covid test op Madeira: een vriendelijke procedure

Zelfs Ronaldo draagt een masker.

Laatste update over de covid test op Madeira van 15 mei 2022.

De covid test op Madeira bij inreis is niet langer nodig. De Madeirense regering heeft alle inreiscontroles afgeschaft. De teststraat op de luchthaven is verwijderd, de Madeirasafe.com website is offline gehaald. Ook de maatregelen die golden op Madeira zijn inmiddels wel tot een minimum teruggebracht. Lees het hier.

luchtvaartmaatschappijen

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun reguliere dienstregeling weer hervat en er zijn weer tal van mogelijkheden om naar Madeira te reizen. Binnenkort zal de bijbehorende pagina geüpdate worden zodra de meest recente informatie is verwerkt. Met name Transavia heeft de vluchten tussen Amsterdam en Funchal stevig opgevoerd. De Europese Unie heeft intussen de maskerplicht die aan de passagiers was opgelegd ook laten vallen. Let wel op: de verschillende vliegmaatsschappijen kunnen zelf anders beslissen. Voorkom een onaangename verrassing aan boord en zorg dat je een paar maskers op zak hebt.

terug naar huis?

Je moet van te voren nog wel even nagaan of er nog beperkingen zijn voor als je weer naar huis wilt reizen. De meeste maatregelen binnen de EU zijn zo langzamerhand afgebouwd..

Wil je geen nieuwe artikelen missen? Spring dan naar de voet van de pagina en schrijf je in voor onze nieuwsmail. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

75 reacties

 1. Zojuist terug van een geweldige zonnige week op het prachtige Madeira. Wij hebben in Nederland een test gedaan zodat we zeker wisten dat we geen Corona hadden en dus niet op Madeira in quarantaine hoefde. Een Antigeen test volstaat. Op het vliegveld gaat het nog steeds zoals Peter in zijn blog aangeeft. Eigenlijk wijst alles zich vanzelf en loopt het heel soepel. Dit is ook de enige plek waar wij onze groene QR code van Madeira safe hebben moeten laten zien. Verder zijn wij alleen bij Maritimo (voetbal wedstrijd) en de kerstmarkt gecontroleerd. Hiervoor moesten wij wel onze Nederlandse QR code laten zien (vaccinatie en negatieve test). Bij restaurants is ons geen enkele keer wat gevraagd. Het klopt dat je overal in Madeira een gratis test kan laten doen en er staan over het algemeen ook geen lange wachtrijen. Wij wouden niet het risico lopen dat je er daar achterkomt dat je onverhoopt toch positief bent en hebben het dus voor vertrek gedaan. Kost dan dus wel wat….
  Peter, bedankt voor je duidelijke blog.
  Groeten Linde Wittrock-de Jong

  1. Super te horen dat jullie het leuk hadden op Madeira, Linde. Ondanks de omicron-explosie is alles nog behoorlijk relaxed. Gelukkig zijn er steeds sterkere aanwijzingen dat deze variant de weg uit de pandemie kan inluiden.

 2. Hi Peter, toch nog een vraagje. Mijn lieve moeder (95) komt ons vanaf de 30e bezoeken op Madeira. Nou lees ik over een verplichte antigeen test, vanaf de 27e, als je een restaurant bijvoorbeeld wilt bezoeken. Geldt dat ook voor toeristen die volledig gevaccineerd zijn en een groene code in Madeira.safe hebben? Ik ben het een beetje kwijt…jij?
  Dag, een groet van Mar

  1. Ha Mar, het is allemaal nog wat onduidelijk, maar het ziet er inderdaad naar uit dat vanaf de 27ste november, 0.00 uur iedereen een digitaal vaccinatiebewijs plus een negatieve antigeentest op zak moet hebben voor restaurantbezoek, bars, kappers, en zo meer. Naar de supermarkt : alleen digitaal vaccinatiebewijs. Dat is zoals het er nu uitziet. De regel is ingesteld tot vandaag over twee weken. Maar kan natuurlijk zo verlengd worden. Ondanks het ontbreken van een grondwettelijke basis schijnt de regering van Madeira vastbesloten dit zo door te drukken.

  2. Ha Mar, ik heb de situatie op de voet gevolgd, en op dit moment is het hebben van een Digitaal Corona Certificaat plus het bewijs van een antigeentest nog altijd maar een aanbeveling. Restaurants, bars en wat dies meer zij mogen dus zelf bepalen of ze deze regel wel of niet willen volgen. Ik krijg tot nu toe alleen meldingen van mensen die zien dat men zich daar niet aan houdt, dat er nergens wordt gecontroleerd op deze zaken. De Madeirense regering doet daar heel moelijk over, maar als je dan de geschriften leest staat er nog altijd ‘recomenda’ en dat betekent aanbeveling. Lees vooral nog eens mijn artikel over de coronamaatregelen op Madeira, daarin heb ik uitgespeld wat en hoe de officiele tekst van het equivalent op Madeira van onze staatscourant is.

   1. Dag Peter,

    Hetgeen Peter hier vermeldt is volledig correct. In de praktijk hebben wij hier in de supermarkt, bar, bus, kapper of restaurant nog niets moeten voorleggen. Inderdaad, recomenda!

    Groeten,

    Arthur

   2. Hi Peter, wij hebben, weliswaar voorzien van antigeen testen, alleen ons vaccinatiebewijs moeten laten zien bij Leroy Merlin, op de ferry naar Porto Santo én bij de Mercado dos Lavradores. Verder nergens. Het testen op de vliegvelden van zowel Madeira als Porto Santo ging overigens heel vlot maar was vooral een geruststelling voor onszelf: negative!
    Op Porto Santo werd niets gevraagd.
    Met groet en dank, Mar

    1. Dat klopt dus met de regels: alleen vaccinatiebewijs voor essentiele winkels en verder alleen aanbevolen. De controie op de veerboot wist ik. Gaat jouw moeder jullie op Porto Santo bezoeken of op Madeira? Ik zou in elk geval van te voren bij de restaurants van je keuze gewoon informeren. If all else fails kan ze altijd nog een antigeentest laten doen.

     1. Hi Peter, eigenlijk staan we al op Madeira AirPort. Mijn moeder gaat terug naar Amsterdam en wij naar Porto Santo. Ongeveer dezelfde departure time dus dat is handig. En ja, je advies, eerst bellen zou een goede kunnen zijn maar er werd echt nergens iets gevraagd. Overigens, we hebben het heerlijk gehad. Een pracht eiland!
      Dag, Mar

 3. Dag Peter,

  Wij gaan 29 september naar Madeira en ik vroeg me af of jij weet of de PCR speekseltest (ipv wattenstaafje in neus en keel) geaccepteerd wordt in Madeira (met reiscertificaat)?

