Nieuwe covid-19 maatregelen op Madeira

Madeira heeft nieuwe covid-19 maatregelen afgekondigd voor de maanden augustus en september. Het heeft allemaal te maken met mondmaskers. Het begon allemaal eergisteren met de Diario de Notícias, een leidende krant in Portugal met een aparte Madeira-editie. Ze kondigden aan dat op alle openbare plaatsen het gebruik van een mondmasker verplicht wordt gesteld voor de maanden augustus en september. Dezelfde regels gelden ook voor het zustereiland Porto Santo. Er is ook een nieuwe regel aangekondigd voor reizigers die aankomen op de luchthaven van Madeira. Iedereen krijgt een gratis covid-19 test aangeboden. Dat is niet nieuw. Die test kun je weigeren, en dat is ook niet nieuw. Je gaat bij weigering twee weken in quarantaine in een daarvoor gevorderd hotel. Wat wel nieuw is, is dat je daar dan zelf de kosten voor moet betalen. Een terechte wijziging, wie niet horen wil moet maar voelen. Maar terug naar de mondmaskerplicht.

De nieuwe covid-19 maatregelen werden het eerst in de Diário de Notícias aangekondigd.

jammerende immigranten

Direct nadat dit nieuws openbaar werd ontplofte Facebook natuurlijk. Veel mensen, met name buitenlandse immigranten (ja, ik weet het, ze willen zichzelf ex-pats noemen maar het zijn gewoon immigranten) begonnen te jammeren over het verlies aan inkomsten uit het toerisme dat die mondmaskerplicht zou veroorzaken. Ik las zelfs ergens dat dit het eiland om zeep zou helpen en meer van dergelijke paniekzaaierij. Als jullie je afvragen waarom ik hier niet meteen een bericht over heb geschreven, dan is dát precies de reden. Zoals altijd kost het wat meer tijd om alle relevante informatie te verzamelen en ik wil ten koste van alles bangmakerij voorkomen. En nepnieuws en sensatiezucht horen niet op mijn websites thuis.

onverantwoordelijk gedrag: nieuwe covid-19 matregelen

Wat houdt de nieuwe verplichte mondmaskers-regel in de praktijk nou eigenlijk in? Het is heel eenvoudig en het is zinnig. Heel erg zinnig zelfs. Ja, ik weet dat in Nederland de meningen anders liggen. Maar wij vinden het gedrag van een aantal Nederlandse gezagsdragers onverantwoordelijk. Alleen maar omdat er geen 100% waterdicht bewijs is dat mondkapjes helpen (gemakshalve vergeten ze dat er ook geen 100% waterdicht bewijs is dat ze niet helpen) is er in Nederland nergens een mondmaskerplicht. Maar wel met grote drommen door de straten wandelen. Wij vinden het niet raar dat het aantal besmettingen in Nederland maar niet wil dalen. We zijn getuige geweest van de gebeurtenissen tijdens de Rali da Calheta. Het is een lokale autorally in de gemeente Calheta, waar wij wonen. Tijdens het evenement kwam het publiek bijeen alsof er geen covid-19 in de wereld is. Dit schokte de gezondheidsautoriteiten, die het publiek natuurlijk meteen opriepen om een masker te dragen en 2 meter afstand te houden. En natuurlijk hebben ze zich daarna eens achter het oor gekrabt. Het resultaat: nieuwe covid-19 maatregelen voor de maanden augustus en september.

de Ralley of Calheta bracht te veel mensen op een kluitje bijeen. Vandaar de nieuwe covid-19 maatregelen.
Het publiek draagt geen maskers en staat op een kluitje bij elkaar. Geen goed idee in covid-tijden.

waarom augustus en september?

In augustus en september zullen meer toeristen naar het eiland komen. Ook zien we in augustus de beroemde Rali da Madeira, een classic car rally, en het Madeira Wijn Festival. En in september viert het eiland het Festival da Flor, het bloemenfestival. Het was gepland voor mei, maar moest om voor de hand liggende redenen worden uitgesteld. De Cortejo, het bloemencorse, is al afgelast, omdat het te veel mensen in één keer zou samenbrengen. Al deze festiviteiten zijn erg belangrijk voor het eiland en de eilandeconomie. Daarom zal iedereen begrijpen dat we ze echt willen laten doorgaan. Maar als de situatie uit de hand loopt zoals in Calheta, zijn er extra covid-19 maatregelen nodig om een uitbraak te voorkomen.

