vliegen naar Madeira

Deze pagina is bijgewerkt op 29 januari 2021. De nieuwe lockdowns in verschillend landen hebben nogal wat verbindingen stilgelegd. Bovendien was het grootste probleem tot nu toe het testen op covid-19 voor of bij aankomst op Madeira. Nu – we spreken eind januari 2021 – doen alle landen er een flinke schep bovenop en hebben de bottleneck gelegd bij terugkeer in je thuisland. Zorg dat je op de hoogte bent van alle regeltjes en vereisten voordat je boekt. Ik heb geprobeerd het allemaal uit te zoeken, maar er verandert zo veel zo vaak dat het niet te doen is om een 100% waterdichte handleiding te schrijven. Deze pagina geeft de stand van zaken aan per 29 januari 2021.

Intussen zijn de airlines druk met het vrolijk wijzigen van hun schema, het annuleren van vluchten of het stilleggen van hun lijn naar Madeira. Het is niet te doen om al die dagelijkse wijzigingen nog bij te houden. Ik wacht daarmee tot er eindelijk weer wat rust komt. Moet je in deze tijd toch naar Madeira vliegen, check dan zelf de mogelijkheden in het ‘hier en nu’. Er is voor enige nabije toekomst geen pijl meer op te trekken.

veerdienst?

Vraag je je af of er geen veerboot is waarmee je van het vasteland naar Madeir kunt komen? Ik moet je teleurstellen. Corruptie van de regering en het bevoordelen van de grootste monopolist Grupo Sousa hebben de veerdienst met succes om zeep geholpen. Ja, dat is schandalig, en daarom hem ik er ook een artikel over geschreven.

covid gerelateerde pagina’s

Als je in 2021 naar Madeira wilt vliegen heb je, net als overal, te maken met specifieke maatregelen die bedoeld zijn om covid-19 buiten de deur te houden. Dat is natuurlijk ook op Madeira niet helemaal gelukt, maar toch is de boel nog redelijk onder controle hoewel door de bezoeken van familie rond kerst de aantallen flink gestegen zijn. De maatregelen die op Madeira gelden om de pandemie te beteugelen heb ik uitvoerig beschreven in een apart artikel.

Voordat je je vlucht gaat boeken is het verstandig je even te verdiepen in de vraag of je je voor vertrek wilt laten testen op covid-19 of dat je dat liever bij aankomst wilt laten doen op Madeira. Wat je ook kiest, iedereen die naar hier komt kan kiezen: of een test, of twee weken in quarantaine. Dat is natuurlijk geen keus. Verder moet je je registreren als eilandbezoeker voordat je van huis vertrekt. Lees alles over de registratie en de testprocedure in de aparte pagina hierover,

vliegen naar Madeira vanuit Nederland of Vlaanderen

Afhankelijk van waar je woont zijn er een paar luchthavens waaruit je kunt kiezen voor een rechtstreekse vlucht naar Madeira. Dat zijn uiteraard Amsterdam en Brussel, maar vergeet ook Düsseldorf en Hamburg niet als je in een wat minder centraal gebied van Nederland of België woont.

Amsterdam

Transavia vliegt normaal gesproken twee à drie keer per week vanuit Amsterdam. Er zijn vluchten op dinsdag, donderdag en zaterdag. Voorlopig zijn door de Covid situatie de vluchten tussen Amsterdam en Funchal stilgelegd. Volgens het schema gaat Transavia op 30 maart weer vliegen, vooralsnog tweemaal per week, op dinsdag en zaterdag. Het zal afhangen van de vraag en van de covid-situatie of en wanneer de derde vlucht per week weer wordt uitgevoerd.

Ook TUI Nederland biedt vluchten aan naar Madeira. Anders dan vorige jaren hebben ze daar op dit moment geen eigen vliegtuigen voor ingezet. De TUI-vluchten make meestal gebruik van Transavia vluchten. De wintermaanden 2021 zijn er geen boekbare TUI vluchten naar Madeira. De eerste vlucht die TUI aanbiedt staat gepland op 21 april 2021.

