covid-19 maatregelen op Madeira

covid-19 maatregelen op Madeira

Vrijwel alle covid-19 maatregelen op Madeira zijn tot opluchting van velen zo´n beetje afgeschaft. Geen reisbeperkingen meer, en geen vaccinatieplicht. Het laatste restje van de maatregelen gaat, zoals in veel landen, over

maskers

Vanaf 15 mei is de maskerplicht ook afgeschaft, met een minimaal aantal uitzonderingen. Maskers blijven vooralsnog verplicht in

 • ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen
 • apotheken
 • openbaar vervoer.

We denken dat je tijdens je vakantie niet naar het ziekenhuis of naar de apotheek wilt, maar let op bij het laatste puntje: openbaar vervoer. Dat ze daar de bussen mee bedoelen is duidelijk. Het kan zomaar zijn dat taxi´s ook eisen dat je een masker draagt, dus zorg dat je er altijd eentje op zak hebt. Vliegtuigen zijn strikt genomen ook openbaar vervoer, maar daarvoor ligt de zaak iets anders, zoals je hieronder leest.

maskers in het vliegtuig?

Hoewel de EU kort geleden de verplichting om een masker te dragen in vliegtuigen heeft opgeheven kunnen de vliegmaatschappijen anders beslissen. Dat geldt – zeker op Madeira – ook voor de luchthaven. Die kan door de overheid gezien worden als een verlengstuk van het openbaar vervoer, dus zorg dat je bent voorbereid.

Porto Santo

Als je met de veerboot naar Porto Santo vaart, dan kun je heerlijk buiten aan dek genieten van de prachtige uitzichten. Toch is ook de veerboot strikt genomen openbaar vervoer. Het kan zomaar zijn dat je door de bemanning ook buitn gevraagd wordt een masker te dragen. Nogmaals: voorkom een onaangename verrassing en heb eer een paar op zak.

Ik heb de oudere teksten en updates gewist, omdat die niet meer gelden. Zoals je ziet is er vrijwel geen beperking meer, en je verblijf hier op het prachtige Madeira zal er niet of nauwelijks onder lijden.

Op de hoogte bijven?

Wil je niets missen van wat ik op deze site publiceer? Spring dan naar de voet van de pagina en schrijf je in voor de nieuwsmail. Er komen regelmatig nieuwe artikelen en soms updates van bestaande verhalen. Laat vooral weten als er iets niet duidelijk is. Als je wilt reageren op dit artikel, spring naar het tekstvak en laat een reactie achter. Je opmerkingen worden hoog gewaardeerd.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

58 reacties

 1. Hallo Peter,
  Wij hebben een mailtje ontvangen over de covidmaatregelingen per 1 februari. Dank hiervoor.
  Er zijn nog wat vragen hierover want wij komen er niet uit als we naar het reisadvies van het rijk gaan. Zij verwijzen je naar de website van madeira maar deze moet nog geupdatet worden.
  Bij navraag op andere sites zegt de 1 ,ook al ben je niet gevaccineerd je wel met een antigeen test mag reizen ,weer een ander alleen gevaccineerd met booster. Kortom een zooitje.
  Misschien weet u inmiddels wat meer over de maatregelingen die we moeten nemen.
  Wij vliegen 26 februari en kunnen zonodig maatregelingen nemen, welke dit ook mogen zijn.

  Groeten, Agaath Poel.

  1. Ja ze hebben er dit keer echt een rotzooi van gemaakt, Agaath. De eerste dag van de nieuwe maatregelen stond de oude/verouderde tekst nog op de site van de Madeirense overheid visitmadeira.pt. Nu, vier dagen in de nieuwe maatregelen krijgen we een tekst te zien ‘pagina ondergaat opdates. Kennelijk een stel slapers daar, maar onze ervaringen met Turismo, zoals wij die kortweg noemen, is vooral slecht.
   Als je een geldig digitaal covid-certificaat hebt mag Madeira je niet weigeren, want binnen Europa is dat zo afgesproken. Tot nu toe was het hier beter geregeld dan in veel andere landen omdat de eisen milder waren en ook ongevaccineerden hierheen konden reizen, om dan bij aankomst getest te worden. Dat wil men nu afschaffen, maar het laatste nieuwe decreet wat ik in het artikel beschrijf rept met geen woord over hoe om te gaan met ongevaccineerde reizigers. Als je gevaccineerd bent kun je hier gewoon heen. Dat schrijf ik ook. Ofwel als je in de laatste 180 dagen hersteld bent van covid-19 en daar een medisch bewijsstuk van kunt laten zien.
   Al met al denk ik dat de soep niet helemaal zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Maar kijk het gewoon nog een paar dagen aan, op een gegeven moment komt die update op visitmadeira er wel, en als mij dat te lang duurt ga ik ze hier door de telefoon trekken.
   Het vraagstuk heeft mijn volle aandacht en ik kom hier zeker op terug.

  2. Hallo Agaath, nogmaals
   Vanmiddag is ‘Turismo’ eindelijk wakker geworden. De nieuwe tekst hebben ze geprobeerd in een leesbaar Engels te krijgen. Er zijn volgens heen geen inreisbeperkingen meer. Wel moet je een bewijs van vaccinatie of een bewijs van negatieve antigeentest laten zien als je een kroeg of restaurant in wil. Ik denk niet dat daar erg op gecontroleerd wordt, maar ze dreigen wel met een hoge boete als je er niet aan voldoet.
   Op een het punt van inreis-eisen wijkt de tekst af van de superverwarrende oorspronkelijke wettekst, maar aangezien dit de officiële website is van ’turismo´ – en dat valt onder het ministerie van Transport – moeten we ervan op aan kunnen dat dit zo wordt toegepast. Een tweede punt waar de tekst afwijkt is het stoppen van de verplichting van het aanmaken en invullen van een account op ‘Madeirasafe’. Dat klopt kennelijk niet in de wettekst want het moet nog steeds. Maar het is in feite een elektronisch “passenger locator form’ wat voor veel bestemmingen wordt gebruikt. Vlieg je via Lissabon, moet je zo’n formulier ook invullen, ook al blijf je daar niet. Bovendien moet je dan getest zijn volgens de voorschriften van het Portugese vasteland. Hopelijk beantwoordt dit al je vragen.

