vliegen naar Madeira

Deze pagina is bijgewerkt op 18 april 2022.

covidregels

Madeira heeft alle inreisbeperkingen in februari 2022 opgeheven. Mogelijk stelt je eigen land nog eisen voor als je terug naar huis gaat. Dat moet je zelf controleren. Op Madeira zelf zijn er nog maar heel weinig maatregelen van kracht. Die vind je in een speciale pagina hierover.

vliegen naar Madeira vanuit Nederland of België

Afhankelijk van waar je woont zijn er een paar luchthavens waaruit je kunt kiezen voor een rechtstreekse vlucht naar Madeira. Dat zijn uiteraard Amsterdam en Brussel, maar vergeet ook Düsseldorf en Hamburg niet als je in een wat minder centraal gebied van Nederland of België woont.

Amsterdam

Transavia heeft begin 2022 de frequentie opgevoerd en vliegt nu meestal 5 x per week naar Madeira, op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Op het moment van deze update gebruiken de andere aanbieders van vliegtickets zoals Corendon en Tui de vluchten van Transavia.

Transavia: een prima manier om te vliegen naar Madeira.

Brussel

Vanaf april 2022 vliegt TUI België weer vanuit Brussel (Zaventem) naar Madeira. Twee keer per week, op maandag en vrijdag. Nieuw is in 2022 de nieuwe verbinding vanuit Charleroi.

Charleroi

Vanaf eind maart 2022 heeft Ryanair eindelijk overeenstemming bereikt met de luchthaven van Madeira. Vanaf eind maart/begin april komen er maar liefst tien lijnen die door Ryanair gaan worden gevlogen. Charleroi krijgt een rechtstreekse verbinding met Madeira op donderdag en op zondag.

Duitsland

Voor mensen die in het oostelijk grensgebied wonen kunnen vluchten vanuit Düsseldorf of zelfs Hamburg interessant zijn. Vanuit Düsseldorf kun je op maandag en donderdag vliegen met Condor en op zondag met TUI. Vanuit Hamburg vliegt Condor op donderdag. Op zondag kun je vliegen vanuit Hannover met TUI.

Voor gedetailleeerde informatie over vluchten vanuit Duitsland kun je het beste onze Duitstalige website bezoeken. Klik hier.

Luxemburg

Vanuit Luxemburg kun je tweemaal in de week naar Funchal, en wel op maandag en woensdag. In het winterseizoen, van oktober tot april, kun je ook vliegen op zaterdag. Kan handig zijn als je vanuit zuidoost België naar Funchal wilt reizen.

.

Vliegen naar Madeira met een overstap: TAP Portugal

Je kunt ook kiezen voor TAP Portugal, die vliegt niet-rechtstreeks vanuit Amsterdam of Brussel maar wel op wat prettiger tijden. Let er wel op dat je voldoende overstaptijd in Lissabon of Porto hebt. Vooral Lissabon is behoorlijk chaotisch en ze raken nog al eens een koffer kwijt. Overigens is dat niet zo onoverkomelijk, ze komen de koffer meestal de volgende dag al aan huis afleveren op je vakantiebestemming. Maar als je niet in een hotel verblijft moet je daar wel voor thuisblijven.

Als je direct bij TAP Portugal boekt en men accepteert een korte overstaptijd, dan neemt TAP de verantwoordelijkheid voor het eventueel missen van je vliegtuig in Lissabon of Porto, en zorgt voor je als dat een probleem zou opleveren. Vooral in de winter, waar vertragingen door slecht weer kunnen ontstaan, is dat een groot voordeel. Bij vluchten met low-cost maatschappijen, vooral als je met twee verschillende maatschappijen vliegt, bent je op jezelf aangewezen omdat zij daar geen verantwoordelijkheid voor willen nemen.

skyscanner

Als je onder normale omstandigheden naar Madeira wilt vliegen heb je een flink aantal mogelijkheden. Sinds we in 2007 voor het eerst op Madeira kwamen hebben we al heel wat keren heen en weer gevlogen tussen Nederland en omliggende landen en Madeira. We hebben dus het uitzoekwerk al voor je gedaan. En dat blijven we doen, want er verandert natuurlijk vaak iets.