Wil je om welke reden dan ook naar Madeira vliegen voordat Transavia of Tui hun vluchten hervat hebben, dat kun je alleen met TAP Portugal vliegen via Porto of Lissabon.

Transavia: een prima manier om te vliegen naar Madeira.

covid-19 test

TUI Nederland biedt alle reizigers die bij hen boeken een gratis covid-19 test aan die door de gezondheidsautoriteiten op Madeira wordt geaccepteerd. Je kunt hem op hun kosten laten afnemen. Zonder zo’n test kom je niet aan boord van hun vliegtuig. Voor de vluchten met Transavia geldt de plicht niet.

Hoe het dan wel precies zit? Ik heb het voor jullie uitgezocht. Iedereen die naar Madeira komt moet getest worden of getest zijn. Heb je geen test, dan krijg je die bij aankomst aangeboden. Je mag hem weigeren, maar dan ga je twee weken in quarantaine. Dat is dus niet zo handig. Je kunt hem ook in Nederland of België laten uitvoeren, maar dan is de timing cruciaal. Bij het aan boord gaan van het vliegtuig mag de test niet ouder zijn dan 72 uur.

Ik heb voor jullie een ‘handleiding’ opgesteld waarin precies staat hoe het geregeld is als je met test of zonder test aankomt op Madeira. Lees deze pagina op je gemak door. Het is een heel verhaal, maar het laat niets onbesproken dus je weet precies wat je kunt verwachten. Maak je je er vooral geen zorgen over, het wijst zich allemaal vanzelf en je wordt meer dan prima begeleid bij aankomst op de luchthaven van Madeira.

Nederlandse regels bij terugkeer

Nederland heeft voor reizen naar Nederland eigen regels ingesteld die het er niet eenvoudiger op maken. Je moet een negatief PCR testresultaat op zak hebben, en die test mag maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen. Daar bovenop moet je een sneltest laten uitvoeren uiterlijk 4 uur voor vertrek naar Nederland. Het is de letterlijke tekst van eennieuwsbulletin van de Nederlandse overheidd, en het lijkt mij incorrect. Wat hier staat is dat je test dus 4 uur of ouder moet zijn bij vertrek. Dat kan niet de bedoeling zijn, dus ik ga dat na bij Buitenlandse Zaken en zal de tekst hier dan zonodig aan te passen of verduidelijken.

Gelukkig kan een sneltest sinds kort op de luchthaven van Madeira worden uitgevoerd. Er is een testlocatie op de eerste verdieping, de vertrekhal, naast de ANA informatiedesk. Een afspraak kun je niet maken, je moet er gewoon ruim op tijd zijn. Ook in Lissabon en Porto zijn faciliteiten opgezete voor het uitvoeren van een sneltest. De website van ANA, de Portugese Luchthavenautoriteit, geeft aan waar je op de verschillende Portugese luchthavens terecht kunt.

Brussel

Vanaf 2 april 2021 vliegt TUI België weer vanuit Brussel (Zaventem) naar Madeira. Twee keer per week, op maandag en vrijdag. Net als de Nederlandse TUI heeft ook de Belgische de foute informatie over de zogenaamde verplichte covid-19 test vóór vertrek. Het kan natuurlijk zijn dat TUI dit zelf eist, maar van de overheid van Madeira hoeft dat niet. Heb je bij aankomst geen test, dan krijg je hem aangeboden. De hele procedure heb ik hier voor je beschreven. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Wil je eerder al naar madeira vliegen? Dan kan dat alleen met TAP Portugal. Je vliegt dan via Porto of Lissabon.

