Nepnieuws en misinformatie in tijden van corona.

Nepnieuws en misinformatie in tijden van corona.

nepnieuws.

Sinds de meest narcistische en waardeloze Amerikaanse president ooit aan het bewind is horen we de kreet ‘Fake News’ oftewel ‘nepnieuws’ te pas en te onpas. Maar de vraag is of het woord wel juist gebruikt wordt. Ik denk van niet. Aangezien vooral die oranje idioot in Amerika de kreet nepnieuws voortdurend gebruikt zou de beste definitie moeten zijn: ‘informatie die de lezer niet fijn vindt of die schadelijk is voor zijn politieke agenda. Ik weet zeker dat velen van jullie nog wel een betere definitie kunnen verzinnen. Je kunt ook zeggen: nepnieuws is onjuiste informatie die opzettelijk werd verspreid om een onbekend doel van onbekende mensen te dienen. Als ik me nu met mijn opmerkingen aan het adres van de ‘Liar King’ van het Witte Huis de woede van zijn aanhangers op de hals heb gehaald, dan is dat erg jammer. Ik ben geen fan van hun, dus ik zou niet weten waarom ze fan van mij zouden moeten zijn. Ik heb liever lezers met wat hersens! Het ultieme bewijs dat Trump ongeschikt is om een natie te regeren is zijn laatste advies over corona: injecteer jezelf met desinfecteermiddel. Ik zweer het. Dat heeft hij echt gezegd. Ik kan alleen maar dit zeggen: als al zijn volgelingen naar hem zouden luisteren, zou een groot probleem in één klap zijn opgelost. Als je even goed wilt lachen, dan moet je naar onderstaande video kijken. Het gezicht van de virologe die bij de persconferentie zit spreekt boekdelen.

Als je nog een keer, en misschien nog wel harder wilt lachen, dan hebben we hier een video die mijn man Noud op Youtube vond (ga me nou niet vertellen dat ik nou ook nog alle homohaters tegen me in het harnas heb gejaagd) en die precies weergeeft hoe ik denk over die idioot in het witte huis.

Misinformatie

Hoe moeten we dan coronanieuws noemen dat niet bevestigd is of niet blijkt te kloppen? Ik zou het misinformatie noemen. En echt, je wilt niet weten hoeveel misinformatie er in omloop is. Ik weet natuurlijk ook wel dat het erg moeilijk is om erachter te komen of bepaald ‘nieuws’ klopt of niet, vooral als je een nieuwssite bemant en je overal bovenop wilt zitten. Daarom ben ik blij dat ik geen nieuwssite heb. Daar zijn anderen voor. Ik beheer een website die er alleen is om mij en Noud in staat te stellen ons huis op Madeira in de zomermaanden te verhuren.

Maar ja, ik kan natuurlijk niet alsmaar doorzagen over ons prachtige huis op Madeira (dat is het natuurlijk wel) en over de schitterende omgeving en het supermooie uitzicht. Daarom ben ik gaan schrijven over wat er hier allemaal gebeurt en wat je allemaal kunt vinden op Madeira, dus dingen die onze potentiële huurders waarschijnlijk wel interesseren. Daarmee groeide de laatste tijd mijn lezerskring en breidde zich uit met mensen met een brede belangstelling voor Madeira. Dat geeft me een keur aan onderwerpen die soms nog ‘op de plank liggen’ en die geleidelijk aan wel aan bod gaan komen. Ik schreef intussen al over de heerlijke exotische groenten en fruit van het eiland, over de schitterende wandelingen die we gemaakt hebben, over de wereldberoemde levada’s en de laatste tijd – onvermijdelijk natuurlijk – ook over het effect dat het coronavirus heeft op ons stukje paradijs. Jammer genoeg houdt het virus ons allemaal bezig en het heeft een behoorlijke impact op bijna alles in ons dagelijks leven.

