zwerfdieren op Madeira of zorgen om een klein katertje.

Toen we begin mei naar Nederland vertrokken was dat niet helemaal zonder zorgen. We lieten een min of meer wild katertje achter. Het is weer eens een voorbeeld van het probleem van zwerfdieren op Madeira. Hij kan goed voor zichzelf kan zorgen omdat hij vorige zomer ook zonder onze voedselvoorziening heeft overleefd, maar dat neemt niet weg dat we het toch sneu vonden hem aan zijn lot over te laten. Het katertje is min of meer wild, aan komen lopen en komt en gaat wanneer hij zin heeft, maar is toch met mensen opgegroeid denken we. Aan het einde van de winter liet hij zich aaien, niet elke dag, maar toch, en we konden hem anti vlooien druppels in zijn nek geven. Hij slaapt waarschijnlijk in één van de verlaten huisjes in ons gehucht, want ook als het erg slecht weer is komt hij zich meestal redelijk droog melden.

Hij mag niet in huis komen, want dan wil hij dat ook als wij er niet zijn en niet alle mensen die ons huis in de zomer huren zijn daarvan gediend. Daarnaast adverteren we het huis als vrij van huisdieren. Er zijn mensen met allergieën en die moeten erop kunnen vertrouwen dat het huis inderdaad huisdiervrij is. Maar het diertje bewaakt de tuin en zorgt dat die vrij is van ratten en muizen. En hij houdt andere zwerfdieren op een afstand, niet onbelangrijk met het probleem van zwerfdieren op Madeira.

Maria brengt regelmatig verslag uit van de stand van zaken, stuurt foto’s van de tuin, en ditmaal ook een foto van het katertje. Huurders hebben hem ook gesignaleerd, en af en toe wat toegestopt, en de huurders van afgelopen week hebben hem Caesar genoemd. Dat laten we dan maar zo. En op de foto zien we Caesar geduldig wachten tot we weer terugkomen en de dagelijkse maaltijden weer voorgezet worden.

Overigens zijn verwilderde huisdieren nog altijd een probleem op Madeira. Qua instelling waar het gaat om de behandeling van dieren zijn ze hier nog niet op ons ‘niveau’. Je ziet nog altijd kettinghonden, hoewel we de laatste jaren steeds meer mensen zien die hun hond aan de lijn uitlaten. Recentelijk is er nieuwe wetgeving gekomen op dit gebied, De overheid ziet ook wel dat het zo niet kan, en verplichten nu de eigenaars van huisdieren om er in elk geval voor te zorgen dat dieren toegang tot eten en drinken hebben, en altijd toegang tot beschutting. De meeste honden en katten mogen niet binnen. Maar er is nog altijd het probleem van zwerfdieren op Madeira. Er is gelukkig een organisatie die zich om die dieren bekommert, SPAD genaamd. Ze zorgen voor voer, en ze proberen een sterilisatieprogramma door te voeren, maar jammer genoeg denken de dierenartsen op Madeira vooral aan zichzelf en vragen voor een simpele castratie nog altijd de hoofdprijs.

zwerfdieren op Madeira, een probleem, maar dit katertje huis de tuin muisvrij!

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

One thought on “zwerfdieren op Madeira of zorgen om een klein katertje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook Instagram YouTube
Share via
Copy link
Powered by Social Snap