vliegen naar Madeira

Deze pagina is bijgewerkt op 6 januari 2021. De nieuwe lockdowns in verschillend landen zorgen in november en december 2020 opnieuw voor het wegvallen van luchtverbindingen. Transavia lijkt de zaterdagvluchten te blijven uitvoeren, ondanks het negatieve reisadvies in het algemeen en het afgeven van code oranje voor Madeira.

omstreden Nederlandse regel

Bovendien heeft Nederland een verplichting aan alle reizigers opgelegd een negatieve test te kunnen tonen bij aankomst op Schiphol. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur. Daarmee heeft de Nederlandse overheid het vrijwel onmogelijk gemaakt om naar Nederland te reizen. Het tijdslot om een test te boeken op Madeira én het krijgen van de uitslag is eenvoudigweg te krap om dat geregeld te krijgen. Er loopt op dit moment een proces tegen de Nederlandse overheid omdat het onwettig schijn te zijn om aan Nederlandse onderdanen een dergelijk gebod op te leggen. Wij houden het in de gaten en melden eventueel nieuws hier.

Intussen zijn de airlines druk met het vrolijk wijzigen van hun schema, het annuleren van vluchten of het stilleggen van hun lijn naar Madeira. Het is niet te doen om al die dagelijkse wijzigingen nog bij te houden. Ik wacht daarmee tot er eindelijk weer wat rust komt. Moet je in deze tijd toch naar Madeira vliegen, check dan zelf de mogelijkheden in het ‘hier en nu’. Er is voor enige nabije toekomst geen pijl meer op te trekken.

updates

Het up-to date houden van de informatie op deze pagina is een tijdverslindend werk. Tot nu toe veranderde er bijna dagelijks wel wat en ik kreeg het niet voor elkaar om naast alle internationale informatie in het Engels ook nog eens apart de Nederlandse pagina te updaten met de voor Nederland en Vlaanderen gefilterde informatie. Nu lijkt het erop dat alles wat rustiger wordt. De verschillende maatschappijen heb ik nauwlettend in de gaten gehouden om te zien of de beloofde vluchten er ook inderdaad kwamen en dat het geen ééndagsvliegen waren in deze lastige tijd. De huidige pagina is bijgewerkt op 6 januari 2021. We kunnen alleen maar hopen dat vanaf midden januari de situatie zich normaliseert.

veerdienst?

Vraag je je af of er geen veerboot is waarmee je van het vasteland naar Madeir kunt komen? Ik moet je teleurstellen. Corruptie van de regering en het bevoordelen van de grootste monopolist Grupo Sousa hebben de veerdienst met succes om zeep geholpen. Ja, dat is schandalig, en daarom hem ik er ook een artikel over geschreven.

covid gerelateerde pagina’s

Als je in 2021 naar Madeira wilt vliegen heb je, net als overal, te maken met specifieke maatregelen die bedoeld zijn om covid-19 buiten de deur te houden. Dat is natuurlijk ook op Madeira niet helemaal gelukt, maar toch is de boel nog redelijk onder controle hoewel door de bezoeken van familie rond kerst de aantallen flink gestegen zijn. De maatregelen die op Madeira gelden om de pandemie te beteugelen heb ik uitvoerig beschreven in een apart artikel.

Voordat je je vlucht gaat boeken is het verstandig je even te verdiepen in de vraag of je je voor vertrek wilt laten testen op covid-19 of dat je dat liever bij aankomst wilt laten doen op Madeira. Wat je ook kiest, iedereen die naar hier komt kan kiezen: of een test, of twee weken in quarantaine. Dat is natuurlijk geen keus. Verder moet je je registreren als eilandbezoeker voordat je van huis vertrekt. Lees alles over de registratie en de testprocedure in de aparte pagina hierover,

vliegen naar Madeira vanuit Nederland of Vlaanderen

Afhankelijk van waar je woont zijn er een paar luchthavens waaruit je kunt kiezen voor een rechtstreekse vlucht naar Madeira. Dat zijn uiteraard Amsterdam en Brussel, maar vergeet ook Düsseldorf en Hamburg niet als je in een wat minder centraal gebied ven Nederland of België woont.