Belgische regels bij terugkeer

Bij terugkeer in België moet je wel rekening houden met het volgende. De Belgische autoriteiten eisen een zogenaamde ‘Public Health Passenger Locator Form’. Er is een website die alles uitlegt, je vindt hem hier. Let wel op: de uitleg is erg onhandig geformuleerd. Het lijkt erop dat er staat dat je aan deze verplichting niet hoeft te voldoen als je korter dan 48 uur in België gaat blijven. Dat is niet zo, als je per vliegtuig arriveert moet je het formulier gewoon invullen. De 48-uur uitzondering geldt alleen als je per auto of ander privévervoer het land binnenkomt. Het formulier kun je hier downloaden. Nieuw is in januari 2021 dat iedereen die uit een “rood gebied” (klik om te zien welke gebieden dat zijn) komt moet getest worden op dag 1 en op dag 7 of later. In de tussentijd is quarantaine verplicht in België.

Duitsland

Voor mensen die in het oostelijk grensgebied wonen kunnen vluchten vanuit Düsseldorf of zelfs Hamburg interessant zijn. Condor Flugdienst onderhoudt nogal wat lijnen met Madeira. Het onderstaande schema laat zien van waaruit je normaal gesproken naar Madeira kunt. Ook easyJet vliegt vanuit verschillende Duitse luchthavens naar Madeira. Vraag is wel hoe je vanuit Nederland of België van en naar Duitsland kunt reizen. Houd daarom de informatie van de Nederlandse respectievelijke Belgische overheid in de gaten. Vanaf eind januari zijn er zware restricties ingesteld dus voorlopig zal dat geen goede optie zijn. Voor wat betreft de terugreis via of naar Duitsland geldt dat ook hier een testplicht is ingesteld. Anders dan in Nederland mag dat met een antigeen (snel)-test en hoeft er geen dure PCR test te worden gedaan. De antigeen test moet wel door professionals worden uitgevoerd. Dat kan dus op de luchthaven van Madeira, en ook op die van Lissabon of Porto in geval van een vlucht met TAP en een overstap. Ook de ouderdom van de test is lang niet zo kritisch als voor Nederland: maximaal 12 uur als je uit een risicogebied met de nieuwe virusvarianten komt.

.

Vliegen naar Madeira met een overstap: TAP Portugal

Je kunt ook kiezen voor TAP Portugal, die vliegt niet-rechtstreeks vanuit Amsterdam of Brussel maar wel op wat prettiger tijden. Let er wel op dat je voldoende overstaptijd in Lissabon of Porto hebt. Vooral Lissabon is behoorlijk chaotisch en ze raken nog al eens een koffer kwijt. Overigens is dat niet zo onoverkomelijk, ze komen de koffer meestal de volgende dag al aan huis afleveren op je vakantiebestemming. Maar als je niet in een hotel verblijft moet je daar wel voor thuisblijven.

Als je direct bij TAP Portugal boekt en men accepteert een korte overstaptijd, dan neemt TAP de verantwoordelijkheid voor het eventueel missen van je vliegtuig in Lissabon of Porto, en zorgt voor je als dat een probleem zou opleveren. Vooral in de winter, waar vertragingen door slecht weer kunnen ontstaan, is dat een groot voordeel. Bij vluchten met low-cost maatschappijen, vooral als je met twee verschillende maatschappijen vliegt, bent je op jezelf aangewezen omdat zij daar geen verantwoordelijkheid voor willen nemen.

skyscanner

Als je onder normale omstandigheden naar Madeira wilt vliegen heb je een flink aantal mogelijkheden. Sinds we in 2007 voor het eerst op Madeira kwamen hebben we al heel wat keren heen en weer gevlogen tussen Nederland en omliggende landen en Madeira. We hebben dus het uitzoekwerk al voor je gedaan. En dat blijven we doen, want er verandert natuurlijk vaak iets.

Vooral voor het uitzoeken van niet-rechtstreekse vluchten is de site van Skyscanner superhandig. Als je niet aan precieze data vastzit voor je vakantie kun je bijvoorbeeld bij de data op de naam van de maand klikken, dan krijg je in een overzichtelijk diagram alle prijzen op de verschillende dagen en kunt je de voordeligste uitkiezen. Je moet Skyscanner even leren kennen en er wat handigheid in krijgen, maar het is echt een goede site waarin ook de low-cost-maatschappijen meedoen. Zo kwamen wij vaak uit bij JetairFly, die tegenwoordig TUI heet, rechtstreeks vanuit Zaventem. We hebben al heel wat keren voor rond de vijftig euro per persoon enkele reis kunnen vliegen naar Madeira. Een kwestie van op tijd beginnen met kijken en afwachten. Als er een interessante vlucht in beeld komt, niet wachten maar meteen boeken.