   1. Hallo Peter,
    Dank voor de informatie, Wij hebben gisteren al gelezen dat de website van madeira eindelijk is geüpdatet.
    Het geeft wat meer rust in de tent en hoeven géén booster te nemen maar met een antigeen test kunnen we weer heerlijk genieten van onze vakantie op madeira.
    We kijken wel of we met ons vaccinatiebewijs met 2 prikken een restaurant binnen komen, het zal, wat je zegt, niet zo’n vaart lopen want de mensen zijn heel relaxed gelukkig.
    Groetjes Agaath

 2. Hallo Peter,

  Wij zijn terug op Madeira sedert 29 januari 2022. Madeira Safe goed ingevuld en coronapaspoorten ingebracht. Wij zijn beiden geboosterd op 17 december 2021. De QR code van de Madeira Safe kleurde groen. Wij hebben dus de groene lijn gevolgd en alles is prima verlopen. Zoals jij terecht had voorspeld: “als een fluitje van een cent”.

  Wij vlogen met Tui van Brussel via Tenerife naar Madeira en het vliegtuig zat “eivol”. Wij hebben gans de tijd op het vliegtuig een FFP 2 masker gedragen. Ze kosten iets méér, maar ze beschermen de persoon naast jou en jezelf voor 95 %. Brussel via Tenerife naar Madeira is ongeveer 7 uur en dat is lang om dit masker te dragen. Ik vind echter veiligheid voor alles. Het is maar een idee dat ik vermeld.

  Ook het vliegtuig Brussel – Fuertaventura via Gran Canaria 15 minuten vóór onze vlucht: volzet. Alle vluchten in februari 2022 naar Madeira via Tenerife: praktisch volzet. Corona is verleden tijd inzake de vliegtuigreizen.

  Peter, nogmaals dank voor je correcte updates en feedback.

  Vriendelijke groeten,

  Arthur

  1. Ik ben blij dat alles goed verlopen is, Arthur. Het feit dat het vliegtuig vol was heeft ook te maken met de combinatie van verschillende bestemmingen. Dat doet TUI als de vraag nog beperkt is. Normaal – in het seizoen – zijn er aparte vluchten naar Madeira, Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria. Maar inderdaad, mensen verliezen langzamerhand hun angst voor coronabeperkingen en dat werd ook hoog tijd. Geniet van je tijd op Madeira!

 3. Dank je voor de nieuwe update.
  Uit allerlei berichten was me al gebleken hoe onduidelijk de regels zouden zijn.
  Onvolledig en soms spreken ze zich tegen.
  Wij hebben intussen beide onze boosterprik en hebben daarvan ook een digitale bevestiging gekregen.
  Deze kunnen we echter nergens in een app kwijt. De Madeirasafe verwerkt hem niet en in de SNS ook niet, terwijl deze alleen in het Portugees is.
  Ook in onze Nederlandse en EU internationale app, wordt hij niet opgenomen.
  Voordat wij in april weer naar huis gaan, zal deze ook wel geen groen vinkje meer geven, omdat de eerste twee vaccinaties dan al langer dan 7 maanden geleden zijn en dus ongeldig zijn geworden.
  Ik hoop dat de bevestiging van de boosterprik, waarop ook de eerste twee vaccinaties staan vermeld, voldoende zal zijn om mee te reizen.
  Tegen die tijd zal de situatie wel weer helemaal anders zijn.
  En ik ga niet naar de Nederlandse GGD om deze booster te laten opnemen. Thuis liggen de uitnodigingen klaar voor de booster vaccinatie en deze zullen we dan opnieuw laten zetten.
  Nogmaals bedankt en hopelijk gaan we binnenkort weer eens normaal Madeira weer krijgen, want tot nu toe was het wel erg wisselvallig.

  1. Qua vaccinaties en de onwil van de bureaucratie om zaken normaal te registreren zitten we in hetzelfde schuitje kennelijk. Enfin. Ik denk dat we aan de laatste coronastuiptrekkingen begonnen zijn, maar zoals gewoonlijk is de overheid de laatste instantie die dat begrijpt, zowel in Nederland als hier. Geniet van je tijd hier!

 4. Dag Peter, bedankt voor je goede werk.
  Wij zijn nu twee weken op Madeira.
  Er wordt incidenteel om een vaccinatiebewijs gevraagd.
  Mijn man heeft zijn booster in NL gehaald; weet je of ik de prik hier kan krijgen? En zo ja, waar? Oom in Ribeira Brava? Wij verblijven nog tot 1 maart hier.
  Obrigada!

  1. Ha Wil, ik moet dat nog uitzoeken, we zijn net afgelopen donderdag teruggekeerd naar Madeira. Ik weet 99% zeker dat jij gewoon een boosterprik kunt krijgen hier, in Ribeira Brava weet ik niet waar, maar waarschijnlijk is dat bij het centro de saúde. En als het daar niet is, dan weten zij wel waar. Het kan zijn dat er maar één speciale dag in de week voor is. De komende dagen kom ik daar wel achter.
   Je gaat tegen één probleem aanlopen, dat tot nu toe onoplosbaar is. Je krijgt wel een bewijs van vaccinatie van het centro de saúde, maar je krijgt geen Portugees Digitaal Corona Certificaat, ook al moet Portugal dat geven. Ze doen het gewoon niet en hebben daar allerlei bureaucratische smoesjes voor. En in Nederland wil het RIVM jouw booster niet registreren. Het is een grof schandaal binnen de EU, maar vooralsnog weigert iedere instantie medewerking. Wordt natuurlijk vervolgd,

   1. Peter, ik heb deze week op afspraak de booster in Ribeira Brava gekregen; in het Centro de saude. Heel goed geregeld allemaal, heel vriendelijk. Geen registratie in de nederlandse Coronacheckapplicatie, dat is wel jammer

    1. Mooi! Wij hebben hem net in Estrela da Calheta gekregen. De bureaucratie blijft een drama, wij zijn al sinds mei vorig jaar vergeefs aan het vechten om het Portugese digitale covid certificaat te krijgen waar we recht op hebben, maar we krijgen het niet omdat we geen ‘numero de utente’ hebben. Portugal schendt daarmee de Europese afspraken maar niemand doet iets. Je kunt wel in Nederland de vaccinaties tegenwoordig laten registreren, in Utrecht, Rotterdam en Groningen. Ik ga dat tzt wel proberen.

      1. Ik zoek dat nog uit, maar er zijn drie plekken waar dat – alleen na afspraak – kan. Met beperkt effect. Je krijgt dan de internationale QR – code. Ik kom er in een nieuw artikel binnenkort op terug.