  Hartelijke groet,
  Francisca

  1. Ha Francisca,
   Ik heb nergens gelezen dat Madeira de preciese uitvoering van de PCR test specificeert. Ze willen een PCR test, en die mag maximaal 72 uur oud zijn bij vertrek naar Madeira. Maar ik denk dat de speekseltest die jij noemt een zogenaamde ‘lateral flow’ test is en geen PCR. Hoe dan ook, mocht je het willen proberen, en blijkt dat hij niet geaccepteerd wordt, dan krijg je bij aankomst alsnog een volledige PCR test aangeboden. Misschien niet zo fijn, maar het is zo gebeurd en met je speekseltest op zak weet je vrijwel zeker dat je negatief zult testen. Maar nog makkelijker is reizen met een volledige vaccinatie op zak, dan hoef je niet getest te worden. In ieder geval moet je een account aanmaken op madeirasafe.com, één voor alle reisgenoten ouder dan 11 jaar. Het artikel geeft de instructies, maar de screenshots zijn wat verouderd omdat de site is veranderd. Heet principe is hetzelfde gebleven. Upload je vaccinatiebewijs of testbewijs. In het geval van een testbewijs moet je goed opletten of er een datum en tijd van de testafname op staat. Zo niet, dan moet je als extra document je een bewijs van de testafspraak uploaden. Lees het artikel nog een keer goed door, er staat alles in zodat je geen verrassingen krijgt. Veel plezier op Madeira.

  2. aanvulling op mijn eerdere reactie: ik ben er nog een keer ingedoken. De speekseltest die jij noemt is geen PCR test. Het is een antigeen sneltest en die is onvoldoende voor het inreizen op Madeira. En een reiscertificaat dat daarbij kan worden afgegeven wordt niet geaccepteerd. Als je de informatie van de testinstituten leest kun je al zien dat ze lang niet overal geaccepteerd worden. En dat de antigeen test niet zoveel zekerheid biedt als de PCR tet. Dus: PCR test laten uitvoeren of anders (liever, ook ter bescherming van de bevolking van Madeira) vaccineren.

 4. Hi Peter, wij zijn inmiddels aangekomen op Porto Santo. Inderdaad ging alles bij aankomst op Madeira vanzelf.. dat had je ook al voorspeld. We waren beiden gevaccineerd én hadden een negatieve PCR test bij ons. Deze laatste bleek overigens overbodig, maar goed, better safe than sorry, de QR code uit Madeira Safe was afdoende. Die moesten we twee keer laten zien, een keer bij de controle lijn en vervolgens bij de teststraat. Daar werd ie gescand door een man met een witte jas, medisch personeel, en toen stonden we buiten en konden ons negen uur lang vermaken in en om de luchthaven.
  Om mee te mogen met Binter naar Porto Santo echter was alleen de QR code uit Madeira Safe niet afdoende. Men wilde van ons ook precies weten op welke datum we ons tweede vaccin toegediend hadden gekregen. Dat veroorzaakte bij een aantal passagiers wat geharrewar want waar vind je zoiets zo gauw. En dat veroorzaakte natuurlijk ook wat vertraging. Afijn, eenmaal geland op PS, het uitstappen verliep erg gedisciplineerd, konden we rechtstreeks van de landingsbaan de weg naar de haven op, bijzonder!
  Verder gelden de regels voor Madeira ook voor dit eiland en men zegt dat er op gehandhaafd wordt. Ook hangen er affiches waarop melding gemaakt wordt van plekken waar je gratis een sneltest kan laten doen.
  Tot zover onze ervaringen. Hoe het er bij het instappen op de ferry aan toe gaat, weet ik natuurlijk niet. Het lijkt me in ieder geval handig om sowieso zo’n tweede vaccin datum bij de hand te hebben.

 5. Hi Peter, ik heb enige maanden geleden al contact met je gehad. Nu is het eindelijk zo ver en we gaan terug onze zeilboot op Porto Santo, uiteraard via Madeira. We vliegen de 31e augustus en hopen met Binter om 18.30 door te vliegen naar PS. Ik weet dat die aansluiting een risico in zich heeft in verband met de weersomstandigheden bij de landing van de Transavia vlucht. We hebben dat risico toch maar genomen.
  Ik heb de aanwijzingen op jouw blog nog eens doorgenomen. Die waren heel duidelijk, dus we regelen thuis alvast alles wat nodig is.
  Uit jouw vorige antwoord bleek dat we inderdaad op de luchthaven in Funchal als transfer passagiers de Bintervlucht kunnen afwachten. Dat klopt toch nog?
  Wij zijn beiden al langer dan 2 weken terug tweemaal gevaccineerd, de ene met Pfizer en de ander met AZ, en hebben die op de app internationaal in ons mobieltje staan.
  Nu begreep ik dat we voor Porto Santo een extra test moeten hebben. Daar zou ik graag wat duidelijkheid over willen hebben. Welke is nodig in ons geval, een PCR, of volstaat een Antigeen? We kunnen ze in principe hier allebei krijgen en nét nog gratis ook, met dank aan onze minister de Jonge. Kun jij ons helpen?
  Met dank, Mar Pollmann

  1. Goedemorgen Mar, excuus dat het even duurde, maar ik ben er vanmorgen even ingedoken. Ik heb goed nieuws voor je: als je een (Engelstalig) bewijs hebt dat je gevaccineerd bent en aan de nodige wachttijd voordat je immuniteit hebt hebt voldaan dan heb je geen test nodig voor Madeira én voor Porto Santo. Maak nu vast je account aan in madeirasafe.com (denk eraan dat je voor elk een eigen account maakt met een eigen emailadres en upload je document. Madeira accepteert het gele boekje, ook al zeggen de idioten in de Nederlandse overheid dat je er niks mee kunt. Mocht je dat niet hebben, koop het dan nu (Primera winkels, of anders bestellen bij de SDU) en laat het invullen door de instantie die je heeft gevaccineerd. Ik weet niet goed of ze ook kunnen omgaan met het Europese digitale covidcertificaat, maar ik vermoed van wel. Eigenlijk vragen ze gewoon een bewijs van vaccinatie en ze specificeren niet wat dat bewijs moet zijn, behalve dat het op zijn minst Engelstalig moet zijn zodat ze het kunnen lezen. Laat v ooral even weten wat je ervaringen zijn op Porto Santo, daar krijg ik maar nauwelijks feedback over.
   Overigens: heb je nog andere vragen of onduidelijkheden die met je reis naar Porto Santo te maken hebben, kijk dan even op de officiele website van het ministerie van toerisme op Madeira en Porto Santo, daar heb ik de informatie ook vanaf geplukt. Hier is de link: https://madeirasafetodiscover.com/faqs/. En hier is er nog een waar het expliciet in staat voor Porto Santo: http://www.visitmadeira.pt/en-gb/useful-info/corona-virus-(covid-19)/covid-safe-tourism
   Alvast een goede reis terug naar je schip!

   1. Hi Peter, was je zó vroeg al voor ons bezig. Dank je wel. En inderdaad, gevaccineerden kunnen zo door. Ik heb het doorgelezen. Dat is goed nieuws. En, zeker geef ik alle relevante info over Covid in combinatie met Porto Santo door.
    Een groet, Niek en Mar

 6. Hi Peter, Thanks voor de heldere info! Toch nog een vraag. Inmiddels ben ik tweemaal gevaccineerd. Dus zou ik zo Madeira binnen moeten kunnen (wel registreren in madeirasafe.com uiteraard). Maar weet jij of het “gele boekje” of de “NL Registratiekaart coronavaccinatie” worden geaccepteerd als bewijs? Dat begint hier nogal een soap te worden dat vaccinatiebewijs…
  Ik heb ze beiden ge-upload in madeirasafe.com, maar het zal mij benieuwen.