Vliegen naar Madeira? Zo vlieg je het goedkoopst naar Madeira. Raposeira de São João heefet het voor je uitgezocht!

Kies in eerste instantie voor een land als vertrekplaats. Dan worden de mogelijkheden vanuit de regionale luchthavens ook meegenomen in de zoekactie. Het kan soms interessant zijn om vanuit Eindhoven, Maastricht of Weeze (vliegveld Niederrhein) met Ryanair te vliegen naar Porto, en vandaar met de Franse tak van Transavia verder vliegen naar Madeira. Natuurlijk verandert het aanbod regelmatig. Vandaar dat wij zelf echt fans zijn van SkyScanner omdat de veranderingen automatisch worden meegenomen in je zoektocht. Tenslotte is het sinds kort ook mogelijk geworden om met Transavia of met Ryanair van Eindhoven naar Lissabon te vliegen, en vandaar met de TAP of easyJet door naar Funchal. Ook nieuw is de Ryanairverbinding van Brussel Zaventem naar Lissabon.

andere landen

Tenzij er heel grote veranderingen komen blijft deze pagina ongewijzigd Ik blijf natuurlijk kijken of er updates nodig zijn. Wil je informatie over vluchten uit andere landen? Ga dan naar het Engelstalige zusje van deze pagina.

hoezo gevaarlijk

Tot slot nog iets over de luchthaven van Madeira FNC. Er zijn nog altijd geruchten dat Madeira tot de gevaarlijkste luchthavens van de wereld behoort. Dat was vroeger misschien wel zo. Maar in 2000 werd de landingsbaan verdubbeld en sindsdien is de luchthaven veiliger dan ooit. Het laatste ongeluk dateert uit 1989, toen de baan nog erg kort was. Het ongeluk ontstond toen een waarschijnlijk oververmoeide bemanning van een TAP toestel na twee keer doorstarten besloot toch te landen bij slecht weer. Het is toen van de landingsbaan afgeschoten.

De normen zijn vandaag de dag erg scherp en de luchthaven is gewoon een veilige eilandluchthaven geworden. Bij goed weer waait de wind meestal uit het noordoosten. Dan vliegt het toestel eerst de luchthaven voorbij, hij is rechts goed zichtbaar. Dan maakt het een u-bocht en landt vanuit het zuidwesten. Je eerste kennismaking met het prachtige eiland. We vonden een youtube-filmpje van de landing van een Airbus 320, die met de Boeing 737 het meest wordt gebruikt voor vluchten naar Madeira. Stap met ons in de cockpit en geniet mee van een perfecte landing.

Vragen of reacties?

Wil je reageren op deze pagina, of heb je een vraag? Leuk. Een dialoog is altijd leuker dan een monoloog. Reageer gewoon onderaan deze pagina. Je kijgt altijd een antwoord.

In de achtergrond van deze pagina hebben we de Freira da Madeira, de Madeira Stormvogel afgebeeld. Het is een zeeer bedreigde zeevogel, die alleen op Madeira komt om te broeden en de rest van de tijd op zee verblijft. Hij broedt alleen op een klein aantal moeilijk toegankelijke richels hoog in de bergen van Madeira, tussen de Pico Ruivo en de Pico Arieiro.

Madeira Stormvogel

Deze pagina is bijgewerkt op 18 januari 2021.

17 reacties

 1. Hallo Peter,

  Daar zijn we weer met een vraag :). Allereerst. Wat fijn dat jullie de eerste prik hebben gehad. Dat zal een hele opluchting zijn.

