covid-19 maatregelen op Madeira

covid-19 maatregelen op Madeira

extra tijdelijke maatregelen

Update 20 februarii 2021: De nieuwe tijdelijke extra covid-19 maatregelen geldig tot in ieder geval pasen op 4 april 2021. Het lijkt te werken: de laatste week lijkt er een dalende trend te zijn ingezet in heet niuwe aantal coronagevallen. Op de meeste agen waren er meer mensen die genezen veerklaard zijn dan nieuwe gevallen.

We schreven er al eerder over: ondanks de maatregelen is het even hier op Madeira nog altijd redelijk relaxed. Als we nu achterom kijken dan moet ik er wel bij zeggen dat het toen maar goed was dat we nog niet wisten dat de pandemie zo lang zou duren. We hopen dat de hoopvolle pasen die we in 2020 haden toch dit jaar écht een beetje dichterbij komt. Voorlopig zijn alle evenementen waar mensenmassa’s op de been komen afgelast. Dus ook het altijd leuke en Braziliaans aandoende carnaval, waarvan we de optocht in Funchal meestal wel gaan zien.

Het aantal coronagevallen op Madeira is in december en januari met ruim 1100 opgelopen. Dat zijn er veel te veel. Daarom is de avondklok die al eerder werd aangekondigd nu verlengd. Vanaf 12 januari geldt die avondklok ook door de week. Dit zijn de regels: op maandag tot en met vrijdag geldt er een avondklok van 19.00 uur tot 05.00 uur. Zaterdag en zondag, de belangrijkste uitgaansdagen, gaat de avondklok al om 18.00 uur in. Bars, restaurants en alle winkels, ook de grote winkelcentra, behalve apotheken en tankstations, sluiten om 17.00 uur. Bij de tankstations kun je alleen dat doen wat de naam doet vermoeden: tanken. Geen verkoop van snoep, koffie of frisdrank. Restaurantkeukens mogen tot 22.00 uur openblijven, en alleen restaurantpersoneel mag in de uren van de avondklok op straat zijn om maaltijden af tee leveren. Dus ofwel op tijd een take-out bestellen, of vooraf je diepvriespizza (yuck) halen; of doe wat ik doe en geniet (sorry voor het leedvermaak) van een heerlijke maaltijd uit eigen keuken (nou ja, Noud’s keuken dan).

Maar terug naar serieuzere zaken.

Dit artikel pagina werd bijgewerkt op 3 januari 2021. Lees alles goed door, om onaangename verrassingen te voorkomen. De maatregelen die ingesteld waren voor augustus en september 2020 zijn nog steeds geldig. De regels die erbij gekomen waren voor de kerstperiode 2020 zijn ook nog altijd van kracht.

Extra regels op 3 januari aangekondigd

Vandaag 3 januari zijn er nieuwe regels aangekondigd. Ten eerste moeten bars en restaurants van nu af aan om 22.30 sluiten. Daarnaast komt er een avondklok van 23.00 tot 05.00 uur. De aankondiging kwam vanmiddag en getuigt, zoals vaker, van waardeloze journalistiek. Er is niet gemeld wanneer de maatregelen ingaan. Update: de extra maatregelen zijn vanaf 5 januari van kracht. Gelukkig zijn ze zo slim geweest om vanaf 23.00 uur ook de kerstverlichting uit te schakelen.

eerdere maatregelen blijven gelden

De eerdere maatregelen zijn nog altijd allemaal van kracht en worden door de gezondheidsautoriteiten voorlopig niet teruggedraaid. Daarbij heb ik wel gezien dat het dragen van maskers op straat eigenijk alleen in Fuchal gebeurt, en in sommige andere drukkere centra. Centraal staat: gebruik je gezond verstand. Als het druk is op straat, dan draag je gewoon je masker. Is het stil en kun je voldoende afstand houden dan zal waarschijnlijk niemand je er op aanspreken als je geen masker draagt, hoewel het officieel nog altijd moet.

opnieuw noodtoestand

extra maatregelen vanaf november

Vanaf 6 november zijn er extra maatregelen van kracht. Ze zijn zoveel mogelijk in dit artikel verwerkt, maar in grote lijnen komt het hier op neer: maximale groepsgrootte buiten 10 personen, in restaurants en bars maximum 5 personen tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. Die 5 personen gelden ook voor de terrassen die bij het café of restaurant horen. Voor restaurants en cafés die binnen 300 meter van een school liggen is de limiet aan tafel zelfs 4 personen. De regels voor het dragen van maskers blijven van kracht, met dit verschil dat ze nu ook gelden voor kinderen vanaf 6 jaar. Als je wilt, kun je hier rechtstreeks naar de beknopte regels springen.

oorspronkelijk voor augustus en september: nu voor onbepaalde tijd verlengd

Madeira heeft nieuwe covid-19 maatregelen afgekondigd voor de maanden augustus en september. Het heeft allemaal te maken met mondmaskers. Het begon allemaal eergisteren met de Diario de Notícias da Madeira, een leidend dagblad op het eiland. In het blad stond dat op alle openbare plaatsen het gebruik van een mondmasker verplicht wordt gesteld voor de maanden augustus en september. Dezelfde regels gelden ook voor het zustereiland Porto Santo. Er is ook een nieuwe regel aangekondigd voor reizigers die aankomen op de luchthaven van Madeira. Iedereen krijgt een gratis covid-19 test aangeboden. Dat is niet nieuw. Die test kun je weigeren, en dat is ook niet nieuw. Je gaat bij weigering twee weken in quarantaine in een daarvoor gevorderd hotel. Wat wel nieuw is, is dat je daar dan zelf de kosten voor moet betalen. Een terechte wijziging, wie niet horen wil moet maar voelen. Maar terug naar de mondmaskerplicht.