   2. Ook wij hebben ons afgelopen week laten boosteren bij tecnopole in Funchal. We moesten extra dingen overleggen en een lijst invullen met gegevens voor hen, zoals de European health insurance card en ons paspoort c.q. ID card.
    Alles duurde wel een hele tijd, maar verliep goed. Je krijgt een briefje mee, waarop de naam van een app staat (SNS24), waarop je de bevestiging van de vaccinaties zou kunnen zien. Dat is de nationale corona-app.
    Deze is in het Portugees en het lukte me daar ook niet en moet er nog verder aan werken.
    De volgende dag kregen we per mail per een duidelijke bevestiging van alle tot nu toe gegeven vaccinaties, dus ook de booster.
    Deze heb ik gedownload naar de Madeirasafe-app, maar daar moet hij nog verwerkt worden.
    Dit document uploaden naar onze Nederlandse corona-app lukte niet.
    Hoofdzaak is nu voor ons dat we beide de booster hebben gehad en dat kunnen aantonen met de verklaring van hen.
    We hopen dat dit voldoende zal zijn om over enkele maanden terug te kunnen reizen.

  2. Wij zijn nu 1 week op Madeira en ons is nog nergens iets gevraagd. Nu zoeken we het ook niet op, maar wat ik zie in restaurants is dat iedereen gewoon binnenloopt en ze ook nergens naar gevraagd wordt.
   De restauranthouder is blij met gasten en voelt zich geen politie agent.
   Wij blijven tot begin april en willen hier ook de Booster gaan halen.
   Volgens bronnen kan dat bij Tecnopolo in Funchal, bereikbaar met bus 13, 15, 42 of 46 vanuit het centrum van Funchal.

   1. Hi, Ans en Henk, ja, dat ligt dus in lijn met wat ik overal hoor. Vanmorgen waren we even naar de markt in Prazeres. Daar stond een dame van de gemeente aan de ingang, dat moet ook want ze houden in de gaten dat het niet te druk wordt en dat mensen een masker dragen. Ze vroeg of we getest waren. Ik zei toen: ‘nee, wel gevaccineerd.’Toen zei ze, dat is ook goed, het is alleen een aanbeveling. En ze wilde vervolgens mijn Nederlandse digitale Covidcertificaat niet eens zien. Dat van de Tecnópolo klopt. Ik weet alleen niet de dagen/tijden die daarvoor staan. We zijn pas een paar dagen weer terug, dus ik moet nog achter het één en ander aan. Dat komt binnenkort wel op mijn blog, zoals je van me gewend bent. Geniet van het eiland!

    1. Dan heeft die dame van de gemeente het helemaal juist, Het is “recommanded”, dus aanbevolen, maar er is geen wetgeving voor en officieel kunnen ze je daarop dus ook niet weigeren.
     Maar breng dat de gewone mensen zoals bareigenaren en restaurant eigenaren maar eens aan het verstand.
     Ik probeer voor mezelf een veilige omgeving in stand te houden, dus zeker de afstand is belangrijk en ik zoek geen drukke omgeving op.

 5. Dag Peter,

  Ik heb je werk ernstig gelezen. Chapeau en Parabens!
  Opvolging van de maatregelen:
  – wij wandelen elke dag op de praia formosa en dragen geen mondmasker, afstand houden is hier geen probleem;
  – de vier bars op de Fomosa vragen niets (geen vaccinatiebewijs of test) – ze kennen hun dagelijkse klanten;
  – vandaag benzine gehaald, de bediende moest mijn vaccinatiebewijs niet zien;
  – drie Pingo Docen bezocht nergens controle;
  – op de bus: geen controle – hoe zouden die mensen dat in hemelsnaam moeten doen op die overvolle bussen;
  – bij de kapper geen controle.

  De meeste mensen weten niet dat bepaalde aangelegenheden AANBEVOLEN zijn en NIET VERPLICHT. Iedereen staat braafjes in de rij voor een test! Wie gaat hier duidelijkheid verschaffen. Diario vermeldt ook verkeerde inlichtingen.

  Peter over een zaak heb ik nog niets vernomen. Bij het binnenkomen van Madeira zijn de regels bekend en die worden toegepast. Ik vertrek binnenkort naar België. Ik heb mijn coronapaspoort, mijn PLF-formulier is digitaal doorgrstuurd en de QR code heb ik afgedrukt in mijn bezit. Moet ik voor het betreden van de luchthaven nog een sneltest ondergaan. Daar vind ik niets over!

  Groeten,

  Arthur

  1. Hallo Arthur,
   Het is dus precies zoals ik al vermoedde. Een hoop geschreeuw en gejammer op de click-bait sites, die klakkeloos de kranten napraten, die zich ongelukkig uitdrukken en/of zich goed informeren.
   Intussen heb ik gezien dat de officiële website van het ministerie van toerisme wakker geworden is en de tekst heeft aangepast. Gelukkig bevestigt hun tekst precies wat ik er in mijn artikel al over heb geschreven. Dus inderdaad: er zijn somige dingen verplicht en veel dingen alleen aanbevolen.

   Dan over jouw vraag:
   Ik zie op de officiële website van de Aeroporto da Madeira niets over een extra test om de luchthaven te betreden, gebruik van maskers verplicht in gesloten ruimtes, buiten als je geen afstand kunt houden. Ik heb een contact die regelmatig van en naar Madeira vliegt, maar hij vliegt pas weer naar Amsterdam op de 9e december. Als je het echt zeker wilt weten kun je altijd gewoon naar de luchthaven gaan, de vertrekhal binnengaan en zien wat er gebeurt.
   Voor het openbaar vervoer wordt op dit moment op Madeira vereist het hebben van een vaccinatiebewijs OF het hebben van een negatieve test of herstelbewijs. Het lijkt mij dat de luchthaven daar ook onder valt.

   Maar nogmaals: als je echt 100% zeker wilt zijn, dan zou ik een uitstapje naar de luchthaven doen.

   PS: de site van de luchthaven heeft een aantal stukken tekst overgenomen van de andere Portugese luchthavens. Er wordt vrij ver bovenin de tekst geschreven dat alle reizigers naar het Porrtugese continent een vaccinatiebewijs EN een testbewijs moeten hebben. Verderop en na wat zoeken lees ik dat dat niet geldt voor reizigers die van Madeira of van de Azoren komen.

