken aan zee tevens een paar video’s van de woeste zee. Eenmaal thuis gaat de houtkachel aan, en dat was het dan wel voor vandaag. Hier in ons dal valt de wind erg mee. Het regent hard maar de afwatering van de nieuw aangelegde parkeerplaats is perfect en er blijven geen plassen staan. We hopen dat deze week voorlopig het laatste slechte weer is van deze winter. Het is sinds Nieuwjaar nog maar één week mooi geweest, en verder op zijn best redelijk. Het jaarlijkse waterdeficit van Madeira zal hierna wel zijn bijgetankt! Intussen heeft de Diário de Notícias, hét Portugese dagblad hier, een video gemaakt van Calheta. Eregen, afwateering, slecht weer, slechte weer, n die is natuurlijk altijd beter dan mijn amateurwerk. Dus sluiten we die film maar in. Behoorlijk spectaculair af en toe!

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

2 reacties

  1. Sjonge, slecht weer op Madeira! Nou ja, maken jullie dat ook maar eens mee. Terwijl wij hier wel koud weer hebben, maar onder stralende zonneschijn. ‘Achter glas’, zoals dat heet, is het heerlijk in het zonlicht te blaken.
    Nou ja, dwars door alles heen: veel geluk!
    Hans

  2. dag Peter en Noud, bij jullie nat en hier echte winterkou. Gelukkig is jullie parking weer in orde en ziet de auto er weer piekfijn uit. We wensen jullie rap weer zonnige dagen toe.
    grt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.