De nieuwe covid-19 maatregelen werden het eerst in de Diário de Notícias aangekondigd.

jammerende immigranten

Direct nadat dit nieuws openbaar werd ontplofte Facebook natuurlijk. Veel mensen, met name buitenlandse immigranten (ja, ik weet het, ze willen zichzelf ex-pats noemen maar het zijn gewoon immigranten) begonnen te jammeren over het verlies aan inkomsten uit het toerisme dat die mondmaskerplicht zou veroorzaken. Ik las zelfs ergens dat dit het eiland om zeep zou helpen en meer van dergelijke paniekzaaierij. Als jullie je afvragen waarom ik hier niet meteen een bericht over heb geschreven, dan is dát precies de reden. Zoals altijd kost het wat meer tijd om alle relevante informatie te verzamelen en ik wil ten koste van alles bangmakerij voorkomen. En nepnieuws en sensatiezucht horen niet op mijn websites thuis.

onverantwoordelijk gedrag: nieuwe covid-19 maatregelen

Wat houdt de nieuwe verplichte mondmaskers-regel in de praktijk nou eigenlijk in? Het is heel eenvoudig en het is zinnig. Heel erg zinnig zelfs. Ja, ik weet dat in Nederland de meningen anders liggen. Maar wij vinden het gedrag van een aantal Nederlandse gezagsdragers onverantwoordelijk. Alleen maar omdat er geen 100% waterdicht bewijs is dat mondkapjes helpen (gemakshalve vergeten ze dat er ook geen 100% waterdicht bewijs is dat ze niet helpen) is er in Nederland nergens een mondmaskerplicht. Maar wel met grote drommen door de straten wandelen. Wij vinden het niet raar dat het aantal besmettingen in Nederland maar niet wil dalen. We zijn getuige geweest van de gebeurtenissen tijdens de Rali da Calheta. Het is een lokale autorally in de gemeente Calheta, waar wij wonen. Tijdens het evenement kwam het publiek bijeen alsof er geen covid-19 in de wereld is. Dit schokte de gezondheidsautoriteiten, die het publiek natuurlijk meteen opriepen om een masker te dragen en 2 meter afstand te houden. En natuurlijk hebben ze zich daarna eens achter het oor gekrabt. Het resultaat: nieuwe covid-19 maatregelen voor de maanden augustus en september.

waarom augustus en september?

In augustus en september zullen meer toeristen naar het eiland komen. Ook zien we in augustus de beroemde Rali da Madeira, een classic car rally, en het Madeira Wijn Festival. En in september viert het eiland het Festival da Flor, het bloemenfestival. Het was gepland voor mei, maar moest om voor de hand liggende redenen worden uitgesteld. De Cortejo, het bloemencorse, is al afgelast, omdat het te veel mensen in één keer zou samenbrengen. Al deze festiviteiten zijn erg belangrijk voor het eiland en de eilandeconomie. Daarom zal iedereen begrijpen dat we ze echt willen laten doorgaan. Maar als de situatie uit de hand loopt zoals in Calheta, zijn er extra covid-19 maatregelen nodig om een uitbraak te voorkomen.

Op de video is duidelijk te zien welke mensenmassa’s op de been zijn bij het bloemencorso van het ‘Festa da Flor. Het is meteen duidelijk dat je dan wel maatregelen moet nemen.

nieuwe maatregelen voor november en begin december

Restaurants en bars moeten vroeger sluiten. Bars om middernacht, restaurants om 23 uur. Na sluitingstijd mogen er geen gasten meer binnen zijn. Nachtclubs zijn helemaal gesloten. Alcohol mag niet gedronken worden op staat en in openbare ruimtes (we nemen maar aan dat bars en restaurants daar niete mee bedoeld worden). De maximum groepsgrootte is beperkt tot 5 personen. Meer mag, als het om mensen uit hetzelfde huishouden gaat. De capaciteit van boten en bussen is beperkt. Als je naar de kapper wilt moet je een afspraak maken. We zullen zien hoe deze nieuwe aanvullingen in de praktijk uitwerken en zonodig dit artiken met onze ervaringen aanvullen.

draconische maatregel?

Toen de eilandregering voor het eerst een algemeen verplicht gebruik van gezichtsmaskers aankondigde, wilde iedereen natuurlijk weten wat zo’n schijnbaar draconische maatregel precies zou kunnen inhouden. We waren te laat voor persconferentie over RTP-Madeira. Hoe dan ook, ik denk dat ik niet alles woord voor woord zou hebben begrepen, als journalisten allemaal tegelijk vragen door elkaar roepen. In elk geval leek het me beter om niet meteen te gaan jammeren zoals veel anderen. Gewoon even rustig afwachten, zoals altijd kan het een dag of wat duren voor de dingen duidelijk worden. En jawel, intussen is de mist wat opgetrokken en vallen de dingen langzaam op hun plek. Een woord van dank aan Miguel Laginha is op zijn plaats. Hij heeft een Facebook-groep in het Portugees en Engels met de naam This is Madeira Island en een website onder dezelfde naam die, naast nieuwsartikelen, toeristische activiteiten, vluchten en vakantieverhuur promoot. Ik vond bij mijn zoektocht naar meer informatie zijn artikel waarin hij uitlegt wat de nieuwe covid-19 maatregelen nou precies inhouden. Zo valt alles langzaam op zijn plaats, en komt terug in perspectief en proportie.

waar dragen we de mondmaskers?