Kijk naar de mensenmassa bij het bloemencorso. Geen wonder dat nieuwe covid-19 maatregelen nodig zijn.

draconische maatregel?

Toen de eilandregering voor het eerst een algemeen verplicht gebruik van gezichtsmaskers aankondigde, wilde iedereen natuurlijk weten wat zo’n schijnbaar draconische maatregel precies zou kunnen inhouden. We waren te laat voor persconferentie over RTP-Madeira. Hoe dan ook, ik denk dat ik niet alles woord voor woord zou hebben begrepen, als journalisten allemaal tegelijk vragen door elkaar roepen. In elk geval leek het me beter om niet meteen te gaan jammeren zoals veel anderen. Gewoon even rustig afwachten, zoals altijd kan het een dag of wat duren voor de dingen duidelijk worden. En jawel, intussen is de mist wat opgetrokken en vallen de dingen langzaam op hun plek. Een woord van dank aan Miguel Laginha is op zijn plaats. Hij heeft een Facebook-groep in het Portugees en Engels met de naam This is Madeira Island en een website onder dezelfde naam die, naast nieuwsartikelen, toeristische activiteiten, vluchten en vakantieverhuur promoot. Ik vond bij mijn zoektocht naar meer informatie zijn artikel waarin hij uitlegt wat de nieuwe covid-19 maatregelen nou precies inhouden. Zo valt alles langzaam op zijn plaats, en komt terug in perspectief en proportie.

waar dragen we de mondmaskers?

Dat is de hamvraag. Waar moeten we de maskers op?

binnen

in alle publieke binnenruimtes, dus ook in bars en restaurants. Maar zodra je aan tafel zit met je eigen gezelschap mag het mondmasker af. Eten met zo’n ding op zou ook wel wat rommelig worden. Maar als je opstaat om aan de bar wat te bestellen, of omdat je naar het toilet wilt, dan gewoon weer even je masker op. Niet overdreven moeilijk of beperkend, denk ik.

terrassen

in alle publieke buitenruimtes. Dus ja, dat betekent ook op het terras van de bar. Maar ook hier geldt dezelfde regel: als je aan je tafel zit mag het masker af, het moet weer op als je gaat lopen.

op straat

De straat is ook een openbare ruimte. En dus moet je ook op straat je masker dragen. En gebruik vooral ook je gezond verstand. In de zomer zijn de straten in de steden en in veel dorpen nogal druk. Vaak is een afstand van 2 meter gewoonweg niet haalbaar. Dan draag je je masker. Wanneer je een wandeling maakt in de prachtige natuur van Madeira, dan telt dat als lichaamsbeweging, en dan ben je vrijgesteld van het dragen van een masker. Tenzij je natuurlijk in een grote groep loopt, dan is een masker weer verplicht. Gezond verstand. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Ga dus niet joggen op een drukke boulevard waar veel mensen lopen te wandelen. Juist als je geen masker hoeft te dragen (lichaamsbeweging is vrijgesteld) , loop je een veel groter risico, net als de slenteraars waar je langs rent met je gehijg en gepuf zonder masker. Gezond verstand. Dus! Ik mag het natuurlijk niet zeggen, maar ik weet zeker dat geen enkele politieagent het in zijn hoofd haalt om je aan te spreken, laat staan beboeten, als je met onbedekte mond en neus in een lege straat loopt, laat staan tijdens een wandeling in de vrije natuur.

op het strand

Op het strand? Nee, op het strand ben je vrijgesteld. Je moet wel 2 meter afstand houden. Het personeel op de stranden heeft er al rekening mee gehouden en het strand is erop ingericht. En ja. Ik zeg het weer: gebruik je gezond verstand. Als je op een druk strand gaat lopen, draag dan je masker om jezelf en anderen te beschermen. Je moet het toch op hebben als je aan de bar een drankje bestelt. En ja, tot vervelens toe: gebruik nondej* je gezond verstand. En als je dat niet hebt, dan doe je iedereen een groot plezier als je thuis blijft.