 6. Hallo Peter, ik heb al eens eerder contact met jullie gehad via deze site.
  Wij waren 2020 op Madeira voor onze overwintering, toen daar ook de corona uitbrak. We konden destijds niet terug naar Nederland en hebben een verblijf van 7 maanden gehad.
  Niet bepaald een straf, maar wel een tegenvallen.
  De overwintering 2020-2021 hebben we over geslagen wegens de toestand overal.
  Nu we volledig gevaccineerd zijn, hebben we er meer vertrouwen in, ondanks dat de besmettingen weer overal meer worden.
  Wat me een beetje verontrust is dat er nog een bestendige groep is die niet gevaccineerd zijn, alhoewel die nu in een positie worden gemanoeuvreerd dat ze er teveel hinder van gaan hebben.
  Ik vindt de algehele volksgezondheid toch wel boven de persoonlijke vrijheid staan.
  Wat ik vreemd vindt is dat Madeira een eigen app ontwikkeld heeft om aan te tonen hoe je staat van vaccinatie is.
  Wordt de Nederlandse app met het internationale gedeelte daar niet geaccepteerd? De rest van de Schengen-landen doet dit wel.
  Bedankt voor alle moeite die je gedaan hebt en waar veel mensen profijt van hebben.
  Ik oriënteer me hoofdzakelijk via de site van Tobi, maar de autoriteiten zijn zich de laatste week wel behoorlijk voorbij gelopen.
  Ze gooien er opeens een heleboel nieuwe regels in die oncontroleerbaar zijn en niet uitvoerbaar, zoals de wekelijkse testen.
  Laat ons hopen dat er gefilterd wordt en de werkbare regels over blijven.

  1. Hi Ans en Henk, natuurllijk herinner ik me jullie goed. We zaten in hetzelfde schuitje. Wij zijn uiteindelijk pas eind juli 2021 naar Nederland gereisd.
   Over de MadeiraSafe app: het is eigenlijk alleen een electronisch Passenger Locator Form. Je moet een account aanmaken voordat je naar Madeira vliegt, maar je kunt gewoon je EU digitaal covid-certificaat gebruiken, dat wordt onmiddellijk erkend, net zoals het gele boekje of ieder ander officieel bewijs van vaccinatie. De app is gemaakt toen de meeste andere Europese landen nog zaten te slapen, en heeft het eiland in staat gesteld op een heel veilige manier in een vroeg stadium alweer toeristen te ontvangen. Dat hebben ze voor de economie natuurlijk ook nodig.
   Dat je je via Tobi informeert… ja. dat kan. Ik heb me van Tobi en zijn blog volledig gedistancieerd, omdat hij klakkeloos artikelen Google vertaalt, niet naloopt en plaatst, inclusief alle speculaties en sensatieverhalen. Dat moet hij zelf weten, maar ik gebruik liever officiele bronnen en ik wacht altijd even tot het stof is neergedaald voordat ik een verhaal schrijf. Als je mijn jongste update van vandaag leest, dan zie je meteen wat er aan de hand is, en de formuleringen van de overheid heb ik zo letterlijk mogelijk aangehaald. Dan zie je dat er – totdat ze dat veranderen – nog een hoop alleen advies is, en maar een paar dingen verplicht. Maar voorlopig blijft het even afwachten. Ik bekijk alles nu van een afstand uit Nederland. Na 9 december zijn we weer op Madeira en dan kan ik de theorie aan de praktijk toetsen. Je kunt rekenen op nieuwe updates daarna. Groeten uit Zevenbergen (voor nu)

 7. Hoi Peter, hartelijk dank voor weer een uitgebreide informatie. Mijn man en ik zijn in juli 2021 weer op Madeira geweest en hebben het heerlijk gehad. Beiden gevaccineerd en de groene lijn op de Madeira safe site. 7 December gaan we weer en we kijken er naar uit. Nogmaals dank voor je updates. Hartelijke groet van Joke en Ton uit Lelystad

 8. Hallo Peter,

  Hoe staat het ervoor op Madeira? Krijgen jullie binnenkort een vaccin aangeboden? Ik hoop het voor jullie!
  In het laatste bericht las ik dat de huidige maatregelen golden t/m pasen. Is er sindsdien nog iets veranderd?

  Wij hopen nog steeds dat onze reis op 19 juli kan doorgaan. Mijn man heeft zijn eerste vaccinatie inmiddels gehad (werkt in de zorg) en zal in mei z’n tweede krijgen. Ik zag dat je dat in de madeira safe app ook netjes kan uploaden.

  Onze 12-jarige zoon heeft op dit moment helaas Corona. Een uitbraak op de basisschool. Het is nu bijna een week geleden sinds hij positief testte en de rest van ons is gelukkig nog niet ziek. Hij zit geïsoleerd op zijn eigen kamer. Gelukkig heeft hij een computer! 🙂 Maandag mogen wij als gezinsleden opnieuw testen. Als we dan “clean” zijn zit onze gezinsquarantaine erop.Mijn zoon moet binnen blijven tot hij klachtenvrij is. Daarna kan hij weer testen. Ik vraag me af hoe je kunt/moet aantonen dat je van Corona hersteld bent. Heb jij daar informatie over? Hij valt qua datum net niet binnen de drie maanden maar hij is natuurlijk ook nog niet hersteld. Als hij over een dag of 10 negatief test dan is hij officieel hersteld maar ik weet niet of dat “bewijs” genoeg is. Hij valt dan wel binnen het 3 maanden beleid. Heb jij hier misschien meer informatie over. Ik probeer wat te lezen op de diverse websites maar mijn Portugees is slecht.

  Ik hoop in ieder geval dat jullie nog in goede gezondheid verkeren en ook nog een beetje van elkaar en het goede leven kunnen genieten.

  Groetjes Greetje Hamminga

  1. Ha Greetje,
   Hier is eigenlijk alles nog steeds heel leefbaar. Wel nog altijd een serieuze avondklok, die in niets lijkt op dat halfbakken gedoe in Nederland. Dat kan hier ook, omdat overdag gewoon alles open is. Nou ja, bijna alles. Theaters niet. Grote manifestaties staan ook in de wacht. De avondklok is nog weer verlengd tot halverwege april, en daarna wordt het weer bekeken. Dat heeft te maken met de scholen die massaal weer gaan draaien. Wel is voor de heropening het hele personeel, van onderwijzers tot schoonmakers en technici, ingeënt.
   Het enige dat we niet kunnen is ’s avonds uit eten. Dat deden we toch al niet zo vaak dus we hebben er echt weinig last van. De kleine lokale tentjes overleven wel, omdat die niet van de toeristen bestaan. Voor de grote tenten is dat wezenlijk anders, er zijn er een flink aantal omgevallen. Maar als het toerisme weer aantrekt snapt er wel weer iemand anders zo’n zaak op. Het zijn de grote multinationals die het meest lijden. Daar hebben we niet zo veel medelijden mee.
   Het vaccin zouden we volgens de regels van de Portugese overheid gewoon moeten krijgen. Ik heb daar pas geleden nog weer een artikel over gepubliceerd, als je dat intresseert. Maar wanneer we aan de beurt zijn? Wie het weet mag het zeggen!