Dat is de hamvraag. Waar moeten we de maskers op?

binnen

in alle publieke binnenruimtes, dus ook in bars en restaurants. Maar zodra je aan tafel zit met je eigen gezelschap mag het mondmasker af. Eten met zo’n ding op zou ook wel wat rommelig worden. Maar als je opstaat om aan de bar wat te bestellen, of omdat je naar het toilet wilt, dan gewoon weer even je masker op. Niet overdreven moeilijk of beperkend, denk ik.

terrassen

in alle publieke buitenruimtes. Dus ja, dat betekent ook op het terras van de bar. Maar ook hier geldt dezelfde regel: als je aan je tafel zit mag het masker af, het moet weer op als je gaat lopen.

op straat

De straat is ook een openbare ruimte. En dus moet je ook op straat je masker dragen. En gebruik vooral ook je gezond verstand. In de zomer zijn de straten in de steden en in veel dorpen nogal druk. Vaak is een afstand van 2 meter gewoonweg niet haalbaar. Dan draag je je masker. Wanneer je een wandeling maakt in de prachtige natuur van Madeira, dan telt dat als lichaamsbeweging, en dan ben je vrijgesteld van het dragen van een masker. Tenzij je natuurlijk in een grote groep loopt, dan is een masker weer verplicht. Gezond verstand. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Ga dus niet joggen op een drukke boulevard waar veel mensen lopen te wandelen. Juist als je geen masker hoeft te dragen (lichaamsbeweging is vrijgesteld) , loop je een veel groter risico, net als de slenteraars waar je langs rent met je gehijg en gepuf zonder masker. Gezond verstand. Dus! Ik mag het natuurlijk niet zeggen, maar ik weet zeker dat geen enkele politieagent het in zijn hoofd haalt om je aan te spreken, laat staan beboeten, als je met onbedekte mond en neus in een lege straat loopt, laat staan tijdens een wandeling in de vrije natuur.

op het strand

Op het strand? Nee, op het strand ben je vrijgesteld. Je moet wel 2 meter afstand houden. Het personeel op de stranden heeft er al rekening mee gehouden en het strand is erop ingericht. En ja. Ik zeg het weer: gebruik je gezond verstand. Als je op een druk strand gaat lopen, draag dan je masker om jezelf en anderen te beschermen. Je moet het toch op hebben als je aan de bar een drankje bestelt. En ja, tot vervelens toe: gebruik nondej* je gezond verstand. En als je dat niet hebt, dan doe je iedereen een groot plezier als je thuis blijft.

covid-19 maatregelen op Madeira

Zoals je op de foto kunt zien zijn de stranden er helemaal klaar voor: ondanks de afstand tussen de ligbedden ziet het er allemaal nog heel gezellig uit. Ook bars en restaurants hebben hbun layout moeten veranderen, maar over het algemeen chapeau voor hun creativiteit.

omdraaien

We kunnen het ook omdraaien. Ga er vanuit dat je overal je masker moet dragen, behalve in de natuur, op het strand, bij het joggen/rennen/sporten en in de auto als er geen vreemden bij zijn. Dit is natuurlijk heel globaal, lees hierboven vooral nog even goed na wat de regels in bars en restaurants en op de terrassen zijn. Het is allemaal heel simpel en echt geen probleem. Tenzij je er een probleem van wilt maken. In dat geval kun je maar beter thuisblijven. Na alle ophef de laatsatte dagen, waarover ik het al had, heeft de eilandregering een paar pictogrammen uitgebracht die alles in één oogopslag duidelijk maken. De internationale versies hebben ze vergeten, dus ik heb er maar een bijschriftje bijgezet.

hoop gedoe over niks bijzonders

Conclusie: de groepsgejammer van de expats van eergisteren was precies wat ik al dacht: veel ophef over niks. Gebruik je gezond verstand (ik weet dat ik dat al heb gezegd), draag een masker in drukke ruimtes, binnen en buiten, en respecteer de sociale afstand van minimaal twee meter. We hebben een fantastische zomer hier op dit eilandparadijs, en we vinden de covid-19 maatregelen heel effectief en niet zo heel indringend in ons leven. We willen het eiland graag veilig en gezond houden en grote mensenmassa’s gaan daar niet mee samen zonder verstandige covid-19 maatregelen. Dus: wees nou braaf en draag je masker. Gebruik je gezond verstand en denk om de gezondheid van anderen, zelfs als je die van jezelf niet zo belangrijk vindt.

We hebben gezien hoe deze eilandregering snel en drastisch maatregelen neemt als zij dat nodig acht. Wat vandaag nog kan en mag kan morgen zomaar niet meer mogelijk zijn. We hebben het allemaal in eigen hand. Lap de regels aan je laars waar je dat echt niet moet doen, en een nieuwe uitbraak is er voor je het weet. Denk er altijd aan dat het gaat om je eigen bescherming, en om die van anderen tegen een akelig en hardnekkig virus. Veel mensen moeten leven met de nare gevolgen. Zorg dat jij daar straks niet bij hoort.

En geniet van je verblijf in het paradijs Madeira, ondanks alles.

De nieuwe covid-19 maatregelen doen niets af aan de schoonheid van het eiland, waar je normaal van kunt genieten.

ps

Ja, er is een postscriptum. De informatie vliegt ons aan alle kanten om de oren. Elk uur wat anders. Er waren al discussies over het feit dat deze nieuwe covid-19 maatregelen ongrondwettelijk zijn. Ik heb net gehoord dat de Portugese nationale regering heeft gezegd dat het beboeten van mensen voor het niet dragen van een masker geen wettelijke basis heeft en daarom illegaal is. Bovendien heeft de voormalige president van de autonome regio Madeira, Alberto João Jardim, die nog steeds veel invloed heeft op het eiland, gezegd dat de regionale regering het risico loopt om strafrechtelijk te worden vervolgd voor het afdwingen van het gebruik van maskers. Het kan zomaar blijken dat je gezond verstand de belangrijkste en krachtigste van alle covid-19 maatregelen zal zijn.

