over ons huis op Madeira

Verscholen in een groen dal in het vredige westen van Madeira ligt ons gezellige en comfortabele huis op Madeira: Raposeira de São João. Het is een heerlijk vakantiehuis op Madeira met een spectaculair uitzicht over de oceaan, de bossen en de heuvels van São João, bij Fajã da Ovelha, een dorp in de gemeente Calheta in het zonnigste deel van het eiland. Bekijk het panorama vanaf ons terras om alvast het gevoel te krijgen, het beste op je volledige scherm!

Ons schitterend gerestaureerde typisch Madeirense huis is te huur voor het grootste gedeelte van het jaar. Raposeira de São João is een vakantiehuis dat dat eigenlijk helemaal niet is. Het is een gerestaureerd oud huis, typisch voor het eiland Madeira. Smaakvol en eigentijds ingericht voor permanente bewoning. Als vakantiehuis is het huis geschikt  voor twee, drie of vier personen. Ideaal dus voor twee paren of een paar met één of twee niet al te jonge kinderen. De gerieflijke meubels zijn van voornamelijk Nederlands design. Ze zijn gecombineerd met antiek en moderne kunst.

woonkamer: Madeira en Nederland in ons huis!

De woonkamer heeft twee tweezitsbanken en een comfortabele fauteuil, de beroemde ‘groeten uit Holland‘-stoel van Pastoe. Er is een ruime eettafel met comfortabele stoelen. Een vuurtje in de houtkachel zorgt voor warmte op een koele avond.

Licht en lucht in de woonkameer
ook bij avond is het vakantiehuis erg gezellig.
de oude broodoven is er nog!
Een leuk hoekje in de woonkamer
Oud en nieuw in de woonkamer

Kijk maar even rond in de woonkamer. De kamer is hier in Kersttooi, zoals je kunt zien. Het beste klik je op de pijltjes voor een grote weergave.

slaapkamers: ons huis heeft er twee.

Een dubbel bed in de hoofdslaapkamer
licht en lucht in de hoofdslaapkamer
ook de hoofdslaapkamr heeft oceaanzicht

Op de verdieping vindt u twee comfortabele tweepersoons slaapkamers, met elk een eigen douche en toilet. De ‘master bedroom’ heeft een ruim tweepersoons bed met boxspring.

De tweede slaapkamer heeft twee Auping lits-jumeaux, en bovendien een eigen zithoek. De kamer heeft zelfs een eigen terras. Alle kamers hebben een schitterend uitzicht over de zee, de heuvels en de bossen. Dat geldt dus ook voor de woonkamer en de keuken. Typisch dingen waar je in een vakantiehuis naar uitkijkt!

comfortabele twin-bedden en een fijne zitgroep
het eigen beschutte privéterras
De tweede slaapkamer heeft een eigen ingang en een eigen terras.
the masteer bedroom's ensuite bathroom

De beide slaapkamers hebben een eigen badkamer, elk met toilet, ruime douche en wastafel. Eenvoudig, maar met alles wat je nodig hebt. Op de begane grond hebben we nog een apart toilet. De toiletten lozen op de septic tank, en daarom mag er, zoals op veel andere plaatsen, alleen dát in wat je eerst gegeten of gedronken hebt.

septic tank

Er is buiten de stad op Madeira geen riolering. Dat betekent dat de toiletten, de douches, de wastafels en de keukenafvoeren lozen op onze septic tank. Dat is een gevoelig eco-systeem, en daar moet je lief voor zijn.

wat mag er niet in?

Moeilijk is dat niet: er mag gewoon geen chloor, geen soda, en geen papier in. Chloor en soda hebben we nooit in huis om ongelukken te voorkomen. WC-papier natuurlijk wel. Daarom staat er naast ieder toilet een klein pedaalemmertje staan waar je het papier in kwijt kunt. Je zult dat ook op andere plaatsen op Madeira zien. Het is even wennen, maar het zorgt ervoor dat de toiletten niet verstoppen. Zo kan septic tank haar werk blijven doen. Omdat ons huis een oud boerenhuis is, had het vroeger helemaal geen sanitair. We zijn er onlangs achter gekomen dat het toilet bestond uit een houten hokje in de tuin met een emmer erin. Leve de vooruitgang!

keuken: het hart van ons huis op Madeira!

