Madeira, hoe kwamen we er verzeild?

Madeira, hoe kwamen we er verzeild?

Veel mensen vragen ons ‘Waarom naar Madeira?’ In een vroeger blog, dat aan onze website heerenleed.com hing, hebben we in de periode 2007-2009 uitvoerig verslag gedaan van het wel en wee van het restauratie-en-verbouwingsproject van ons huis op Madeira. Dat oude blog krijgt nu een nieuwe functie: het volgend project dat we onderhanden moeten nemen, de werkzaamheden aan ons zeiljacht, waar we in de zomer op wonen en – als we zover zijn met het achterstallig onderhoud – waarmee de de wijde wereld, ver weg of dichtbij, in gaan trekken… Het is allemaal weer te lezen op www.heerenleed.com.

hoe raakten we er verzeild?

Daarom hebben we hier geprobeerd die eerste tijd op Madeira in een wat compactere vorm weer te geven. Klik door naar de verschillende hoofdstukken in het pull-down menu. Of blader door naar het volgende hoofdstuk in dit verhaal, waarin de leuke dingen, maar ook de harde realiteit van een dergelijke beslissing uitvoerig uit de doeken wordt gedaan.

We hebben voor onszelf toch de verslagen van die tijd willen bewaren, en ze zijn misschien leuk voor anderen om te lezen. Je kunt er lezen hoe we op Madeira verzeild raakten, wat de achtergrondgedachtes waren in het ‘masterplan’ dat we hadden bedacht voor na onze pensioneering.

Op Madeira verzezild geeraakt en dit juweeltje gevonden
Een prachtige plek. Bij het zien van dit huis (rechts in heet gehucht) waren we zo overstag: we gaan naar Madeira!

Ju kunt op je gemak helemaal nalezen wat de weg is geweest van het viinden van ons huis, toen nog onbewoonbaar, naar wat het nu is. Een authentiek huis is het gebleven, maar we hebben het voorzien van alle moderne gemakken. Als we nu om ons heen kijken in het huis, dan is het wel duidelijk waarom we naar Madeira zijn gegaan.

De hoofdstukken vind je in het hoofdmenu onder ‘ik vertrek‘ maar je kunt ook rechtstreeks doorklikken vanuit deze pagina.

hoofdstuk 1. Waarom naar Madeira?

Hier vertellen we ons eerste bezoek aan Madeira, wat we ervan vonden, en hoe we besloten verder te gaan. We vinden die eerste keer meteen ons huis. Maar we waren er nog lang niet. Lees het hier.

hoofdstuk 2. het huis wordt gekocht

Ons tweede bezoek aan Madeira in de zomer van 2007 vertelt over de voortgang met betrekking tot de aankoop van het huis. Maar we deden heel veel leuke dingen, in het gezelschap van Noud zijn zus Alice en haar man Martin. We ontdekken veel nieuwe plekken en veel leuke dingen. Lees het hier.

hoofdstuk 3. De eerste tekenen van een harde realiteit

hoofdstuk 3 gaat over Noud’s eerste stappen op weg naar de renovatie van het huis in de herfst van 2007. Zoals hij zelf zei: met lood in de schoenen. Hij was alleen daar, Peter moest werken en kon dus niet mee. Lees het hier.

hoofdstuk 4: de voorbereidingen vanaf een afstand gezien. Wat doet Madeira als wij in Nederland zijn?

Het belangrijkste kunstje wat je moet kennen als je op Madeira iets wilt beginnen is wachten. Het Spaanse ‘mañana’ kennen ze hier niet in die zin. Maar ze zijn te aardig om ‘nee’ of ‘kan niet’ te zeggen. Dus zeggen ze ‘ja’ en ‘kan’ totdat ze ere tegenaanlopen dat ze beteer nee hadden kunnen zeggen. Lees hoofdstuk 4 dat gaat over vergunningen en papieren. Het had erger gekund.

hoofdstuk 5: over kerst en nieuwjaar op Madeira

Eén reden om naar Madeira te willen verhuizen is dat ze met feestdagen echt helemaal uit hun dak gaan. Alle versieringen zijn zodanog ‘over the top’ dat ze juist heel leuk zijn. En het vuurwerk, dat ik later ben gaan gebruiken als vaste nieuwjaarswens vanaf Madeira, is ronduit spectaculair. Na zoiets gezien te hebben zijn alle andere vuurwerken, vooral de doe-het-zelfjes, totaal overbodig. Lees het hier.

De bloemen in de achtergrond zijn van debamboe-orchidee, die officieel arundina heet. het is geen epifiet maar een aard-orchidee. We hebben er verschillende in de tuin staan. Als je tuinier bent en je ziet een uitgebloeide bloem in deze plant, dan mag de hele bloemstengel eruit, waant aan die stengel zal hij niet meer bloeien.