Als we even terugdenken aan die begindagen van de pandemie, dan zijn we echt al heel ver gekomen. Die vervreemdende sfeer die er in het begin was, die abnormaliteit die we allemaal tevergeeeft normaal probeerden te vinden, die is voorbij. De maatregelen hebben hun vrucht al afgeworpen en nee, we zijn nog niet klaar, maar de in eerste instantie vreemde regels hebben een plaats gekregen en zijn niet langer in staat om onze levens totaal te beheersen of te verzieken. We komen er wel.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

34 reacties

 1. Hallo Peter,

  Hoe staat het ervoor op Madeira? Krijgen jullie binnenkort een vaccin aangeboden? Ik hoop het voor jullie!
  In het laatste bericht las ik dat de huidige maatregelen golden t/m pasen. Is er sindsdien nog iets veranderd?

  Wij hopen nog steeds dat onze reis op 19 juli kan doorgaan. Mijn man heeft zijn eerste vaccinatie inmiddels gehad (werkt in de zorg) en zal in mei z’n tweede krijgen. Ik zag dat je dat in de madeira safe app ook netjes kan uploaden.

  Onze 12-jarige zoon heeft op dit moment helaas Corona. Een uitbraak op de basisschool. Het is nu bijna een week geleden sinds hij positief testte en de rest van ons is gelukkig nog niet ziek. Hij zit geïsoleerd op zijn eigen kamer. Gelukkig heeft hij een computer! 🙂 Maandag mogen wij als gezinsleden opnieuw testen. Als we dan “clean” zijn zit onze gezinsquarantaine erop.Mijn zoon moet binnen blijven tot hij klachtenvrij is. Daarna kan hij weer testen. Ik vraag me af hoe je kunt/moet aantonen dat je van Corona hersteld bent. Heb jij daar informatie over? Hij valt qua datum net niet binnen de drie maanden maar hij is natuurlijk ook nog niet hersteld. Als hij over een dag of 10 negatief test dan is hij officieel hersteld maar ik weet niet of dat “bewijs” genoeg is. Hij valt dan wel binnen het 3 maanden beleid. Heb jij hier misschien meer informatie over. Ik probeer wat te lezen op de diverse websites maar mijn Portugees is slecht.

  Ik hoop in ieder geval dat jullie nog in goede gezondheid verkeren en ook nog een beetje van elkaar en het goede leven kunnen genieten.

  Groetjes Greetje Hamminga

  1. Ha Greetje,
   Hier is eigenlijk alles nog steeds heel leefbaar. Wel nog altijd een serieuze avondklok, die in niets lijkt op dat halfbakken gedoe in Nederland. Dat kan hier ook, omdat overdag gewoon alles open is. Nou ja, bijna alles. Theaters niet. Grote manifestaties staan ook in de wacht. De avondklok is nog weer verlengd tot halverwege april, en daarna wordt het weer bekeken. Dat heeft te maken met de scholen die massaal weer gaan draaien. Wel is voor de heropening het hele personeel, van onderwijzers tot schoonmakers en technici, ingeënt.
   Het enige dat we niet kunnen is ’s avonds uit eten. Dat deden we toch al niet zo vaak dus we hebben er echt weinig last van. De kleine lokale tentjes overleven wel, omdat die niet van de toeristen bestaan. Voor de grote tenten is dat wezenlijk anders, er zijn er een flink aantal omgevallen. Maar als het toerisme weer aantrekt snapt er wel weer iemand anders zo’n zaak op. Het zijn de grote multinationals die het meest lijden. Daar hebben we niet zo veel medelijden mee.
   Het vaccin zouden we volgens de regels van de Portugese overheid gewoon moeten krijgen. Ik heb daar pas geleden nog weer een artikel over gepubliceerd, als je dat intresseert. Maar wanneer we aan de beurt zijn? Wie het weet mag het zeggen!

   Vervelend dat je corona in de familie hebt. Ik weet wel dat er nu een nieuwe regel is die stelt dat gevaccineerden door de groene corridor op de luchthaven mogen, en ook als je dus kunt aantonen dat je binnen 90 dagen geleden hersteld bent van corona. De Portugezen kennende lichten ze met die 90 dagen niet de hand. Een negatief testresultaat zal niet genoeg zijn, tenzij het jonger is dan 72 uur. En PCR.
   Die hele regelgeving is in Nederland totaal niet op orde, maar ik zou eerst eens met je huisarts overleggen hoe dat gedocumenteerd moet worden. Ik vrees dat dat hier ook nog niet zo duidelijk is, nogmaals, omdat alles zo nieuw is. Anders kun je het het best een PCR test laten afnemen binnen 72 uur voor aankomst hier, dan heb je geen enkel probleem. Nederland maakt het terugreizen wel weer heel lastig met een dubbele testpicht, uiteraard op eigen kosten. Sinds een paar dagen is die regel niet meer van kracht voor continentaal Portugal en voor de Azoren, die van rood weer oranje zijn. Madeira heeft nog te veel gevallen, maar de tendens is dalende op dit moment, wie weet is dat tegen die tijd voldoende gezakt om ook geen rood gebied meer te zijn. Ik ga nog even voor je zoeken of ik er achter kan komen hoe dat bewijs van herstel eruit moet zien. Daar kom ik dan nog op terug. En Juli ligt nog ver weg. Dan zijn jullie als het goed is allemaal gevaccineerd en kun je zo naar Madeira. Je hoort nog van me!
   Groeten weer,
   Peter

   1. Hoi Peter,

    Bedankt weer voor je snelle antwoord. Misschien wil ik gewoon ook wel te snel duidelijkheid en moet ik gewoon nog even afwachten. Onze zoon , die dan 12 jaar is, is dan natuurlijk sowieso nog niet gevaccineerd en ikzelf ben waarschijnlijk nog niet volledig gevaccineerd, tenzij ik het vaccin van Janssen krijg. Dat hopen we dan maar.

