Poncha

De beroemde Poncha van Madeira smaakt natuurlijk het beste op Madeira zelf. Heel leuk is de Taberna da Poncha in Serra d’Agua, maar de lekkerste Poncha drinken wij  vlak bij ons huis in de Bar Formiga.

Taberna da Poncha. Een origineel geheim van Madeira. Als je het niet kent bij je er voorbij voordat je het ziet.
Poncha d Tamarilho in São Vocente. Zoek de brandweerkazerne en je ziet de donkerrode bar in de rotsmuur.

Een nieuwe ontdekking is de speciale poncha-bar in São Vicente, die erin gespecialseerd is om van ieder fruit dat het seizoen te bieden heeft een poncha maakt. Onlangs dronken we de poncha van Tamarilho één van de exotische fruitsoorten van Madeira of, nog lekkerder, van pitanga, die in Nederland om onverklaarbare redenen Surinaamse Kers wordt genoemd, en die was verrukkelijk. Ze staan op vers in São Vicente, en zo hoort het ook. Poncha voor straks maak je niet nu. Die maak je straks. Het filmpje van de Bar Poncha de São Vicente maakt dat wel zo duidelijk.

Maar ook als je niet op Madeira bent hoef je deze vitamine- (en alcohol)bom niet te missen. Degenen die op Madeira het kopen van een heuse Caralhinho (lulletje) niet konden weerstaan kunnen het nu eindelijk naar hartelust ter hand nemen.

Het basisrecept voor Poncha is simpel. De hoeveelheden zijn bij benadering, en er is niets op tegen om zelf nog wat te experimenteren.

De ingredienten:

Aguardente, de Madeirense witte rum van suikerriet. Die is in Nederland en België niet te koop, dus we moeten poncha maken met de Braziliaanse versie: Cachaça. Ziet er hetzelfde uit en smaakt, als je een goede hebt die nog het aroma van suikerriet heeft, ook hetzelfde, en is bij heel veel slijters gewoon te koop> Helaas zijn de meeste maar 30%, op Madeira is het alcoholpercentage van de Aguardente gebruikt 40 of 50%.

Een mengsel van citrusvruchtensap, in principe half sinaasaasappel en half citroen. Nee, we kopen geen pakken of knijpcitroenen, we halen de pers van stal en persen vers. We willen per slot van rekening zo dicht mogelijk bij het origineel blijven.

De Poncha Regional, zoals de standaard pocha hier heet, is dus op basis van citrus. Voor mensen die niet zo goed tegen citrus kunnen vanwege de zuren is ‘poncha de maracujá’, van passievrucht, of van ander exotisch fruit, een heerlijk alternatief.

Honing. Madeira staat vol met bijenkasten er er bloeit altijd van alles, dus de honing van hier is heel smakelijk.

het mengen van de poncha

Begin met het persen van het fruit en meet een halve liter af. Voeg aan de halve liter citrussap vervolgens 4 deciliter Aguardente cq. Cachaça toe. Neem nu je caralhinho – lulletje dus – ter hand, haal het door de honing en stop hem in het mengsel, vervolgens tussen je handpalmen snel draaien, zodat de honing niet alleen loslaat van uw caralhinho, maar ook goed mengt met de rest van het mengsel.

een caralhinho.
Caralhinho. Dat schreeuwt om flauwe grappen. Daaraan geen gebrek dus!

Herhaal deze handeling tot je de Poncha zoet genoeg vindt. Als je geen Caralhinho hebt, kun je de honing ook met een garde of zelfs met een mixer door de Poncha mengen. In dat geval is een wat meer vloeibare honing gemakkelijk! Tenslotte alles door een zeef gieten en in een glazen kan opvangen.

Nélia makes a fantastic Poncha. For us, for a Poncha there is only one place to go: Bar Formiga in Fajã da Ovelha.

