over ons huis op Madeira

Verscholen in een groen dal in het vredige westen van Madeira ligt ons gezellige en comfortabele huis op Madeira: Raposeira de São João. Het is een heerlijk vakantiehuis op Madeira met een spectaculair uitzicht over de oceaan, de bossen en de heuvels van São João, bij Fajã da Ovelha, een dorp in de gemeente Calheta in het zonnigste deel van het eiland. Klik op de interactieve panoramafoto hieronder om het gevoel te krijgen!

Ons schitterend gerestaureerde typische Madeirense huis op Madeira is te huur voor het grootste gedeelte van het jaar. Raposeira de São João is een vakantiehuis dat dat eigenlijk helemaal niet is. Het is een gerestaureerd oud huis, typisch voor het eiland Madeira. Smaakvol en eigentijds ingericht voor permanente bewoning. Als vakantiehuis is het huis geschikt  voor twee, drie of vier personen. Ideaal dus voor twee paren of een paar met één of twee niet al te jonge kinderen. De gerieflijke meubels zijn van voornamelijk Nederlands design. Ze zijn gecombineerd met antiek en moderne kunst.

woonkamer: Madeira en Nederland in ons huis!

De woonkamer heeft twee tweezitsbanken en een comfortabele fauteuil, de beroemde “groeten uit Holland’-stoel van Pastoe. Er is een ruime eettafel met comfortabele stoelen.

Een hoekje oud-Engels en Art Déco. Zo heeft het huis elementen van Madeira en van Engeland en Nederland.
eethoek met het oude kabinet van mijn moeder. Toch een stukje van vroeger in ons huis op Madeira.
Een mooie mix van kunst, antiek en vaak Nederlands design. Zo combineert het huis Madeira en onze roots.
Over ons huis op Madeira kunnen we veel vertellen. Maar beelden zeggen veel meer: De gezellige woonkamer op een winteravond.
De oude broodoven is er nog. Eén van de mooie oude elementen in huis. Typerend voor een Madeira-huis.
de comfortabele zithoek van Raposeira de São João

slaapkamers: ons huis heeft er twee.

Op de verdieping vindt u twee comfortabele tweepersoons slaapkamers, met elk een eigen douche en toilet. De ‘master bedroom’ heeft een ruim tweepersoons bed met boxspring.

de comfortabele stevige boxspring in de hoofdslaapkamer. Dit deel hebben we aan het huis toegevoegd.
Alle kamers in het huis hebben een prachtig uitzicht over de oceaan en op het dal en de heuvels van west-Madeira
meer dan genoeg hang- en legruimte

De tweede slaapkamer heeft twee Auping lits-jumeaux, en bovendien een eigen zithoek. Alle kamers hebben een schitterend uitzicht over de zee, de heuvels en de bossen. Dat geldt dus ook voor de woonkamer en de keuken. Typisch dingen waar je in een vakantiehuis naar uitkijkt!

Vroeger was dit de 'mooie kamer van het huis, Op Madeira was de verdieping de woonetage. Nu is dit onze gezellige gastenkamer.
Schitterend uitzicht ook vanuit de gastenkamer. Het balkon van het huis heeft nog de typerende balustrade zoals je ze alleen op Madeira ziet.
ook in de gastenkamer is ruimte genoeg.

De beide slaapkamers hebben een eigen badkamer, elk met toilet, ruime douche en wastafel. Eenvoudig, maar met alles wat je nodig hebt. Op de begane grond hebben we nog een apart toilet.

septic tank

Er is buiten de stad op Madeira geen riolering. Dat betekent dat de toiletten, de douches, de wastafels en de keukenafvoeren lozen op onze septic tank. Dat is een gevoelig eco-systeem, en daar moet je lief voor zijn.

wat mag er niet in?

Moeilijk is dat niet: er mag gewoon geen chloor, geen soda, en geen papier in. Chloor en soda hebben we nooit in huis om ongelukken te voorkopen. WC-papier natuurlijk wel. Daarom staat er naast ieder toilet een klein pedaalemmertje staan waar je het papier in kwijt kunt. Je zult dat ook op andere plaatsen op Madeira zien. Het is even wennen, maar het zorgt ervoor dat de toiletten niet verstoppen. Zo kan septic tank haar werk blijven doen. Omdat ons huis een oud boerenhuis is, had het vroeger helemaal geen sanitair. We zijn er onlangs achter gekomen dat het toilet bestond uit een houten hokje in de tuin met een emmer erin. Leve de vooruitgang!

regendouche en handdouche
eigentijds sanitair
de badkamer van de gastenkamer
de begane grond heeft een extra gastentoilet

keuken: het hart van ons huis op Madeira!