    Verder heeft Portugal(vaste land) ook andere regels dan Madeira , ook voor doorreizende passagiers, en omdat we via Lissabon reizen moeten we ons daar wellicht ook nog aan houden? Dat zou betekenen dat onze jongste dochter (9 jaar) toch ook getest moet worden. Ik vind het allemaal maar vaag. Als je nog iets van informatie vindt dan hoor ik het graag 🙂

 2. hallo, bedankt voor alle info. Wij komen in oktober naar Madeira, begrijp ik dat de mondkapjesverplichting dan niet langer geldt?
  En wat betreft kinderen (10 en 7 jaar) moeten zij ook een test en een mondkapje?

  1. Hallo Cindy,
   de enige plaats waar het dragen van mondmaskers in oktober mogelijk niet meer verplicht is, is op straat. Maar we moeten dat nog even afwachten. Het blijft in ieder geval verplicht om in alle openbare binnenruimten een maskertje te dragen., Dat lijkt allemaal veel erger dan het is, en wij begrijpen ook echt niets van het gejammer in Nederland over die maskers. Laten we eerlijk zijn: Nederland krijgt de besmettingen maar niet onder controle omdat de regels niet strikt zijn. Hier is het eigenlijk gewoon zo: iedere burger heeft de plicht het besmetten van anderen te voorkomen. Dat kun je het beste doen door afstand te houden, en die is hier twee meter, en een maskertje te dragen waar concentraties van mensen zjn.
   Ben je in een bar of restaurant en zit je aan tafel, dan mag het masker af. Ga je naar het toilet of iets bestellen aan de bar: masker op. Op straat is het in elk geval gedurende september nog verplicht, omdat er een aantal manifestaties zijn waar veel mensen voor worden verwacht. Als het houden van afstand moeilijk is, dan is het dragen van een maskertje een verstandige manier om mogelijke besmetting te vermijden.
   Wij vinden het hier allemaal erg ontspannen, en we dragen zonder morren of klagen een masker waar dat moet. Op straat in Funchal zien we dat veel mensen er eentje dragen als het drukker is, in rustige straten vaak niet. Gezond verstand gebruiken is de beste manier om ermee om te gaan.
   Kinderen tot en met 10 jaar hoeven geen masker te dragen, hoewel op de scholen de kinderen vanaf 6 jaar er dadelijk wel eentje moeten dragen. Wat de tegenstanders in Nederland ook beweren, de cijfers spreken voor zich. Op het hele eiland momenteel maar 42 coronagevallen, 30 daarvan geïmporteerd en er bij de luchthaventest uitgevist, geen doden en op dit moment niemand in het ziekenhuis. Alle covid-gevallen zijn in isolatie in een speciaal daarvoor geschikt gemaakt hotel, of thuis.
   Hoe de situatie er in oktober uit zal zien weten we natuurlijk nog niet, maar in het ergste geval blijft de plicht om een mondmasker te dragen op straat – lees: in drukke straten – van kracht. Geloof me, dat is allemaal echt niet zo erg.
   De test op de luchthaven is in principe niet verplicht voor kinderen tot 12 jaar, tenzij ze symptomen van corona vertonen of iemand in de naaste omgeving corona heeft.

   1. Bedankt voor je duidelijke antwoord. Dat we het er in Nederland de besmettingen maar niet onder controle krijgt ben ik niet met je eens, het is behoorlijk stabiel momenteel maar goed. Die discussie lijkt me hier niet nodig.

    1. Wij volgen hier ook het Nederlandse nieuws. Dagelijks rond de 500 besmettingen, nog steeds ziekenhuisopnames en regelmatig doden? Ik vind dat niet een teken van ‘onder controle’. En de Nederlandse regering is veel te halfbakken. Allemaal adviezen, geen duidelijke dwingende maatregelen. Het resultaat is dat veel jongeren alles gewoon aan hun laars lappen en daarmee mensen in gevaar brengen. Dat zien we hier gelukkig niet. Daar gaat het over.

    2. en intussen meer dan 8000 per dag. Zoals ik al eeerder schreeft: niet alleen maar niet onder controle, maar het loopt volledig uit dehand. Als het goed is ben je nu terug van Madeira. Wat warn je ervaringen, ook met betrekking tot de afstand en de maskers?

     1. Wij zijn momenteel nog steeds op Madeira en genieten enorm. Hervind hier erg relaxt. Over de maskers denk ik nog hetzelfde maar inderdaad lijkt niemand er hier al te moeilijk over te doen ( dankzij duidelijk en eenduidig overheidsadvies denk ik). Afstand houden de mensen wat minder merk ik. Het feit dat niemand ongetest het eiland op komt helpt uiteraard enorm om de aantallen binnen de perken te houden al zou het beter zijn als die test verplicht voorafgaand aan de vliegreis in eigen land afgenomen moest worden. Nu “ ontsnappen” er nog weleens mensen aan hun quarantaine of isolatie.

   2. Dag Peter,
    Wij vertrokken normaal 28 september naar Spanje, dit gaat helaas niet door, nu dachten we eventueel aan Madeira, aanrader? Wij zijn een gezin van 3 met een dochter van 5.