   Vervelend dat je corona in de familie hebt. Ik weet wel dat er nu een nieuwe regel is die stelt dat gevaccineerden door de groene corridor op de luchthaven mogen, en ook als je dus kunt aantonen dat je binnen 90 dagen geleden hersteld bent van corona. De Portugezen kennende lichten ze met die 90 dagen niet de hand. Een negatief testresultaat zal niet genoeg zijn, tenzij het jonger is dan 72 uur. En PCR.
   Die hele regelgeving is in Nederland totaal niet op orde, maar ik zou eerst eens met je huisarts overleggen hoe dat gedocumenteerd moet worden. Ik vrees dat dat hier ook nog niet zo duidelijk is, nogmaals, omdat alles zo nieuw is. Anders kun je het het best een PCR test laten afnemen binnen 72 uur voor aankomst hier, dan heb je geen enkel probleem. Nederland maakt het terugreizen wel weer heel lastig met een dubbele testpicht, uiteraard op eigen kosten. Sinds een paar dagen is die regel niet meer van kracht voor continentaal Portugal en voor de Azoren, die van rood weer oranje zijn. Madeira heeft nog te veel gevallen, maar de tendens is dalende op dit moment, wie weet is dat tegen die tijd voldoende gezakt om ook geen rood gebied meer te zijn. Ik ga nog even voor je zoeken of ik er achter kan komen hoe dat bewijs van herstel eruit moet zien. Daar kom ik dan nog op terug. En Juli ligt nog ver weg. Dan zijn jullie als het goed is allemaal gevaccineerd en kun je zo naar Madeira. Je hoort nog van me!
   Groeten weer,
   Peter

   1. Hoi Peter,

    Bedankt weer voor je snelle antwoord. Misschien wil ik gewoon ook wel te snel duidelijkheid en moet ik gewoon nog even afwachten. Onze zoon , die dan 12 jaar is, is dan natuurlijk sowieso nog niet gevaccineerd en ikzelf ben waarschijnlijk nog niet volledig gevaccineerd, tenzij ik het vaccin van Janssen krijg. Dat hopen we dan maar.

    Verder heeft Portugal(vaste land) ook andere regels dan Madeira , ook voor doorreizende passagiers, en omdat we via Lissabon reizen moeten we ons daar wellicht ook nog aan houden? Dat zou betekenen dat onze jongste dochter (9 jaar) toch ook getest moet worden. Ik vind het allemaal maar vaag. Als je nog iets van informatie vindt dan hoor ik het graag 🙂

 9. hallo, bedankt voor alle info. Wij komen in oktober naar Madeira, begrijp ik dat de mondkapjesverplichting dan niet langer geldt?
  En wat betreft kinderen (10 en 7 jaar) moeten zij ook een test en een mondkapje?

  1. Hallo Cindy,
   de enige plaats waar het dragen van mondmaskers in oktober mogelijk niet meer verplicht is, is op straat. Maar we moeten dat nog even afwachten. Het blijft in ieder geval verplicht om in alle openbare binnenruimten een maskertje te dragen., Dat lijkt allemaal veel erger dan het is, en wij begrijpen ook echt niets van het gejammer in Nederland over die maskers. Laten we eerlijk zijn: Nederland krijgt de besmettingen maar niet onder controle omdat de regels niet strikt zijn. Hier is het eigenlijk gewoon zo: iedere burger heeft de plicht het besmetten van anderen te voorkomen. Dat kun je het beste doen door afstand te houden, en die is hier twee meter, en een maskertje te dragen waar concentraties van mensen zjn.
   Ben je in een bar of restaurant en zit je aan tafel, dan mag het masker af. Ga je naar het toilet of iets bestellen aan de bar: masker op. Op straat is het in elk geval gedurende september nog verplicht, omdat er een aantal manifestaties zijn waar veel mensen voor worden verwacht. Als het houden van afstand moeilijk is, dan is het dragen van een maskertje een verstandige manier om mogelijke besmetting te vermijden.
   Wij vinden het hier allemaal erg ontspannen, en we dragen zonder morren of klagen een masker waar dat moet. Op straat in Funchal zien we dat veel mensen er eentje dragen als het drukker is, in rustige straten vaak niet. Gezond verstand gebruiken is de beste manier om ermee om te gaan.
   Kinderen tot en met 10 jaar hoeven geen masker te dragen, hoewel op de scholen de kinderen vanaf 6 jaar er dadelijk wel eentje moeten dragen. Wat de tegenstanders in Nederland ook beweren, de cijfers spreken voor zich. Op het hele eiland momenteel maar 42 coronagevallen, 30 daarvan geïmporteerd en er bij de luchthaventest uitgevist, geen doden en op dit moment niemand in het ziekenhuis. Alle covid-gevallen zijn in isolatie in een speciaal daarvoor geschikt gemaakt hotel, of thuis.
   Hoe de situatie er in oktober uit zal zien weten we natuurlijk nog niet, maar in het ergste geval blijft de plicht om een mondmasker te dragen op straat – lees: in drukke straten – van kracht. Geloof me, dat is allemaal echt niet zo erg.
   De test op de luchthaven is in principe niet verplicht voor kinderen tot 12 jaar, tenzij ze symptomen van corona vertonen of iemand in de naaste omgeving corona heeft.

   1. Bedankt voor je duidelijke antwoord. Dat we het er in Nederland de besmettingen maar niet onder controle krijgt ben ik niet met je eens, het is behoorlijk stabiel momenteel maar goed. Die discussie lijkt me hier niet nodig.

    1. Wij volgen hier ook het Nederlandse nieuws. Dagelijks rond de 500 besmettingen, nog steeds ziekenhuisopnames en regelmatig doden? Ik vind dat niet een teken van ‘onder controle’. En de Nederlandse regering is veel te halfbakken. Allemaal adviezen, geen duidelijke dwingende maatregelen. Het resultaat is dat veel jongeren alles gewoon aan hun laars lappen en daarmee mensen in gevaar brengen. Dat zien we hier gelukkig niet. Daar gaat het over.