Vooral voor het uitzoeken van niet-rechtstreekse vluchten is de site van Skyscanner superhandig. Als je niet aan precieze data vastzit voor je vakantie kun je bijvoorbeeld bij de data op de naam van de maand klikken, dan krijg je in een overzichtelijk diagram alle prijzen op de verschillende dagen en kunt je de voordeligste uitkiezen. Je moet Skyscanner even leren kennen en er wat handigheid in krijgen, maar het is echt een goede site waarin ook de low-cost-maatschappijen meedoen. Pas bij low-cost maatsschappijen wel op: bagage meenemen kost soms onevenredig veel. Zo heeft Ryanair de toegestane gratis handbagage kleiner gemaakt dan de normale maten. Houd daar goed rekening mee.

Vliegen naar Madeira? Zo vlieg je het goedkoopst naar Madeira. Raposeira de São João heefet het voor je uitgezocht!

andere landen

Wil je informatie over vluchten uit andere landen? Of een compleet overzicht de vluchten vanuit Duitsland? Ga dan naar het Engelstalige zusje van deze pagina.

veerdienst?

Vraag je je af of er geen veerboot is waarmee je van het vasteland naar Madeir kunt komen? Ik moet je teleurstellen. Corruptie van de regering en het bevoordelen van de grootste monopolist Grupo Sousa hebben de veerdienst met succes om zeep geholpen. Ja, dat is schandalig, en daarom hem ik er ook een artikel over geschreven.

hoezo gevaarlijk

Tot slot nog iets over de luchthaven van Madeira FNC. Er zijn nog altijd geruchten dat Madeira tot de gevaarlijkste luchthavens van de wereld behoort. Dat was vroeger misschien wel zo. Maar in 2000 werd de landingsbaan verdubbeld en sindsdien is de luchthaven veiliger dan ooit. Het laatste ongeluk dateert uit 1989, toen de baan nog erg kort was. Het ongeluk ontstond toen een waarschijnlijk oververmoeide bemanning van een TAP toestel na twee keer doorstarten besloot toch te landen bij slecht weer. Het is toen van de landingsbaan afgeschoten.

De normen zijn vandaag de dag erg scherp en de luchthaven is gewoon een veilige eilandluchthaven geworden. Bij goed weer waait de wind meestal uit het noordoosten. Dan vliegt het toestel eerst de luchthaven voorbij, hij is rechts goed zichtbaar. Dan maakt het een u-bocht en landt vanuit het zuidwesten. Je eerste kennismaking met het prachtige eiland. We vonden een youtube-filmpje van de landing van een Airbus 320, die naast de Boeing 737 het meest wordt gebruikt voor vluchten naar Madeira. Stap met ons in de cockpit en geniet mee van een perfecte landing.

Vragen of reacties?

Wil je reageren op deze pagina, of heb je een vraag? Of heb je informatie die niet op deze pagina staat? Leuk! Een dialoog is altijd leuker dan een monoloog. Reageer gewoon onderaan deze pagina. Je kijgt altijd een antwoord.

In de achtergrond van deze pagina hebben we de Freira da Madeira, de Madeira Stormvogel afgebeeld. Het is een zeer bedreigde zeevogel, die alleen op Madeira komt om te broeden en de rest van de tijd op zee verblijft. Hij broedt alleen op een klein aantal moeilijk toegankelijke richels hoog in de bergen van Madeira, tussen de Pico Ruivo en de Pico Arieiro.

Deze pagina is bijgewerkt op 18 januari 2021.

21 reacties

 1. Hoi Peter,

  Dankjewel voor het delen van al je bevindingen, dit helpt anderen onwijs!
  Ik zie dat deze pagina 18 april jl. is bijgewerkt. Mijn vriend en ik willen over 2 weken graag naar Madeira vliegen vanaf Amsterdam. Als het goed is kan dit dus nu zonder enige in- (en uit)reisbeperkingen.

