recepten

recepten voor alles wat niet op Madeira te koop is

Op verzoek van Twittervriendin @rosejosie, en wetend dat we er veel anderen ook een plezier mee doen, voegen we een pagina ‘recepten’ toe. Dat zullen recepten zijn die soms Madeirens zijn, maar die soms ook ‘ex-pat’ zijn. Dan gaat het om heel erg Nederlandse dingen. Dingen die hier op Madeira niet of moeilijk te koop zijn. Of peperduur, en die we dus proberen zelf te maken. Denk aan pindakaas, maar ook aan ketjap en sambal. Hoewel er tegenwoordig een winkel met oosterse produkten in Funchal is gekomen, die al die dingen ineens wél heeft. Maar het is een klein winkeltje en we weten niet hoe lang hij het gaat redden. Dus voor de zekerheid een pagina met recepten, waar ook zaken als frikandellen  niet mogen ontbreken. Met enige regelmaat zullen we er succesnummers aan toevoegen. Kom dus af en toe eens kijken of er iets van je gading bij is. Je vindt de recepten onderaan de pagina.

recepten zijn op Madeira nbroodnodig. Sommige dingen kun je hier niet of moeizaam kopen, of zijn heel erg duur.

niet essentieel

Natuurlijk zijn er ook dingen die helemaal niet zo essentieel zijn. Dan gaat her meer om de sport om zelf iets te maken wat je thuis in Nederland of België gewoon overal kunt kopen. Het grootste probleem zijn eigenlijk oosterse kruiden. De eerste jaren dat we hier waren had de toen nog bestaande supermarktketen Sá een vak met ‘produtos ultramarinos’, overzeese produkten. Dat leek vreemd. Maar als je bedenkt at Oost Timor vroeger een Portugese kolonie was dan wordt het vrij logisch.

overzeese produkten-vak

In het vak overzeese produkten had je natuurlijk Braziliaanse dingen, maar ook Chinese (Macão) en Indiase (Goa) produkten en dus natuurlijk ook dingen van Oost Timor. Daar kwam je voor een Indische maaltijd behoorlijk ver mee. Maar helaas. Door het verdwijnen van de veerdienst naar het vasteland, waardoor alle transport weer in de dure klauwen van de monopolist Grupo Sousa kwam, heeft de Sá het niet overleefd en moeten we dus zorgen dat we zelf dingen maken die we nu niet meer kunnen kopen. Lichte of heel moeilijke dingen brengen we tegenwoordig mee uit Nederland.