Amsterdam

Transavia vliegt drie keer per week vanuit Amsterdam. Er zijn vluchten op dinsdag, donderdag en zaterdag. In november gaat de frequentie omlaag naar twee vluchten per week en wel op dinsdag en zaterdag, en dan worden het er weer drie vanaf half december tot half januari. Dan weer een paar weken twee vluchten. Vanaf begin februari wordt dat dan weer drie keer in de week. We hebben bij veel vrienden nagevraagd hoe de bezetting van de vliegtuigen was. Dat is belangrijk, want als een vliegtuig te weinig bezetting heeft wordt er geen geld verdiend en na het vrijwel stilvallen van de luchtvaart eerder dit jaar willen we wel dat ze verdienen. Als een lijn rendabel is blijft hij, is hij verliesgevend dan wordt hij stopgezet. Daar hebben we als gebruikers natuurlijk niks aan.

Ook TUI Nederland biedt vluchten aan naar Madeira. Anders dan vorige jaren hebben ze daar op dit moment geen eigen vliegtuigen voor ingezet. De TUI-vluchten maken gebruik van die van Transavia en hebben dus ook de zelfde frequentie. Vanaf eind september gaat TUI weer eigen vliegtuigen inzetten, tot eind november. December tot en met maart vliegt TUI niet naar Madeira. Op 10 april begint TUI weer met hun vluchten op woensdag en zaterdag.

Sinds het Nederland Madeira op de oranje lijst geplaatst heeft en bovendien een algemeen negatief reisadvies heeft afgegeven voor de maand november heb ik de vluchten van Transavia nauwlettend in de gaten gehouden. Vooralsnog blijven de vluchten op zaterdag gewoon doorgaan. Als je een vlucht hebt geboekt die gepland staat in de periode november, houd dan de informatie vanuit Transavia goed in de gaten. Ook in de Kerstperiode tot half januari heeft de Nederlandse overheid alle reizen behalve noodzakelijke afgeraden. Heb je een vlucht vanuit Nederland geboekt in die periode? houd dan de informatie van je luchtvaartmaatschappij goed in de gaten. Bij het cancellen van de vlucht zul je zeker geïnformeerd worden, maar gezien de chaotische toestand in de luchtvaart kan het geen kwaad ook zelf in de gaten te houden hoe het met je vlucht gesteld staat.

Transavia: een prima manier om te vliegen naar Madeira.

covid-19 test

TUI Nederland biedt alle reizigers die bij hen boeken een gratis covid-19 test aan die door de gezondheidsautoriteiten op Madeira wordt geaccepteerd. Jammer genoeg heeft TUI zijn informatie niet op orde. Ze beweren dat je zonder die test het vliegtuig niet in mag en op Madeira niet wordt toegelaten. Dat klopt niet. Wel heeft TUI voor de eigen vliegtuigen de test verplicht gesteld. Je kunt hem op hun kosten laten afnemen. Voor de vluchten met Transavia geldt de plicht niet.

Hoe het dan wel precies zit? Ik heb het voor jullie uitgezocht. Iedereen die naar Madeira komt moet getest worden of getest zijn. Heb je geen test, dan krijg je die bij aankomst aangeboden. Je mag hem weigeren, maar dan ga je twee weken in quarantaine. Dat is dus niet zo handig. Je kunt hem ook in Nederland of België laten uitvoeren, maar dan is de timing cruciaal. Bij het aan boord gaan van het vliegtuig mag de test niet ouder zijn dan 72 uur.

Ik heb voor jullie een ‘handleiding’ opgesteld waarin precies staat hoe het geregeld is als je met test of zonder test aankomt op Madeira. Lees deze pagina op je gemak door. Het is een heel verhaal, maar het laat niets onbesproken dus je weet precies wat je kunt verwachten. Maak je je er vooral geen zorgen over, het wijst zich allemaal vanzelf en je wordt meer dan prima begeleid bij aankomst op de luchthaven van Madeira.

Brussel.

Vanuit Brussel (Zaventem) vliegt TUI België weer naar Madeira. Twee keer per week, op maandag en vrijdag. Net als de Nederlandse TUI heeft ook de Belgische de foute informatie over de zogenaamde verplichte covid-19 test vóór vertrek. Het kan natuurlijk zijn dat TUI dit zelf eist, maar van de overeheid van Madeira hoeft dat niet. Heb je bij aankomst geen test, dan krijg je hem aangeboden. De hele procedure heb ik hier voor je beschreven. Zo weet je wat je mag verwachten.