Voor een bijzondere poncha (daarom gaan wij graag naar de Bar Formiga) kun je eerst beginnen met het pellen van een mandarijn, en die schil eerst in een vijzel met een schepje suiker stampen, zodat de etherische oliën goed vrijkomen. Als je klaar bent het geheel in de kan doen waarin je de poncha zo dadelijk mengt. Daarna de rest van de mandarijn ook uitpersen en toevoegen aan het sap van de sinaasappelen en citroenen. Dan het recept verder afwerken zoals hierboven beschreven. Als je op Madeira bent, dan moet je zeker de enige échte poncha gaan proeven bij de Bar Formiga, in Fajã da Ovelha, tegenover de Junta de Freguesía, het deelgemeetehuis.. Als je meer poncha hebt gedronken dan goed voor je is: er is een bushalte voor de deur, lijn 80 en lijn 142 van Rodoeste.

Chim-Chim!

Chim-chim. Poncha, made by Nélia at Bar Formiga in Fajã da Ovelha. The very best!

voor koningsdag 2020 hebben we bij Bar Formiga een fles laten maken. Ze mochten nog niet open vanwege de noodtoestand. Maar wij hadden poncha, veel lekkerder dan oranjebitter en qua kleur best oranje. Toch? Chim-Chim! (proost)

16 reacties

    1. Ga vooral ook een keer naar de Poncha de São Vicente, bij de brandweerkazerne in São Vicente. Ze maken daar allerlei soorten poncha, van elk fruit dat het eiland kent. Tomate Inglês is een favoriet, Pitanga ook! Chim-chim!

  1. Grappig… Voor mij is aguardente hetzelfde als cachaça: alcoholische drank gemaakt van rietsuiker. Aguardente is een ‘ouderwetse’ naam en cachaça de moderne versie. Dit in Brazilië, niet in Portugal.

    1. Inderdaad, cachaça is ook een rum van suikerriet. Maar de aguardente van Madeira is sterker, 40 of 50% alcohol. Verder is mij opgevallen dat cachaça vaak niet zo’n sterk suikerriet-aroma heeft als de aguardente van Madeira. Nu hebben wij niet zoveel keus in cachaça, dus misschien bestaan er wel soorten die er dichter bij liggen. In ieder geval zijn cachaça en aguardente duidelijk verwant!

        1. Aha, dus cachaça bestaat wel sterker dan die van 30% die wij in Nederland en op Madeira kunnen kopen. Dan kun je ook een lekkere Poncha maken want die van 30% is te slap. Zijn er ook bij die duidelijk het suikerriet-aroma hebben? want die we een keer kochten in Nederland – en nog pittig geprijsd ook – leek nog het meeste op Vodka, dus 30% alcohol maar geen eigen smaak. Dus eigenlijk ook niet geschikt voor Poncha.

          1. Ik weet niet of het te krijgen is hier in Nederland… In Brazilië heb ik een keer een gekocht die een toevoeging had van ‘garapa’. Dat is gewoon de sap van het suikerriet… wordt ook verkocht, vooral op de markt in São Paulo, met citroensap of ananassap… Heel lekker… Ik ga eens kijken wat ik kan vinden… Alleen zal het niet hier te vinden zijn, he he he…
            Niets gezien nog, maar hier vast een idee… Zal ook met aguardente gedaan kunnen worden… 🙂 https://br.pinterest.com/pin/372602569140635605/

  2. Bar Formiga, waar is dit ongeveer? Caralhinho, heb ik aan jullie gegeven, want die was nog niet aanwezig in Noud zijn keuken en komt nu goed van pas, denk ik, vanwege jullie eigen “brouwsels”. Fantastisch vooruitzicht om de verschillende Poncha”s te proeven, dit doen we toch maar het best op Madeira, smaakt altijd het best. Het recept ga ik hier toch uit proberen, je kunt nooit weten, wat voor heerlijkst er gebrouwen wordt. Het mag dan geen Poncha heten, op de naam ga ik nog ik even “broeien”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.