Poncha

Taberna da Poncha in Serra dÁgua, één van de oudste poncha-bars van Madeira. Onviondbaar voor toeristen. dus wel zo leuk.

De beroemde Poncha van Madeira smaakt natuurlijk het beste op Madeira zelf. Heel leuk is de Taberna da Poncha in Serra d’Agua, maar de lekkerste Poncha drinken wij  vlak bij ons huis in de Bar Formiga. Een nieuwe ontdekking is de speciale poncha-bar in São Vicente, die erin gespeciasiseerd is om van ieder fruit dat het seizoen te bieden heeft een poncha maakt. Onlangs dronken we de poncha van Tamarillo of Tomate Inglés – één van de exotische fruitsoorten van Madeira – , en die was verrukkelijk.

Toch hoeven we in Nederland deze Vitamine- (en alcohol)bom niet te missen. Degenen die op Madeira het kopen van een heuse Caralhinho (lulletje) niet konden weerstaan kunnen het nu eindelijk naar hartelust ter hand nemen.

Caralhinho

Het basisrecept voor Poncha is simpel. De hoeveelheden zijn bij benadering, en er is niets op tegen om zelf nog wat te experimenteren.

Men neme:

Aguardente, de Madeirense witte rum van suikerriet. Die is in Nederland en België niet te koop, dus we moeten poncha maken met de Braziliaanse versie: Cachaça. Ziet er hetzelfde uit en smaakt, als je een goede hebt die nog het aroma van suikerriet heeft, ook hetzelfde, en is bij heel veel slijters gewoon te koop> Helaas zijn de meeste maar 30%, op Madeira is het alcoholpercentage van de Aguardente gebruikt 40 of 50%.

Een mengsel van citrusvruchtensap, in principe half sinaasaasappel en half citroen. Nee, we kopen geen pakken of knijpcitroenen, we halen de pers van stal en persen vers. We willen per slot van rekening zo dicht mogelijk bij het origineel blijven.

De Poncha Regional, zoals de standaard pocha hier heet, is dus op basis van citrus. Ander fruit is steeds gebruikelijker, voor mensen die niet zo goed tegen citrus kunnen vanwege de zuren is ‘poncha de maracujá’, van passievrucht, een heerlijk alternatief.

Honing. Madseira staat vol met bijenkasten er er bloeit altijd van alles, dus de honing van hier is heel smakelijk.

Bereiding van de poncha:

Begin met het persen van het fruit en meet een halve liter af. Voor een bijzondere poncha (daarom gaan wij graag naar de Bar Formiga) kun je eerst beginnen met het heel dun schillen van een mandarijn, en die schil eerst in een vijzel met een schepje suiker fijnwrijven, zodat de etherische oliën goed vrijkomen. Daarna de rest van de mandarijn ook uitpersen en toevoegen aan het sap van de sinaasappelen en citroenen. De truc met de mandarijn hoeft niet, maar wij vinden het een heel erg smakelijke verfijning van het recept.

poncha-da-Madeira.jpg

Voeg aan de halve liter citrussap vervolgens 4 deciliter Aguardente cq. Cachaça toe. Neem nu uw caralhinho – uw lulletje dus – ter hand, haal het door de honing en stop hem in het mengsel, vervolgens tussen uw handpalmen snel draaien, zodat de honing niet alleen loslaat van uw caralhinho, maar ook goed mengt met de rest van het mengsel. Herhaal deze handeling tot u de Poncha zoet genoeg vindt. Als u geen Caralhinho hebt, kunt u de honing ook met een garde of zelfs met een mixer door de Poncha vermengen. In dat geval is een wat meer vloeibare honing gemakkelijk!

Chim-Chim! (proost)

Facebook Instagram YouTube
Copy link
Powered by Social Snap