    2. en intussen meer dan 8000 per dag. Zoals ik al eeerder schreeft: niet alleen maar niet onder controle, maar het loopt volledig uit dehand. Als het goed is ben je nu terug van Madeira. Wat warn je ervaringen, ook met betrekking tot de afstand en de maskers?

     1. Wij zijn momenteel nog steeds op Madeira en genieten enorm. Hervind hier erg relaxt. Over de maskers denk ik nog hetzelfde maar inderdaad lijkt niemand er hier al te moeilijk over te doen ( dankzij duidelijk en eenduidig overheidsadvies denk ik). Afstand houden de mensen wat minder merk ik. Het feit dat niemand ongetest het eiland op komt helpt uiteraard enorm om de aantallen binnen de perken te houden al zou het beter zijn als die test verplicht voorafgaand aan de vliegreis in eigen land afgenomen moest worden. Nu “ ontsnappen” er nog weleens mensen aan hun quarantaine of isolatie.

   2. Dag Peter,
    Wij vertrokken normaal 28 september naar Spanje, dit gaat helaas niet door, nu dachten we eventueel aan Madeira, aanrader? Wij zijn een gezin van 3 met een dochter van 5.

    1. Hallo Annemie,
     Madeira is een super-ontspannen plek om op dit moment met vakantie te gaan. Er is maar weinig corona, je wordt gratis getest bij binnenkomst, en als je met TUI vliegt kun je in België of Nederland voor vertrek al een test laten uitvoeren. Maar ik weet natuurlijk niet waarom je Spanje had gekozen. Madeira is bijvoorbeeld geen typische strandbetemming, hoewel er wel natuurlijke of aangelegde zeezwembaden zijn, en een paar kunstmatige stranden die prima bruikbaar zijn. Wil je strand voor je dochtertje, kies dan je bestemming daarop uit. Denk dan aan Calheta of aan Porto da Cruz. Het weer is niet zo ontzettend heet als Spanje of Portugal, en ja, er kan ook regen vallen. Daardoor heb je wel een schitterende en rijke natuur. De kindvriendelijkheid zul je zelf moeten beoordelen. Pretparken zijn hier eigenlijk nauwelijks, alleen een soort waterpark. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 10. Dag Peter, helder en fijn artikel heb je geschreven. Wij vertrekken hopelijk 5 september naar Madeira. Lang naar uitgekeken dus hopelijk zullen de tests vooraf negatief zijn. De maatregelen op Madeira stellen ons eigenlijk alleen maar gerust. Ons idee is dat we daar straks veiliger zijn dan thuis. Ik heb nog een vraag die jij hopelijk kan beantwoorden: zijn er voorwaarden voor het type mondkapje dat je draagt? Dit kan ik nergens terug vinden. Veel dank alvast voor je reactie. Groet, Lis

  1. Hallo Lis, fijn dat je het artikel duidelijk vindt. Zoals het er nu naar uitziet staat er nieets je vertrek naar Madeira in de weg. Er zijn gisteren en eergisteren wel een paar besmettingen bijgekomen, die te maken hebben met een reiziger uit Lissabon die hier ondanks de test toch een kleine besmettingsketen heeft gestart. Maar ja, dan hebben we het over 6 personen in totaal. En ze weten wie dat zijn en iedereen is al geïsoleerd. Je slaat de spijker op zijn kop als je zegt dat je hier veiliger zult zijn dan in Nederland. Wij zijn noraal gesproken in de zomer in Nederland en er omheen aan het zeilen, maar dit jaar hebben we besloten de Nederlandse chaos te vermijden en we zijn lekker hier gebleven. Ook wel eens leuk. Voor wat betreft je vraag over maskers: nee, daar zijn geen voorschriften voor. Gezien het feit dat je er een kleine vier uur mee moet reizen in het vliegtuig zou ik een masker kiezezn dat comfortabel is. Je schrijft over een test vooraf. Als je in Nederland een test vooraf wilt doen, zorg dan wel dat je daar ook een attest van krijgt. Veel Nederlandse tests geven alleen een telefoontje dat je een negatief resultaat hebt. Hoe fijn ook, bij aankomst op Madeira schiet je daar niks mee op. Je moet een document kunnen laten zien, ook elektronisch is dat OK. Maar je krijgt hier sowieso een gratis test aangeboden als je zoiets niet hebt. Uitslag binnen 12 uur, en je mag wel doorreizen naar je eindbestemming, maar moet je wel even isoleeren tot je het resultaat hebt. Daar krijg je ook informatie over bij aankomst. Geen zorgen, het is op de luchthaven allemaal uitstekend geregeld, en tjhs, de test zelf is niet echt fijn, hoewel ook niet pijnlijk, maar de mensen er omheen begeleiden je supervriendelijk. Een positieve ervaring bij aankomst. Alvast goede reis.

 11. Dag Peter en Noud, wij zijn een Belgische gezin en vertrekken volgende maandag naar Madeira (Funchal) en hebben vanmorgen een covid-19 test laten uitvoeren bij de huisarts. Hopelijk is deze negatief en kunnen we maandag vertrekken voor een heerlijke vakantie. Nu las ik in het artikel dat je gratis een covid-19 test wordt aangeboden op de luchthaven bij aankomst, maar is deze ook nog nodig als je zelf een negatieve test bij hebt (die niet ouder is dan 72 uur)?
  Volgens onze informatie hier (in België) niet, maar dat vind ik niet terug in het artikel. Weet jij daar iets meer over, aub?
  Alvast bedankt en groetjes,
  Ann

  1. Goedemorgen Ann,
   Als je de juiste documentatie van je negatieve covid-19 rapport bij je hebt en het is door een erkend labo uitgevoerd, dan is een test op Madeira niet nodig. Heb je je al als reiziger geregistreerd op MadeiraSafe? daar kun je een aantal dingen al van te voren invullen en daar kun je ook je covid-19 test uploaden. Dat scheelt allemaal weer. Hoe dan ook, je zult zien dat de procedures op de luchthaven van Madeira allemaal erg efficient zijn, en dat het personeel heel voorkomend en vriendelijk is.
   Alvast een heel goede reis. Wil je intussen op de hoogte blijven van eventuele nieuwe ontwikkelingen? dan is het misschien een goed idee om je op onze nieuwsmail te abonneren onder aan de pagina. Je krijgt dan een seintje dat er weer een nieuw artikel is. En je wordt niet gespamd! 😀
   En een goede reis en een heel fijn verblijf op Madeira gewenst.

