Vakantiehuis op Madeira

raposeira de são joão: je vakantiehuis op madeira

Vakantiehuis Madeira? Dat was ongetwijfeld een zoekterm die je gebruikte om ons te vinden. Leuk dat je ons gevonden hebt! Deze site gaat over ons gerestaureerde huis op Madeira. Het is een huis dat volgens de oude tradities van Madeira gebouwd werd en het is echt prachtig geworden. Het huis is te huur voor jouw vakantie op Madeira, als we zelf op onze boot verblijven in Nederland of daarbuiten. Lees over het huis, de omgeving of blader eens door het blog voor allerlei achtergrondinformatie over het eiland en alles wat daar mee te maken heeft. Of bekijk de Bed and Breakfast-mogelijkheden voor twee die we bieden, in de winter als we er zelf zijn. Je vindt de weg makkelijk met het menu bovenaan de pagina.

Of ga eerst gewoon plaatjes kijken, of check eerst de prijzen. Of lees alles over de indeling en de inrichting.

vrijstaand in de natuur

Ons huis is geen typisch verhuur-huis. Het is geen deel van een huurcomplex. Het staat niet in een woonwijk maar vrijstaand aan de rand van een gehucht van een paar boerenhuisjes. Ons huis, dat nu Raposeira de São João heet, was dat oorspronkelijk ook. Het huis staat midden in de natuur van het rustige westen van Madeira.

vakantiehuis op madeira? huur het rechtstreeks van ons!

Je huurt het huis rechtstreeks van ons als particulier, dus niet via een agentuur of andere tussenpersonen die alleen de prijs opdrijven. Veel mensen die een vakantiehuis op Madeira huren komen bij agenturen terecht en betalen al snel zo’n 30 tot 35% meer dan de prijs die wij als privé-personen vragen. Logisch, een agentuur wil ook geld verdienen, maar ze bieden niet meer dan wij, dus die extra schakel kan er gewoon tussenuit! Een blik op onze prijzen maakt alles duidelijk.

Vakantiehuis Madeira? Het onze staat midden in de natuur en de rozen bloeien in de tuin.
Het zijterras van het vakantiehuis op Madeira
Raposeira de São Joăo

een echt thuis op madeira, niet zomaar een vakantiehuis

oud en modern in een gezellig hoekje
Een vakantiehuis op Madeira huren? Raposeira de São João biedt een eigentijds en comfortabel interieur

Het huis is een écht thuis, ingericht en uitgerust voor permanente bewoning. Dus geen goedkoop en gammel meubilair, maar gewoon onze eigen designmeubels, aangevuld met een paar antieke stukken uit onze families. In het hele huis is eigentijdse en ook ietsje minder eigentijdse kunst te vinden. Geen posters van Ikea, maar allemaal unieke werken, of genummerde werken uit een serie met een beperkt aantal. We houden gewoon van mooie dingen. Het resultaat is een inrichting die je in een vakantiehuis op Madeira – en eigenlijk ergens anders ook – maar weinig ziet. Bij het inrichten van het huis moest echt alles uit Nederland worden meegenomen, het aanbod voor het inrichten van een huis op Madeira ligt echt heel ver weg van onze smaak.

waar op madeira staat ons vakantiehuis?

Ons huis staat in een klein buurtschapje dicht bij de de zuidkust in het rustige westen van Madeira. Ver van de massa, een tikje verstopt, maar toch gemakkelijk te bereiken. ‘Raposeira de São João’, zo heet ons huis, is een heerlijk huis voor zowel de winter (dan zijn we er zelf) als de zomer. Door de wat hogere ligging hebben we een spectaculair zeezicht. Of liever, een weids uitzicht over de Atlantische Oceaan, en ook over de bossen en de heuvels van São João en São Lourenço, buurtschappen van Fajã da Ovelha, een dorp in de gemeente Calheta in het zonnige zuiden en westen van het eiland. Hier is een linkje naar het Google-kaartje met de exacte locatie van ons huis.