De keuken is een feestje voor iedereen die van koken houdt. Hij is volledig uitgerust omdat we hier zelf in de winter wonen. Alles erop en eraan zoals inductie-koken, fatsoenlijke pannen, scherpe messen, een ruime dubbeldeurs koel-vriezer en nog een aantal kleinere zaken die je kunt terugvinden op de pagina ‘uitrusting‘. Als je niet van koken houdt dan zul je blij zijn met de magnetron en de oven om snel iets warm te maken. Je hebt dan waarschijnlijk een nog grotere hekel aan afwassen dus je zult opgelucht zijn dat er ook een vaatwasser in huis is. Zelf ontbijten we graag in de keuken als het niet buiten kan.
Als het wél buiten kan hebben we tafelkleden om de tuintafel om te toveren eettafel. Zelfs in de winter ontbijten we regelmatig buiten op het terras!

de gezellige ontbijttafel in de keuken
veel licht en lucht in de keuken
lekker veel aanrechtruimte
heel veel ruimte en bergruimte te over.

onze tuin:

De tuin is een ander feestje. Iedereen die van exotische planten houdt kan hier zijn hart ophalen. er staan allerlei planten die we in Nederland alleen als kamerplant kennen. Een keur van bloeiers maken de tuin in vrijwel alle jaargetijden een feest van kleur. Wanneer je ook komt, er bloeit altijd van alles, ook in de winter! Dat kost nogal wat tijd en inspanning, maar Noud is er een meester in. Planten die het goed doen worden gescheurd of gestekt, om vervolgens op lege plekken nieuwe kleur te brengen.

jatten of ‘herbeplanting’?

We doen ook aan ‘herbeplanting’ van Madeira. Dat betekent grofweg stekken of zaailingen uit de natuur meenemen (jatten?) en in onze tuin een plaatsje geven. Voor veel planten is dat makkelijk: steek een tak van een net gesnoeide hortensia ergens in de grond en met een beetje geluk groeit er een plant uit. Ook met sommige geraniums lukt dat prima, en zeker ook met vetplanten. Maar het is een doorlopend proces, we komen er met de jaren achter welke planten wel, en welke niet bij ons in de tuin willen wonen. Drie pogingen per soort is een maximum. Doet een plant het drie keer niet, dan komt er een andere. Keus genoeg op dit eiland!

hybiscus is hier haast onkruid
het is dringen voor de Thunbergia en de Bougainvilles
in alle kleuren te vinden!
de prachtige New Dawn rozen
de u nieke Geranium Maderense
veel kleur in de borders

fruit

Op verschillende plaatsen om het huis hebben we ook wat fruitbomen, sommige nog heel jong, maar alles wat er aanzit mag gewoon gegeten worden. Er is een mandarijn, een sinaalappel, een weelderige citroenboom, een heel jonge guave, en een jonge araçais, en dan een nog jongere Pitanga, die in Nederland om duistere redenen Surinaamse Kers wordt genoemd. Hij lijkt niet op een kers, smaakt er al helemaal niet naar en we vragen ons dus ook af of hij wel voorkomt in Suriname. Tenslotte op het zijterras naast de tweede slaapkamer een rijkbloeiende en dragende passievrucht van de variant ‘maracujá-banana’ Ruime terrassen zorgen dat je bij elke windrichting wel een beschut plekje vindt, en er is een groot schaduwrijk gedeelte naast de keuken.

grote terrassen overal.  In de zon of in de schaduw. Kies maar!
Alle terrassen hebben een prachtig uitzicht. Op de tuin, en op de natuur die om ons heen ligt!
rust en ruimte zijn een vast gegeven.

Om het beeld compleet te maken tenslotte nog de plattegronden van begane grond en verdieping.

plattegrond van de begane grond van ons huis op Madeira
plattegrond van de verdieping van ons huis op Madeira

Twijfel je nog? Ga dan even kijken wat mensen over ons huis hebben geschreven in ons gastenboek. We zouden overigens willen dat meer mensen dat deden, Dus laat vooral een bericht achter als je weer thuis bent!

Facebook Instagram YouTube
Share via
Copy link