Rodoeste, de bus van west-Madeira

bussen op Madeira

Met de bus op Madeira?Rodoeste is de naam van de busmaatschappij die het westen van Madeira bedient.

de bus is weinig frequent

In de gebieden buiten Funchal en de agglomeratie rijden er niet zo vaak bussen. De bus is bruikbaar als je bijvoorbeeld een éénrichtings-wandeling wilt maken. In elk geval is de bus niet geschikt om je na aankomst op de luchthaven naar ons huis te brengen. Als je dat al zou halen ben je de hele dag onderweg. De dichtstbijzijnde bushalte is ongeveer 50 meter westelijk van de Bar Achada. Je vindt hem naast ‘ecoponto’, de gekleurde afvalcontainers boven aan de Estrada Regional.

Onze dichtstbijzijnde  halte wordt bediend door twee lijnen. De eerste is de snelbus uit Funchal. Het is lijn 80, die het traject Funchal-Porto Moniz via Ponta do Pargo bedient. De andere is lijn 142, die tussen Funchal en Ponta do Pargo rijdt.

onduidelijk

Het is allemaal redelijk ingewikkeld. Vooral omdat het niet zo duidelijk is waarom de lijnen een verschillend nummer hebben, terwijl ze op het zelfde traject rijden. Ze maken soms een omweg via Paúl do Mar. En ze slaan dan soms Raposeira over. De vertrektijd van ‘onze’ halte in de richting Calheta en Funchal lag altijd ongeveer 20 minuten na vertrek uit Ponta do Pargo. Maar nu het laatste deel van de expresweg naar Ponta do Pargo klaar is zal dat nu belangrijk minder zijn. In de richting Ponta do Pargo is het een klein half uurtje na vertrek uit Calheta of Estrela. Allemaal heel erg bij benadering.

Toch zijn de bussen goed bruikbaar als je bijvoorbeeld vanaf Amparo of Ponta do Pargo de Levada Nova wilt wandelen in één richting. Loop dan naar de bushalte en ga met de bus naar het beginpunt van de wandeling. Helemaal lukt dat niet. Je moet altijd een stukje (omhoog) lopen tot je bij de levada bent. Daarna loop je via de levada tot aan het gele B&B wat boven ons huis zichtbaar is. En dan loop je vandaar het voetpad ‘vereda da Soalheira’ (jazeker, er staat een bordje) naar huis. Hetzelfde geldt voor de Levada Nova vanuit Prazeres.

De website van Rodoeste is onlangs vernieuwd en iets eenvoudiger in gebruik geworden. Er is een Engelstalige versie.

Aerobus

Er is een speciale snelbus tussen de luchthaven en het centrum van Funchal, en met de belanrijkste hotelwijk van de stad: het Lido met als hoofdader de Estrada Monumental. Hier is de dienstregeling. Nogmaals: als je naar ons huis reist vanaf de luchthaven, dan heb je echt een auto nodig. Alleen als je een late terugvlucht naar huis hebt kun je met de bus naar de luchthaven. Met de Rodoeste naar Funchal, daarna met de Aerobus naar de luchthaven.

Op de achtergrond van deze pagina zie je de zaden, de bloem en het blad van de eucalyptus, die overal op Madeira te vinden is. Hij is niet inheems, en jammer genoeg is het een woekeraar, maar op een warme dag is het goed toeven in een eucalyptusbos, met de typerende frisse geur. De zaden kent iedereen uit kerstdecoraties. Omdat de zaden pas na verhitting kiemen, heeft de Eucalyptus baat bij bosbranden. Een geblakerd terrein is al na een paar jaar weer een Eucalyptusbos.

eucalyptus