Pindakaas

Pindakaas. Zelf maken is gezonder

Pindakaas, je leest het goed.

Je kunt hier op Madeira wel pindakaas kopen, alleen we vertikkken het om voor een Amerikaans potje pindakaas waar nog niet de helft in zit van wat we in Nederland gewend zijn, drie-en-een-halve euro of zo neer te tellen. Dus we zijn eens op zoek gegaan naar recepten en eens wat gaan experimenteren. We hebben het inmiddels helemaal onder coontrole. Probeer het maar eens uit.

Ingredienten:

  • 250 gram gedopte en gevliesde pinda’s
  • 1/2 tot 1/1 eetlepel olie, arachideolie zou eigenlijk moeten maar gewone zonnebloemolie voldoet ook uitstekend
  • theelepel zout (meer of minder naar smaak)
  • eventueel een beetje suiker, naar eigen smaak, honing kan natuurlijk ook of zelfs een pietsie piri-piri poeder.

Ik ben begonnen met een zak ongepelde pinda’s van 400 gram. Daar bleek ik precies 250 gram van over te houden toen ze gedopt waren, maar daarbij moest ik er wel op letten dat Noud niet te veel snoepte. Zelf ben ik er met enige zelfbeheersing afgebleven. De gedopte en gevliesde pinda’s heb ik toen, volgens een gevonden recept, in de oven op 125 graden gepoogd te roosteren, dat was geen succes, na twee uur waren ze nog net zo bleek en alleen maar warm. Dus nu doe ik het gewoon in de koekepan (die tussen-n krijg ik echt niet uit mijn pen, afschuwelijk regeltje) met een klein beetje olie. Gewoon bijven bewegen tot ze kleuren.

in de blender

Dan de pinda’s met eerst een halve eetlepel olie en zout naar smaak in de blender en draaien tot het een smeuiig geheel wordt. Zonodig meer olie toevoegen, maar pas op dat je er niet te veel in doet. Meer stukjes betekent korter draaien, minder stukjes tot glad betekent langer draaien. Hoe moeilijk kan het zijn? De liefhebbers kunnen er eventueel een of twee theelepels suiker, of anders wat honing aan toevoegen. Klaar.

pittige pindakaas kan ook

Voor liefhebbers van pittige pindakaas: voeg wat sambal toe. Die hebben we hier natuurlijk ook niet, maar pepers wel. Die kun je in wat brokken er bij doen, maalt vanzelf fijn in de blender. De blender kan natuurlijk vervangen worden door de staafmixer. Maar je moet wel een redelijk zware hebben, en dat geldt ook voor de blender, want anders trekt hij het op den duur niet.

geharde vetten

Tot slot werd ik geattendeerd op het feit, dat in gekochte pindakaas allerlei geharde vetten zitten die niet zo gezond zijn. Die zitten in een zelfgemaakte pindakaas niet. Dus, als je er belang aan hecht: voortaan zelf maken. Veel plezier en smul ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.