  Ik heb een vraag waarop jij het antwoord wellicht weet of kunt vinden? Wij gaan in juli vliegen met TAP en hebben dus een tussenstop van 50 minuten op Lissabon. Ik vraag me af welke Coronaregels er dan gelden want voor vliegen op Portugal gelden strengere regels dan voor vliegen naar Madeira. Voor Madeira hoeft onze 9- jarige dochter bijvoorbeeld niet getest te worden maar voor Portugal wel. Zo zijn er nog een aantal verschillen. We willen natuurlijk niet het risico lopen dat we het vliegtuig naar Lissabon niet in mogen maar we willen ook geen onnodige kosten hebben. Ik heb de hele website van tap doorgelezen maar kan het antwoord niet vinden. Ik spreek ook geen Portugees, dat maakt het niet makkelijker, hahaha. Heb jij een idee hoe dit werkt?

  Met vriendelijke groet,

  Greetje Hamminga

  1. Ha Greetje, ja dat scenario is nergens fatsoenlijk gedocumenteerd en als je niet oppast word je van het kastje naar de muur gestuurd. Maar ik weet het volgende wel: bekenden van mij zijn afgelopen week vanuit Amsterdam via Lissabon naar Ponta Delgada (São Miguel) gevlogen en vandaar door naar Horta (Faial, Azoren). Ook de Azoren hebben afwijkende regels. Ik heb van te voren eindeloos gepoogd uit te vinden hoe dat precies werkt met de regels en niemand gaf een duidelijk antwoord. Het blijkt dat één regel wordt toegepast in Lissabon: geen quarantaine als je meteen (binnen 48 uur eigenlijk) het territorium weer verlaat. Doorvliegen naar de Azoren valt daaronder, doorvliegen naar Madeira dus ook, beide zijn autonome regio’s binnen de republiek. Aangekomen op de Azoren golden andere regels voor hen: geen quarantaine, wel na vier dagen een nieuwe coronatest. Ik weet dat die regel hier op Madeira niet geldt. Overigens: één van mijn twee bekenden (ze reisden niet tegelijk) belde een aantal keren met het opgegeven telefoonnummer om een afspraak te maken voor die test-na-vier-dagen, maar kreeg nooit gehoor. Hij heeft het gewoon laten schieten en daar zaten totaal geen consequenties aan.
   Ik vrees wel dat je niet uitkomt onder de testplicht. Je kunt de TAP in amsterdam hierover bellen, maar mijn eervaring is dat je ook daar tegenstrijdige antwoorden krijgt. Maar het is het proberen waard, dan wel een schriftelijke bevestiging eisen zodat je niet geweigerd wordt op je vlucht naar Lissabon. Eenmaal in Lissabon kun je in transit blijven en door naar Madeira, waar de regels veel duidelijker zijn. Overigens: vanaf volgende week gaat de avondklok naar 23.00 uur, restaurants mogen open tot 10 uur. Wel met een beperkte capaciteit, maar dat hebben ze in de layout van de ruimtes al lang voorzien. Dus gezellig ’s avonds uit eten kan weer straks.

 2. hoi Peter,

  ik heb een vlucht staan, geboekt op 12 januari jl., va Schiphol met Transavia op 27 februari heen en 6 maart terug en tot op heden niet geannuleerd…. dus als je zegt ‘Transavia gaat vanaf 30 maart weer vliegen’ ben ik benieuwd wat er met mijn vlucht gebeurd.
  Er is idd geen pijl op te trekken.
  hartelijke groet, Hetty

 3. Hallo Peter,

  Wat fijn dat je de situatie zo goed bijhoudt. Ik kom vaak even op je blog kijken of er nieuws is. Dank daarvoor!

  Wij gaan in juli nog een poging doen om te komen. (voor de zoveelste keer haha) Weet jij of er beleid komt m.b.t. mensen die aantoonbaar gevaccineerd zijn? Is daar überhaupt al iets van bekend?

  En hoe gaat het vaccineren op het eiland? Is Madeira daar voor de zomer klaar mee?

  Veel vraagtekens nog.
  pffffff…..Ik wou dat ik een, goed werkende, glazen bol had.

