Nog altijd zomer in de tuin!

We weten dat we veel missen van wat er in de zomer allemaal bloeit in onze tuin op Madeiera.Dan zijn we immers niet zelf op Madeira om alles ‘live’ te kunnen zien omdat we onderweg zijn met ons zeiljacht Heerenleed. Maar gelukkig stuurt niet alleen Maria, maar soms ook een gast, enthousiast over de tuin, ons een paar beelden. Dank aan Trudy voor de mooie foto’s. Vooral de close-up van de bontbladige bougainville is schitterend, en daarom gebruiken we hem als grote foto! Zo genieten ook wij met wat de zomer in de tuin allemaal doet!

Zomer in de tuin: De hortensia bij het huis maakt gigantische bollen!
De pergola bij de keuken: paarse bougainville en blauwe thunbergia. Niet alleen in de zomer, maar tot ver in de winter hebben we hier kleur.

de hortensia en de bontbladige bougainville. Zodra de zomer in de tuin heerst is er een feest van kleur!
de pergolabloeiers in close-up!
De nog altijd prachtige New Dawn klimroos.
De Belladonna. Ooit begonnen als een paar bolletjes die we in de natuur vonden. Nu twee grote plakken!
De doodgewaande petunia's. Prachtige kleuren!
We kennen de naam van deze vetplant niet, maar hij heeft een bijzondere bloeiwijze!

Het zo mooi in bloei krijgen van planten op Madeira is meestal niet zo moeilijk. Maar je moet er wel wat voor doen. De rozen moeten natuurlijk regelmatig van hun uitgebloeide bloemen worden ontdaan. Zoland het zomer in de tuin is blijven de rozen nieuwe knoppen maken. En de zomer duurt hier tot in jan uari. Dan breken wij hem voor de roos zelf af, want dan komt er altijd wat roest in, ze worden dan gesnoeid en al het blad halen we eraf. Dan komen er na een week of twee, drie alweer nieuwe bladknoppen, al snel gevolgd door bloemknoppen. De rode bontbladige bougainville heeft de neiging de doorgang via de buitentrap naar onze gastenkamer (die we voor Bed & Breakfast-gasten inzetten) te belemmeren. Drie jaar geleden zijn we begonnen (nou ja, Noud vooral) met het grondig terugsnoeien, zodat hij vrijwel vlak op de muur ligt. Het resultaat is dat hij sindsdien schitterend bloeit, tot ver in december. Dan verliest hij als het hard waait zijn bloemen, die dan in april weer terugkomen. De zomer is dan ook weer terug in de tuin!

Ook de hortensia’s vereisen een harde hand. Zoland de zomer nog in de tuin regeert mogen de hortensia blijven bloeien. Maar in januari is het gedaan: dan worden ze tot vrijwel op de grond teruggesnoeid. Dat geldt ook voor de tibuchina’s en de oleanders. Bij sommige planten, maar zekeer bij de oleander, is het verstandig om één of twee kleinere takken nog te laten zitten. Zo is er nog blad om de groei te stimuleren. Zodra er dan nieuwe takken komen en zich nieuw blad heeft gevormd mogen die takken eruit. Datzelfde doen we ook wel met de hortensia’s. Toch ietsje anders dan in Nederland, omdat er geen echte rustperiode is en je moet zorgen dat ere altijd wat blad. In de winter zijn er gelukkig ook bloeiers in de tuiin. Andere dan in de zomer, maar zo hebben we zomer en winter altijd kleur in de tuin.

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

One thought on “Nog altijd zomer in de tuin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook Instagram YouTube
Share via
Copy link
Powered by Social Snap