Yes, We Have No Bananas. Ofwel: vruchtbaar Madeira!

op vruchtbaar Madeira groeit alles snel.

We moesten even wachten met het plaatsen van een nieuw postje. Want bij het inpakken van de geringe handbagage had ik kennelijk uit krenterigheid de camera vergeten in te pakken. Maar gelukkig zijn Reina en haar zus Anneke inmiddels gearriveerd en kunnen er naar hartelust plaatjes worden geschoten. Dat willen we graag, want ditmaal willen we je graag laten zien hoe vruchtbaar Madeira is. Anneke laat zich niet onbetuigd en heeft daardoor wat meer tijd nodig voor de kleine levadawandeling dan Reina en ikzelf. Niet getreurd.

De tuin: altijd een grote verrassing

Zoals altijd na een langere afwezigheid is de tuin de grote verrassing. Het huis heeft geen noemenswaarde problemen, maar de tuin overtreft onze stoutste verwachtingen. We doen een rondje en vereeuwigen de belangrijkste surprises. De eerste is ook de grootste: een bloem in de grootste van de twee ´bananeiras´. Dat betekent dat we nu nog geen, maar over een maand wel heel veel bananen in de tuin hebben. Fruit – en groente – heeft de gewoonte om op vruchtbaar Madeira te ontploffen in plaats van gewoon te groeien.

blauw plastic

Eigenlijk hoor je de tros-in-wording in bloauw plastic te pakken, want de vogels en insecten eten er ook van. De kleur schrikt insecten af. Maar dat doen we dus niet. We zijn hier niet van de bananenteelt, en we zijn er zelf niet eens bij als ze rijp zijn. Alle ´heel-veel´ tegelijk. En wat doe je met zoveel bananen op een eiland waar ze bijna niets kosten. We hopen dat onze huurders er blij mee zijn en er naar hartelust van eten. Ze zijn vast heerlijk, zoals alles wat hier groeit.

roest

De klimrozen voor het huis, New Dawns, hadden in de winter roest. We hadden minutieus alle blad verwijderd, Noud heeft ze grondig gesnoeid, en ze hebben ons niet teleurgesteld. De stokrozen en de Agapanthussen zijn onbeschoft groot en staan heerlijk te bloeien. En de lantana is een feest van kleur. Enzovoorts….. Enfin, oordeel zelf maar.

bananen.jpg
babanen-in-wording1.jpg
de-new-dawns-bloeien.jpg
stokrozen-en-rozen.jpg
rozen-en-agapanthussen.jpg
lantana.jpg

terrastafel

Intussen speelt zich het leven hier vooral aan de grote terrastafel af. En iedereen is bezig met dat waar hij m/v zin in heeft. Voor Anneke en voor Reina is dat naast kijken en genieten ook nogal eens puzzelen. We vereeuwigen hen daarbij. En Noud is in de keuken bezig met zijn snood bedrijf. Ikzelf twitter nogal wat met de geleende iPod Touch van Suzanne en schrijf nu de blogpost. En tussendoor doen we een rondje levada en zien dat de muren van de tuin al aardig begroeid raken. Ook weer een bewijs dat op vruchtbaar Madeira alles nét wat sneller gaat. Dat niet zozeer buurmans gras groener is, maar zijn cactus wel roder bewijst het plaatje…

Anneke-puzzelt.jpg
Reina-puzzelt.jpg
noud-zijn-snood-bedrijf.jpg
de-muren-raken-begroeid.jpg
buurmans-cactus.jpg

    

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

4 reacties

  1. Nog vergeten!!!!, waarom brengen jullie geen groene bananen mee naar Nederland, kunnen ze hier nog even rijpen en dan “SMULLEN”en in gedachten terug zijn op Madeira!!!, DOEI DOEI!!

  2. Jeetje, het ziet er weer mooi uit en wat Noud aan het fabriceren is, lijkt me ook heel lekker. Heerlijk toch om weer even daar te zijn, groot gelijk!!!! Geniet erven, zou ik zeggen, maar dat is denk ik overbodig. Bovendien “krent” beantwoord je mails eens, ik heb er al weer enkele gezonden. We horen of zien jullie wel weer. liefs Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.