  1. Ha Henk, de Nederlandse registratiekaart is alleen in het Nederlands en heeft dus weinig nut in het buitenland. Het gele boekje, waar Nederland van zegt dat het niks waard is, wordt door de autoriteiten op Madeira geacepteerd. Het is per slot geadviseerd door de WHO. Nederland doet er alleen maar laatdunkend over om de GGD blunders weg te moffelen, denk ik. Ik heb met het ministerie van Toerisme op Madeira gebeld en ze zeiden me dat het gele vaccinatieboekje als bewijs van inenting wordt geaccepteerd. De vaccinaties moeten natuurlijk wel lang genoeg geleden gedaan zijn voor je volledige immuniteit. Ik weet ook dat de validatie door Madeirasafe niet altijd gedaan wordt voordat je reist. Geen zorgen, dan doen ze dat wel bij aankomst. Wanneer reis je?

   1. Hi Peter, Thanks! Helder weer. Wij vertrekken op zaterdag 26/6. Inentingen zijn dan lang genoeg geleden en met het “gele boekje” gaat het ongetwijfeld goed komen.

    1. Hoi Henk en Peter,

     Wij vertrekken morgen naar Madeira en ik ben nieuwsgierig of ‘het gele boekje’ geaccepteerd is Henk. Hopelijk ben je aan het genieten van een fijne vakantie.

     Heb je nog tips bij aankomst op het vliegveld wanneer het gele boekje nog niet via Madeira Safe gevalideerd is?

     Groeten Daphne

     1. Het is niet ongebruikelijk dat het vaccinatiebewijs nog niet is gevalideerd. Je wordt bij aankomst door een legertje helpers opgewacht en die wijzen je de weg. Ik he hier het ministerie van toerisme gebeld en ze hebben me verzekerd dat het gele vaccinatieboekje wordt erkend. Dus het komt goed. Goede reis morgen en geniet van ons heerlijke eiland.

      1. Hoi Peter,

       Bedankt voor je snelle reactie, fijn! Dan stappen we morgen met een gerust hart het vliegtuig in;).

       Erg fijn blog met alle tips, online is het een lastig uitzoekwerkje.

       Bedankt!

       1. Ik weet het, daarom heb ik het maar uitgezocht. Alle iniformatie staat wel op het internet, maar alles is versnipperd en het was flink zoeken. Maar als je weet waar dan lukt het. Zoals je ziet. Ben je inmiddels goed aangekomen?

        1. We gaan zo vliegen, zin in!

         Dank voor het verzamelen van alle info;).

 7. Hallo Peter,

  Ik las je blog: heel interessant! Ik hoop dat ik zo vrij mag zijn om een vraag te stellen:
  Graag zou ik binnenkort naar Madeira gaan, maar ik heb nog een vraag over de verplichte antigeen sneltest, binnen 4 uur voor vertrek terug naar Nederland af te nemen.
  Is dit haalbaar qua tijd en klopt het dat deze op de luchthaven af te nemen is? En is er iets bekend over de kosten?

  Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!

  1. Ha Marja, dank voor je vraag, een heel relevante vraag kun je wel stellen. Er is nu op de luchthaven van Madeira een unit waar je de antigeen test kunt laten afnemen, en die is alleen open voor passagiers naar landen die zon test eisen. De kosten zijn €30,- Maar die unit kuun je alleen gebruiken als je met een rechtstreekse vlucht naar Nederland reist. Op dit moment zijn de vluchten van Transavia stilgelegd, dus je moet via Lissabon reizen. Normaal zou Porto ook kunnen, maar daar is bij mijn weten geen antigeen-test mogelijkheid dus moet het Lissabon zijn. Daar is er ook één, zelfde kosten, en daar moet je je laten testen. Je moet dus met je overstaptijd rekening houden met die testplicht. Op zich duurt het niet lang, maar je weet nooit hoe druk het is. Luxemburg en Duitsland eisen ook zo’n test, dus al er veel vluchten op dezelfde tijd vertrekken naar die landen dan kan het dringen zijn.

   Wat ook nodig is, is dat je een negatief PCR-testrapport op zak hebt, dat bij aankomst in Nederland niet ouder mag zijn dan 72 uur. De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid doorgeschoven naar de luchtvaartmaatschappijen en als je niet aan de eis voldoet laten ze je het vliegtuig niet in. Dus zorgvuldig plannen is een noodzaak. De PCR test kun je op Madeira laten uitvoeren bij een aantal privéklinieken, kosten €125 op dit moment. De bekendste is het Hospital Particular da Madeira, waar je het best al meteen na aankomst een afspraak mee kunt maken zodat je timing klopt. Al met al heeft Nederland, zoals altijd het braafste jongetje van de klas, het weer allemaal dubbelop gedaan en ze jagen je dus behoorlijk op kosten. Ze kunnen een voorbeeld aan Madeira nemen, waar je een gratis PCR test krijgt aangeboden bij aankomst, mocht je die niet hebben. Succes met je planning en groeten vanaf Madeira.

   1. Hallo Peter, heel hartelijk bedankt voor je snelle reactie!
    Het lijkt dus wel mogelijk. Ik denk aan volgende maand en vanaf 24 april gaan er weer directe vluchten van Transavia (als het goed is). Veel plezier nog op het mooie Madeira!

   2. Hallo Peter, Ik ben inmiddels op Madeira en ik probeer SynLab te bereiken om een afspraak te maken voor de Antigeentest (sneltest), benodigd voor de terugreis. Op het vliegveld bleek het kantoortje gesloten en werd verwezen naar de app. In de app blijk je geen afspraak te kunnen maken. Mijn mails worden niet beantwoord en bij het bellen van het aangegeven telefoonnummer krijg ik een melding dat er geen verbinding tot stand kan komen. Hoe nu verder? Klopt het nu dat ik er zonder afspraak heen kan gaan? En hoe kan ik zeker weten dat het kantoortje op zaterdagochtend 24 april open zal gaan? Alvast heel hartelijk bedankt voor je reactie!
    PS Ik heb intussen wel een afspraak kunnen maken voor een PCR test voor € 95,- bij het door jou aangegeven hospitaal. Dat is dus gelukt!
    Met hartelijke groet, Marja

    1. Ha Marja,
     Allereerst een vraag: via welke route reis je naar Nederland? Want ik loop tegen een nieuw fenomeen aan. Als je nu vanuit het vasteland van Portugal naar Nederland reist heb je geen enkele test meer nodig omdat Portugal van de rode lijst af is. Madeira is dat nog niet. Dus als je een rechtstreekse vlucht vanaf Madeira naar Nederland zou hebben, dan moet je de PCR test doen – die heb je geregeld dus dat is OK – en maximaal 4 uur voor boarding een antigeen sneltest, die je op de luchthaven kunt doen en waar je geen afspraak voor nodig hebt. Maar…. Er is geen rechtstreekse vlucht op dit moment. De eerste – als die tenminste niet gecancelled wordt – gaat pas op 24 april. Als je rechtstreeks vliegt is alles duidelijk. Maar als je via Lissabon vliegt, dan zou je niets nodig hebben, maar je komt van Madeira. Ik heb geen idee hoe ze daarmee omgaan. Ik heb al eens met de TAP gebeld om te vragen hoe het nou precies zit, maar de één zegt dit en de ander dat. Ze weten het gewoon zelf niet. Ik weet ook dat er op de luchthaven van Lissabon een testlocatie is waar de sneltest kan worden afgenomen. Ik kan het nu niet meer terug vinden, maar ik weet dat eer ergens is gesteld dat die alleen wordt afgenomen bij passagiers naar landen die dat eisen. Dat waren toen D, Lux en NL. NL schijnt daar nu af te zijn, maar ja, je wilt wel zeker weten dat je niet geweigerd wordt op het vliegtuig. Ik weet wel dat er op Schiphol nergens naar gevraagd wordt, Nederland heeft gemakshalve alle verantwoordelijkheden bij de luchtvaartmaatschappijen gelegd. Heet kan zijn dat de TAP nergens naar vraagt. Maar nogmaals, ik kan er niet achter komen. De TAP zou dat moeten weten maar weet het niet. Dus vandaar mijn vraag via welke route je vliegt. En wanneer.

