zona velha

zona velha, het oudste deel van Funchal

De ‘zona velha’, het oude stadsdeel van Funchal, is op Madeira intussen een begrip geworden. In een razend tempo van een vergeten hoekje van de stad nu een ‘must see’ voor eilanders en vreemdelingen. Het begon met het ‘deurenproject’. Want dit stuk stad, het oudste deel van Funchal, was niet weinig vervallen en voor niemand nog erg aantrekkelijk. Totdat een slimme geest een aantal kunstenaars heeft opgetrommeld om het ‘deurenproject’ vorm te geven.

deurenproject: de zona velha opgeleukt.

De oude deuren van de Rua de Santa Maria, de straat die over de hele lengte van de ‘zona velha’ loopt, konden naar eigen inzicht en idee van de deelnemende kunstenaars worden ‘opgeleukt’. Zodoende is de straat superleuk geworden. Inmiddels is de straat vol met kroegjes en restaurantjes. We hebben sinds begin november dit stukje oud Madeira meermaals bezocht en dit postje hadden onze lezers nog te goed. Want het is het meest fotogenieke stukje stad geworden, met aan het begin de pittoreske overdekte markt ‘Mercado dos Lavradores’ en aan het eind het Fortaleza de São Tiago. En op zaterdag is er ter verhoging van de feestvreugde ook nog een rommelmarkt aan toegevoegd, waar we al een kleine trofee voor in huis hebben gevonden.

Rua de Santa Maria. Mooi werk!
Rua de Santa Maria, welk voor elk wat wils
Rua de Santa Maria, hart van de zona velha.
rua de santa maria, het deurenproject
Rua de Santa Maria, een juweeltje van de zona velha
Largo do Corpo, oude huisjes in de zona velha.
Fortaleza da São Tiago, het oostelijk eind van de Zona Velha
Rua do Lazareto
Rua de Santa Maria 5.jpg
Largo do Corpo Santo.jpg
aan het werk in de Rua de Santa. Maria.

Een bezoek waard, mogelijk zelfs afgesloten met een Fado-avond in een kroegje in de Travessa das Torres, een zijstraatje halverwege. Je kunt het niet missen: Sabor a Fado, het beste Fado-huis van Madeira.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.