Een schitterend uitzicht over de oceaan

koele nachten

Diezelfde ligging zorgt ervoor dat het huis ’s nachts afkoelt tot een prettige temperatuur voor een goede nachtrust. Zoek je een vakantiehuis op Madeira, dan is dit een heerlijk huis voor je. Of het nu gaat om een zonvakantie, een wandelvakantie – de levada’s van Madeira zijn beroemd om hun wandelmogelijkheden – , een vakantie voor rustzoekers of natuurliefhebbers. Het huis is het hele jaar te huur. Dat wil zeggen, je kunt het huren in de tijd dat we er zelf – helaas – niet kunnen zijn.

huurauto

Aan de locatie kun je al zien dat het huis in een rustig en landelijk gebied ligt. Daarom heb je een auto nodig om er te komen. De busverbindingen in ons deel van het eiland zijn erg beperkt, en in ieder geval niet geschikt om er gebruik van te maken als je van de luchthaven naar ons huis reist. We hebben een pagina met tips en trucs voor het huren van een auto voor je gemaakt, zodat je weet waar je op moet letten.

vakantiehuis? of juist geen vakantiehuis?

Het huis is niet zomaar een een huisje of een vakantiewoning. Het is eigenlijk helemaal geen vakantiehuis. Het is een authentiek Madeira-huis. Daarvan zijn er niet meer zo heel veel die de moderniseringswoede hebben overleefd. We hebben het gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. En we hebben een stukje aangebouwd – in stijl – om plaats te bieden aan een moderne keuken en een tweede slaapkamer met badkamer.

ons gehucht: Soalheira de Baixo
Een vakantiehuis op Madeira heeft zeezicht nodig. Het onze is spectaculair
In Raposeira de São João kom je tot rust!

Het is een echt Madeira-huis gebleven, dat is bedacht en ingericht voor permanente bewoning. Daarom is het voorzien van alle moderne gemakken. Het is geschikt voor 2, 3 of 4 personen. Toen we voor het eerst naar Madeira vlogen en in die eerste week het huis vonden was het niet bewoonbaar en in verval. We hebben het liefdevol gerestaureerd tot wat het nu is. Een licht en gerieflijk maar nog altijd een authentiek huis. Het is typerend voor Madeira. Met oude elementen maar met een luchtig en eigentijds interieur. En natuurlijk niet alleen geschikt als vakantiehuis. Het is vooral ook ons thuis voor als we zelf op Madeira zijn en er dus semi-permanent wonen.

liefdevol gerestaureerd huis op Madeira
Ons huis op Madeira heeft veel authentieke elementen
Het oude huis zoals het was toen we het voor het eerst zagen

bloed, zweet en zelfs tranen

De weg naar het huis zoals het nu is was niet gemakkelijk. We wilden een huis op Madeira, dat we in de zomer kunnen verhuren als vakantiehuis als we zelf niet op Madeira zijn. Wat we kochten was geen ruïne, maar ook geen bewoonbaar huis. De pagina’s onder de menukop ‘ik vertrek‘ vertellen het hele verhaal. Veel van de nachtmerries die mensen meemaken bij het gelijknamige televisieprogramma (de titel ‘Ik Vertrek’ hebben we intelligent gejat) bleken ook voor ons gewoon waar te zijn. En dan spraken wij wél de taal – zij het nog niet zo heel goed, toen. En we hadden, dachten we, goede adviseurs om ons heen.

hoe zijn we hier terechtgekomen?

Veel mensen vragen ons hoe we op Madeira terecht zijn gekomen. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost voordat we waren waar we zijn wilden. Nu achteraf is het misschien onderhoudend leesvoer voor jullie. Maar voor ons was het niet altijd een leuke periode. Toch is het huis er uiteindelijk gekomen. En afgezien van sommige details is het ook geworden zoals we wilden.

vroeger en nu

We hebben een paar fotoseries gemaakt. Ze laten zien hoe het huis was bij ons eerste bezoek aan Madeira, toen we het vonden, hoe het eruit zag nadat het volledig gestript was en we nog dachten dat het nooit meer een fatsoenlijk huis zou worden, laat staan een vakantiehuis dat geschikt was om te verhuren. En tenslotte een fotoserie van hoe het nu is. In gebruik als vakantiehuis of als ons eigen thuis, zoals we ons huis op Madeira nu zien! De foto’s van het oude huis en de sloop en bouw kun je vinden op de pagina ‘vroeger en nu‘.