     1. Hallo Peter,
      Heel hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie!
      Ik reis de 24e met een directe vlucht van Transavia naar Nederland. Fijn dat de antigeen test op het vliegveld uitgevoerd kan worden. Ik kreeg vandaag ook eindelijk een reactie van Synlab met dit bericht.
      Het zou dus allemaal goed moeten komen zo.
      Nu weer verder genieten van dit prachtige eiland!
      Met hartelijke groet,
      Marja

 8. Ik ben van plan in de kerst (19-29 dec 2020) te gaan kamperen en wandelen op Madeira, in mijn eentje.
  Ik las op de website dat je in afwachting van de test in je hotel moet blijven. Maar ik ben dus van plan te kamperen. Paar vragen:
  1. Kun je me een camping aanbevelen en weet je of die nog open zijn? Ik heb Ribeira de Janela gemaild, maar nog in afwachting van reactie. Ik weet niet of er andere campings zijn?
  2. Weet je of het nu, met code oranje, überhaupt nog mogelijk is? Op de website van de overheid lees ik dat het wordt afgeraden, maar er wel ruimte is toch te gaan. Ik heb al een transavia vliegticket gekocht toen het code geel was, maar zou die eventueel kunnen annuleren.
  3. Hoe zit het met de test upon arrival? In een hotel kun je een dagje in quarantaine, maar ik vraag me af hoe zoiets geregeld is als je wilt kamperen? Kun je dan gewoon zelf naar de camping gaan?
  Verder ben ik zelfvoorzienend als het nodig is. Ik kan prima voor 3 dagen aan eten meenemen vanaf thuis, zodat ik daar niet direct boodschappen hoef te doen. Ik ga ook op vakantie met als doel retraite met mezelf, dus ga niet veel contact zoeken met andere mensen.

  Ik hoop dat je me verder kunt helpen.
  Bij voorbaat dank!

  Hartelijke groet,
  Gerard van Soelen

  1. Hi Gerard,
   Ik vrees dat je tegen een paar onoplosbare problemen aanloopt met het plan dat je hebt. Er is maar één officiele camping op Madeira en dat is inderdaad die in Ribeira da Janela. Maar die is de hele zomer gesloten geweest en is dat nu nog. De reden is duidelijk: het hele beleid van de regionale oveerheid en de gezondheidsautoriteiten is erop gericht om de pandemie onder controle te houden op het eiland, en daar hoort bij dat mensen bereikbaar zijn en dat ze in de quarantaineperiode totdat hun testresultaat bekend is niet ongecontroleerd gaan zwerven maar in hun accomodatie blijven. De camping is om die reden gesloten, je kunt erover discussieren of dat wel zinvol is, maar het feit kunnen we niet veranderen. Het alternatief is vrij kamperen maar dat is eigenlijk illegaal. Er wordt normaal gesproken niet tegen opgetreden. Onder de huidige omstandigheden kan dat zomaar anders zijn.
   De code oranje is een Nederlandse maatregel. Daar doet Madeira niet aan mee, dus als jij kiest om naar Madeira te komen, dan ben je van harte welkom. Bij terugkeer in Nederland moet je dan in quarantaine gedurende twee weken geloof ik, maar dat is aan Nederland en niet aan Madeira. En verder denk ik dat Nederland met de halfbakken maatregelen die tot nu toe gelden die zogenaamd verplichte quarantaine helemaal niet kan handhaven.
   Ondanks het feit dat de laatste weken een behoorlijk aantal lokale covid-besmettingen zijn geconstateeerd, is Madeira nog altijd één van de veiligste bestemmingen wereldwijd, vooral als je je aan de maskerplicht (hier dus écht een plicht, lees hier de maatregelen) en de 2 meter afstand houdt.
   Voor wat betreft de test bij aankomst, lees hierboven in het artikel de gang van zaken. Houd er rekening mee dat je dus ook positief kunt testen, en dan ben je verder van huis. Lees mijn bovenstaand artikel goed door, dan zie je wat je moet doen. En als je geen risico wilt lopen, neem dan een test in Nederland, die niet ouder mag zijn dan 72 uur bij het aan boord gaan van het vliegtuig.
   Zwerven zolang je nog geen negatief testresultaat op zak hebt is een no-no, dus je kunt niet anders dan in een erkende accomodatie de tijd tot de uitslag verblijven. Officieel is dat binnen twaalf uur. Het systeem is heel goed, maar niet onfeilbaar, er zijn ook gevallen bekend waar de uitslag pas na drie dagen kwam. En al die tijd mag je dus niet van je kamer af. En anders dan in Nederland wordt er hier wél gehandhaafd. Portugal heeft voor het hele territorium de noodtoestand weer afgekondigd, en daarmee hebben de autoriteiten bevoegdheden die ze anders niet hebben. Je kunt dus opgepakt worden als je je niet aan de quarantaineregels houdt, en dat gebeurt dus ook echt. Maar daar hoef je je alleen zorgen over te maken als je je niet aan de regels houdt.
   Afgezien van dit alles denk ik dat je ook onvoldoende geinformeerd bent over de weersomstandigheden als je op Madeira wilt kamperen met kerst. Het klimaat hier is subtropisch-maritiem, en dat gedeelte maritiem zorgt ervoor dat het ook kil kan zijn en veel kan regenen, en dat gebeurt in de winter. Deze week hebben we hier vreselijk slecht weer, met subtropische (dus lange en heel harde) buien, hagel en onweer. De temperatuur op zeeniveau blijft op 14 graden hangen, bij ons hier op 580 meter tussen de 6 en 9 graden. Geen fijne kampeeromstandigheden denk ik.
   Al met al denk ik dat het verstandig zou zijn als je een alternatief plan bedenkt. Er zijn nogal wat heel betaalbare B&B’s en hotelletjes op het eiland, en je kunt voor heel weinig geld aan een maaltijd komen. Als je wat afgelegener wilt zitten, zorg dan dat je vervoer hebt. Er zijn wel bussen, maar buiten de dichter bevolkte agglomeratie van Funchal zijn die weinig frequent. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Het zal niet het antwoord zijn waar je op hoopte, maar het is de realiteit.
   Succes en wijsheid! Laat eens weten wat je besluit.

 9. Mooie artikels over Madeira, ik zal er zijn vanaf volgend Zaterdag met TUI en test door hen betaald.
  Vraagje is volgend. kan men ook op Madeira (Funchal) nog een extra covid-test krijgen (zelf betalend) om nadien naar Gran Canaria te kunnen reizen? Het zou stom zijn om terug via Brussel te moeten gaan daar Binter FNC met LPA verbind? Ik heb familie staan op GC en zijn van plan om daar Kerst door te brengen. Ik vind info over test maar moeizaam op internet behalve voor die testen op aankomst.