De stranden zijn voorbereid op het houden van 2 meter afstand

omdraaien

We kunnen het ook omdraaien. Ga er vanuit dat je overal je masker moet dragen, behalve in de natuur, op het strand, bij het joggen/rennen/sporten en in de auto als er geen vreemden bij zijn. Dit is natuurlijk heel globaal, lees hierboven vooral nog even goed na wat de regels in bars en restaurants en op de terrassen zijn. Het is allemaal heel simpel en echt geen probleem. Tenzij je er een probleem van wilt maken. In dat geval kun je maar beter thuisblijven. Na alle ophef de laatsatte dagen, waarover ik het al had, heeft de eilandregering een paar pictogrammen uitgebracht die alles in één oogopslag duidelijk maken. De internationale versies hebben ze vergeten, dus ik heb er maar een bijschriftje bijgezet.

Ben je in de natuur: Geen masker nodig. Wel 2 meter afstand houden.
Op het strand en de zwemgelegenheden: geen masker nodig. Wel 2 meter afstand houden.
Als je aan het joggen of sporten bent: geen masker nodig. En natuurlijk wél 2 meter afstand houden.
in de auto: geen masker nodig. Tenzij er ook vreemden inzitten.

hoop gedoe over niks bijzonders

Conclusie: de groepsgejammer van de expats van eergisteren was precies wat ik al dacht: veel ophef over niks. Gebruik je gezond verstand (ik weet dat ik dat al heb gezegd), draag een masker in drukke ruimtes, binnen en buiten, en respecteer de sociale afstand van minimaal twee meter. We hebben een fantastische zomer hier op dit eilandparadijs, en we vinden de covid-19 maatregelen heel effectief en niet zo heel indringend in ons leven. We willen het eiland graag veilig en gezond houden en grote mensenmassa’s gaan daar niet mee samen zonder verstandige covid-19 maatregelen. Dus: wees nou braaf en draag je masker. Gebruik je gezond verstand en denk om de gezondheid van anderen, zelfs als je die van jezelf niet zo belangrijk vindt.

We hebben gezien hoe deze eilandregering snel en drastisch maatregelen neemt als zij dat nodig acht. Wat vandaag nog kan en mag kan morgen zomaar niet meer mogelijk zijn. We hebben het allemaal in eigen hand. Lap de regels aan je laars waar je dat echt niet moet doen, en een nieuwe uitbraak is er voor je het weet. Denk er altijd aan dat het gaat om je eigen bescherming, en om die van anderen tegen een akelig en hardnekkig virus. Veel mensen moeten leven met de nare gevolgen. Zorg dat jij daar straks niet bij hoort.

En geniet van je verblijf in het paradijs Madeira, ondanks alles.

De nieuwe covid-19 maatregelen doen niets af aan de schoonheid van het eiland, waar je normaal van kunt genieten.

ps

Ja, er is een postscriptum. De informatie vliegt ons aan alle kanten om de oren. Elk uur wat anders. Er waren al discussies over het feit dat deze nieuwe covid-19 maatregelen ongrondwettelijk zijn. Ik heb net gehoord dat de Portugese nationale regering heeft gezegd dat het beboeten van mensen voor het niet dragen van een masker geen wettelijke basis heeft en daarom illegaal is. Bovendien heeft de voormalige president van de autonome regio Madeira, Alberto João Jardim, die nog steeds veel invloed heeft op het eiland, gezegd dat de regionale regering het risico loopt om strafrechtelijk te worden vervolgd voor het afdwingen van het gebruik van maskers. Het kan zomaar blijken dat je gezond verstand de belangrijkste en krachtigste van alle covid-19 maatregelen zal zijn.

