wintertooi

de wilde aardbei is een winterbloeier

Wintertooi is een woord dat je meteen doet denken aan dikke pakken hagelwitte sneeuw. Aan gitzwart ijs op het water, kale bomen en kleumende dieren en mensen. Hier is dat anders. De tuin bloeit hier op Madeira altijd wel. Maar om jullie een idee te geven hebben we een fotoserie gemaakt waarvan we jullie graag laten meegenieten.

namen

We weten niet van alle planten in onze tuin de namen. Want een aantal komen van stekken uit de natuur, of gekregen van vrienden. Het mag de pret niet drukken. Eén van de meest fantastische dingen van ‘ons’ eiland is de bloemenpracht. Dus kijk en geniet met ons mee. Mocht iemand de naam weten van een onbekende grootheid, dan houden we ons van harte aanbevolen!

strelizia. Eén van de exoten in wintertooi
geranium. Ordinair in de vensterbank? nee. In de tuin, deel van de wintertooi.
afrikanen behoren hier ook tot de winterbloeiers.
het luciferluciferplantje gaat gewoon door in de winter.
Tunbergia grandiflora. Als de temperatuur zakt worden de bloeislierten langer. Een echte winterbloeier hier op Madeira
struikgeranium - eigenlijk pelargonium - bloeit ook in de winter
lavendel treks zich hieer niks aan van de seizoenen
sinaasappel draagt en bloeit tegelijk. Dat doen ze allemaal en het maakt niet uit of hete winter of zomer is.
leuk groepje winterbloeiers
een van de vele soorten tilantioa's Bloeit hier in de winter.
onbekende1-225x300.jpg
bromelia
onkruid-300x225.jpg
onbekende winterbloeier
citroenen dragen en bloeien ook in ieder jaargetijde
onbekende2-300x225.jpg
venusschoentje in wintertooi. Prachtig.
spaanse margriet, een rijke bloeier, ook in de winter
cistusroosje bloeit in de winter
tuinorchidee doet het al jaren, zomer en winter
de Azalea die we ooit van Berendina kregen bloeit maar door.
wilde aardbei, in wintertooi
vlijtige Lies. Ook vlijtig in de winter
camelia. Op Madeira een makkelijke struik. Je kunt hem stekken en snoeien. En hij bloeit, net als in Nederland, in de winter.

niet alle winterbloeiers leven nog

Niet alle bloeiers die je op de plaatjes ziet hebben we nog in de tuin. Zo is de cistus weg. We hebben het meermaals geprobeerd, maar kennelijk is de biotoop ongeschikt. Ze hebben we ook een butleia, een vlinderstruik in de tuin gehad, meermaals. En steeds gaan ze dood, ze overleven de zomer niet ondanks ons automatisch bewateringssysteem. Op een gegeven moment moet je je gewoon neerleggen bij het feit dat bepaalde planten in jouw tuin niet de geschikte omgeving hebben.

Als je wilt zien hoe de tuin er in de zomer uitziet, dan kun je natuurlijk het blog volgen. In de zomer 2020 – de enige zomer dat we, min of meer door het covid virus gedwongen, thuis op Madeira gebleven zijn. Maar als je het in het echt wilt zien, dan moet je gewoon een keer je vakantie plannen op Madeira. Ons huis is in de zomer te huur.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

6 reacties

 1. Beste Peet & Nout,
  bedankt voor jullie leuke en spontane reaktie.
  wij zouden heel graag via jullie mailadres willen corresponderen omdat ons verhaal een beetje buiten het kader van jullie weblog valt en nogal omvangrijk is, maar dat hebben we (helaas) niet.
  Er zijn overigens wel veer- & luchtverbindingen tussen Funchal en La Palma maar niet van dien aard dat je zegt, ik ga even een bakkie doen bij de jongens.
  We wachten jullie reaktie af.
  groetjes
  Willem & Coen.

 2. Dank jullie wel, Willem en Coen. Leuk om volgers te hebben op een ‘buur-eiland’. Jammer dat er geen veerdienst is, dan zouden we over en weer een kijkje kunnen nemen. Hebben jullie zelf een website of een blog? We kennen La Palma niet, maar we begrijpen wel dat La Palma en Gomera de groene eilanden zijn van jullie archipel. Waarschijnlijk dus vergelijkbare vegetatie. Ben er eigenlijk best benieuwd naar… en de site die je doorgaf moeten we doorspitten want er staat wellicht meer interessants in! Nogmaals dank.

 3. Beste Peet & Arnoud,
  Onbekende no.2 in jullie paradijs is de ‘vleugeltjesbloem'(Polygala Myrtifolia). Zoek maar na op de site van Palmaverde.nl

  Groetjes van trouwe volgers van jullie blog
  vanaf La Palma (Canarias)
  Willem & Coen

 4. Wat een praal en pracht, ongelooflijk mooi, en ik val misschien in herhaling als ik zeg dat je daar trots op mag zijn. Ik heb op Madeira een boekje liggen over -niet álle – maar wel héél véél bloemen, ik zoek tijdens ons volgende verblijf de nog ontbrekende namen voor jullie op, beloofd. Nog veel zonnige en bloemrijke dagen toegewenst, vanuit een “dooiend” België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.