  1. Dank je wel, Thierry. Reis je vanuit Belgie en betaalt TUI België de covid-test? Ik wist dat van TUI Nederland, maar TUI Belgie maakt daar weinig publiciteit over. Maar n u jouw vraag: Ja, je kunt bij verschillende privéklinieken een covid-test laten doen. Ik geef er hier ééntje, maar er zijn er zeker meer:
   Hospital Particular da Madeira
   Funchal, Rua do Amparo 143
   telefoon (+351) 291003300.
   Het duurt 48 uur om het resultaat te krijgen, dus plan je afspraak zorgvuldig. Check ook voor de zekerheid hoe oud je testrapport mag zijn bij binnenkomst op de Canarische eilanden. Ik heb in elk geval gebeld met deze kliniek om één en ander te checken, en indeerdaad, het telefoonnummer hierboven is het correcte nummer om een afspraak te maken. Misschien een goed idee om spoedig na aankomst hier alvast je afspraak te laten inplannen. De covid-19 PCR test kost hier € 150,-.

 10. Hoi Peter,

  Ik ga in december op familiebezoek in Porto en we zijn van plan om vanuit daar Madeira te bezoeken.

  Hier heb ik eigenlijk twee vragen over:
  – geld de testverplichting ook op binnenlandse vluchten?
  – en stel; ik laat me in Nederland via de GGD testen (netjes is het niet, maar toch…;) ), volstaat die uitslag dan ook? Ik lees namelijk niets over een gezondsheidsverklaring die je alleen bij commerciële testen krijgt. Ik heb me in september ooit laten testen via de GGD en ook voor buitenlanders is de term ‘positief’ of ‘negatief’ makkelijk te lezen in het account. Is het laten zien van dat account + bevestiging afspraak ook genoeg?

  1. Ha Tijn,
   Ja, de testverplichting geldt ook voor binnenlandse vluchten. Een groot deel van de ‘import-besmettingen’ komt vanaf het Portugese vasteland. Testen in Nederland gaat je niet helpen. De timing is cruciaal. Je test mag niet eerder zijn afgenomen dan 72 uur voordat je aan boord van het vliegtuig gaat. En dat moet je kunnen documenteren. De GGD geeft geen testuitslag op papier (voorzover ik weet) dus daar schiet je sowieso niets mee op, nog afgezien van het feit dat de GGD onbetrouwbaar is als het gaat om de cruciale timing.
   Je hebt twee alternatieven: De simpelste is om je net als iedereen bij aankomst op Madeira te laten testen. Dat is een vrijwel feilloos proces, maar ik zeg ‘vrijwel’ omdat het een enkele keer gebeurt dat de uitslag langer dan de beloofde 12 uur op zich laat wachten. Als je van plan bent lang te blijven is dat niet zo’n probleem, maar als je maar een kort bezoek brengt dat kan het gebeuren dat je de hele tijd doorbrengt in je accomodatie omdat je moet isoleren tot je de uitslag hebt.
   De tweede mogelijkheid is dat je op het vasteland laat testen. Dat kan, maar dan moet je een vliegticket of een boekingsbewijs voor Madeira kunnen laten zien, omdat de Autonome Regio Madeira de kosten draagt. In Porto zijn er twee adressen waar je voor een afname van je moonsters terecht kunt: LUMILABO -Laboratório de Análises Clínicas (Porto)
   Clínica MediGóis
   Rua Damião de Góis, 270
   4050-223 Porto
   Tel.: 800 200 978
   email: porto@lumilabo.pt

   en

   LABORATÓRIO AVELAB – Laboratório Médico de Análises Clínicas (Porto)
   Rua 15 de Novembro, n.º 113
   4100-421 Porto
   Contatos: 926 788 054 / 226 090 318 porto@avelab.pt
   De 2ª a 6ª feira: 7-30 – 17; Sábados: 08 – 13 H

   Missschien is het een idee om aan je familie te vragen alvast contact met één van beide locaties op te nemen om precies na te vragen hoe het daar werkt.
   Wat je ook doet, je moet in elk geval een account aanmaken op madeirasafe, zoals in het artikel beschreven. Daar moet je uiteindelijk ook je testuitslag uploaden met eventueel bewijs van afspraaktijdstip. Dat ccount kun je nu al aanmaken. Je kunt er zonodig een geschatte/fictieve reisdatum inzetten. Ik heb dat zelf ook gedaan om te zien hoe het werkt, en een datum volgend jaar oktober ingegeven, en geen vertrekdatum. De datum en de vlucht/stoelgegevens kun je later corrigeren als je geboekt hebt en ingechecked bent. Add Trip, tik of klik je dan aan, wat eigenlijk add/edit trip zou moeten heten. Hete zou leuk zijn als je hier liet weten hoe je dit uiteindelijk gaat doen/hebt gedaan.

 11. Hallo Peter,
  Wij, Niek en ik (Mar) zijn afgelopen maart met onze Halberg Rassy aangekomen op Porto Santo en de dag daarna werd de haven gesloten. Begin juli zijn we terug naar Amsterdam gevlogen met Transavia. Onze boot staat nu op de kant in Porto Santo. Begin maart 2021 willen we, uiteraard indien mogelijk, je weet maar nooit, terugkomen om onze zeiltocht te vervolgen. We hebben inmiddels geboekt voor 4 maart. Nu willen we dezelfde dag doorvliegen naar Porto Santo. Ik heb inmiddels gezien dat er om 18.30 een vlucht gaat. We moeten weliswaar een aantal uren wachten, maar dat zien we niet als een probleem.
  Mijn vraag: weet jij of het mogelijk is om op het vliegveld in Funchal te blijven, zonder test door te vliegen, dezelfde dag, om vervolgens in Porto Santo de test te ondergaan en de uitslag af te wachten op onze zeilboot?
  Ik heb je uitgebreide ‘how to’ naar Madeira gelezen, waarvoor dank. Ik heb echter geen antwoord gevonden op mijn vraag.
  Dank dus, bij voorbaat voor de moeite die je neemt om mij hieromtrent informatie te verschaffen. Ik begreep dat jij ook een zeiler bent.
  Met vriendelijke groet,
  Mar Pollmann

  1. Beste Mar,
   Interessante vraag. Ik kon zelf het antwoord niet opmaken uit de officiële geschriften van het ministerie van toerisme van Madeira. Dus er zat niets ander op: bellen. Ik kom net van de telefoon af en ik krijg de volgende voorlopige antwoorden.

   Ik ga eerst even voorbij aan je geboekte-geplande vluchten. Expres, want Transavia heeft net het aantal vluchten teruggebracaht tot 1 x per week, en wel op zaterdag. Dat is een late middagvlucht en je kunt dan het doorvliegen naar Porto Santo die dag wel vergeten, dat haal je gewoon niet. Voor maart staan de vluchten wel weer op hun schema, maar als er te weinig vraag is annuleren ze die vluchten zomaar weer.
   Vandaar een veel algemenere informatie die zo’n beetje alle situaties afdekt.

   Het zal van de transit-tijd afhangen of je in transit kunt blijven en zonder test door kunt vliegen naar Porto Santo. Om als transit-passagier te worden beschouwd moet je natuurlijk je boeking voor vertrek uit Nederland helemaal rond hebben tot aan Porto Santo. Dat kon wel lastig zijn, omdat Transavia als low-cost maatschappij geen aansluitende vluchten boekt. Je zou kunnen proberen via KLM te boeken, die doen dat natuurlijk wel. Je vliegt dan wel met Transavia maar op een KLM ticket. Dan moeten we ook nog weten of BinterCanarias, die de vluchten tussen Madeira en Porto Santo uitvoert, boekingen door andere maatschappijen accepteert. Als je niet de beide vluchten in 1 boeking roond krijgt, moet je twee verschillende boekingen doen, op zich geen probleem, maar als je je aansluiting mist ben je je vervolgticket kwijt. En dat geldt dus ook in het geval je Transaviavlucht voortijdig wordt gecanceled.