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

15 thoughts on “Nieuwe covid-19 maatregelen op Madeira

 1. Dag Peter en Noud, wij zijn een Belgische gezin en vertrekken volgende maandag naar Madeira (Funchal) en hebben vanmorgen een covid-19 test laten uitvoeren bij de huisarts. Hopelijk is deze negatief en kunnen we maandag vertrekken voor een heerlijke vakantie. Nu las ik in het artikel dat je gratis een covid-19 test wordt aangeboden op de luchthaven bij aankomst, maar is deze ook nog nodig als je zelf een negatieve test bij hebt (die niet ouder is dan 72 uur)?
  Volgens onze informatie hier (in België) niet, maar dat vind ik niet terug in het artikel. Weet jij daar iets meer over, aub?
  Alvast bedankt en groetjes,
  Ann

  1. Goedemorgen Ann,
   Als je de juiste documentatie van je negatieve covid-19 rapport bij je hebt en het is door een erkend labo uitgevoerd, dan is een test op Madeira niet nodig. Heb je je al als reiziger geregistreerd op MadeiraSafe? daar kun je een aantal dingen al van te voren invullen en daar kun je ook je covid-19 test uploaden. Dat scheelt allemaal weer. Hoe dan ook, je zult zien dat de procedures op de luchthaven van Madeira allemaal erg efficient zijn, en dat het personeel heel voorkomend en vriendelijk is.
   Alvast een heel goede reis. Wil je intussen op de hoogte blijven van eventuele nieuwe ontwikkelingen? dan is het misschien een goed idee om je op onze nieuwsmail te abonneren onder aan de pagina. Je krijgt dan een seintje dat er weer een nieuw artikel is. En je wordt niet gespamd! 😀
   En een goede reis en een heel fijn verblijf op Madeira gewenst.

 2. Hoi Peter, dankjewel voor je reactie. Ik had al tickets geboekt in januari bij TAP. Maar hou alles goed in de gaten. Vliegen met transavia is keiduur in die tijd dat ik ga. Dus, ik kijk t nog even aan. Mocht t veranderen, dan kan ik alsnog daar boeken.
  Mocht jij iets eerder weten mag je altijd een pb via messenger doen.
  Groetjes Ingrid

  1. Houd mijn pagina in het Engels over vliegen naar Madeira in de gaten. Daar zet ik. Steeds de laatste updates op zodra ik ze bevestigd krijg. Intussen zegt Noud dat de regen niet geldt als je in transit bent…

 3. INDERDAAD, hoe simpel kan het zijn. Gebruik je gezond verstand, dat wil over het algemeen iedereen wel doen MAAR, de diverse overheden moeten duidelijk zijn(wij verdenken ze ervan: dat ze het zelf niet weten en duidelijke besluiten durven te nemen). Wij hebben compassie met de Belgen( daar wijzigen de regels met de minuut, bij wijze van spreken dan) . Tijdens een fietstocht spraken we Belgen met mondkapjes op(althans de dames, de heren niet,het mondkapje hing aan ‘t stuur) en wij wisten het ook niet meer JA OF WEL mondkapje. Onze zuiderburen wisten het zelf ook niet. Maar snel terug gefietst naar Nederland.

  Vraagje: Mag Noud op zijn slippertjes de levada lopen of waren jullie op weg naar de kroeg?

  1. Goed gezien, Mieke. Nee, dat mag hij absoluut niet, en dat wil hij ook niet, maar zijn wandelschoenen had hij in de verkeerde auto laten staan en teruggaan kostte teveel tijd. Hij had goed last aan het einde van de wandeling, dus hij zal dat wel niet meeer doen.
   De zegen hier is dat de regels duidelijk zijn en vooral dat ze nageleefd worden. Geen hordes dwarse jongeren die alles aan hun laars lappen. Resultaat: bijna coronavrij.

   1. Inderdaad Peter, die dwarse jongeren en diverse yuppen hier, hebben niet in de gaten dat ze het aan ‘t verpesten zijn voor ALLE Nederlanders. Het moet toch een heerlijk gevoel voor jullie zijn om te weten dat Madeira bijna corona-vrij is. Wij en genieten van de dingen die we wel kunnen en mogen. Alleen zoeken wij het terras etc niet op, we blijven in onze eigen “BUBBEL”(zoals de Belgen het noemen). En voorlopig : BLIK OP ONEINDIG en hopen dat het geen 2e lockdown wordt.

