bling-bling en aanstellerij: de zomerbloei op Madeira

Zomerbloei
De bontbladige bougainville en één van de grote hortensia's. Een wel heel uitbundinge bloei!
De bamboe-orchidee is een schoolvoorbeeld van Madeirense bling-bling en aanstellerij!
Een wel heel erg overdreven bloei: de 'de dubbelloops' Estrelicia!

We zijn er nooit bij, als in de zomer de tuin op haar uitbundigst is. Dat is jammer, want de zomerbloei op Madeira staat vaak garant voor bloemen met veel bling-bling en aanstellerij. Gelukkig stuurt onze hulp Maria nog al eens een foto van de zomerbloei. Hier de bontbladige bougainville, die we elke winter fors snoeien, en één van de hortensia’s. Deze stond al bij het huis toen wij het kochten, hij moest verdwijnen bij de verbouwing, maar we hebben er één teruggeplaatst bij het aanleggen van de tuin. De bloemen zijn wel tot 30 cm in diameter.

Op Madeira hebben we aan veel planten zo’n uitbundige bloei, dat we er soms zelfs om moeten lachen. Zeg nou zelf, 30 centimeter diameter voor een ordinaire hortensia. Hoogzomer hebben de bloemen ook een haast kobaltblauwe kleur. Ook weer een staaltje van aanstellerij, maar de eerlijkheid gebied dat het wel een beetje geholpen is omdat we onder al onze hortensia’s trouw out roest gooien waarvan de bloemen – uiteindelijk – blauw worden.

Ook lachen – echt waar – is de zogeheten bamboe-orchidee. Als die bloeit komt er eerst voorzichtig een wit bloemetje aan. Dan komen er wat witte kantjes bij en tenslotte komt er een lichterblauwe ruche met een geel hart, die de bloem er uiteindelijk laat uitzien als een onderjurk.

Maar het toppunt van alle aanstellerij is de Strelitia, die hier de Estrelicia heet. Normaal al een bloem die duidelijk lijdt aan Aanstelleritis Enormus, maar die van ons doet er een schepje bovenop door niet één, maar twee bloemen aan elke bloemstengel te maken.

En zo zijn er heel wat planten die voor Nederlandse begrippen wel heel erg aan aanstellerij doen. Al is het maar door de veelheid van bloemen. We hebben nogal wat blogpostjes aan de planten en de bloemen van onze tuin gewijd, maar we blijven ons verbazen over al die bling-bling en en aanstellerij van de planten op Madeira.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.