   Laten we er even van uit gaan dat je dat allemaal voor elkaar hebt. Dan hangt het dus van de transittijd af of je als transitpassagier de doorvlucht naar Porto Santo binnen de luchthaven kunt afwachten. Als dat kan, dan krijg je op Porto Santo de covid-19 test, want ze hebben ook daar faciliteiten. Daar kun je dan de uitslag van je test afwachten aan boord, want dat beschouwen ze dan als je thuis van dat moment. (verzamel adresgegevens van de werf waar hij staat, dan kun je een adres doorgeven en voorkom je onbegrip of lastige vragen. Tijdens transit op de luchthvens en naar je boot mondmaskers dragen en 2m afstand houden.
   Na aankomst zit je wel vast tot aan de uitslag. Je mag niet van boord, je mag geen boodschappen doen of uit eten gaan. Ik kan mij voorstellen dat dat nogal wat lastige consequenties heeft voor een jacht op de wal. Zuiver theoretisch mag je niet eens gebruik maken van toilet- en douchefaciliteiten op de werf, zo die er al zijn. En je moet voldoende eten en drinken bij je hebben om de testresultaten af te wachten (die zouden er binnen 12 uur moeten zijn, en meestal lukt dat ook)
   Als de transittijd te lang wordt (bijvoorbeeld als je de volgende dag pas door kunt naar Porto Santo) dan moet je van de luchthaven af en moet je op Madeira de test ondergaan en daar wachten op de uitslag.

   Heel veel zal afhangen van je vlucht naar Madeira Als je de middagvlucht van Transavia op zaterdag neemt kom je waarschijnijk niet meer op Porto Santo die dag. Dan moet je dus in een hotel voor de nacht. Je kunt dan wel de veerboot nemen de volgende dag, Dan moet je wel je uitslag hebben, en dat zou ook moeten, maar 100% zeker is dat nooit.

   De grootste onzekere factor is je uitslag. In het onverhoopte geval dat je positief test word je ondergebracht in een speciaal hotel, en daar blijf je in quarantaine tot je beter bent.

   Er is een alternatief. Dat maakt alles in één keer supereenvoudig en je kunt allerlei onzekerheden voorkomen. Je moet dan vliegen met TUI. Tui biedt in Nederland een gratis test aan die past in het tijdslot. Als je daarmee aankomt geldt er geen isolatie en quarantaine in Nederland en kun je meteen door, boodschappen doen, uit eten en alles wat je maar wilt. Het nadeel is dat je pas weer op 14 april naar Madeira kunt vliegen met TUI. Ze hebben een wiinterstop. Ik weet natuurlijk jullie verdere plannen niet, maar gezien het orkaanseizoen in midden Ameerika zou je waarschijnijk toch nog wel een poosje in Macaronesië blijven hangen.

   Voor wat betreft een test in Nederland: maart ligt nog ver weg. Hete kan natuurlijk goed zijn dat er tegen die tijd voldoende goedgekeurde sneltests beschikbaar zijn dat je voor vertrek een test kunt laten afnemen – die dan niet ouder mag zijn dan 72 uur voor vertrek. Dan kun je met iedere gewenste maatschappij vliegen.
   Blijf ons volgen, er komen steeds weer nieuwe dingen aan het licht en de regels wijzigen nog al eens.

   Tenslotte: prijs je gelukkig. Ik keek gisteravond naar een Youtube van zeilers die na een dik half jaar terug gingen naar hun jacht op de wal op één van de Fiji-eilanden. Bij aankomst op het hoofdeiland eerst verplicht twee weken in quarantaine in een hotel. Daarna nog een week verplicht in ’thuisquarantaine’ in een airbnb appartement met dagelijks politiecontrole, en pas daarna mochten ze op de veerboot naar het eiland waar hun cat op de wal stond. Julie hebben hooguit een nachtje Madeira voor lief te nemen – tenzij je positief zou testen wat we natuurlijk niet hopen.

   Ik realiseer me dat dit anwoord veel algemener is dan je eigenlijk vraagt. Je wilt 4 maart vliegen en dezelfde dag door. Je moet in ieder geval je vlucht naar Porto Santo al geboekt hebben en je (e)ticket op zak hebben anders moet je door de uitgang om dat te boeken en dan hang je aan een test op Madeira en de 12 uur wachttijd in een hotelkamer of appartement of iets dergelijks. Maar je hebt dan een adres nodig.
   Ik zal nog eens specifiek aan Turismo vragen of jullie reisschema kan en of je dan in transit mag blijven gedurende de hele dag.
   Ik kom er in alle geval op terug.

   1. Hallo Peter, dank je wel voor je uitgebreide zoektocht om antwoorden te vinden op mijn vraag. Je reactie is even uitgebreid trouwens. Hier heb ik echt wat aan. Ik wist nog niet dat Transavia de vluchten naar Madeira had teruggebracht naar één per week. Voorlopig kunnen we dus ook niet zeker zijn van onze vlucht op 4 maart as.
    We gaan nu, dank zij jouw informatie, geen vliegticket Madeira-Porto Santo kopen op voorhand. We wachten het even rustig af. Ik ben het absoluut eens met je opmerking dat Madeira in deze Corona tijden nog steeds erg toegankelijk is voor toeristen. Toch, het zijn barre tijden! Die vergelijking van jou met die zeilers op de Fiji- eilanden…oei oei!
    Fijn dat je schrijft dat je er in alle gevallen op terugkomt. Ik zal al je berichten met bovengemiddelde interesse lezen!
    Nogmaals veel dank,
    Mar, mede namens Niek

    1. Ha Mar,
     Ik kreeg vandaag nog een reactie op een mailtje dat ik ten overvloede had gestuurd naar het Madeirense ministerie van toerisme. Het was wel duidelijk dat de man in kwestie mijn bericht maar half gelezen had. Hij denkt dat het over mijn boot ging en dat was te zien in zijn reactie. Dit is wat hij schreef:

     Dear Peter Groen,

     Thank you for your contact.
     We are sorry to hear you were ‘locked’ by the coronavirus outbreak and had to leave your sailing yacht behind.

     With regard to your question, yes, you will be able to fly to Porto Santo and do the test upon your arrival at the airport and remain confined in your ‘accommodation’ until you get the result.

     We recommend you, in the meantime, to contact the Marina of Porto Santo in order to confirm that there is no restriction in accessing your vessel, as it is your permanent accommodation in the island.

     Should you require further assistance, do not hesitate to contact us back.
     We look forward to welcome you in the World’s Leading Island Destination.