 12. Hoi Peter, dankjewel voor je reactie. Ik had al tickets geboekt in januari bij TAP. Maar hou alles goed in de gaten. Vliegen met transavia is keiduur in die tijd dat ik ga. Dus, ik kijk t nog even aan. Mocht t veranderen, dan kan ik alsnog daar boeken.
  Mocht jij iets eerder weten mag je altijd een pb via messenger doen.
  Groetjes Ingrid

  1. Houd mijn pagina in het Engels over vliegen naar Madeira in de gaten. Daar zet ik. Steeds de laatste updates op zodra ik ze bevestigd krijg. Intussen zegt Noud dat de regen niet geldt als je in transit bent…

 13. INDERDAAD, hoe simpel kan het zijn. Gebruik je gezond verstand, dat wil over het algemeen iedereen wel doen MAAR, de diverse overheden moeten duidelijk zijn(wij verdenken ze ervan: dat ze het zelf niet weten en duidelijke besluiten durven te nemen). Wij hebben compassie met de Belgen( daar wijzigen de regels met de minuut, bij wijze van spreken dan) . Tijdens een fietstocht spraken we Belgen met mondkapjes op(althans de dames, de heren niet,het mondkapje hing aan ’t stuur) en wij wisten het ook niet meer JA OF WEL mondkapje. Onze zuiderburen wisten het zelf ook niet. Maar snel terug gefietst naar Nederland.

  Vraagje: Mag Noud op zijn slippertjes de levada lopen of waren jullie op weg naar de kroeg?

  1. Goed gezien, Mieke. Nee, dat mag hij absoluut niet, en dat wil hij ook niet, maar zijn wandelschoenen had hij in de verkeerde auto laten staan en teruggaan kostte teveel tijd. Hij had goed last aan het einde van de wandeling, dus hij zal dat wel niet meeer doen.
   De zegen hier is dat de regels duidelijk zijn en vooral dat ze nageleefd worden. Geen hordes dwarse jongeren die alles aan hun laars lappen. Resultaat: bijna coronavrij.

   1. Inderdaad Peter, die dwarse jongeren en diverse yuppen hier, hebben niet in de gaten dat ze het aan ’t verpesten zijn voor ALLE Nederlanders. Het moet toch een heerlijk gevoel voor jullie zijn om te weten dat Madeira bijna corona-vrij is. Wij en genieten van de dingen die we wel kunnen en mogen. Alleen zoeken wij het terras etc niet op, we blijven in onze eigen “BUBBEL”(zoals de Belgen het noemen). En voorlopig : BLIK OP ONEINDIG en hopen dat het geen 2e lockdown wordt.

    1. Geen tweede lockdown, dat hoop ik ook. Hier worden er regelmatig nieuwe gevallen met de test bij aankomst uitgevist. Het is niet helemaal waterdicht maar Madeira is wel een van de veiligste plekken van de wereld op dit moment. Mensen zeiken ook niet voortdurend.

     1. Hoi Peter,

      Het is nu midden oktober en ik vroeg me af, hoe staat het nu met de mondkapjesplicht op Madeira? Nog steeds overal, behalve op straat? En wat zijn de vooruitzichten voor de komende maanden?
      Met vriendelijke groet,
      Mathijs

      1. Hoi Matthijs,
       Mondkapjes is hier een absoluut non-issue. Dat gejammer in Nederland begrijpen wij hier absoluut niet. Als je het artikel goed leest zul je zien dat officieel op Madeira zelfs een verplichting tot mondmaskers bestaat op straat. Dus niet alleen binnen. Maar omdat hier, in tegenstelling tot Nederland, vrijwel iedereen zich goed aan de regels houdt hoeven we ze op straat alleen nog te dragen als je de twee meter afstand door drukte niet meer kunt houden. Buiten draagt dus vrijwel niemand een masker, zeker buiten de stad. Het is opvallend dat het opzetten van het masker bij het naar binnen gaan in bijvoorbeeld het café om iets te bestellen of om naar het toilet te gaan, iedereen, ook jongeren, het masker opzet met eenzelfde automatisme als het dichtritsen van je gulp als je van de plee komt. Geen gezeur, geen eindeloze discussies, en het resultaat is duidelijk. In Nederland loopt het gillend uit de hand, hier niet. Hier hebben we een ontspannen en veilig gevoel. Het eiland is niet helemaal coronavrij, maar de nieuwe gevallen zijn allemaal reizigers die hier aankomen en op de luchthaven positief testen. Dan is het onherroepelijk quarantaine, totdat je tweemaal negatief test.
       Kortom, als je nu gewoon ophoud met nadenken over de mondkapjesplicht maar gewoon met de stroom hier meegaat, dan zul je zien dat je hier een supeer-ontspannen tijd kunt hebben. Er zijn kleinschalige manifestaties (de grote kunnen nu natuurlijk niet), restaurants hebben hun lay-out aangepast en zijn gewoon open, bars en café’s ook.
       Kortom, het is hier gewoon gezellig, stressloos en relaxed.

       Lees nog een keertje goed het artikel door, het is nog altijd up-to-date. En als je wilt weten hoe het zit met de coronatest bij aankomst, dan heb ik daar ook een uitvoerig artikel over geschreven. Mocht je al geboekt hebben, dan zie je daar hoe je je al kunt registreren bij Madeirasafe. Dat kun je nu al doen, alleen vlak voor vertrek dan nog de laatste details invoeren.
       Sorry als ik wat bars klink over de mondkapjes. dat is niet persoonlijk bedoeld, maar wij zijn dat gezeur uit Nederland echt spuugzat. Nederlanders maken er een halszaak van en hebben intussen niet in de gaten dat het land op nummer 1 staat als het om de coronabesmettingen gaat. Dan heb je wel wat belangrijkers aan het hoofd dan een zinloze mondkapjesdiscussie, lijkt ons.
       De vooruitzichten? Koffiedik kijken kan ik natuurlijk ook niet, maar het ligt niet voor de hand om te denken dat er grote verslechteringen aankomen.