  Wordt er op het eiland zelf nog (streng) gecontroleerd op een covid paspoort/negatieve test wanneer je bijvoorbeeld naar een hotel, restaurant of museum etc. wilt? Dit is ons niet helemaal duidelijk en we willen liever niet voor verassingen komen te staan. We snakken naar even een weekje geen gedoe op vakantie :).

  1. Inderdaad, er zijn geen inreisbeperkingen meer. Wel blijft de maskerplicht zoals ik heb beschreven voorlopig bestaan. Maar alleen in openbare binnenruimte. Vaccinatiebewijs is alleen nog nodig bij theaterbezoek e.d.. En dat controleren ze ook. Dus niet voor een restaurant of een winkel. Musea ook niet. Het is hier trouwens nooit zo spastisch geweest als in Nederland. Gewoon ook omdat niemand er moeilijk over doet als je een maskertje op moet. Dat is uiteindelijk veel relaxter dan die eindeloze discussies in Nederland. Je zult het wel merken. Maar

 2. Hallo Peter,

  Daar zijn we weer met een vraag :). Allereerst. Wat fijn dat jullie de eerste prik hebben gehad. Dat zal een hele opluchting zijn.

  Ik heb een vraag waarop jij het antwoord wellicht weet of kunt vinden? Wij gaan in juli vliegen met TAP en hebben dus een tussenstop van 50 minuten op Lissabon. Ik vraag me af welke Coronaregels er dan gelden want voor vliegen op Portugal gelden strengere regels dan voor vliegen naar Madeira. Voor Madeira hoeft onze 9- jarige dochter bijvoorbeeld niet getest te worden maar voor Portugal wel. Zo zijn er nog een aantal verschillen. We willen natuurlijk niet het risico lopen dat we het vliegtuig naar Lissabon niet in mogen maar we willen ook geen onnodige kosten hebben. Ik heb de hele website van tap doorgelezen maar kan het antwoord niet vinden. Ik spreek ook geen Portugees, dat maakt het niet makkelijker, hahaha. Heb jij een idee hoe dit werkt?

  Met vriendelijke groet,

  Greetje Hamminga

  1. Ha Greetje, ja dat scenario is nergens fatsoenlijk gedocumenteerd en als je niet oppast word je van het kastje naar de muur gestuurd. Maar ik weet het volgende wel: bekenden van mij zijn afgelopen week vanuit Amsterdam via Lissabon naar Ponta Delgada (São Miguel) gevlogen en vandaar door naar Horta (Faial, Azoren). Ook de Azoren hebben afwijkende regels. Ik heb van te voren eindeloos gepoogd uit te vinden hoe dat precies werkt met de regels en niemand gaf een duidelijk antwoord. Het blijkt dat één regel wordt toegepast in Lissabon: geen quarantaine als je meteen (binnen 48 uur eigenlijk) het territorium weer verlaat. Doorvliegen naar de Azoren valt daaronder, doorvliegen naar Madeira dus ook, beide zijn autonome regio’s binnen de republiek. Aangekomen op de Azoren golden andere regels voor hen: geen quarantaine, wel na vier dagen een nieuwe coronatest. Ik weet dat die regel hier op Madeira niet geldt. Overigens: één van mijn twee bekenden (ze reisden niet tegelijk) belde een aantal keren met het opgegeven telefoonnummer om een afspraak te maken voor die test-na-vier-dagen, maar kreeg nooit gehoor. Hij heeft het gewoon laten schieten en daar zaten totaal geen consequenties aan.
   Ik vrees wel dat je niet uitkomt onder de testplicht. Je kunt de TAP in amsterdam hierover bellen, maar mijn eervaring is dat je ook daar tegenstrijdige antwoorden krijgt. Maar het is het proberen waard, dan wel een schriftelijke bevestiging eisen zodat je niet geweigerd wordt op je vlucht naar Lissabon. Eenmaal in Lissabon kun je in transit blijven en door naar Madeira, waar de regels veel duidelijker zijn. Overigens: vanaf volgende week gaat de avondklok naar 23.00 uur, restaurants mogen open tot 10 uur. Wel met een beperkte capaciteit, maar dat hebben ze in de layout van de ruimtes al lang voorzien. Dus gezellig ’s avonds uit eten kan weer straks.