Meteen vanaf het begin, toen de verspreiding van het virus begon, heb ik mezelf beloofd dat ik me verre zou houden van sensatieberichten en bangmakerij. Ik probeer natuurlijk alle informatie na te trekken, en ik zweer je dat dat niet altijd even makkelijk is. Natuurlijk probeer ik ook de schade van het verloren verhuurseizoen te beperken door gewoon door te gaan met ons prachtige eiland – en ons prachtige huis natuurlijk – te blijven promoten. Nog een etra reden om me niet bezig te houden met sensatieberichten of nepnieuws en misinformatie. Hoe je het ook wilt noemen, het heeft geen plaats in onze website en het maakt alleen onze lezers onnodig ongeruster dan ze al zijn. Daar doen we niet aan mee.

Nepnieuws en misinformatie in tijden van corona.
Voor zonsopgang in ons dal. Ons huis staat op een prachtige plek in het westen van Madeira.

Mond dicht, Ursula

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: geloof niet elk bericht dat je ziet of hoort. Er zijn een hele hoop schreeuwers die maar onzin bijven roepen. Of, nog gevaarlijker, halve waarheden. De eerste die haar mond moet houden is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Eerst roept ze dat we tegen september wel een vaccin mogen verwachten. Het probleem is dat ze wordt geloofd, omdat ze naast economie ook medicijnen gestudeerd heeft. Maar ja, ze heeft zich op haar politieke carrière geconcentreerd en is echt geen corona-expert, want ze weet er niet meer van dan jij en ik. Dan wordt ze door door échte experts teruggefloten en ze zegt gauw dat we voor het einde van het jaar geen vaccin hoeven te verwachten. En dan gaat ze van kwaad (door te zeggen dat ik nu dus oud ben) tot erger (door me in het gevang te stoppen) en zegt dat je, als je boven de zeventig bent, de rest van het jaar binnen moet blijven. En ik dacht nog wel heel naïef dat leeftijdsdiscriminatie in Europa verboden was. Nou ben ik geen religieus type, maar ik doe nu toch wel even een schietgebedje: spaar ons voor politici die zich voordoen als corona-experts. Ze weten er geen klap van.

Ik kan alleen maar hopen dat dit soort onzinuitspraken pure misinformatie is. Maar ja, als het uit de mond van een politicus komt, dan kan het ook zomaar nepnieuws zijn. Whatever. Voorlopig ga ik alle uitspraken van alle politici maar even negeren. Misschien moet ik daar wel een mantra van maken. Want covid-19 is niet hun expertise. Hun expertise is kiezersbedrog en liegen. Ik luister misschien wel naar experts in de gezondheidszorg.

Jullie ook je kop dicht, Facebook experts

Nog een schietgebedje (ik word nog vroom). Bewaar ons voor de ‘experts’ op Facebook. Een goed – of liever slecht – voorbeeld is de Facebookgroep ‘Madeira op z’n Nederlands/Vlaams’ waar gejammerd werd dat alle stranden op Madeira voor de hele zomer gesloten zijn en er dus voor toeristen geen bal meer aan is om naar Madeira te komen. Sterker nog, ze riepen toeristen op om vooral weg te blijven van Madeira want de stranden zijn dicht en alle festivals zijn afgelast. Pardon? Sinds wanneer is Madeira een strandbestemming? En sinds wanneer komen de toeristen voor de dorpsfeestjes? En wacht eens even… waar komen die wijsheden eigenlijk vandaan? En zijn ze geverifiëerd?