    1. Geen tweede lockdown, dat hoop ik ook. Hier worden er regelmatig nieuwe gevallen met de test bij aankomst uitgevist. Het is niet helemaal waterdicht maar Madeira is wel een van de veiligste plekken van de wereld op dit moment. Mensen zeiken ook niet voortdurend.

 4. Hallo Peter,
  Mooi en duidelijk omschreven. Ik hoop binnenkort naar Madeira te komen. (Incl. mondkapjes, handalcohol, en indien nodig handschoenen- voor in t vliegtuig) Ik kijk er enorm naar uit. Idd er zijn helaas mensen die nergens rekening mee houden. En dankzij hun, hebben we weer nieuwe regels.
  Als ik ga vliegen, moet ik voor Portugal/Madeira ook een formulier invullen. Weet je waar ik dat kan vinden op internet? Dan kan ik t vast uitprinten.
  Ik hoop jullie weer te ontmoeten als ik op Madeira ben. Geniet, en hopelijk tot gauw.
  Groetjes Ingrid

  1. Ha Ingrid, ja, je kunt het hier vinden: https://madeirasafe.com/#/login
   Ik geloof dat je het zelfs van te voren kunt uploaden.
   Ik denk dat het verstandig is om rechtstreeks te vliegen, niet via Lissabon of Porto, want er dreigen regels te komen dat je een negatieve test op zak moet hebben voor het vasteland. Hier op Madeira krijg je er gratis eentje aangeboden bij aankomst, zoals je wel hebt gelezen denk ik…
   Groeten terug!

 5. Met alle tegenstrijdige en paniekzaaiende berichtgeving hier in Nederland snap ik dat mensen hun gezond verstand niet goed meer weten te gebruiken. De makkelijkste regels (afstand houden, handen wassen en thuisblijven als je klachten hebt) zouden echter toch wel voor iedereen te volgen moeten zijn, maar zelfs dat blijkt lastig. Wij gaan binnenkort een weekje naar de Ardennen dus mogen ook aan de mondkapjes daar 🙂

  1. Hier is dat allemaal niet zo’n probleem. Omdat het hier zo goed gaat zie je wel eens iemand zonder masker een bar of een winkel binnengaan. Dan hoef je maar ahum te zeggen en er komt een maskertje te voorschijn. Maar dat onredelijke verzet wat je in Nederland ziet kennen we hier nauwelijks. Daarom gaat het hier ook zo goed. En dat willen we graag zo houden.

 6. Peter, prima artikel.
  We zijn het helemaal met je eens en vinden deze maatregel van de regionale regering absoluut niet buiten proportioneel en zelfs heel verstandig.
  Dus iedereen, ook touristen, of bezoekende bewoners van tweede huizen op Madeira of “immigrants” moeten beseffen dat COVID19 ook op Madeira niet over is. En dat men ook hier de nodige voorzichtigheid in acht moet nemen. Zelfs al ben je op vakantie, is het zomer en schijnt de zon!
  Jaap en Yvon

  1. Dank jullie wel. En inderdaad, de jammeraars zijn altijd degenen die heet allemaal nieet willen begrijpen en alleen maar met hun eigen gemak bezig zijn. En jullie hebben gelijk: we willen gezond bijven en daar is helemaal niet zoveel voor nodig.

   1. Momenteel heerlijk op vakantie op madeira,
    Buiten boverstaand artikel helemaal niets gemerkt van mondkapjes stress en onzin.
    Go with the flow, hoe moeilijk is het om een kapje op te doen en afstand te houden? Volgens mij Is de interne stress van de mens zelf oorzaak van dit probleem, niet de maatregel.
    Laten we gewoon lekker genieten van alle rust en moois hier op dit eiland, Ik heb 3 pubers mee, die normaal zouden stappen in albufeira, maar nu canyoning doen en hiking op madeira, fantastisch neveneffect toch?
    En n beetje duimen dat volgend jaar alles weer normaal is…
    groet marcel

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook Instagram YouTube
Share via
Copy link