  2. Hallo Peter,

   Vraagje, hoeveel tijd is er gemiddeld nodig om de overstap van Transavia naar TAP te maken? Het scheelt best veel geld en ik neem alleen handbagage mee. Ik hoor het graag en alvast bedankt voor de info!

   1. Beste Sil, Je zegt er niet bij op welke luchthaven je overstapt. Als dat Lissabon is heb je te maken met twee verschillende terminals en dat kost extra tijd. Bovendien is Lissabon meestal een chaos.
    Je moet bovendien door de uitgang opnieuw inchecken – tenzij je dat online al hebt gedaan – en opnieuw door de security en dat kan heel veel tijd kosten. Ik denk dat twee uur en dertig minuten wel voldoende zou moeten zijn, maar dan ga je er wel van uit dat je op tijd bent geland. Als je via Lissabon vliegt zou ik zoveel mogelijk tijd uittrekken en desnoods een latere vlucht vanuit Lissabon kiezen. Er zijn er genoeg. Je moet wel bedenken dat je de aansluitende vlucht op eigen risico boekt als dat een aparte boeking is. Kom je te laat op Lissabon aan, dan ben je je doorvlucht kwijt en moet je een nieuw ticket kopen.
    Als je een vlucht via Lissabon boekt maar dan eerst met de TAP naar LIS en dan door met de TAP naar FNC, dan is het een ander verhaal, dan heeft TAP de verantwoordelijkheid en je hoeft ook niet opnieuw door de security. Met ingecheckte bagage checkt TAP de koffers door naar FNC, en met handbagage heb je dat probleem sowieso niet. In zo´n geval heb je aan een uur genoeg, als TAP de boeking accepteert. Een vriending van ons is een keere via LIS gevlogen en had 50 minuten overstaptijd. TAP uit Amsterdam was te laat, toen had ze nog een klein half uur maar ze haalde de doorvlucht toch. TAP was natuurlijk wel de koffer kwijt, maar die werd hier de volgende dag keurig afgeleverd.
    Heb je trouwens een directe vlucht vanuit Charleroi met Ryanair overwogen? Ik weet dat Charleroi niet naast de deur is, maar het scheelt flink en er is geen overstap. Laat hier vooral weten hoe het afloopt!

 3. hoi Peter,

  ik heb een vlucht staan, geboekt op 12 januari jl., va Schiphol met Transavia op 27 februari heen en 6 maart terug en tot op heden niet geannuleerd…. dus als je zegt ‘Transavia gaat vanaf 30 maart weer vliegen’ ben ik benieuwd wat er met mijn vlucht gebeurd.
  Er is idd geen pijl op te trekken.
  hartelijke groet, Hetty

 4. Hallo Peter,

  Wat fijn dat je de situatie zo goed bijhoudt. Ik kom vaak even op je blog kijken of er nieuws is. Dank daarvoor!

  Wij gaan in juli nog een poging doen om te komen. (voor de zoveelste keer haha) Weet jij of er beleid komt m.b.t. mensen die aantoonbaar gevaccineerd zijn? Is daar überhaupt al iets van bekend?

  En hoe gaat het vaccineren op het eiland? Is Madeira daar voor de zomer klaar mee?

  Veel vraagtekens nog.
  pffffff…..Ik wou dat ik een, goed werkende, glazen bol had.