    1. Hallo Annemie,
     Madeira is een super-ontspannen plek om op dit moment met vakantie te gaan. Er is maar weinig corona, je wordt gratis getest bij binnenkomst, en als je met TUI vliegt kun je in België of Nederland voor vertrek al een test laten uitvoeren. Maar ik weet natuurlijk niet waarom je Spanje had gekozen. Madeira is bijvoorbeeld geen typische strandbetemming, hoewel er wel natuurlijke of aangelegde zeezwembaden zijn, en een paar kunstmatige stranden die prima bruikbaar zijn. Wil je strand voor je dochtertje, kies dan je bestemming daarop uit. Denk dan aan Calheta of aan Porto da Cruz. Het weer is niet zo ontzettend heet als Spanje of Portugal, en ja, er kan ook regen vallen. Daardoor heb je wel een schitterende en rijke natuur. De kindvriendelijkheid zul je zelf moeten beoordelen. Pretparken zijn hier eigenlijk nauwelijks, alleen een soort waterpark. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 3. Dag Peter, helder en fijn artikel heb je geschreven. Wij vertrekken hopelijk 5 september naar Madeira. Lang naar uitgekeken dus hopelijk zullen de tests vooraf negatief zijn. De maatregelen op Madeira stellen ons eigenlijk alleen maar gerust. Ons idee is dat we daar straks veiliger zijn dan thuis. Ik heb nog een vraag die jij hopelijk kan beantwoorden: zijn er voorwaarden voor het type mondkapje dat je draagt? Dit kan ik nergens terug vinden. Veel dank alvast voor je reactie. Groet, Lis

  1. Hallo Lis, fijn dat je het artikel duidelijk vindt. Zoals het er nu naar uitziet staat er nieets je vertrek naar Madeira in de weg. Er zijn gisteren en eergisteren wel een paar besmettingen bijgekomen, die te maken hebben met een reiziger uit Lissabon die hier ondanks de test toch een kleine besmettingsketen heeft gestart. Maar ja, dan hebben we het over 6 personen in totaal. En ze weten wie dat zijn en iedereen is al geïsoleerd. Je slaat de spijker op zijn kop als je zegt dat je hier veiliger zult zijn dan in Nederland. Wij zijn noraal gesproken in de zomer in Nederland en er omheen aan het zeilen, maar dit jaar hebben we besloten de Nederlandse chaos te vermijden en we zijn lekker hier gebleven. Ook wel eens leuk. Voor wat betreft je vraag over maskers: nee, daar zijn geen voorschriften voor. Gezien het feit dat je er een kleine vier uur mee moet reizen in het vliegtuig zou ik een masker kiezezn dat comfortabel is. Je schrijft over een test vooraf. Als je in Nederland een test vooraf wilt doen, zorg dan wel dat je daar ook een attest van krijgt. Veel Nederlandse tests geven alleen een telefoontje dat je een negatief resultaat hebt. Hoe fijn ook, bij aankomst op Madeira schiet je daar niks mee op. Je moet een document kunnen laten zien, ook elektronisch is dat OK. Maar je krijgt hier sowieso een gratis test aangeboden als je zoiets niet hebt. Uitslag binnen 12 uur, en je mag wel doorreizen naar je eindbestemming, maar moet je wel even isoleeren tot je het resultaat hebt. Daar krijg je ook informatie over bij aankomst. Geen zorgen, het is op de luchthaven allemaal uitstekend geregeld, en tjhs, de test zelf is niet echt fijn, hoewel ook niet pijnlijk, maar de mensen er omheen begeleiden je supervriendelijk. Een positieve ervaring bij aankomst. Alvast goede reis.

 4. Dag Peter en Noud, wij zijn een Belgische gezin en vertrekken volgende maandag naar Madeira (Funchal) en hebben vanmorgen een covid-19 test laten uitvoeren bij de huisarts. Hopelijk is deze negatief en kunnen we maandag vertrekken voor een heerlijke vakantie. Nu las ik in het artikel dat je gratis een covid-19 test wordt aangeboden op de luchthaven bij aankomst, maar is deze ook nog nodig als je zelf een negatieve test bij hebt (die niet ouder is dan 72 uur)?
  Volgens onze informatie hier (in België) niet, maar dat vind ik niet terug in het artikel. Weet jij daar iets meer over, aub?
  Alvast bedankt en groetjes,
  Ann

  1. Goedemorgen Ann,
   Als je de juiste documentatie van je negatieve covid-19 rapport bij je hebt en het is door een erkend labo uitgevoerd, dan is een test op Madeira niet nodig. Heb je je al als reiziger geregistreerd op MadeiraSafe? daar kun je een aantal dingen al van te voren invullen en daar kun je ook je covid-19 test uploaden. Dat scheelt allemaal weer. Hoe dan ook, je zult zien dat de procedures op de luchthaven van Madeira allemaal erg efficient zijn, en dat het personeel heel voorkomend en vriendelijk is.
   Alvast een heel goede reis. Wil je intussen op de hoogte blijven van eventuele nieuwe ontwikkelingen? dan is het misschien een goed idee om je op onze nieuwsmail te abonneren onder aan de pagina. Je krijgt dan een seintje dat er weer een nieuw artikel is. En je wordt niet gespamd! 😀
   En een goede reis en een heel fijn verblijf op Madeira gewenst.

 5. Hoi Peter, dankjewel voor je reactie. Ik had al tickets geboekt in januari bij TAP. Maar hou alles goed in de gaten. Vliegen met transavia is keiduur in die tijd dat ik ga. Dus, ik kijk t nog even aan. Mocht t veranderen, dan kan ik alsnog daar boeken.
  Mocht jij iets eerder weten mag je altijd een pb via messenger doen.
  Groetjes Ingrid

  1. Houd mijn pagina in het Engels over vliegen naar Madeira in de gaten. Daar zet ik. Steeds de laatste updates op zodra ik ze bevestigd krijg. Intussen zegt Noud dat de regen niet geldt als je in transit bent…

 6. INDERDAAD, hoe simpel kan het zijn. Gebruik je gezond verstand, dat wil over het algemeen iedereen wel doen MAAR, de diverse overheden moeten duidelijk zijn(wij verdenken ze ervan: dat ze het zelf niet weten en duidelijke besluiten durven te nemen). Wij hebben compassie met de Belgen( daar wijzigen de regels met de minuut, bij wijze van spreken dan) . Tijdens een fietstocht spraken we Belgen met mondkapjes op(althans de dames, de heren niet,het mondkapje hing aan ’t stuur) en wij wisten het ook niet meer JA OF WEL mondkapje. Onze zuiderburen wisten het zelf ook niet. Maar snel terug gefietst naar Nederland.