Tijd om zelf die verhalen maar eens te controleren, leek me. Goed. Festivals gecancelled? Zover klopt het. Min of meer. Het belangrijke bloemenfestival dat normaal gesproken in mei wordt gehouden is niet afgezegd, maar uitgesteld tot september. De dorpsfeesten gaan deze zomer inderdaad niet door. En die gesloten stranden dan? Het blijkt dat Funchal, de hoofdstad van Madeira, de betonnen zwemplatformen en zwembaden heeft gesloten. Die platformen noemen de Portugezen hier ook ‘praia’, en dat betekent strand. Maar de echte stranden – de weinige die er zijn – zijn niet in Funchal . Het enige echte gesloten strand is het kiezelstrand Praia Formosa, tussen Funchal en Câmara de Lobos. Het blijkt een besluit van het gemeentebestuur van Funchal te zijn. De eilandregering steunt het besluit niet en is vooralsnog niet van plan om stranden voor de hele zomer te sluiten. Tja. Dan hebben we hier dus te maken met een duidelijk geval van misinformatie. De moderator van de genoemde facebookgroep druipt van de belangrijkheid – in zijn eigen ogen – en claimt dé expert te zijn. Verschillende mensen informeerden naar de verblijfplaats van de moderator, omdat men hem ervan verdenkt dat hij in Nederland zit. Daar kregen we geen antwoord op. Duidelijk dus. Nog een ander detail: de Facebook groep in kwestie linkt door naar een ‘nieuwssite’ die schaamteloos vrijwel alle artikelen van Tobi’s Madeira Island News jat. Die site leeft van de opbrengsten van de Google-advertenties die erop staan. Kortom, slapend geld verdienen over de rug van een ander. Ik vind die houding schandelijk. Dat heb ik ze fijntjes gemeld, waarna ik uit die Facebookgroep geknikkerd ben en meteen ook maar geblokkeerd werd zodat ik hun onzin niet meer kan lezen. Enfin, wel zo goed voor mijn bloeddruk. Maar terug naar het onderwerp nu.

Praia formosa, the large pebbled beach between Funchal and Câmara de Lobos. Photo: https://www.madeira-web.com/en/

Dus toeristen willen niet meer naar Madeira omdat er een keienstrand gesloten is en omdat ze niet naar een dorpsfeest kunnen? Lariekoek. Madeira heeft nog altijd haar adembenemende schoonheid. Misschien dat het wegblijven van de strandhangers en feestgangers de sfeer nog wel mooier maakt en het totale verschil met de Spaanse Costa’s , de Canarische eilanden en Ibiza met haar orgieën en comazuipers alleen maar duidelijker maakt. de De overgrote meerderheid van de bezoekers hier komt voor de prachtige, onbedorven natuur, de mooie levadawandelingen en heel misschien voor een keer een duik in de oceaan. En natuurlijk voor alle sportieve actieviteiten die je in die mooie natuur kunt doen. Als alles goed gaat is dat gewoon weer mogelijk zodra je weer naar het eiland kunt reizen. Madeira heeft niets van haar aantrekkingskracht verloren en zal je weer met open armen ontvangen. Zodra het weer kan.

No fake news or misinformation can take away Madeira's beauty.

Complottheorieën

Eén van de meest irritante soorten nep-nieuws (of misinformatie?) die maar blijft rondzingen zijn alle complottheorieën die zeggen dat China het virus expres heeft ontwikkeld als biologisch wapen. Als je dan kijkt wat de bron van die informatie is, dan is die onleesbaar gemaakt of helemaal weggehaald. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ik weiger anonieme berichten serieus te nemen. Wie verzint zoiets? Denk je nou echt dat die slimme Chinezen hun belangrijkste markt expres verzieken? Ik kan niet begrijpen wat mensen ertoe brengt om zulke onzin te bedenken. Waarschijnlijk gaat het erom lekker veel sensatie te maken en mensen lekker te bang maken. Ik snap ook niet dat mensen zulke berichten geloven, alleen maar omdat ze het zélf hebben gelezen op Facebook of gezien hebben in Youtube.

In deze dagen kunnen we zelfs de serieuze nieuwsmedia niet blindelings vertrouwen zonder een overdosis gezond verstand en zonder even na te gaan wat er klopt en wat er niet klopt. En dan nog: wat vandaag waar is kan morgen al niet meer waar zijn.

En hoe gaat het nu op Madeira na het Câmara de Lobos-incident?

