frikandel(-speciaal)

Frikandellen. Misschien wel het meest verguisde gerecht uit de Nederlandse keuken. Als je mensen spreekt over frikandellen dan trekken veel mensen hun neus op en mompelen dingen die nog het meest lijken op “eet geen slachtafval en koeie-uier” Wedden dat ze stiekem toch genieten van een frikandel als er niemand kijkt? Het schijnt in Nederland erg ‘not-done’ te zijn om frikandellen lekker te vinden. Een soort van culinaire porno waar je je voor moet schamen. Nou, wij doen dat niet. We hebben het hele internet afgeschuimd naar recepten, zodat we naast kroketten en bitterballen (makkie) ook af en toe van een frikandel-in-den-vreemde kunnen genieten. We zijn in de beruchte corona-periode begonnen met experimenteren. Voorlopig kunnen we niet naar Nederland en we missen onze vetklep-avond waarmee we traditioneel door onze familie terug in Nederland worden verwelkomd.

Hoofdrol speelt onze onvolprezen krokettenpers. Makkelijk te koop, Blokker, Bol.com en vast nog wel andere winkels.

De krokettenpers. Zonder zo'n ding is het zelf maken van frikandellen een enorm gepruts.

Het recept laat zien dat er absoluut geen griezelige ingredienten in zitten:

  • 450 gram kipgehakt
  • 450 gram rundergehakt
  • 450 gram varkensgehakt
  • 240 ml slagroom

Dit alles in de keukenmachine tot moes draaien. Dat kan even duren, maar het moet echt een egale smeuiige massa zijn. Als dat klar is de kruiden erbij en weer goed mengen. Niet te zuinig met je kruiden want die maken de smaak uit.

in de onderstaande hoeveelheden gaan we uit van de standaard-keuken-theelepel, en dat is niet het minuscule lepeltje uit je lepelvaasje, maar 5 milliliter.

  • 4 theelepels zout
  • 1,2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 4 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel piment

facultatief:

  • 150 gram paneermeel

als alles goed gemengd is vul je de krokettenpers en je drukt hem op de voorgeschreven manier uit. Zo krijg je de vorm, die je alleen in de lengte op maat moet snijden. Wij doen meestal een paar ‘gewone’ frikandellen en snijden de rest aan mini-frikandelletjes voor bij de borrel.

Het youtube’je laat zien hoe we het doen. Als je geen krokettenpers hebt en je wilt hem ook niet kopen, dan moet je klooien met plastic buisjes van de doe-het-zelf winkel. Vullen en in de buisjes koken, daarna uid de buisjes drukken. Een enorm gepruts dus je moet het zelf weten.

Als de frikandellen in vorm zijn kook je ze in water gedurende 10 minuten. Daarna laat je ze uitlekken en afkoelen.

Als ze zover klaar zijn kun je ze bakken. In olie van 180 graden tot ze de juiste kleur hebben. Alternatief kun je ze ook invriezen. Als je dat doet oet je ze later bevroren frituren, in olie van 170 graden. Niet teveel tgelijk anders koelt de olie te veel af. Het beste houd je de temperatuur met een (vlees)thermometer in de gaten.

Geen frikandel zonder currysaus. Alleen hiermee – en natuurlijk met mayonaise en gehakte huitjes maar dat zoek je zelf maar uit – maak je het onvolprezezn ‘open been’ dat de politiek-correcte naam ‘frikandel speciaal’ draagt.

hier komt hij:

  • 100 gram ketchup
  • 2,5 eetlepel suiker (een eetlepel is 15 ml)
  • 1 eetlepel ketjap (niet te koop? zelf maken. Even googlen naar het recept zolang het hier nog niet bijstaat)
  • 6 ml kerriepoeder
  • 2 ml paprikapoeder
  • 2 ml peper
  • snufje kruidnagelpoeder
  • 1 eetlepel water. Meer als je hem te dik vindt.

Mengen en klaar.

recept
recipe image
recept voor
frikandellen
geschreven door
gepubliceerd op
voorbereiding
bereiding
totale tijd
gemiddelde rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Facebook Instagram YouTube
Copy link