Vernieuwde Groeten uit Holland!

Vernieuwde Groeten uit Holland!

Al jarenlang hebben we de bekende Nederlandse Designstoel ‘ Groeten uit Holland ‘ in huis. Het is een ontwerp dat de Pastoe destijds produceerde. Nu niet meer, maar de stoel wordt nog altijd gemaakt. Het is een heerlijke stoel, waar je gewoon op kunt zitten, maar ook zijdelings in kunt ‘hangen’ met je benen over de zijleuning. De stoel heeft zijn naam gekregen omdat de vorm doet denken aan een tulp. Anders dan de typische vakantiehuizen is ons huis met goede spullen ingericht. Spullen naar onze eigen smaak en van fatsoenlijke kwaliteit. Er staat nogal wat Nederlands design in, en de beroemde Groeten uit Holland is daar een goed voorbeeld van.

Jammer genoeg zijn er kennelijk toch mensen in huis geweest die de stoel hebben mishandeld. Eén van de steunen van de armleuning was al een tijd lang afgebroken. En we hadden geen wie die voor ons kon repareren. Of hoe.

automonteur

Met onze autoperikelen van de afgelopen tijd – we schreven er genoeg over – hebben we een tamelijk innige band opgebouwd met onze monteur Carlos. Naast het werk aan de auto had hij ook al een nieuwe stalen plaat voor in de houtkachel gemaakt. Die moet de rookgassen een bocht laten maken zodat de kachel goed warm wordt. Onlangs hebben we hem gevraagd of hij missschien ook de Groeten uit Holland kon lassen. Ja hoor, dat kon hij wel. De bekledingspanelen hoefden er ook niet per sé af. Maar onze gekleurde rugleuning was hard aan vervanging toe dus we wilden toch proberen om alle beklede panelen te verwijderen. Na enige moeite lukte dat ook.

Carlos kwam met een klein vrachtwagentje langs om het frame op te halen. Na een uurtje kwam hij terug, mét het gelaste en geheel kaalgehaalde frame (er zat wat roest op) en wilde een tientje voor zijn werk. Waar vind je dat nog?

Vervolgens zijn we aan de gang gegaan. De zwarte zitting en zijleuningen waren nog in prima staat. Maar de stof was wel vuil geworden en er zaten ook vlekken in. Dus die eerst maar onderhanden genomen. Vervolgens hadden we bedacht dat we de link tussen Holland en Madeira in de stoel zichtbaar konden maken. We wilden dat doen door de traditionele veelkleurige stof van Madeira voor de rugleuning te gebruiken. Het vereiste nogal wat passen en meten, en veel handwerk, maar het is gelukt. Het frame hebben we intussen met een zwarte roestwerende verf behandeld. Vandaag was het zover dat hij weer in elkaar gezet kon worden.

Het resultaat mag er zijn, een zo goed als nieuwe stoel, met Madeira-groeten uit Holland!

Pastoe's Groeten uit Holland. Nu in Madeira-stijl.
De traditionele kleuren van Madeira geven aan de bekende 'Groeten uit Holland' een heel andere karakter.
Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.