Bij terugkeer in België moet je wel rekening houden met het volgende. De Belgische autoriteiten eisen een zogenaamde ‘Public Health Passenger Locator Form’. Er is een website die alles uitlegt, je vindt hem hier. Let wel op: de uitleg is erg onhandig geformuleerd. Het lijkt erop dat er staat dat je aan deze verplichting niet hoeft te voldoen als je korter dan 48 uur in België gaat blijven. Dat is niet zo, als je per vliegtuig arriveert moet je het formulier gewoon invullen. De 48-uur uitzondering geldt alleen als je per auto of ander privévervoer het land binnenkomt. Het formulier kun je hier downloaden.

Duitsland

Voor mensen die in het oostelijk grensgebied wonen kunnen vluchten vanuit Düsseldorf of zelfs Hamburg interessant zijn. Condor Flugdienst onderhoudt nogal wat lijnen met Madeira. Het onderstaande schema laat zien van waaruit je komende winter naar Madeira kunt. Duitsland heeft Madeira nog niet op de lijst van oranje gebieden geplaatst. Vraag is wel of je ongehinderd vanuit Nederland of België naar Duitsland kunt reizen. Houd daarom de informatie van de Nederlandse respectievelijke Belgische overheid in de gaten.

.

Vliegen naar Madeira met een overstap: TAP Portugal

Je kunt ook kiezen voor TAP Portugal, die vliegt niet-rechtstreeks vanuit Amsterdam of Brussel maar wel op wat prettiger tijden. Let er wel op dat je voldoende overstaptijd in Lissabon of Porto hebt. Vooral Lissabon is behoorlijk chaotisch en ze raken nog al eens een koffer kwijt. Overigens is dat niet zo onoverkomelijk, ze komen de koffer meestal de volgende dag al aan huis afleveren op je vakantiebestemming. Maar als je niet in een hotel verblijft moet je daar wel voor thuisblijven.

Als je direct bij TAP Portugal boekt en men accepteert een korte overstaptijd, dan neemt TAP de verantwoordelijkheid voor het eventueel missen van je vliegtuig in Lissabon of Porto, en zorgt voor je als dat een probleem zou opleveren. Vooral in de winter, waar vertragingen door slecht weer kunnen ontstaan, is dat een groot voordeel. Bij vluchten met low-cost maatschappijen, vooral als je met twee verschillende maatschappijen vliegt, bent je op jezelf aangewezen omdat zij daar geen verantwoordelijkheid voor willen nemen.

skyscanner

Als je onder normale omstandigheden naar Madeira wilt vliegen heb je een flink aantal mogelijkheden. Sinds we in 2007 voor het eerst op Madeira kwamen hebben we al heel wat keren heen en weer gevlogen tussen Nederland en omliggende landen en Madeira. We hebben dus het uitzoekwerk al voor je gedaan. En dat blijven we doen, want er verandert natuurlijk vaak iets.

Vooral voor het uitzoeken van niet-rechtstreekse vluchten is de site van Skyscanner superhandig. Als je niet aan precieze data vastzit voor je vakantie kun je bijvoorbeeld bij de data op de naam van de maand klikken, dan krijg je in een overzichtelijk diagram alle prijzen op de verschillende dagen en kunt je de voordeligste uitkiezen. Je moet Skyscanner even leren kennen en er wat handigheid in krijgen, maar het is echt een goede site waarin ook de low-cost-maatschappijen meedoen. Zo komen wij vaak uit bij JetairFly, rechtstreeks vanuit Zaventem. We hebben al heel wat keren voor rond de vijftig euro per persoon enkele reis kunnen vliegen naar Madeira. Een kwestie van op tijd beginnen met kijken en afwachten. Als er een interessante vlucht in beeld komt, niet wachten maar meteen boeken.

Vliegen naar Madeira? Zo vlieg je het goedkoopst naar Madeira. Raposeira de São João heefet het voor je uitgezocht!

