gastronomie op Madeira

lekker eten en niet van huis!

Al verblijf je bij ons op basis van Bed and Breakfast, onze service gaat, in overleg, nog wat verder. We kunnen in principe een keer of drie per week (en niet op zondag) ook het avondeten voor je verzorgen. Dan schuif je – na afspraak – bij ons aan tafel aan. Lekker eten op Madeira en je hoeft de deur niet uit!

Meestal voorafgegaan door een glas wijn bij het houtvuur, serveren we het beste van wat het eiland te bieden heeft. Maar eerst komt het in onze keuken. En daar maken we er iets bijzonders van. Pure gastronomie, ook op Madeira! We proberen zoveel mogelijk ingrediënten van het eiland te gebruiken. En daar maken we wat meer van dan de meestal simpele eilandkeuken.

gedekte tafel betekent gastronomie op Madeira
de keuken in vol bedrijf. Gastronomie op Madeira
laatste hand aan een taart

overvloed

Op de markt is een grote keus aan lokale groenten en fruit
verse vis in overvloed
sinaasappelboom. Groeit overal op Madeira
de markt in Prazeres. Niet zo pittoresk maar keus genoeg.

Groenten en fruit zijn overvloedig aanwezig. We kopen ze het liefst op de lokale boerenmarkten. Als wij het kopen stond het meestal gisteren nog op het land. Zo vers zul je het in de Nederlandse winkels haast niet meer vinden. En dat proef je. Ook de vis die we hier kopen is verser dan we in Nederland nog kennen. Datzelfde geldt ook voor kip, die hier van het eiland komt en gelukkig niet in de bio-industrie in een vloek en een zucht wordt grootgemest.

Vlees komt voor een deel van het vasteland. En zuivel komt meestal van de Azoren, die daarin gespecialiseerd zijn. Wijn komt van het Portugese vasteland. De wijn die op Madeira wordt gemaakt wordt vooral gebruikt om er Madeira van te maken. En dat is niet zomaar: hij is gewoon niet lekker.  De simpele Alentejo-wijn, letterlijk “van over de Taag”, is hier heel betaalbaar en is uitstekend van kwaliteit.

we kijken niet op een glaasje

Met al die prachtige ingrediënten maken we voor jullie – en voor ons –  een heerlijke maaltijd. Dat vinden we leuk. En we zijn er ook goed in. Dat durven we hardop te zeggen. We bieden een drie-gangen-diner voor 15€ per persoon. Daarvoor krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en koffie. En de wijn is inbegrepen. En we kijken niet op een glaasje meer of minder. Gastronomie voor een vriendelijke prijs.

We proberen altijd graag om je typische Madeirense gerechten voor te schotelen. Dat is natuurlijk afhankelijk van het seizoen en de verkijgbaarheid. Denk daarbij aan de beroemde Peixe Espada. Dat is één van de lekkerste specialiteiten van Madeira. Wij serveren hem met de traditionele saus op basis van de aromatische Madeira-banaan en passievrucht. Maar er is ook de superverse tonijn die hier gevangen wordt. Prachtig om gerechten zoals een Italiaanse ‘Vitello Tonnato’ een extra smaakdimensie mee te geven.

milieu

We proberen het milieu zo min mogelijk te belasten door liever lokale produkten te gebruiken dan producten die de halve wereld over moeten. Dus vis, groente en fruit uit zuid-oost Azië komt bij ons in principe niet op tafel. De smaak zou er bij zo’n lange reis per koelschip ook behoorlijk op achteruit gaan.

Daarnaast gebruiken de kleine boertjes op Madeira bijna geen bestrijdingsmiddelen. Hun argument is absoluut betrouwbaar: ze vinden het te duur. Daar heb je meer aan dan aan politiek-correcte milieu-argumenten. Die worden vaak alleen met de mond beleden. En onbespoten producten smaken meestal gewoon beter. Je snapt het al: voor gastronomie op Madeira hoef je niet de auto in.

De beroemde Peixe Espada. Pure gastronomie op Madeira
Een terrine, natuurlijk uit eigen keuken.
Vitello Tonnato. Alles uit eigen keuken uiteraard.
Ook sommig brood komt uit de eigen keuken
Perolas do Mar. Eenbijzonder voorgerecht uit eigen keuken.

dieetwensen

Met dieetwensen houden we natuurlijk graag rekening. En je favorieten maken we ook voor je klaar. Weer afhankelijk, natuurlijk, van de verkrijgbaarheid. Daarbij moeten we wel aantekenen dat we niet zijn opgeleid voor dieetkok. Dat is een aparte tak van wetenschap. We kunnen rekening houden met je wensen. En we volgen daarbij zoveel we kunnen je aanwijzingen op. Maar niet alle dieetproducten die je in Nederland zo kunt kopen zijn op Madeira verkrijgbaar. Voor vegetarische maaltijden schreven we het al: buiten lokale groenten en fruit zijn de benodigde ingredienten vaak lastiger te krijgen en onevenredig duur. Daarom moeten we voor vol-vegetarische maaltijden een kleine toeslag van € 2,50 berekenen.. Omdat onze keuken een huiskeuken is en geen restaurantkeuken eten we in principe allemaal hetzelfde menu. Lees vooral even de alinea´s over voedselintoleranties en dieetwensen.

veganistisch?

Veganistisch koken doen we niet. De ingredienten zijn hier vrijwel niet te koop om een evenwichtige en aantrekkelijke veganistische maaltijd te bereiden. Want ook als je veganist bent wil je op Madeira lekker eten, en dat kunnen wij met onze mogelijkheden niet realiseren. We kennen onze beperkingen.

afspreken

De afspraak om ’s avonds bij ons te eten kun je aan het ontbijt maken. Als je de avond dat je bent aangekomen bij ons wilt eten, dan is het fijn als je dat voor je vertrek thuis even meldt. Zo kunnen we er rekening mee houden als we boodschappen doen. Je wilt wel lekker eten op Madeira, dus het is handig als je ons van te voren even zegt wat je niet lekker vindt, of wat je om welke reden dan ook niet kunt of wilt eten. Voor ons een kleine moeite om er rekening mee te houden. Want Raposeira de São João staat ook voor gastronomie op Madeira! En gastronomie heeft te maken met dingen eten die je lekker vindt.

Op de achtergrond van deze pagina zie je de bekende avocado, die hier ‘pera abacate’ heet. Ze zijn er hoogzomer meestal niet, maar de rest van het jaar wel. Ze zijn hier zo lekker, dat we ze in Nederland niet meer kopen. Daar moeten ze in het koelschip rijpen, waarin ze worden aangevoerd. Dus je kunt kiezen: of keihard of al te ver heen. Hier rijpen ze aan de boom, vaak in de zon, en daarom zijn ze hier én boterzacht, én ze hebben een rijk aroma.

Deze pagina is bijgewerkt op 6 maart 2022.