       1. Hoi Peter,
        Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Zo kan ik een goed beeld vormen van de situatie en me goed voorbereiden op mijn voorgenomen verblijf van 3 weken half november, begin december. Een paar dozen mondkapjes meenemen dus haha. Ik wil sowieso toch voornamelijk in de natuur gaan wandelen, dus ga lekker buiten de stad zitten en ga ik er naar verwachting dus niet heel veel mee te maken hebben. Behalve in binnenruimte dus, maar dat doe ik nu in Nederland ook al. Ik zorg gewoon dat ik er altijd eentje in mn zak heb zitten en dan komt t vast goed! En ook heel fijn je blog over de covid test! Die ga ik nog even op mn gemak lezen.
        Bedankt,
        Mathijs

        1. Je kunt nu alvast je account aanmaken in Madeirasafe. Je vindt dat allemaal op de pagina over de gratis test op de luchthaven van Madeira bij aankomst. Je kunt bijna alles nu al invullen volgens mijn handleiding daar. En als je met anderen reist: vooral iederen een aparte email en een apart mobiel nummer, dat maakt alles een stuk eenvoudiger.
         Je kunt overigens hier heel goed zelfgemaakte stoffen maskers gebruiken, we doen dat zelf ook, en de wegwerpmaskers hebben we wel, een paar, in de auto liggen voor als we ons stoffen masker vergeten hebben (gebeurt eigenlijk nooit) Maar als je een paar stoffen maskeers bij je hebt die je even kunt wassen tussendoor hoef je geen dozen wegwerpmaskers mee te brengen. Hoe dan ook: je zult zien dat alles hier heel soepel loopt en erg relaxed is. Naast je masker moet je vooral je gezond verstand gebruiken. Een masker dragen in je eigen auto of in een rustige straat is echt onzin. Zonder masker een kroeg in, of je in een restuarant bewegen is een nono. Aan tafel gaat het gewoon af en blijft het af tot je weer gaat lopen. Het valt hier echt allemaal heel erg mee. Als je hier bent, wil je voorlopig echt niet terug naar Nederland.

        2. Ik had zo graag willen komen, maar nu is Madeira on raadselachtige redenen naar code oranje veranderd. Dat wordt m dus niet meer. Heel bijzonder, de canarische eilanden hebben slechtere corona cijfers dan Madeira, toch gingen die een week geleden van oranje naar geel. Ik denk dat ik van een tripje naar Madeira minder kans loop op corona dan 1 bezoekje aan de supermarkt. En ik kan zo naar amsterdam reizen en weer terug zonder in quarantaine hoeven… nou ja misschien volgend jaar.

        3. absoluut waar wat je zegt, wij begrijpen het ook niet. het zal wel een kwestie van cijfertjes zijn. Maar wat iedereen in Nederland vergeet is dat iedereen die hier besmet is absoluut in quarantaine moet. Het zijn vooral toeristen die bij aankomst positief testen en dan meteen in quarantainie moeten. Maar we kunnen er niets aan doen. Mjn gasten voor komende week hebben al geannuleerd en krijgen niks terug van Transavia. Lekker allemaal.

 14. Hallo Peter,
  Mooi en duidelijk omschreven. Ik hoop binnenkort naar Madeira te komen. (Incl. mondkapjes, handalcohol, en indien nodig handschoenen- voor in t vliegtuig) Ik kijk er enorm naar uit. Idd er zijn helaas mensen die nergens rekening mee houden. En dankzij hun, hebben we weer nieuwe regels.
  Als ik ga vliegen, moet ik voor Portugal/Madeira ook een formulier invullen. Weet je waar ik dat kan vinden op internet? Dan kan ik t vast uitprinten.
  Ik hoop jullie weer te ontmoeten als ik op Madeira ben. Geniet, en hopelijk tot gauw.
  Groetjes Ingrid

  1. Ha Ingrid, ja, je kunt het hier vinden: https://madeirasafe.com/#/login
   Ik geloof dat je het zelfs van te voren kunt uploaden.
   Ik denk dat het verstandig is om rechtstreeks te vliegen, niet via Lissabon of Porto, want er dreigen regels te komen dat je een negatieve test op zak moet hebben voor het vasteland. Hier op Madeira krijg je er gratis eentje aangeboden bij aankomst, zoals je wel hebt gelezen denk ik…
   Groeten terug!

 15. Met alle tegenstrijdige en paniekzaaiende berichtgeving hier in Nederland snap ik dat mensen hun gezond verstand niet goed meer weten te gebruiken. De makkelijkste regels (afstand houden, handen wassen en thuisblijven als je klachten hebt) zouden echter toch wel voor iedereen te volgen moeten zijn, maar zelfs dat blijkt lastig. Wij gaan binnenkort een weekje naar de Ardennen dus mogen ook aan de mondkapjes daar 🙂

  1. Hier is dat allemaal niet zo’n probleem. Omdat het hier zo goed gaat zie je wel eens iemand zonder masker een bar of een winkel binnengaan. Dan hoef je maar ahum te zeggen en er komt een maskertje te voorschijn. Maar dat onredelijke verzet wat je in Nederland ziet kennen we hier nauwelijks. Daarom gaat het hier ook zo goed. En dat willen we graag zo houden.

 16. Peter, prima artikel.
  We zijn het helemaal met je eens en vinden deze maatregel van de regionale regering absoluut niet buiten proportioneel en zelfs heel verstandig.
  Dus iedereen, ook touristen, of bezoekende bewoners van tweede huizen op Madeira of “immigrants” moeten beseffen dat COVID19 ook op Madeira niet over is. En dat men ook hier de nodige voorzichtigheid in acht moet nemen. Zelfs al ben je op vakantie, is het zomer en schijnt de zon!
  Jaap en Yvon

  1. Dank jullie wel. En inderdaad, de jammeraars zijn altijd degenen die heet allemaal nieet willen begrijpen en alleen maar met hun eigen gemak bezig zijn. En jullie hebben gelijk: we willen gezond bijven en daar is helemaal niet zoveel voor nodig.

   1. Momenteel heerlijk op vakantie op madeira,
    Buiten boverstaand artikel helemaal niets gemerkt van mondkapjes stress en onzin.
    Go with the flow, hoe moeilijk is het om een kapje op te doen en afstand te houden? Volgens mij Is de interne stress van de mens zelf oorzaak van dit probleem, niet de maatregel.
    Laten we gewoon lekker genieten van alle rust en moois hier op dit eiland, Ik heb 3 pubers mee, die normaal zouden stappen in albufeira, maar nu canyoning doen en hiking op madeira, fantastisch neveneffect toch?
    En n beetje duimen dat volgend jaar alles weer normaal is…
    groet marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.