Oogst

Oogst

Vandaag was het oogstdag. Niet vrijwillig overigens. De oogst, de tros bananen, die we in juni al als kleine vruchtbeginsels zagen, hadden we willen laten hangen aan de – nu vrijwel dode – plant. Want Reina komt dinsdag, en we hadden willen wachten tot dan om de tros eraf te halen en dan de plant af te snijden. De nieuwe plant staat er al, bananen maken ‘kinderen’ en als een plant eenmaal gedragen heeft sterft ze af.

wind

bananen met Noud. We willen met oogsten nog even wachten.
bananen nog aan de plant
de oogst

Vanmorgen waren er in ons dal kennelijk nogal wat temperatuurverschillen na zonsopkomst, en dat merk je dan aan ongewoon harde windvlagen, die na een half uurtje wel voorbij zijn. Een van de windvlagen heeft de bananentros dermate bewogen, dat de ondersteuning er onderuit is gevallen. Tros lag op de grond, maar Noud heeft hem gauw gered. Nu hopen dat de bananen nog lekker zijn als Reina er is. We hebben de tros – met en zonder Noud – vereeuwigd, want het kon de laatste uit onze tuin wel zijn. Op deze hoogte (ca. 550 meter) dragen bananen in de regel niet, zegt men.

banananas

Een andere, bijzondere, vrucht hebben we een keertje gekocht op een zondagsmarkt. Een boerinnetje had hem kennelijk uit de tuin geoogst liet hem ons proeven. De smaak had wat weg van ananas, maar ook van banaan. Toen we haar vroegen hoe de vrucht heet zei ze: banananas. Dat werkte nogal op onze lachspieren. Inmiddels weten we van welke plant de vrucht komt: de Monstera Deliciosa, de plant die in Nederland Gatenplant heet en alleen in de huiskamer groeit. We hebben er nu ook in in het ‘droge’ gedeelte van onze tuin, waar niet wordt watergegeven in de zomer. Hij is hier inheems, dus dat moet kunnen. De vrucht ligt op tafel verder te rijpen, en hij begint open te gaan waarna de honingraatvormige stukjes vruchtvlees zichtbaar worden.

banananas.jpg

Later ( we spreken nu 2020) hebben we natuurlijk veel meer exotische groenten en fruit ontdekt. Daar hebben we een heel artikel aan gewijd, wat je hier kunt lezen.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

5 reacties

 1. Een tropische traktatie aan die kant.
  Misschien een idee om een keer een Doerian plant te zetten in jullie tuin. Prachtige vrucht en heerlijk van smaak ! echter de geur is wat minder….maar wel erg lekker.
  Wij zijn er dol op .

  Groetjes uit een koud en nat Mierlo.

 2. nou enigszins groen zien we hier wel….
  het is al enige dagen nat, koud, je weet wel “die donkere dagen voor kerst”.
  nou ze zijn er hoor… grrrrr
  maar 21 december zit er óók aan te komen en dan gaan we weer de goede kant op.
  elke dag een stukje langer licht – we zullen het vieren!!

  veel liefs,
  San

 3. Yes, we have some bananas, we have some bananas today!
  Ik had ze best willen proeven, maar ik hoor nog wel hoe lekker ze waren.
  Wat goed dat die bananen precies weten dat ze rijp moeten zijn als Reina komt.
  Fijne zondag nog, hier sneeuwt het momenteel.(geen grapje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.