Nieuwe lak en Nattigheid!

We zijn deze winter vanaf Nieuwjaar eigenlijk geplaagd door een serie van slecht weer dagen en zelfs weken. De luchthaven had vaak last van harde wind waardoor nogal wat vluchten hebben moeten uitwijken naar andere eilanden in de regio. Onze gasten van afgelopen 10 dagen hebben geluk gehad. Afgelopen zondag was het weer slecht weer, dezelfde stormdepressie die op de Canarische eilanden voor chaos zorgde. Maar maandag was het rustiger en ze konden terug naar huis vertrekken. De problemen op de Canarische eilanden zijn op zich niet zo vreemd: ze zijn totaal niet voorbereid op veel regen, terwijl ze dat toch elk jaar wel een keer hebben. De wegen veranderen in modderstromen en de landingsbanen van de luchthavens van Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote veranderden in meren zodat ze onbruikbaar werden. De terminals van verchillende vliegvelden zijn zo lek als een mand, met als gevolg heel veel wateroverlast. Sommige vluchten zijn zelfs naar Madeira omgeleid, meestal is dat andersom. Onderstaand twee video’s van de luchthaven van Las Palmas de Gran Canaria van afgelopen zondag. Het zijn ingebedde video’s van Facebook, dus het kan zijn dat je ze niet kunt zien als je geen facebook account hebt en/of niet bent ingelogd bij Facebook. De rechtervideo lijkt een video biji nacht, maar het is midden op de middag. Een indicatie van hoe slecht het weer was.

Op Madeira hebben we ook wel last van de depressie, maar we worden op tijd gewaarschuwd met geel, oranje of rood weeralarm. Vandaag is oranje: dat betekent thuis blijven als je niet per se weg moet. In de bergen is het zelfs rood alarm, en de zee is wild. Maar ja… We moesten wel weg, want de pagespoten cabriolet (Ja, hij is klaar en het ziet er prachtig uit!) heeft nogal wat elektrische mankementen die moeten worden opgelost. Het spuitwerk is prachtig, maar het is duidelijk dat bij het terugmonteren van deuren en lichten er elektrisch het een en ander is misgegaan. Ieder zijn specialisme. We kunnen José Santos voor spuitwerk van harte aanbevelen, maar niet voor andere zaken. Twee foto’s van ‘ervoor’ en drie van ‘erna’.

IMG-20171006-WA0006.jpg IMG-20171009-WA0002.jpg IMG_20180223_125206.jpg IMG_20180223_125140.jpg IMG_20180223_125124.jpg

We hebben intussen een specialist gevonden in auto-elektriciteit en daar moest de cabrio dus heen vanmorgen.  Gelukkig hebben we nog altijd de auto van Antonio en Jeanette ter beschikking, veel langer dan gepland, en we hopen echt dat die deze week terug kan naar de Antonio’s zus en zwager. De regen zorgde eigenlijk voor weinig problemen op de weg: gewoon snelheid aanpassen en verdacht zijn op diepe plassen. Er zijn nog geen bomen omgewaaid in ons gebied, dus de overlast blijft erg beperkt.

We maken van de nood een deugd en rijden terug langs de supermarkt, en maken aan zee tevens een paar video’s van de woeste zee. Eenmaal thuis gaat de houtkachel aan, en dat was het dan wel voor vandaag. Hier in ons dal valt de wind erg mee, heet regent hard maar de afwatering van de nieuw aangelegde parkeerplaats is perfect en er blijven geen plassen staan. We hopen dat deze week voorlopig het aatste slechte weer is van deze winter, want het is sinds Nieuwjaar nog maar één week mooi geweest, en verder op zijn best redelijk. Het jaarlijkse waterdeficit van Madeira zal hierna wel zijn bijgetankt! Intussen heeft de Diário de Notícias, hét Portugese dagblad hier, een video gemaakt van Calheta, en die is natuurlijk altijd beter dan mijn amateurwerk. Dus sluiten we die film maar in. Behoorlijk spectaculair af en toe!

 

Verwante artikelen:
[wcp-carousel id=”5093″]

2 thoughts on “Nieuwe lak en Nattigheid!

  1. Sjonge, slecht weer op Madeira! Nou ja, maken jullie dat ook maar eens mee. Terwijl wij hier wel koud weer hebben, maar onder stralende zonneschijn. ‘Achter glas’, zoals dat heet, is het heerlijk in het zonlicht te blaken.
    Nou ja, dwars door alles heen: veel geluk!
    Hans

  2. dag Peter en Noud, bij jullie nat en hier echte winterkou. Gelukkig is jullie parking weer in orde en ziet de auto er weer piekfijn uit. We wensen jullie rap weer zonnige dagen toe.
    grt

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook Instagram YouTube