     Best regards,

     Juan Carlos Gonçalves – Técnico Superior
     Direção de Serviços de Informação, Projetos e Eventos Turísticos

     Ik ben nog niet met hem klaar, ik ga nu wat gerichter informeren naar de maximale wachttijden op de luchthaven bij transit. Ik vermoed dat het probleem kan ontstaan als je niet meer op de zelfde dag kunt doorvliegen naar Porto Santo. Ik weet dat de vertrekhal achter de security op Madeira ’s nachts dicht gaat. Er zijn geen nachtvluchten.
     Wat ik wel een slimme van meneer Gonçalves vindt: neem contact op met de marina van Porto Santo om zeker te zijn dat je geen belemmeringen ondervindt bij de toegang tot je schip. Wordt vervolgd

     1. Hi Peter, nou, alweer een antwoord dat meer duidelijkheid geeft. Fijn dat je al die informatie opvraagt en deelt met ons. En ja, half lezen, maar jij was natuurlijk ook ‘locked up’ al die maanden, alleen niet op je boot, begreep ik. En ach, na die eerste paar strenge weken (“STAY ON YOUR BOAT!!!), werd het eigenlijk best gemoedelijk.
      Dus, het plan, zoals ik bedacht had, doorvliegen naar PS en daar laten testen, is een mogelijkheid. Alleen Transavia zou dan inderdaad die ochtendvlucht door moeten laten gaan en dat is inmiddels een behoorlijk onzekere factor. Ik ga er niet op rekenen vooralsnog. Het advies om de marina te informeren, mochten wij op ons schip de uitslag af willen wachten, is natuurlijk heel goed. De werf heeft maar een kleine staf en we zijn daar na die vier maanden natuurlijk wel bekend. Ook boodschappen laten doen bij de Pingo lijkt me een mogelijkheid. Zo zijn ze daar wel.
      Nu dus nog twee dingen: Transavia…vliegt ie of vliegt ie niet, en de toestemming om een aantal uren transit op de luchthaven van Funchal te mogen blijven. Ik ga sowieso niet uit van de mogelijkheid de volgende dag te vliegen. Een nacht op de luchthaven, jij noemde het al, lijkt me inderdaad uitgesloten, begrijpelijk trouwens.

      En even iets anders, ik heb wat rondgekeken op je site en stuitte op jullie Heerenleed! Ik moest wel grinniken om die naam, zo herkenbaar. Maar een mooie klassieke Nicholson! Onze buurman hier in Amsterdam heeft er onlangs ook een gekocht, een 35 en overgezeild uit Schotland. Echt een prachtige, degelijke klassieker!
      Dag, met groet, Mar

      1. Ha Mar,
       Het is gelukkig nog vroeg dag, we gaan zien hoe de vluchtschema’s van Transavia zich gaan ontwikkelen. Ik heb een contact bij de KLM, hij woont hier en gebruikt KLM-dochter Transavia om van en naar hier te reizen. Dus ik houd een vinger aan de pols (dat moet ik ook om mijn pagina over vluchten naar Madeira up to date te houden) en ik zal erover schrijven als daar iets gebeurt.
       Dat ‘locked up’ hier viel voor ons heel erg mee. Als je graag leest, moet je maar eens wat verder teruggaan in mijn blog. Wij hadden het hier prima. Konden boodschappen doen en mochten in de buurt wandelen. We zitten hier helemaal vrij, met een prachtig uitzicht en een flinke tuin zodat ons buitenleven niet behelpen was.
       Dat het op Porto Santo gemoedelijker werd is heel herkenbaar. Zodra ze je kennen en weten dat je er al langer bent, en dus geen risicodrager bent, dan zijn er weinig problemen en beperkingen.

       Wat leuk dat jullie buurman een Nicholson 35 heeft gekocht. Daar heb ik een verzoek over: kun je mij met hem in contact brengen? Er is in Nederland een kring van Nicholson-eigenaren, de Nicholsonkring der Lage Landen. Ik ben daar webbeheerder van en omdat de kring niet groot is, hebben we graag nieuwe leden. Er valt met dit soort oudere schepen altijd wel wat uit te wisselen op het gebied van techniek en onderhoud. De website is hier te vinden: http://www.nicholsonkring.nl.
       Er is een gezond aantal Nic-35 eigenaren lid, dus hij kan er wat aan hebben.
       groeten weer vanaf Madeira.

       1. Hi Peter, ha, zo’n contact met een KLM-er is natuurlijk handig. Fijn om te weten dat jij ook daar een vinger aan de pols houdt. Je bent onderhand goud waard!
        Ik heb inmiddels contact gehad met de buurman van de Nicholson, overigens heeft hij een 38 voet, foutje van mij.

        Dit is wat hij terug appte:
        “Hallo daar. Wat leuk. Ja, je mag mij zeker in contact brengen. Ik ken de Nicholson kring maar ben er nooit aan toe gekomen lid te worden. Niek had overigens gelijk, ik heb een 38 en geen 35 maar dat maakt niet uit. Zover mij bekend vaart er in NL één andere 38 rond. Geef Peter Groen mijn gegevens maar.

        Nog toevalliger is dat wij overwegen om de week van 2 t/m 8 november naar Madeira te vliegen. We laten e.e.a. afhangen van de virusgekte. Hoe is de sfeer daar? Ontspannen of heeft de paniek ook daar toegeslagen.
        Hoor het graag.
        Groetjes”.

        Ik zal je zijn contactgegevens doorsturen per mail. Uiteraard heb ik hem ook op jouw site en blog gewezen voor meer informatie over het reilen en zeilen op Madeira.

        Dag, met groet, Mar

        1. Lekker off-topic, maar het is mijn eigen blog dus ik kan ermee doen wat ik wil 😀
         Leuk dat je de info stuurde. Ik ga hem bellen, dan kan ik meteen even vertellen hoe het hier is. (Nog altijd prima). Hij moet zeker komen, het eiland heeft de bezoekeers hard nodig, en voor Nederlanders is het een heerlijke escape naar een wat normalere en ontspannener wereld.
         Verder heb ik net weer een half uurtje met mijn KLM contact aan de chat gehangen. Voorlopig zijn er geen veranderingen meer in het vluchtschema van Transavia.

 12. Beste Peter, wij komen zaterdag 3 oktober naar Madeira met TUI Fly. Na lezen van al je uitgebreide info waren wij overtuigd dat de Covid test gewoon op Madeira plaats kon gaan vinden, zoals onze vrienden die op Madeira wonen dat ook doen. Na een dringend SMS je van Tui over de Covid test heb ik gebeld en verteld dat het niet nodig zou zijn. Maar…nu blijkt dat TUI Fly GEEN mensen aan boord laat zonder geldige Covid test. Dat zijn de eigen Tui regels die nu van toepassing zijn. Dus snel maar even test geregeld voor woensdagmiddag. Tui betaald alle kosten, alleen de reis naar Huisartslab vestiging waar het plaats vind moet je zelf betalen. Dus lijkt me belangrijke informatie misschien om je uitgebreide uitleg bij te werken. Bij Transavia kan je gewoon zonden test mee, bij TUI Fly kom je zonder test het vliegtuig niet in.
  Ga vooral door met je uitgebreide info…zeer gewaardeerd

  1. Dank je wel, Wim voor deze voor mij nieuwe informatie. Ik heb het voor de zekerheid bij TUI nagevraag. Ik had al eerder met hen gebeld, en ze beweren dat Buitenlandse zaken en RIVM die verplichting voorschrijven, want niet zo is. Maar goed. Wil je met TUI vliegen, dan mag je alleen aan boord als je een negatieve covid test op zak hebt. Goed te weten. Ik verwerk het in mij n artikel.

 13. Goedemorgen Peter,

  Alles is vlot verlopen en uw beschrijving van de werkzaamheden op de luchthaven van Madeira klopt perfect. Bagage afhalen, door een terminal en vele vriendelijke meisjes of jonge dames die je helpen. Wij hadden een COVID test op zak, zoals bijna alle Belgen op het vliegtuig, en wij waren geregistreerd op Madeira Safe. Onze test was ook reeds doorgestuurd naar de gezondheidsdiensten op Madeira. Wij hebben geen vijf minuten moeten aanschuiven. En, na de formaliteiten op de luchthaven hebben wij nog een plakkerige banaan ontvangen.

