Het weer op Madeira

Het weer op Madeira: van alles wat!

Het weer op Madeira wordt bepaald door het klimaat: subtropisch-maritiem. Dat betekent dat het eilandweer wordt gekenmerkt door over het algemeen aangename temperaturen, maar ook dat de invloeden van de oceaan altijd merkbaar zijn.

niet subtropisch zonder meer

Veel mensen denken dat Madeira een subtropisch klimaat heeft en vergeten gemakshalve het maritieme deel. Toch is juist dat maritieme karakter er de oorzaak van dat in de winter de temperatuur op Madeira nog altijd aangenaam is. In de landen om de Middellandse zee is dat niet het geval, daar is het in de winter meestal nét te koud om lekker buiten te zitten. Op Madeira kan dat in de winter niet altijd, maar het weer in de winter heeft genoeg zachte dagen dat wij – op 550 meter hoog, heerlijk buiten ontbijten.

bloemeneiland: dan moet het wel regenen

Madeira staat ook wel bekend als bloemeneiland. Dat betekent dat er ook regen valt om al dat moois op gezette tijden water te geven. Hoewel er wel sprake is van seizoenen is het weer op Madeira bijna nooit extreem warm of koud. Door de steile bergen vind je er ook nogal wat microklimaatjes, zodat het lastig is om een zinnige voorspelling te doen die voor het hele eiland geldt. Wij nemen het weer per dag, en zoals het komt.

ontbijt op het terras

Toch hebben we ook in de winter weken waarin we zonder uitzondering op het terras kunnen ontbijten, als we tenminste even wachten tot de zon over de berg komt. Dat is rond de kortste dag al om een uur of negen. In de zomer is dat dan een dik uur vroeger. Bovendien kent Madeira nogal wat verschillende microklimaatjes. Zo kan het zijn dat het ene dal regen heeft, en het volgende dal stralend weer. Kortom: het is weer is het weer, en in fiuguurlijke zin kan het vriezen en dooien. Dat vriezen hoef je op[ Madeira dus niet letterlijk te nemen.

Om toch een idee te geven wat je kunt verwachten hebben we wat statistieken over het eilandweer voor je verzameld. Maar let wel: het zijn gemiddelden en weergaranties bestaan niet!

de gemiddelde temperaturen op Madeira in graden Celsius en Fahrenheit:

Extreme hitte en kou komen op Madeira niet voor.

het gemiddelde aantal zonuren per dag op Madeira:

Ook in de winter kun je vaak heel mooi weer hebben op Madeira

regendagen en gemiddelde hoeveelheiden op Madeira in millimeters:

Regen meer in de winter dan in de zomer.

gemiddelde zeewatertemperatuur  rond Madeira in graden Celsius en Fahrenheit:

Door het zachte maritieme klimaat is de zee nooit te koud om te zwemmen

bron: www.holiday-weather.com

kleding? laagjes!

Heel vaak krijgen we van onze gasten in de winter de vraag: wat voor kleren moet ik meenemen. Wij zeggen altijd: laagjes. Het weer op Madeira kan, net als op elk ander eiland, nogal snel veranderen. Hoewel het klimaat op Madeira nooit veel extreme temperaturen laat zien is het weer het weer: het doet wat het wil en je kunt maar beter voorbereid zijn. Met laagjes ben je op alles voorbereid. Wel één warme trui meebrengen, als het niet voor overdag is, dan is het wel voor de avonden, die ook in de zomer koel kunnen zijn. Fijn voor een goede nachtrust!

sneeuw!

En als pikant detail: Het kan op Madeira zelfs sneeuwen. Dat doet het niet zo vaak, en het ligt ook niet lang. Daarom is het bijzonder genoeg voor een klein artikeltje als het gebeurt. Eigenlijk toch wel iedere winter een keer of twee, drie.