Sabor a Fado op Facebook

Bij ons bezoek aan het bekende ‘casa de Fados’ Sabor a Fado, gelegen in het hartje van de ‘zona velha‘ van Funchal, hebben we zoals altijd genoten van de sfeer en van de mensen die de Fado vlak bij je brengen. We gaan graag naar een klein Fado-huis, want Fado is de Portugese volksmuziek, en die moet niet in een concertzaal maar in een klein donker simpel restaurantje waar de sfeer hangt van rokerigheid en van een volksbuurt in oud-Lissabon. Toen we voor het eerst de Fado op Madeira ontdekten, waren we verrast dat we zoveel kwaliteit aantroffen. Maar tegelijkertijd wasa het ook de toegankelijkheid van de Fadistas die aansprak. We hebben sinds de komst van Sabor a Fado ook andere restaurants in Funchal gezien die Fado zijn gaan presenteren. Maar daar zie je dat het écht voor de toeristen is. Fadistas met microfoons die een veel te grote ruimte moeten bereiken geven geen goed beeld.

Sabor a Fado, hier met Pedro Marques (guitarra Portuguesa) en Vítor Araújo, viola clássica

Het is altijd weer een verrassing wie er spelen en wie er zingen in Sabor a Fado. De opnames die we hieronder publiceren zijn gemaakt op een avond dat we er jammer genoeg niet waren. Met een gastgitarist die op de Guitarra Portuguesa speelt, en twee vaste gitaristen. Met de pracahtige stem van Sofía Fereira, die intussen al flink naam heeft gemaakt, samen met haar man Pedro Marques die rechts in beeld te zien is, en die op zijn beurt ook een virtuoos is op de Guitarra Portuguesa. We proberen de Facebook-video hier te delen. Waarschijnlijk kun je hem alleen zien als je een Facebook-account hebt. Klik op de link helemaal ondeeraan de pagina.

Noite magnifica ….. trio do melhor

Een opname gemaakt in ons favoriete Fado-restaurant Sabor a Fado, Travessa das Torres, Funchal. Voor de lezers onder u met een Facebook account hier een geweldig staaltje van authentieke Fado.

De opnames zijn natuurlijk niet professioneel, maar je krijgt een heel goed goevoel van hoe een Fado moet klinken en eruit moet zien! klik op het woord Facebook om naar de video te kijken!

Source: (1) Facebook

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.