gastronomie op Madeira

lekker eten en niet van huis!

Al verblijf je bij ons op basis van Bed and Breakfast, onze service gaat, in overleg, nog wat verder. We kunnen in principe een keer of vier per week ook het avondeten voor je verzorgen, en dan schuif je – na afspraak – bij ons aan tafel aan. Lekker eten op Madeira en je hoeft de deur niet uit!

schuif maaar aan!
de keuken in vol bedrijf

Meestal voorafgegaan door een glas wijn bij het houtvuur, serveren we het beste van wat het eiland, in samenwerking met onze keuken, te bieden heeft. Pure gastronomie, ook op Madeira! We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van de ingrediënten die van het eiland afkomstig zijn, maar we maken er wat meer van dan de meestal simpele eilandkeuken.

Groenten en fruit zijn overvloedig aanwezig. We kopen ze het liefst op de lokale boerenmarkten. Als wij het kopen stond het meestal ‘s morgens nog op het land. Zo vers zult u het in de Nederlandse winkels vrijwel niet meer vinden en dat proef je. Ook de vis die we hier kopen is verser dan we in Nederland nog kennen. Datzelfde geldt ook voor kip, die hier van het eiland komt en gelukkig niet in bio-industriële omstandigheden in een vloek en een zucht wordt grootgemest. Vlees komt voor een deel van het vasteland, en zuivel komt meestal van de Azoren, die daarin gespecialiseerd zijn. Wijn komt van het Portugese vasteland. De wijn die op Madeira wordt gemaakt wordt niet voor niets gebruikt om er Madeira van te maken: wij vinden hem gewoon niet lekker.  De simpele Alentejo-wijn, letterlijk “van over de Taag”, is hier heel betaalbaar en is uitstekend van kwaliteit.

Lekker eten op Madeira begint met al het prachtig verse aan groente en fruit dat de markt te bieden heeft.
Zo lekker als de tonijn hier is, krijg je hem niet in Nederland. Pure gastronomie op Madeira!
Vers, vers en nog eens vers. Zolang je lokale producten kiest en geen import van ver weg.
Sinaasappels groeien hier in het wild!
Een keur aan verse groenten op de lokale markt bij ons in de buurt. De basis voor lekker eten!

Hoe dan ook, we proberen het milieu zo min mogelijk te belasten door liever lokale produkten te gebruiken dan zaken die hier komen via belachelijke transportafstanden, dus vis, groente en fruit uit zuid-oost Azië komt bij ons in principe niet op tafel. De smaak zou bij zo’n lange reis per koelschip er ook beduidend op achteruit gaan. Daarnaast wordt op Madeira minimaal van bestrijdingsmiddelen gebruik gemaakt. U snapt het al: voor gastronomie op Madeira hoeft u niet de auto in.

Met al die prachtige ingrediënten maken we voor u – en voor ons –  een heerlijke maaltijd. Dat vinden we leuk, en we zijn er, durven we te stellen, ook goed in. We bieden een drie-gangen-diner voor 15€ per persoon per dag. Daarvoor krijgt u een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en koffie. En de wijn is inbegrepen, waarbij we niet op een glaasje meer of minder kijken. Gastronomie voor een vriendelijke prijs.

We proberen, afhankelijk van het seizoen en de verkijgbaarheid, graag om u typische Madeirense gerechten voor te schotelen. Denk daarbij aan de beroemde Peixe Espada, één van de lekkerste specialiteiten an Madeira, die we serveren met de traditionele saus op basis van de heerlijke Madeira-banaan en passievrucht. Maar de superverse tonijn die hier gevangen wordt maakt het mogelijk om ook andere gerechten zoals de Italiaanse ‘Vitello Tonnato’ een extra smaakdimensie mee te geven.

Met dieetwensen houden we natuurlijk graag rekening, en uw favorieten maken we ook voor u klaar. Weer afhankelijk, natuurlijk, van de verkrijgbaarheid. Daarbij moeten we wel aantekenen dat we niet zijn opgeleid voor dieetkok. Dat is een aparte tak van wetenschap. We kunnen rekening houden met uw wensen en volgen daarbij zoveel we kunnen uw aanwijzingen op. Niet alle dieetproducten die u in Nederland gewend bent gemakkelijk te kunnen kopen zijn op Madeira verkrijgbaar. Voor vegetarische maaltijden schreven we het al: buiten lokale groenten en fruit zijn de benodigde ingredienten zijn lastiger te krijgen en onevenredig duur. Daarom moeten we voor vol-vegetarische maaltijden een kleine toeslag van € 2,50 berekenen.. Omdat onze keuken een huiskeuken is en geen restaurantkeuken eten we in principe allemaal hetzelfde menu. Veganistisch koken is voor ons helaas niet mogelijk. De ingredienten zijn hier vrijwel niet te koop om een evenwichtige en aantrekkelijke veganistische maaltijd te bereiden. Want ook als je veganist bent wil je op Madeira lekker eten, en dat kunnen wij met onze mogelijkheden niet realiseren. We kennen onze beperkingen.

De afspraak om ‘s avonds bij ons te eten kun je aan het ontbijt maken. Als je de avond dat je bent aangekomen bij ons wilt eten, is het fijn als je dat voor je vertrek thuis even meldt. Zo kunnen we er rekening mee houden als we boodschappen doen. Je wilt wel lekker eten op Madeira. Dus het is handig als je ons van te voren even zegt wat je niet lekker vindt, of wat je om welke reden dan ook niet kunt of wilt eten. Voor ons een kleine moeite om er rekening mee te houden.

Raposeira de São João staat ook voor gastronomie op Madeira!

Facebook Instagram YouTube
Copy link