  Vraagje: Mag Noud op zijn slippertjes de levada lopen of waren jullie op weg naar de kroeg?

  1. Goed gezien, Mieke. Nee, dat mag hij absoluut niet, en dat wil hij ook niet, maar zijn wandelschoenen had hij in de verkeerde auto laten staan en teruggaan kostte teveel tijd. Hij had goed last aan het einde van de wandeling, dus hij zal dat wel niet meeer doen.
   De zegen hier is dat de regels duidelijk zijn en vooral dat ze nageleefd worden. Geen hordes dwarse jongeren die alles aan hun laars lappen. Resultaat: bijna coronavrij.

   1. Inderdaad Peter, die dwarse jongeren en diverse yuppen hier, hebben niet in de gaten dat ze het aan ’t verpesten zijn voor ALLE Nederlanders. Het moet toch een heerlijk gevoel voor jullie zijn om te weten dat Madeira bijna corona-vrij is. Wij en genieten van de dingen die we wel kunnen en mogen. Alleen zoeken wij het terras etc niet op, we blijven in onze eigen “BUBBEL”(zoals de Belgen het noemen). En voorlopig : BLIK OP ONEINDIG en hopen dat het geen 2e lockdown wordt.

    1. Geen tweede lockdown, dat hoop ik ook. Hier worden er regelmatig nieuwe gevallen met de test bij aankomst uitgevist. Het is niet helemaal waterdicht maar Madeira is wel een van de veiligste plekken van de wereld op dit moment. Mensen zeiken ook niet voortdurend.

     1. Hoi Peter,

      Het is nu midden oktober en ik vroeg me af, hoe staat het nu met de mondkapjesplicht op Madeira? Nog steeds overal, behalve op straat? En wat zijn de vooruitzichten voor de komende maanden?
      Met vriendelijke groet,
      Mathijs

      1. Hoi Matthijs,
       Mondkapjes is hier een absoluut non-issue. Dat gejammer in Nederland begrijpen wij hier absoluut niet. Als je het artikel goed leest zul je zien dat officieel op Madeira zelfs een verplichting tot mondmaskers bestaat op straat. Dus niet alleen binnen. Maar omdat hier, in tegenstelling tot Nederland, vrijwel iedereen zich goed aan de regels houdt hoeven we ze op straat alleen nog te dragen als je de twee meter afstand door drukte niet meer kunt houden. Buiten draagt dus vrijwel niemand een masker, zeker buiten de stad. Het is opvallend dat het opzetten van het masker bij het naar binnen gaan in bijvoorbeeld het café om iets te bestellen of om naar het toilet te gaan, iedereen, ook jongeren, het masker opzet met eenzelfde automatisme als het dichtritsen van je gulp als je van de plee komt. Geen gezeur, geen eindeloze discussies, en het resultaat is duidelijk. In Nederland loopt het gillend uit de hand, hier niet. Hier hebben we een ontspannen en veilig gevoel. Het eiland is niet helemaal coronavrij, maar de nieuwe gevallen zijn allemaal reizigers die hier aankomen en op de luchthaven positief testen. Dan is het onherroepelijk quarantaine, totdat je tweemaal negatief test.
       Kortom, als je nu gewoon ophoud met nadenken over de mondkapjesplicht maar gewoon met de stroom hier meegaat, dan zul je zien dat je hier een supeer-ontspannen tijd kunt hebben. Er zijn kleinschalige manifestaties (de grote kunnen nu natuurlijk niet), restaurants hebben hun lay-out aangepast en zijn gewoon open, bars en café’s ook.
       Kortom, het is hier gewoon gezellig, stressloos en relaxed.

       Lees nog een keertje goed het artikel door, het is nog altijd up-to-date. En als je wilt weten hoe het zit met de coronatest bij aankomst, dan heb ik daar ook een uitvoerig artikel over geschreven. Mocht je al geboekt hebben, dan zie je daar hoe je je al kunt registreren bij Madeirasafe. Dat kun je nu al doen, alleen vlak voor vertrek dan nog de laatste details invoeren.
       Sorry als ik wat bars klink over de mondkapjes. dat is niet persoonlijk bedoeld, maar wij zijn dat gezeur uit Nederland echt spuugzat. Nederlanders maken er een halszaak van en hebben intussen niet in de gaten dat het land op nummer 1 staat als het om de coronabesmettingen gaat. Dan heb je wel wat belangrijkers aan het hoofd dan een zinloze mondkapjesdiscussie, lijkt ons.
       De vooruitzichten? Koffiedik kijken kan ik natuurlijk ook niet, maar het ligt niet voor de hand om te denken dat er grote verslechteringen aankomen.

       1. Hoi Peter,
        Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Zo kan ik een goed beeld vormen van de situatie en me goed voorbereiden op mijn voorgenomen verblijf van 3 weken half november, begin december. Een paar dozen mondkapjes meenemen dus haha. Ik wil sowieso toch voornamelijk in de natuur gaan wandelen, dus ga lekker buiten de stad zitten en ga ik er naar verwachting dus niet heel veel mee te maken hebben. Behalve in binnenruimte dus, maar dat doe ik nu in Nederland ook al. Ik zorg gewoon dat ik er altijd eentje in mn zak heb zitten en dan komt t vast goed! En ook heel fijn je blog over de covid test! Die ga ik nog even op mn gemak lezen.
        Bedankt,
        Mathijs

