Poncha

Taberna da PonchaDe beroemde Poncha van Madeira smaakt natuurlijk het beste op Madeira zelf. Heel leuk is de Taberna da Poncha in Serra d’Agua, maar de lekkerste Poncha drinken wij  vlak bij ons huis in de Bar Formiga.

Toch hoeven we in Nederland deze Vitamine- (en alcohol)bom niet te missen. Degenen die op Madeira het kopen van een heus Caralhinho (lulletje) niet konden weerstaan kunnen het nu eindelijk naar hartelust ter hand nemen.

CaralhinhoHet basisrecept is simpel. De hoeveelheden zijn bij benadering, en er is niets op tegen om zelf nog wat te experimenteren.

Men neme:

Aguardente, de Madeirense witte rum van suikerriet. Die is in Nederland en België niet te koop, dus we doen het met de Braziliaanse versie: Cachaça. Ziet er hetzelfde uit en smaakt ook hetzelfde, en is bij heel veel slijters gewoon te koop;

Een mengsel van citrusvruchtensap, in principe half sinaasaasappel en half citroen. Nee, we kopen geen pakken of knijpcitroenen, we halen de pers van stal en persen vers. We willen per slot van rekening zo dicht mogelijk bij het origineel blijven;

Honing.

Begin met het persen van het fruit en meet een halve liter af. Voor een bijzonder effect (daarom gaan wij graag naar de Bar Formiga) kun je eerst beginnen met het heel dun schillen van een mandarijn, en die schil eerst in een vijzel met een schepje suiker fijnwrijven, zodat de etherische oliën goed vrijkomen. Daarna de rest van de mandarijn ook uitpersen en toevoegen aan het sap van de sinaasappelen en citroenen. De truc met de mandarijn hoeft niet, maar wij vinden het een heel erg smakelijke verfijning van het recept.

poncha-da-Madeira.jpgVoeg aan de halve liter citrussap vervolgens 4 deciliter Aguardente cq. Cachaça toe. Neem nu uw caralhinho – uw lulletje dus – ter hand, haal het door de honing en stop hem in het mengsel, vervolgens tussen uw handpalmen snel draaien, zodat de honing niet alleen loslaat van uw caralhinho, maar ook goed mengt met de rest van de ingrediënten. Herhaal deze handeling tot u de Poncha zoet genoeg vindt. Als u geen Caralhinho hebt, kunt u de honing ook met een garde of zelfs met een mixer door de Poncha vermengen. In dat geval is een wat meer vloeibare honing gemakkelijk!

Chim-Chim!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook Instagram YouTube