De keuken is een feestje voor iedereen die van koken houdt. Hij is volledig uitgerust omdat we hier zelf in de winter wonen. Alles erop en eraan zoals inductie-koken, fatsoenlijke pannen, scherpe messen, een ruime dubbeldeurs koel-vriezer en nog een aantal kleinere zaken die je kunt terugvinden op de pagina ‘uitrusting‘. Als je niet van koken houdt dan zul je blij zijn met de magnetron en de oven om snel iets warm te maken. Je hebt dan waarschijnlijk een nog grotere hekel aan afwassen dus je zult opgelucht zijn dat er ook een vaatwasser in huis is. Zelf ontbijten we graag in de keuken als het niet buiten kan.
Als het wél buiten kan hebben we tafelkleden om de tuintafel om te toveren tot eettafel. Zelfs in de winter ontbijten we regelmatig buiten op het terras!

het vakantiehuis op madeira heeft een luxe keuken
veel lucht in de keuken. Er zijn drie openslaande deuren naar het terras
het huis op Madeira heeft de keuken die je verwacht voor permanente bewoning.
Een aparte ont bijttafel in de keuken

onze tuin

De tuin is een ander feestje. Iedereen die van exotische planten houdt kan hier zijn hart ophalen. er staan allerlei planten die we in Nederland alleen als kamerplant kennen. Een keur van bloeiers maken de tuin in vrijwel alle jaargetijden een feest van kleur. Wanneer je ook komt, er bloeit altijd van alles, ook in de winter! Dat kost nogal wat tijd en inspanning, maar Noud is er een meester in. Planten die het goed doen worden gescheurd of gestekt, om vervolgens op lege plekken nieuwe kleur te brengen. Vaak staan we versteld van de uitbundigheid van sommige bloeiers. ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ is hier duidelijk niet van toepassing. We hebben een artikeltje gewijd aan een paar leuke voorbeelden.

Heet vakantiehuis op Madeira heeft een altijd bloeiende tuin
Geranium Maderense
de new dawn rozen voor het huis

jatten of ‘herbeplanting’?

We doen ook aan ‘herbeplanting’ van Madeira. Dat betekent grofweg stekken of zaailingen uit de natuur meenemen (jatten?) en in onze tuin een plaatsje geven. Voor veel planten is dat makkelijk: steek een tak van een net gesnoeide hortensia ergens in de grond en met een beetje geluk groeit er een plant uit. Ook met sommige geraniums lukt dat prima, en zeker ook met vetplanten. Noud heeft zelfs een keer een zaailing van een margrietenboom gejat in de Botanische Tuin van Lissabon, en die deed het goed. Maar elke keer als hij bijna op zijn mooist was werden de bloeiende takken er door de wind uitgerukt. Want wind is iets waar je hier rekening mee moet hiuden, vooral in de winter. Dus de margrietenboom hebben we verwijderd omdat het geen succes bleek. Maar het beplanten is een doorlopend proces, we komen er met de jaren achter welke planten wel, en welke niet bij ons in de tuin willen wonen. Drie pogingen per soort is een maximum. Doet een plant het drie keer niet, dan komt er een andere. Keus genoeg op dit eiland!

fruit

Op verschillende plaatsen om het huis hebben we ook wat fruitbomen, sommige nog heel jong, maar alles wat er aanzit mag gewoon gegeten worden. Er is een mandarijn, een sinaasappel, een weelderige citroenboom, een jonge guave, en een jonge araça, en dan een nog pitanga, die in Nederland om duistere redenen Surinaamse kers wordt genoemd. Hij lijkt niet op een kers, smaakt er al helemaal niet naar en we vragen ons dus ook af of hij wel voorkomt in Suriname. Verder meestal wel een paar bananenplanten. Tenslotte op het zijterras naast de tweede slaapkamer een rijkbloeiende en dragende passievrucht van de variant ‘maracujá-banana’ Ruime terrassen zorgen dat je bij elke windrichting wel een beschut plekje vindt, en er is een groot schaduwrijk gedeelte naast de keuken.

terrassen van het vakantiehuis Madeira
terras naast de keuken

Soms hebben onze gasten het idee dat ze maar een deel van het huis ter beschikking hebben. Dat is alleen zo, als je de gastenkamer in de winter hebt besproken, als we er zelf zijn en je op basis van bed and breakfast bij ons logeert. In de zomer zijn we er niet, en dan huur je het hele huis. Om alles duidelijk te maken hebben we een plattegrond van de begane grond en de verdieping gemaakt. Hieronder hebben we ze afgebeeld. Klik op de kleine afbeelding voor de grote weergave. Zo zie je de samenhang en krijg je het juiste beeld.

plattegrond van de begane grond van ons huis op Madeira
plattegrond van de verdieping van ons huis op Madeira

Twijfel je nog? Ga dan even kijken wat mensen over ons huis hebben geschreven in ons gastenboek. We zouden overigens willen dat meer mensen dat deden, Dus laat vooral een bericht achter als je weer thuis bent!

De bloem die op de achtergrond van deze pagina meeloopt is natuurlijk de beroemde Estrelicia. Het is een winterbloeier en je kunt hem in veel tuinen op Madeira vinden, inclusief in die van ons. Soms zie je hem zelfs in het wild.