Nikita

De traditionele Nikita da Madeira is een heerlijk fris zomerdrankje. Dat smaakt het beste op een terras aan de waterkant als je én zin hebt in een drankje maar eigenlijk ook in een ijsje. De frisse smaak ontleent de Nikita aan de ananas. Er zijn twee versies: Nikita sem alcool en Nikita com alcool. Persoonlijk vind ik de laatste het lekkerste maar dat zal niemand verbazen. Daarom hier het recept van de alcoholhoudende versie.

Ingrediënten voor vier Nikita´s

  • 200 gram vanilleijs
  • 300 verse ananas
  • 120 licht bier (op Madeira gebruiken we natuurlijk Coral)
  • 120 ml witte wijn
  • eventueel extra suiker.

Verder nodig: een blender of, als je die niet hebt, een grote kan van minstens anderhalve liter en een staafmixer, en natuurlijk geschikte glazen. Gezien de romige substantie is een laag, wijd glas het meest geschikt. Op Madeira zien we de Nikita wel in wijde, bolle glazen en ook wel in kleinere bierpullen.

bereiding:

Maak de ananas goed schoon, snijd er een schijf af die later als garnering dient, snijd de harde kern eruit en snijd de rest in blokjes. Doe het ijs met de ananas in de blender en voeg dan ook het bier en de wijn toe. Zet de blender aan en laat hem draaien tot de ananas helemaal gepureerd is en gemengd is met de wijn en het bier tot een romige vloeistof. Proef even en zoet zonodig na, want de ene ananas is de andere niet. Zet een ‘vlindertje’ van verse ananas op de rand van het glas, rietje erin, klaar. Chim-chim.

Als er geen verse ananas is kun je natuurlijk ook ananassap gebruiken. Op Madeira is dat te krijgen, in Nederland moeilijker. Voorgesneden ananas uit de supermarkt kan ook, zelfs diepgevroren ananas. Je laatste keus is ananas uit blik. die is gekookt in het blik en heeft niet meer het fris-zurige van verse ananas.

Zonder wijn kan ook

Op Madeira wordt ook wel een versie gemaakt zonder wijn, dan gebruiken we koolzuurhoudend ananassap in plaats van het bier en de wijn voor de alcoholvrije versie, half bier half ananassap voor een alcoholhoudende. Dat kan natuurlijk ook, maar er gaat niets boven het echte frisse van verse ananas.

In de Youtube-video hieronder kun je nog eens zien hoe je een Nikita maakt. Weliswaar een Amerikaanse video, maar aan de naam van de maker en aan zijn onvervalste uitspraak van de naam ‘Câmara de Lobos’ is te horen dat hij van Portugese komaf is.

Over smaak valt niet te twisten

Bedenk bij dergelijke traditionele recepten wel dat het een traditioneel drankje is, dat over de jaren is veranderd, aangepast naar eigen smaak en bron is van veel discussies over wat ‘het échte’ recept is. Elke Madeirense familie heeft natuurlijk familierecepten, en die zijn er voor Poncha, Nikita, Bolo de caco en elk ander traditioneel gerecht. Experimenteer vooral, en blijf dat doen tot je je favoriete smaak gevonden hebt. Doe niet als ik, want bij het experimenteren ben ik vaak zo enthoudiast dat ik geen idee meer heb wat ik allemaal gedaan heb. Schrijf op wat je doet, anders mag je net als ik weer van voren af aan beginnen!