Ga naar de pagina over ons huis voor alle informatie over het huis zelf. Je vindt er heel veel foto’s die een goed beeld schetsen. We hebben het huis voor de foto’s natuurlijk altijd keurig opgeruimd. Maar op de pagina ‘plaatjes kijken’ hebben we een serie foto’s van het huis in gebruik. Met mensen erin, soms eten in voorbereiding op het aanrecht. Kortom, het huis zoals erin geleefd wordt. Dus leun achterover en geniet van de plaatjes. En let niet op de rommel!

van alle gemakken voorzien

Veel vakantiehuizen hebben een magere uitrusting. Vaak botte messen, weinig en afgepast serviesgoed en glazen. Of geen waterkoker maar een lullig pannetje en geen theepot. Wij wonen in de winter in het huis, dan is het dus helemaal geen vakantiehuis. En we vinden dat je dat soort dingen gewoon nodig hebt. Als je zelf even wilt controleren wat er is: we hebben een aparte pagina met de uitrusting. Daar kun je zien wat we allemaal hebben om het leven comfortabel te maken. Je zult zien dat we van alle ‘gemakken van thuis’ voorzien zijn. Je zult niet gauw een ander vakantiehuis op Madeira vinden dat zo’n hoge standaard heeft en zo compleet is uitgerust.

fietsen op madeira? Alleen als je wilt mountainbiken.

We krijgen interessante vragen van mensen die overwegen ons huis te huren voor hun vakantie. De meest interessante was van een mevrouw uit België die vroeg: “kun je vanuit juliie huis gemakkelijk op de fiets naar Funchal?’. Zij had dus kennelijk weinig gelezen over Madeira. Het is een superbergachtig en steil eiland

Het westen heeft een hoog’vlakte’ bovenop, met bergkammen die daar haaks opstaan. Het hele oosten is een en al hoge bergen, met hier en daar een krater zoals het beroemde ‘curral das Freiras’. Fietsen zou, ondanks de expreswegen die nu vrijwel het hele eiland hebben ontsloten, geen fijne manier zijn om je te verplaatsen. Fietsen wordt gedaan, maar alleen als mountainbiking, waarbij je met en busje naar ‘boven’ wordt gebracht en dan met halsbrekende snelheid naar beneden fietst over bospaden met stenen en bomen. Wij denken niet dat onze vraagstelster dát bedoelde.

voor een vakantiehuis op madeira buiten de stad is een huurauto is nodig

Als je een huis huurt op Madeira dat buiten de stad ligt, dan heb je een auto nodig. Er is natuurlijk een enorm groot aanbod. Daarom hebben we geprobeerd het je makkelijk te maken met een pagina met tips en trucs voor het huren van een geschikte auto die niet te veel kost.

En heb je na het doornemen van de website toch nog vragen, dan kun je ons vinden op de pagina ‘contact’. Pak gerust de telefoon of stuur een mailtje of whatsapp, we geven je graag antwoord! En het kan allemaal gewoon in het Nederlands.

vakantiehuis Madeira in context

Natuurlijk gaat deze website over ons vakantiehuis op Madeira. Maar je gaat natuurlijk niet alleen maar naar Madeira voor een mooi huis. Je wilt maximaal genieten van het eiland en van wat Madeira allemaal te bieden heeft. Eerlijk is eerlijk, dat geldt precies zo voor ons. Om daarom het begrip vakantiehuis op Madeira van context te voorzien hangt er een blog aan onze website. We hebben het veel gehad over onze tuin, over het huis zelf, over wandelingen die we maakten, en natuurlijk ook over reizen van en naar het eiland. Al die onderwerpen komen aan bod in ons blog.

De laatste tijd plaatsen we meer en meer artikelen met wat diepgang, zoals een artikel over exotische groenten en fruit die je hier kunt op de markt kopen, over de levada’s van Madeira als fenomeen, of over hoe Madeira er met kerst uitziet. Er komt van alles aan de beurt, en er komen regelmatig nieuwe artikelen bij. Blader door ons blog, of gebruik het zoekvak om te kijken of jouw onderwerp al behandeld is. We nemen je mee naar ‘ons’ Madeira, en naar plekken die we zelf ontdekten of die onze vrienden ons hebben gewezen. Zo plaatsen we ons huis in een context die je niet in de boekjes vindt.

Als je benieuwd bent naar redenen die we hadden om Madeira te kiezen, kijk dan eens op deze pagina en de pagina’s die eraan gekoppeld zijn.

De bloem in de achtergrond is de blauwe agapanthus. Hij is er ook in het wit, en beide kleuren staan on onze tuin, en vooral ook in grote hoeveelheden langs de binnenwegen van Madeira. De bloei is in de vroege zomer.

Deze pagina is bijgewerkt op 18 januari 2021.