  1. Ha Greetje,
   als ik heel eerlijk ben heb ik het de laatste weken niet meer helemaal onder controle. Er verandert voortdurend van alles en de luchtvaartmaatschappijen willen niet transparant zijn in hun annuleringspolitiek. Ik heb geen tijd om iedere dag opnieuw alles weer na te gaan, en bovendien, dan nog zou het weer mosterd na de maaltijd zijn.
   Maar als antwoord op je vraag: ja, er komt een ‘groene corridor’ voor mensen die gevaccineerd zijn. Hoe dat er precies uit gaat zien? Geen idee, en ik denk dat ze dat op de luchthaven ook nog niet weten, omdat er gewoon nog niemand gevaccineerd is die hier aankomt. En hier op het eiland zijn ze begonnen met de vaccinaties, al eerder dan in Nederland (natuurlijk) maar verder dan het zorgpersoneel en een aantal bejaardenhuizen zijn ze nog niet gekomen. Er komt af en toe vaccin binnen, maar het is een druppel op een gloeiende plaat natuurlijk. Enfin, dankzij een rare politiek van Astra-Zeneca is dat in Nederland hetzelfde. We zijn vrijdag even langs het ‘centro de saúde’, het gezondheidscentrum geweest, en de administratrice vertelde dat ze nog helemaal geen informatie had gekregen over hoe de vaccinatie zal gaan verlopen. In principe, zei ze, komen wij daar wel voor in aanmerking omdat we de juiste leeftijd hebben (twijfelachtig voordeel) en omdat we ingeschreven staan bij het Centro de Saúde van Fajã da Ovelha, waar we wonen. We gaan het zien, en zodra daar duidelijkheid over is komt er natuurlijk een blogpost. Als je je even abonneert onder aan de pagina dan krijg je automatisch bericht als er weer wat nieuws is. En niet alleen maar over die verrekte covid-19 die ons allemaal natuurlijk mijlenver de strot uitkomt. We duimen dat je in juli kunt komen. wij hopen vurig dat we komende zomer weer naar onze boot in Nederland kunnen, maar dat is nog lang niet zeker.

   1. Dank voor je uitgebreide antwoord Peter, Ik hoop voor jullie dat het gaat lukken deze zomer. Mijn man (zorg) zal in ieder geval gevaccineerd zijn tegen die tijd. Dat is in ieder geval weer een test en een zorg minder. Onze 9 jarige dochter hoeft niet getest te worden begreep ik dus dan zijn alleen mijn 12-jarige zoon en ik de Sjaak. Wat madeira betreft heb ik er wel vertrouwen in. Ze hebben de zaken goed geregeld. Onze Nederlandse overheid moet het reizen echter wel toestaan. Als ze het land op oranje laten staat, wordt het toch wel wat link om af te reizen. De duimen draaien! Voor nu wens ik jullie een fijne, zonnige dag. Hier schijnt ie volop! 🙂

 5. Als wij half januari naar Madeira vliegen met TAP, moeten we dan een PCRtest in NL laten afnemen? Of kunnen we wachten tot op de luchthaven van Madeira? We zullen de luchthaven van Lissabon niet verlaten.

  1. Nee, Wiek, dat hoeft niet. Er zit natuurlijk wel een risico aan het wachten met de PCR test totdat je op Madeira landt: mocht je positief testen dan ga je in quarantaine, net zo lang tot je tweemaal negatief test. Dus mocht je de gelegenheid hebben een test in Nederland te laten doen, dan zou ik dat wel overwegen. lees vooral ook mijn artikel over de test op Madeira, want daar staat veel info in die je in elk geval nodig hebt.

 6. Vanaf zaterdag 26 september 2020 heeft ook Tui eigen vluchten naar Madeira, naast die van Transavia. Vertrek Amsterdam om 07:55 en vanaf Madeira om 12:00. Kwam daar gisteren toevallig achter. Dus op zaterdag dan 2 vluchten naar Madeira.

 7. Wij willen indecember naar Madeira vliegen maar vinden nergens vluchten. Welke maatschappij vliegt in december naar Madeira??

  1. Dat komt omdat je te vroeg bent. De vluchten komen meestal tussen de 6 en 9 maanden voor de vertrekdatum online. Je zegt niet waar je vandaan wilt vliegen en op welke data?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.