uit eten op Madeira

Uit eten op Madeira? Op Madeira zijn tal van kleine en goedkope restaurantjes. Eigenlijk eet je overal lekker. De prijzen zijn, zeker naar onze begrippen, erg laag. toch zijn er een paar die voor ons extra leuk zijn.

De beste Peixe Espada in de omgeving eten wij in de Onda Azul, aan de oostkant van het hotel Calheta Beach in Calheta. We eten hem alleen maar lekkerder thuis. Ze hebben er ook een heerlijke Feijoada do Mar. Gewoon een hele goede keuken tegen heel redelijke prijzen.

Een drankje met spectaculair uitzicht drinken we in O Precipicio. Gewoon het steegje uitrijden, aan het einde links, en dan naar beneden rijden. Onder aan de weg links, en dan de borden Paul do mar volgen. Je komt er vanzelf langs aan de rechterkant van de weg. Vanaf onze parkeerplaats kun je het zelfs zien liggen, als je weet waar je moet kijken. Natuurlijk kunt u er ook uit eten gaan.

Erg lekker én leuk uit eten, met nu eens een gezellig interieur, en met, niet onbelangrijk in de winter, een houtkachel, doen we in Prazeres. We hebben het over Restaurante Chico. Aardige mensen, en een voortreffelijke keuken tegen heel redelijke prijzen, zeker vergeleken met de belachelijke Nederlandse horecaprijzen. Wij rijden dan niet over de Via Expresso maar over de regonal 222. Eenmaal in het dorp schuin rechtsaf, voorbij de kerk, en dan meteen weer schuin rechtsaf. Chico zit aan de linkerhand, al na 100 m. De Espetada, vleesspies met grote stukken rundvlees in een marinade met laurier, is aan te bevelen. Vraag of het vlees ‘mal pasado’ mag zijn voor een mals rood rundvlees. De kreet voor doorbakken geven we niet. We vinden het zonde van een fatsoenlijk stuk vlees!

De Poncha van Madeira is een absolute must. Het wordt overal verkocht op het eiland. Maar wij drinken het het liefste in de Taberna da Poncha in Serra de Agua, aan de linkerhand langs de weg tussen Ribeira Brava en Sao Vincente. The bar is onooglljk en klein, maar de parkeerplaats is groot en heel vaak vol. Neem een Poncha de Limao (citroen) of een Poncha de Laranja (sinaasappel). Let wel op dat je de goede Taberna hebt gevonden, want verderop aan de weg is er nog een, aan de rechterkant, maar die bedoelen we niet. Maar intussen is er vlakbij huis ook een heerlijke Poncha te krijgen. en wel in de bar Formiga (de mier). Hij staat links als je van huis komt en in de richting van Prazeres of Calheta rijdt. Lopen kan ook: neem het voetpad naar het gele hotelletje dat boven ons in het dal staat, ga daar rechts de levada op, volg hem tot je een geasfalteerd straatje kruist, de Caminho de São Lourenço, ga die in naar links, naar boven dus. Op het kruispunt boven zie je Bar Formiga aan de overkant van de weg. Ze hebben daar een eigen recept, waar wat mandarijn inzit. erg lekker.

Voor een heel goedkope maar superleuke lunch gaan we onder de ficusboom zitten aan de haven van Paul do Mar. We drinken een goed glas Vinho Verde en eten een Prego Normal, a soort enorme steak sandwich. Verbazend goedkoop en vaak te groot op weg te krijgen. Als ze vragen of je het speciale brood Bolo de Caco wilt, vooral ‘ja’ zeggen. Het is een heel lekker brood wat deels uit zoete aardappel bestaat.

Altijd als we in Funchal zijn eten – of drinken, al naar gelang het tijdstip – we altijd in het Parque Municipal. We gaan naar Cafe Concerto, naast het openluchttheatertje. Een heerlijke plaats om te zijn. Zelfs als het regent, onder de parasols. Proef de atmosfeer tussen de exotische planten en bomen. Er hangt een sfeer die een beetje koloniaal aandoet, maar tegelijkertijd toch hedendaags. Verrukkelijke stad. Wil je een keer erg lekker eten voor weinig geld, a dan naar de hotelschool in de Travessa dos Piornais, in de wijk São Martinho  aan de westkant van de stad. Voor een euro of 17, 18 heb je een driegangenmenu van hoge kwaliteit, inclusief rode of witte wijn en water. Aanrader.

Maar voor ons blijft de absolute topper in Funchal het  Fadohuis ‘Sabor a Fado‘, in de Travessa das Torres op nummer 10, een zijstraatje van de Rua de Santa Maria, in het oudste stadsdeel  dat eigenlijk onder de kabelbaan ligt die naar Monte voert. Redelijke prijzen voor prima, zij het niet absolute top-maaltijden, maar met een Fado die je zelfs in Lissabon niet meer gemakkelijk zult vinden. Moeder Alexandra is eigenaresse en heeft een fantastische stem en zingt een ongelooflijk mooie, doorleefde Fado. Haar dochter Sylvia heeft een fantastische performance, aar zuster zorgt  voor de nodige drama, haar vriend voor de soms komische noot, en zoon Pedro is waarschijnlijk et beste op het gebied van de Guitarra Portuuesa dat u ooit live zult horen. Op woensda zijn ze dicht. Wel even reserveren.

Tot slot willen we u nog de naam van onze stamkroeg verraden. Het is de Bar de Pedra ‘O Poleiro, in Ribeira das Galinhas, dat is het meest westelijke deel van Paúl do Mar. U rijdt langs de BANIF-bank (met geldautomaat) naar beneden in Paúl, naar de straat langs zee, u kunt alleen rechtaf. Bijna aan het eind zijn twee kroegjes naast elkaar. De laatste, MakTub, wordt bevolkt door jongeren en would-be buitenlandse jongeren (de ouderen dus die nog leuk willen meedoen). De eerste, ernaast, de Bar de Pedra ‘O Poleiro’, wordt vooral door Portugezen bevolkt van alle leeftijden. De verrukkelijke Caipirinha’s zijn een aanrader, maar een lekkere Poncha maken ze natuurlijk ook. In de wintermaanden kan de zonsondergang er spectaculair zijn.

O Poleiro.jpg

 Meer tips over uit eten en drinken liggen klaar in het huis, in de informatiemap.

Facebook Instagram YouTube
Copy link
Powered by Social Snap