Kies in eerste instantie voor een land als vertrekplaats. Dan worden de mogelijkheden vanuit de regionale luchthavens ook meegenomen in de zoekactie. Het kan soms interessant zijn om vanuit Eindhoven, Maastricht of Weeze (vliegveld Niederrhein) met Ryanair te vliegen naar Porto, en vandaar met de Franse tak van Transavia verder vliegen naar Madeira. Natuurlijk verandert het aanbod regelmatig. Vandaar dat wij zelf echt fans zijn van SkyScanner omdat de veranderingen automatisch worden meegenomen in je zoektocht. Tenslotte is het sinds kort ook mogelijk geworden om met Transavia of met Ryanair van Eindhoven naar Lissabon te vliegen, en vandaar met de TAP of easyJet door naar Funchal. Ook nieuw is de Ryanairverbinding van Brussel Zaventem naar Lissabon.

andere landen

Tenzij er heel grote veranderingen komen blijft deze pagina ongewijzigd Ik blijf natuurlijk kijken of er updates nodig zijn. Wil je informatie over vluchten uit andere landen? Ga dan naar het Engelstalige zusje van deze pagina.

hoezo gevaarlijk

Tot slot nog iets over de luchthaven van Madeira FNC. Er zijn nog altijd geruchten dat Madeira tot de gevaarlijkste luchthavens van de wereld behoort. Dat was vroeger misschien wel zo. Maar in 2000 werd de landingsbaan verdubbeld en sindsdien is de luchthaven veiliger dan ooit. Het laatste ongeluk dateert uit 1989, toen de baan nog erg kort was. Het ongeluk ontstond toen een waarschijnlijk oververmoeide bemanning van een TAP toestel na twee keer doorstarten besloot toch te landen bij slecht weer. Het is toen van de landingsbaan afgeschoten.

De normen zijn vandaag de dag erg scherp en de luchthaven is gewoon een veilige eilandluchthaven geworden. Bij goed weer waait de wind meestal uit het noordoosten. Dan vliegt het toestel eerst de luchthaven voorbij, hij is rechts goed zichtbaar. Dan maakt het een u-bocht en landt vanuit het zuidwesten. Je eerste kennismaking met het prachtige eiland. We vonden een youtube-filmpje van de landing van een Airbus 320, die met de Boeing 737 het meest wordt gebruikt voor vluchten naar Madeira. Stap met ons in de cockpit en geniet mee van een perfecte landing.

Vragen of reacties?

Wil je reageren op deze pagina, of heb je een vraag? Leuk. Een dialoog is altijd leuker dan een monoloog. Reageer gewoon onderaan deze pagina. Je kijgt altijd een antwoord.

In de achtergrond van deze pagina hebben we de Freira da Madeira, de Madeira Stormvogel afgebeeld. Het is een zeeer bedreigde zeevogel, die alleen op Madeira komt om te broeden en de rest van de tijd op zee verblijft. Hij broedt alleen op een klein aantal moeilijk toegankelijke richels hoog in de bergen van Madeira, tussen de Pico Ruivo en de Pico Arieiro.

Madeira Stormvogel

Deze pagina is bijgewerkt op 18 januari 2021.

10 reacties

  1. Als wij half januari naar Madeira vliegen met TAP, moeten we dan een PCRtest in NL laten afnemen? Of kunnen we wachten tot op de luchthaven van Madeira? We zullen de luchthaven van Lissabon niet verlaten.

    1. Nee, Wiek, dat hoeft niet. Er zit natuurlijk wel een risico aan het wachten met de PCR test totdat je op Madeira landt: mocht je positief testen dan ga je in quarantaine, net zo lang tot je tweemaal negatief test. Dus mocht je de gelegenheid hebben een test in Nederland te laten doen, dan zou ik dat wel overwegen. lees vooral ook mijn artikel over de test op Madeira, want daar staat veel info in die je in elk geval nodig hebt.

  2. Vanaf zaterdag 26 september 2020 heeft ook Tui eigen vluchten naar Madeira, naast die van Transavia. Vertrek Amsterdam om 07:55 en vanaf Madeira om 12:00. Kwam daar gisteren toevallig achter. Dus op zaterdag dan 2 vluchten naar Madeira.

  3. Wij willen indecember naar Madeira vliegen maar vinden nergens vluchten. Welke maatschappij vliegt in december naar Madeira??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.