uit eten op Madeira

Uit eten op Madeira? De mogelijkheden zijn legio. Op Madeira zijn tal van kleine en goedkope restaurantjes. Eigenlijk eet je overal lekker. De prijzen zijn, zeker naar onze begrippen, erg laag. toch zijn er een paar die voor ons extra leuk zijn. Wel is het belangrijk te weten dat vooral de kleinere restaurantjes nog wel eens wisselen van eigenaar. De gebouwen zijn meestal gepacht, en als de pacht ineens omhoog gaat gebeurt het dat een uitbater het niet kan bolwerken. Daarom zijn de genoemde restaurants en hun kwaliteiten een momentopname. Volgende maand kan alles anders zijn.

Zelf gaan we – als we uit eten gaan, en dat doen we niet zo heel vaak – het liefst naar Joe’s Bar in Jardim do Mar. Het is er altijd gezellig druk, anders dan de meeste restaurantjes in de buurt. Vergeet daarbij niet dat wij er alleen in de winter zijn. Dan zijn er niet zoveel toeristen, en de meeste Portugezen eten ‘s middags buiten de deur, vooral op zondag, en ‘s avonds eten ze thuis. Dus de kans dat je in een lege tent zit is altijd groot in de winter. Daarom wil je een restaurant bezoeken waar een mix van Portugezen en buitenlandse gasten komt. Joe’s bar is er zo eentje. Een ander restaurant waar we nog wel eens heen gaan is het restaurant van hotel Quinta Alegre. Zowel Joe’s bar als Quinta Alegre hebben prijzen die wij in Nederland erg laag vinden. Wij eten met zijn tweeën in de regel voor onder de € 50,- en dat is dan mét een fles wijn. Als je elk een glas wijn neemt wordt het nog weer een tientje goedkoper. In de winter worden de restaurants in principe niet verwarmd. Voor een tent zo laag gelegen als Joe’s Bar is dat ook niet nodig, maar in de Quinta Alegre zijn we blij met het haardvuur, het is er altijd lekker warm, ook in de winter.

Omdat Noud graag en heel erg goed kookt eten we dus niet zo vaak buiten de deur. Je moet per slot altijd nog weer rijden om thuis te komen. En dat glas wijn laten we niet zo graag staan. Maar als we bijvoorbeeld een Fado-avond willen, dan moeten we de deur uit. In principe moeten we dan naar Funchal. En er is maar één Fado-restaurant dat de juiste sfeer heeft. Sabor a Fado. Gelegen in de ‘zona velha‘, oudste wijk van Funchal, in de Travessa das Torres op nummer 10, een zijstraat van de bekende Rua de Santa Maria. Sabor a Fado is in eigendom van fadista Alexandra Sousa, en dat is al jaren zo, dus hier kun je er wel op rekenen dat dit zomaar niet in andere handen overgaat. Als je uit eten wilt op Madeira, en je wilt een fantastische ervaring, ga dan naar Sabor a Fado. De fado speelt zich vlak voor je neus af, geen versterkers zoals in de meeste andere restaurants waar ze nu ook fado hebben, maar de Fado met een hoofdletter, zoals hij bedoeld is, de Portugese volksmuziek bij jou aan tafel.

Rua de Santa Maria, in het oudste deel van de stad. Uit eten op Madeira kan hier ook. Maar pas op voor opdringerige kelners.

Natuurlijk zijn de prijzen bij Sabor a Fado wel behoorlijk hoger, maar nog altijd niiet hoger dan we in Nederland voor uit-eten gewend zijn. En hier krijg je er een show bij.

Met dat al moeteen we wel vaststellen dat de keuken van Madeira behoorlijk simpel is. Het is verstandig de grote toeristentrekpleisters te mijden. Daar willen ze snel veel monden voeden en dat betekent dat veel dingen gefrituurd worden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook. Wil je een beetje spannender eten, ga dan een keer naar de hotelschool in Funchal. Voor rond de €20 per persoon heb je een drie-gangen menu inclusief wijn en koffie. Alles waat we hier gegeten hebben is ronduit voortreffelijk. Wil je het beste van het beste dat Madeira te bieden heeft, dan kun je naar het Armazem do Sal. Interessant eten, met natuurlijk de bijbehorende prijzen. Leuke locatie in de binnenstad van Funchal.

Wil je in de buurt blijven, dan kun je leuk uit eten, met nu eens een gezellig interieur, en met, niet onbelangrijk in de winter, een houtkachel, doen we in Prazeres. We hebben het over Restaurante Chico. Aardige mensen, en een voortreffelijke keuken tegen heel redelijke prijzen, zeker vergeleken met de belachelijke Nederlandse horecaprijzen. We hebben ere al een tijdje niet gegeten en we hoorden dat er nieuw management in zit, maar de reviews op TripAdvisor zijn nog altijd goed. In een reactie staat wel dat de tonijn te droog was. Tja. Dat is, zoals ze vandaag de dag zeggen, nog wel eens een dingetje als je uit eten gaat op Madeira.