  De Madeirenzers doen inderdaad hun uiterste best. Het is nodig want het is hier zeer kalm en rustig. Het toerisme krijgt hier rake klappen. Het is wachten op een vaccin!

  In ieder geval, nogmaals dank voor uw vriendelijke hulp. Ik heb mij een beetje zorgen gemaakt en het was niet nodig.
  Met vriendelijke groeten,
  Gommaar De Croock

  1. Dank je wel voor dit bericht. Fijn te horen dat alles goed is verlopen en dat de procedure indeerdaad was zoals ik die heb beschreven. Misschien is het nog wel interessant om te weten hoe je het voor elkaar hebt gekregen om je te laten testen in België. Van vrienden in Brussel hoorde ik dat het een drama is, zij hebben zich bij aankomst eergisteren op de luchthaven van Madeira (negatief) laten testen.

   1. Hoe hebben wij het klaar gespeeld? Wij hadden geen pakketreis geboekt bij TUI en dus hebben wij zelf gezorgd voor de COVID test. Onze huisarts die voor alles zou zorgen was nu juist vorige week met verlof. Na veel denkwerk heb ik besloten om de test te laten afnemen in Medisch Labo Medina te Dendermonde (elke dag van 8 uur tot 12 uur). In Vlaanderen zijn er nog plaatsen waar Medina tests afneemt, maar niet elke dag. Een zeer vriendelijke jonge dame van Medina in Aalter (mijn woonplaats) heeft alles goed opgevolgd en mij verwittigd wanneer de test beschikbaar was. Zij heeft voor mij de negatieve test afgedrukt in het Nederlands en het Engels. Niets dan lof voor Medina! Zeer goed georganiseerd in Dendermonde, zeer vriendelijke en professionele behandeling door de jonge dame die de test heeft afgenomen. En, super opvolging in Aalter. In deze moeilijke tijden om te reizen doet het veel plezier om vriendelijke en deskundige hulp te ontvangen. In feite is het vorige vooral info voor de Vlamingen.

    Nogmaals, in de luchthaven is alles zeer vlot verlopen. Zeer vriendelijke jonge dames die vragen om te helpen. En, een “muito obrigado” en “bom dia, boa tarde of boa noite” doet wonderen in Madeira. Ik was ook een beetje ongerust, maar alles verloopt vlot.

    Volledigheidshalve moet ik vermelden dat bijna iedereen van onze vlucht een test in België had laten afnemen.
    Vele groeten en nog een fijne zondag.

    Arthur (mijn nickname)

 14. Ha Peter,

  Ik zag dat Jelle me net voor is met zijn complimenten, die wilde ik je ook geven. Ik snap wat je zegt over dat je zelf behoefte zou hebben aan overzichtelijke info en het dus zelf maar op een rijtje zet.
  Dat jullie je daar erg veilig voelen begrijp ik helemaal, en dat je daar voorlopig blijft ook.
  Hoop toch dat we jullie weer een keer zien over niet al te gek lange tijd!
  Liefs voor jullie beiden,
  Elsbeth

  1. Ha Elsbeth,
   het ziet ernaar uit dat we eind april 2021 naar Nederland komen. IJs en weder dienende. Inderdaad, het voelt hier nog altijd heel veilig en vooral buiten de stad merk je niet zoveel van covid. Eigenlijk is het enige dat mensen niet meer vlak achter elkaar in een rij taan en dat iedereen waar dat moet een maskertje gebruikt. Als tweede natuur inmiddels.
   Je had het over de Engelse teksten. Als je het leuk vindt, kun je kijken per artikel en pagina, door op de Union Flag te klikken. Er zal niet veel inzitten want ik gebruik Grammarly om typos en andere fouten eruit te halen. Dat is niet waterdicht maar je komt er een heel eind mee. Ik gebruik ook deepl.com als vertaalsite, maar niet om naar het
   Engels te gaan, maar om vanuit het Engels naar het Nederlands te vertalen. Ik schrijf de teksten rechtstreeks in het Engels, maar om een hoop onnodig typwerk te vermijden gebruik ik dus een vertaalmachine om naar het Nederlands te komen. En die vertaling fatsoeneer ik vervolgens. Zie maar of je er zin in hebt.
   Groeten van ons beiden!

 15. Het lijkt erop dat er een verkeerde instelling in een stukje software zat, dat een berichtje stuurt als jouw coment een reactie heeft gekregen. Dat is nu hersteld. Als je dit bericht ontvangt moet je misschien even terug naar mijn blog om te zien of jouw reactie weer een nieuwe reactie heeft gekregen.

 16. No notifications?
  I found out that some of the settings in the software that was supposed to send you notifications whenever a new comment placed were not quite right. You may not have received any message. I think I found the problem and send this as a test mail. If you receive this, it may be a good idea to check back in on my blog to see if your comment got any reactions.

   1. Doe je goed Peter en leuk om jullie een beetje te blijven volgen. Wij zijn net terug uit Winterswijk en zijn ook nog op de koffie geweest bij onze neef Wim van Swigchem en zijn vrouw Trees die vorig jaar gestopt zijn met hun tuincentrum. Leuk om in één jaar zowel Elsbeth, jou en hem gezien te hebben, Kinderen van de 3 zussen van mijn moeder uit de Kostertak waar niet al te veel familiecohesie is. Dus graag tot ziens Peter en ook Noud. Groet uit een zonnif Alkmaar, Jelle

    1. Ik ben blij dat jullie ondanks alle beperkingen toch een leuke zomer lijken te hebben. We weten inmiddels dat we ergens tussen 20 en 27 april naar Nederland zullen vliegen als alles blijft zoals het is. Dus wie weet! Groeten, ook aan Truus!

 17. Hallo Peter,
  Dank voor je bericht
  Wij gaan in december naar Madeira met Transavia.
  Kun je mij vertellen hoe lang de procedure duurt op Madeira,
  Uitgaande dat het huiswerk goed is verricht en de pcr-test op Madeira wordt uitgevoerd.
  Fijne avond
  Gerhard

 18. Hiya Peter,
  Bedankt voor al deze grondige informatie. Helaas kan ik het niet zelf gaan ervaren want EasyJet heeft gisteren mijn vlucht vanaf Manchester geannuleerd voor 26 October. Ik zal dus moeten wachten om terug te keren naar Madeira in het nieuwe jaar want EasyJet heeft alle vluchten geannuleerd op de website tot mart 2021.

  1. Ja, Eveline, easyJet maakt er een potje van op dit moment. Waarom boek je niet bij Jet2.com? die zizjn op dit moment veel betrouwbaarder en hebben 3x per week een vlucht naar Madeira in oktober. Ook op de 26ste.

    1. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken. Maar Jet2.com vliegt wel degelijk vanaf Manchesteer op de 26ste oktober die je noemde. Kost wel meer dan sommige andere dagen met 146 GBP.

 19. Goedenavond wij gaan voor t eerst naar madeira a.s. zaterdag mijn dochter en ik voor n week ben zo blij dat ik deze site heb gevonden zo duidelijke en heldere informatie en ik ben er van overtuigd dat we op madeira veiliger zijn dan hier in holland dank je voor de informatie met hartelijke groet marga en yentl noordwijj aan zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.