vroeger en nu

Fajã da Ovelha vroeger

Voordat ons huis klaar was is er heel wat water naar de zee gestroomd. Vooral toen de grote afbraak begonnen was hebben we ons vaak afgevraagd of het wel ooit goed zou komen. Alles daarover is beschreven op andere pagina’s, maar hier willen we de beelden laten zien die we in die periode hebben gemaakt. De linkse serie laat zien hoe we het huis in 2007 aantroffen. De middelste serie laat de grote verwoesting zien: de vloeren eruit, sommige muren worden afgebroken en het dak gaat eraf. De rechtse serie laat de langzame opbouw zien van het huis zoals het uiteindelijk moest worden. Zo kun je vroeger en nu vergelijken, hoewel de beplanting sindsdien nog veel meer heeft gedaan om het oude en het nieuwe te verbinden. De foto’s van het huis in gebruik zie je op de pagina ‘plaatjes kijken‘. Een onverwacht bezoekje van onbekenden, die meer over de geschiedenis van ons huis bleken te weten, kun je lezen in dit artikel over emigranten en immigranten.

Alle verhalen en verhaaltjes over de periode van de verbouwing, met alle grote en kleine tegenslagen en meevallers zijn nu samengevoegd in één pagina: ‘springprocessie‘.

the old house
utter destruction
The way up!

vroeger en nu bij elkaar gebracht

We vonden het zelf bijna niet te geloven toen we het huis eindelijk konden gaan inrichten. Het heeft natuurlijk lang genoeg geduurd, dus we waren er echt wel klaar voor. Maar als je nu kijkt naar de foto’s die de laatste jaren gemaakt zijn, dan zie je hoe het huis langzamerhand van té nieuw toch weer een charmant oud huis geworden is. Niet het minst natuurlijk omdat een aantal planten die weg moesten voor de bouw, weer teruggeplaatst zijn. Vooral de grote – enorme moeten we zeggen – hortensia die voor de linkerhoek van het huis stond, heeft extra gas gegeven om de verloren jaren in te halen. De bloemen hebben nu bloemkoolformaat. Ernaast staat een prachtige bontbladige bougainville, die met de bloedrode bloemenpracht het huis een extra vriendelijk aanzien geeft.

opvallend

Maar het meest opvallend is het rechterdeel, dat is aangebouwd en dus nieuw is. Nou ja, intussen ook al weer ruim tien jaar oud. Maar de twee bougainvilles, de thunbergia grandiflora en de wilde wingerds die inmiddels de pergola daar helemaal bedekken, zorgen ervoor dat ook dit nieuwe deel nu één geheel geworden is met ons huis. Vroeger en nu bij elkaar gebracht. .

De bloemen in de achtergrond van deze pagina zijn die van de Maracujá Banana. Dat is één van de vele soorten passievruchten die het eiland kent. Deze lijkt als vrucht een beetje op een banaan, vandaar de naam. Het is een woekeraar, zeker de eerste jaren, daarna verzwakt hij. Wij hebben er eentje in de pergola van het zijterras op de verdieping van het oude deel van het huis. Passievruchten bloeien in het hele jaar, maar wat minder in de winter.

Deze pagina is bijgewerkt op 18 januari 2021