Madeira is natuurlijk Portugees, en Portugal is een warm land in de zomer, met alle problemen op het gebied van snel bederven van etenswaren die erbij horen. Spijtig genoeg hebben ze nog niet geleerd dat de koelkast dat allemaal verhelpt, dus dat er geen enkele noodzaak meer is om vlees en vis helemaal door te bakken uit veiligheidsoverwegingen. Wij weten het nu: altijd heel duidelijk zijn over hoe je je vlees, en natuurlijk ook je tonijn, wilt hebben. Zeg nooit ‘medium’. Het is ook een niet-keus. Dus krijg je dan alles compleet gaar, zonde van een goed stuk vlees of een heerlijke tonijnsteak. Dus: vraag hem ‘rare’in het Engels, of, liever nog, in het Portugees: mal-pasado. Wij zeggen dan ‘muito mal–pasado’omdat wij echt van rood vlees en bijna rauwe maar warme tonijn houden. Als je dat niet doet kun je net zo goed schoenzolen eten. Wil je iets dat gaar is, eet dan kip, die op Madeira absoluut geen plofkip-met-hormonen-en-antibiotica is. Vis is ook altijd een goede optie, veel restaurants hebben een ‘Caldeirada’, een vispotje. Maar wat je ook doet als je uit eten gaat op Madeira: Peixe Espada eten is verplicht. De zwarte Degenvis. Achter de link zit mijn recept, maar ook een korte beschrijving. De Espada staat in vrijwel alle restaurants wel op het menu. De grootste kans op een Espada die niet gefrituurd maar in olijfolie gebakken is heb je bij het restaurant Onda Azul, onder het Savoy Calheta Beach Hotel, in Calheta.

The black scabbard. A must when you are eating out in Madeira

Een andere must als je uit eten gaat op Madeira is de Espetada. Niet te verwarren met Espada. Een Espetada is een spies met grote stukken rundvlees. Ook hier geldt: muito mal-pasado. Omdat dit altijd bereid wordt op een Churrasco, een Portugese grill met hoog vuur van Eucalyptushout, kun je dit eigenlijk overal veilig eten. Oorspronkelijk werden de stukken vlees aan een lauriertak gespiest, maar omdat eer zoveel restaurants zijn die het nu serveren is die tak vervangen door een marinade met veel laurier. Gelukkig maar, van het oerbos Laurissilva zou anders weinig overbijven.

De Poncha van Madeira is een absolute must. Het wordt overal verkocht op het eiland. Maar wij drinken het het liefste in de Taberna da Poncha in Serra de Agua, aan de linkerhand langs de weg tussen Ribeira Brava en Sao Vincente. The bar is onooglljk en klein, maar de parkeerplaats is groot en heel vaak vol. Neem een Poncha de Limao (citroen) of een Poncha de Laranja (sinaasappel). Let wel op dat je de goede Taberna hebt gevonden, want verderop aan de weg is er nog een, aan de rechterkant, maar die bedoelen we niet. Maar intussen is er vlakbij huis ook een heerlijke Poncha te krijgen. en wel in de bar Formiga (de mier). Hij staat links als je van huis komt en in de richting van Prazeres of Calheta rijdt, tegenover het ‘stadhuis’, de Junta de Freguesía. Lopen kan ook: neem het voetpad naar het gele hotelletje dat boven ons in het dal staat, ga daar rechts de levada op, volg hem tot je een geasfalteerd straatje kruist, de Caminho de São Lourenço, ga die in naar links, naar boven dus. Op het kruispunt boven zie je Bar Formiga aan de overkant van de weg. Ze hebben daar een eigen recept, waar wat mandarijn inzit. erg lekker.

Altijd als we in Funchal zijn eten – of drinken, al naar gelang het tijdstip – we altijd in het Parque Municipal. We gaan naar Cafe Concerto, naast het openluchttheatertje. Een heerlijke plaats om te zijn. Zelfs als het regent, onder de parasols. Proef de atmosfeer tussen de exotische planten en bomen. Er hangt een sfeer die een beetje koloniaal aandoet, maar tegelijkertijd toch hedendaags. Verrukkelijke stad. En niet alleen als je uit eten wilt op Madeira.

Tot slot willen we u nog de naam van onze twee stamkroegen verraden. De ene is de Bar de Pedra ‘O Poleiro, in Ribeira das Galinhas, dat is het meest westelijke deel van Paúl do Mar. Je rijdt langs de BANIF-bank (met geldautomaat) naar beneden in Paúl, naar de straat langs zee, je kunt alleen rechtaf. Bijna aan het eind zijn twee kroegjes naast elkaar. De laatste, MakTub, wordt bevolkt door jongeren en would-be buitenlandse jongeren (de ouderen dus die nog leuk willen meedoen). De eerste, ernaast, de Bar de Pedra ‘O Poleiro’, wordt vooral door Portugezen bevolkt van alle leeftijden. De verrukkelijke Caipirinha’s zijn een aanrader, maar een lekkere Poncha maken ze natuurlijk ook. In de wintermaanden kan de zonsondergang er spectaculair zijn.

spectaculaire zonsondergang in Paúl do Mar

De tweede stamkroeg is Bar ‘O Ideal’ aan het haventje van Paúl do Mar. Als het warm is maakt Arnaldo een heerlijke Sangría, maar heel anders dan de Spaanse variant. Hij gebruikt witte wijn als basis, en er gaat van alles in, maar gember en passievrucht spelen meestal de hoofdrol. Aanrader.

Aan de Sangría met onze vrienden na een pittige wandeling

 Meer tips over uit eten en drinken liggen klaar in het huis, in de informatiemap.

Facebook Instagram YouTube
Copy link