        1. Je kunt nu alvast je account aanmaken in Madeirasafe. Je vindt dat allemaal op de pagina over de gratis test op de luchthaven van Madeira bij aankomst. Je kunt bijna alles nu al invullen volgens mijn handleiding daar. En als je met anderen reist: vooral iederen een aparte email en een apart mobiel nummer, dat maakt alles een stuk eenvoudiger.
         Je kunt overigens hier heel goed zelfgemaakte stoffen maskers gebruiken, we doen dat zelf ook, en de wegwerpmaskers hebben we wel, een paar, in de auto liggen voor als we ons stoffen masker vergeten hebben (gebeurt eigenlijk nooit) Maar als je een paar stoffen maskeers bij je hebt die je even kunt wassen tussendoor hoef je geen dozen wegwerpmaskers mee te brengen. Hoe dan ook: je zult zien dat alles hier heel soepel loopt en erg relaxed is. Naast je masker moet je vooral je gezond verstand gebruiken. Een masker dragen in je eigen auto of in een rustige straat is echt onzin. Zonder masker een kroeg in, of je in een restuarant bewegen is een nono. Aan tafel gaat het gewoon af en blijft het af tot je weer gaat lopen. Het valt hier echt allemaal heel erg mee. Als je hier bent, wil je voorlopig echt niet terug naar Nederland.

        2. Ik had zo graag willen komen, maar nu is Madeira on raadselachtige redenen naar code oranje veranderd. Dat wordt m dus niet meer. Heel bijzonder, de canarische eilanden hebben slechtere corona cijfers dan Madeira, toch gingen die een week geleden van oranje naar geel. Ik denk dat ik van een tripje naar Madeira minder kans loop op corona dan 1 bezoekje aan de supermarkt. En ik kan zo naar amsterdam reizen en weer terug zonder in quarantaine hoeven… nou ja misschien volgend jaar.

        3. absoluut waar wat je zegt, wij begrijpen het ook niet. het zal wel een kwestie van cijfertjes zijn. Maar wat iedereen in Nederland vergeet is dat iedereen die hier besmet is absoluut in quarantaine moet. Het zijn vooral toeristen die bij aankomst positief testen en dan meteen in quarantainie moeten. Maar we kunnen er niets aan doen. Mjn gasten voor komende week hebben al geannuleerd en krijgen niks terug van Transavia. Lekker allemaal.

 7. Hallo Peter,
  Mooi en duidelijk omschreven. Ik hoop binnenkort naar Madeira te komen. (Incl. mondkapjes, handalcohol, en indien nodig handschoenen- voor in t vliegtuig) Ik kijk er enorm naar uit. Idd er zijn helaas mensen die nergens rekening mee houden. En dankzij hun, hebben we weer nieuwe regels.
  Als ik ga vliegen, moet ik voor Portugal/Madeira ook een formulier invullen. Weet je waar ik dat kan vinden op internet? Dan kan ik t vast uitprinten.
  Ik hoop jullie weer te ontmoeten als ik op Madeira ben. Geniet, en hopelijk tot gauw.
  Groetjes Ingrid

  1. Ha Ingrid, ja, je kunt het hier vinden: https://madeirasafe.com/#/login
   Ik geloof dat je het zelfs van te voren kunt uploaden.
   Ik denk dat het verstandig is om rechtstreeks te vliegen, niet via Lissabon of Porto, want er dreigen regels te komen dat je een negatieve test op zak moet hebben voor het vasteland. Hier op Madeira krijg je er gratis eentje aangeboden bij aankomst, zoals je wel hebt gelezen denk ik…
   Groeten terug!

 8. Met alle tegenstrijdige en paniekzaaiende berichtgeving hier in Nederland snap ik dat mensen hun gezond verstand niet goed meer weten te gebruiken. De makkelijkste regels (afstand houden, handen wassen en thuisblijven als je klachten hebt) zouden echter toch wel voor iedereen te volgen moeten zijn, maar zelfs dat blijkt lastig. Wij gaan binnenkort een weekje naar de Ardennen dus mogen ook aan de mondkapjes daar 🙂

  1. Hier is dat allemaal niet zo’n probleem. Omdat het hier zo goed gaat zie je wel eens iemand zonder masker een bar of een winkel binnengaan. Dan hoef je maar ahum te zeggen en er komt een maskertje te voorschijn. Maar dat onredelijke verzet wat je in Nederland ziet kennen we hier nauwelijks. Daarom gaat het hier ook zo goed. En dat willen we graag zo houden.

 9. Peter, prima artikel.
  We zijn het helemaal met je eens en vinden deze maatregel van de regionale regering absoluut niet buiten proportioneel en zelfs heel verstandig.
  Dus iedereen, ook touristen, of bezoekende bewoners van tweede huizen op Madeira of “immigrants” moeten beseffen dat COVID19 ook op Madeira niet over is. En dat men ook hier de nodige voorzichtigheid in acht moet nemen. Zelfs al ben je op vakantie, is het zomer en schijnt de zon!
  Jaap en Yvon

  1. Dank jullie wel. En inderdaad, de jammeraars zijn altijd degenen die heet allemaal nieet willen begrijpen en alleen maar met hun eigen gemak bezig zijn. En jullie hebben gelijk: we willen gezond bijven en daar is helemaal niet zoveel voor nodig.

   1. Momenteel heerlijk op vakantie op madeira,
    Buiten boverstaand artikel helemaal niets gemerkt van mondkapjes stress en onzin.
    Go with the flow, hoe moeilijk is het om een kapje op te doen en afstand te houden? Volgens mij Is de interne stress van de mens zelf oorzaak van dit probleem, niet de maatregel.
    Laten we gewoon lekker genieten van alle rust en moois hier op dit eiland, Ik heb 3 pubers mee, die normaal zouden stappen in albufeira, maar nu canyoning doen en hiking op madeira, fantastisch neveneffect toch?
    En n beetje duimen dat volgend jaar alles weer normaal is…
    groet marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.