Explosie in de tuin

Explosie in de tuin

Met zulke titels moet ik voorzichtig zijn. We hebben al eens eerder een explosie in de tuin gehad. Maar dat was de accu van een huurauto die ontplofte. Die auto brandde toen helemaal uit. Met de nodige gevolgen voor onze eigen auto en voor onze tuin. Het is ongelooflijk. We zijn – naar ons gevoel tenminste – nog maar nét terug in Nederland. Eerlijk is eerlijk, we zijn alweer drie-en-een-halve week van het eiland af. Maar het leek gisteren dat we met onze hulp Maria een rondje door huis en tuin deden voor wat laatste instructies. Eén ervan was om ons met wat beeldmateriaal op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de tuin.

knoppen

De New Dawn klimrozen waren afgelopen winter weer flink gekortwiekt, maar er waren al aardig wat bloemknoppen toen we vertrokken. De Acantis had een bloemstengel die al aardig aan het groeien was. De kleine Rosa-Maria trosroosjes stonden dik in knop, en de bloem, een rare bloeiwijze, van de sagopalm, was bijna uitgebloeid met wat kleine sprietjes er bovenop die later nieuw blad zouden moeten geven. We hebben alles al eerder beschreven en er foto’s van gemaakt, die allemaal hier te zien zijn.

foto’s van Maria

Maar vandaag stuurde Maria een paar foto’s die ze met haar telefoon maakte (dat is behoorlijk nieuw, en zo wordt er steeds handiger mee) en we waren zeer verrast. De New Dawn, die in de grote foto staat, is heel mooi in bloei, maar dat hadden we wel verwacht (jammer dat de duim van Maria ook in beeld is).. De Rosa-Maria had ook flink wat knoppen, maar die is ook rijk aan het bloeien geslagen. De acantis is prachtig aan het bloeien, dat hebben we sinds we hem verplant hebben nog niet gezien. Maar de sagopalm is een wonder: die lijkt geëxplodeerd te zijn. Terwijl het een erg langzame groeier is, heeft hij in drie weken een gigantische dikke nieuwe pluim van blad gemaakt. Heel mooi, want de sago had in oktober 2017 ernstig te lijden gehad van een autobrand, waarbij een huurauto op onze parkeerplaats uitgebrand is.

de Rosa Maria. Prachtig, en we hebben hem nog nooit zelf zien bloeien..
De Acantis. We hebben hem op deze plek nog niet eerder zien bloeien!
De Sagopalm. Een langzame groeier, zegt men. Hij is geexplodeeerd nadat hij flink had geleden van de autobrand in oktober 2017.
Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.