  1. Ha Greetje,
   als ik heel eerlijk ben heb ik het de laatste weken niet meer helemaal onder controle. Er verandert voortdurend van alles en de luchtvaartmaatschappijen willen niet transparant zijn in hun annuleringspolitiek. Ik heb geen tijd om iedere dag opnieuw alles weer na te gaan, en bovendien, dan nog zou het weer mosterd na de maaltijd zijn.
   Maar als antwoord op je vraag: ja, er komt een ‘groene corridor’ voor mensen die gevaccineerd zijn. Hoe dat er precies uit gaat zien? Geen idee, en ik denk dat ze dat op de luchthaven ook nog niet weten, omdat er gewoon nog niemand gevaccineerd is die hier aankomt. En hier op het eiland zijn ze begonnen met de vaccinaties, al eerder dan in Nederland (natuurlijk) maar verder dan het zorgpersoneel en een aantal bejaardenhuizen zijn ze nog niet gekomen. Er komt af en toe vaccin binnen, maar het is een druppel op een gloeiende plaat natuurlijk. Enfin, dankzij een rare politiek van Astra-Zeneca is dat in Nederland hetzelfde. We zijn vrijdag even langs het ‘centro de saúde’, het gezondheidscentrum geweest, en de administratrice vertelde dat ze nog helemaal geen informatie had gekregen over hoe de vaccinatie zal gaan verlopen. In principe, zei ze, komen wij daar wel voor in aanmerking omdat we de juiste leeftijd hebben (twijfelachtig voordeel) en omdat we ingeschreven staan bij het Centro de Saúde van Fajã da Ovelha, waar we wonen. We gaan het zien, en zodra daar duidelijkheid over is komt er natuurlijk een blogpost. Als je je even abonneert onder aan de pagina dan krijg je automatisch bericht als er weer wat nieuws is. En niet alleen maar over die verrekte covid-19 die ons allemaal natuurlijk mijlenver de strot uitkomt. We duimen dat je in juli kunt komen. wij hopen vurig dat we komende zomer weer naar onze boot in Nederland kunnen, maar dat is nog lang niet zeker.

   1. Dank voor je uitgebreide antwoord Peter, Ik hoop voor jullie dat het gaat lukken deze zomer. Mijn man (zorg) zal in ieder geval gevaccineerd zijn tegen die tijd. Dat is in ieder geval weer een test en een zorg minder. Onze 9 jarige dochter hoeft niet getest te worden begreep ik dus dan zijn alleen mijn 12-jarige zoon en ik de Sjaak. Wat madeira betreft heb ik er wel vertrouwen in. Ze hebben de zaken goed geregeld. Onze Nederlandse overheid moet het reizen echter wel toestaan. Als ze het land op oranje laten staat, wordt het toch wel wat link om af te reizen. De duimen draaien! Voor nu wens ik jullie een fijne, zonnige dag. Hier schijnt ie volop! 🙂

 4. Als wij half januari naar Madeira vliegen met TAP, moeten we dan een PCRtest in NL laten afnemen? Of kunnen we wachten tot op de luchthaven van Madeira? We zullen de luchthaven van Lissabon niet verlaten.

  1. Nee, Wiek, dat hoeft niet. Er zit natuurlijk wel een risico aan het wachten met de PCR test totdat je op Madeira landt: mocht je positief testen dan ga je in quarantaine, net zo lang tot je tweemaal negatief test. Dus mocht je de gelegenheid hebben een test in Nederland te laten doen, dan zou ik dat wel overwegen. lees vooral ook mijn artikel over de test op Madeira, want daar staat veel info in die je in elk geval nodig hebt.

 5. Vanaf zaterdag 26 september 2020 heeft ook Tui eigen vluchten naar Madeira, naast die van Transavia. Vertrek Amsterdam om 07:55 en vanaf Madeira om 12:00. Kwam daar gisteren toevallig achter. Dus op zaterdag dan 2 vluchten naar Madeira.

 6. Wij willen indecember naar Madeira vliegen maar vinden nergens vluchten. Welke maatschappij vliegt in december naar Madeira??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.