Wie Tobi’s Madeira Island News volgt, heeft misschien de verontrustende verhalen gelezen over twee broers uit Câmara de Lobos die het isolement aan hun laars hebben gelapt en vorig weekend ten minste 18 mensen in Câmara de Lobos en Funchal hebben besmet. Vervolgens heeft de regering een ‘cordon sanitair’ rond het dorp Camara de Lobos geplaatst zodra dat wettelijk mogelijk was. Niemand kan er de komende twee weken in of uit, behalve voor bevoorrading van het dorp, medische hulp of politie. Het eiland was razend over het totaal onverantwoordelijke gedrag, dat de lockdown van Madeira wel eens onnodig zou kunnen verlengen. Je zou denken dat de bevolking van Câmara de Lobos heel goed snapt wat hun dorpsgenoten hebben veroorzaakt. Maar in plaats van de gezondheid van anderen te respecteren zijn een paar vissersboten hem rap gesmeerd. Een paar probeerden aan te leggen in de jachthaven van Calheta om boodschappen te gaan doen. De politie kwam tussenbeide, maar we weten niet precies of de vissers überhaupt tot in de supermarkt konden komen. We wachten even af voordat we daar onze boodschappen weer gaan doen. We zullen snel genoeg weten of er in Calheta nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. Voor de tussentijd zijn er twee kleinere supermarkten waar we heen kunnen. Andere vissers gingen door naar het nog steeds corona-vrije Porto Moniz. Gelukkig stond de politie ze op te wachten en ze mochten niet van boord. Ze zijn naar Funchal gestuurd waar ze van boord kunnen, ook daar met een hartelijk welkom door de politie. Goedzo. Idioten.

Het aantal besmettingen op Madeira loopt nu in de tachtig. Voor het precieze aantal kun je het beste het Madeira Island News volgen.  We hebben nog altijd het idee dat de autoriteiten hier alles doen om de boel in de hand te houden. Ze hebben zoveel mogelijk contacten van de twee onverantwoordelijke broertjes geïsoleerd, en sinds het incident waren er aanvankelijk maar twee nieuwe besmettingen, met daarna drie dagen opeenvolgend zonder nieuwe gevallen. Helaas vandaag wel weer ééntje, maar het blijft gelukkig allemaal nog erg beperkt. Het lijkt erop of alles nog steeds onder controle is.

lichtpuntjes

Ik weet niet of het licht dat we zien al het einde van de tunnel betekent. Maar het is wel licht.Ten eerste is in de hele republiek Portugal afgelopen dinsdag voor het eerst het aantal nieuwe besmettingen lager uitgevallen dan het aantal personen dat genezen kon worden verklaard. Ten tweede zijn de verschillende partijen studies begonnen om de hotellerie weer op te starten. Ze mikken op juli, in sommige gebieden misschien zelfs al juni. Het hangt natuurlijk allemaal af van wat de luchtvaart gaat doen, want de meesten die Portugal bezoeken komen met het vliegtuig. Het is nog vroeg dag, dus we moeten afwachten hoe de dingen zich ontwikkelen. En tenslotte is deze week hier op Madeira de bouw weer opgestart.

Maar voorlopig moeten we even genoegen nemen met dromen. Er is een prachtige video die al eerder te zien was in het Madeira Island News, maar wie hem heeft gemist kan hem hieronder bekijken. Lekker op volledig scherm zetten en even wegdromen! Dromen van betere tijden waarin we weer naar hartelust kunnen reizen. Die tijden komen, dat is zeker.

Laat hieronder vooral je reacties achter, of gedachten die je even kwijt wilt. Als je je wilt abonneren op dit blog, scroll dan even naar rechtsonder aan de pagina en laat je email achter. Je krijgt dan automatisch bericht als er een nieuw artikel online staat.

Droom maar weg intussen, blijf thuis, blijf gezond en hou je goed. En we blijven in contact!

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

6 reacties

  1. Goed dat je de informatie (en misinformatie) op een rijtje zet. Het was wel fijn geweest als Trump gelijk had gehad over zonlicht, want daar heb ik afgelopen februari bij jullie veel van gezien. (Maar hij wist zelf vast al dat dat onzin is, anders zou hij niet zo’n fake kleurtje hebben…)
    Madeira en jullie huis is een heerlijke plek om van de rust te genieten. En gelukkig is de 1,5 meter afstand er goed te bewaren.

    1. Hahahaha. Die man weten dat het o nzin is? Nee hoor, die liegt tot hij het zelf gelooft. Ik wou dat hij zichzelf met chloor injecteerde. Probleem opgelost. Die zelfisolatie is hier inderdaad zo moeilijk niet en we hebben er, zoals je hebt gezien, betrekkelijk weinig last van. Het helpt ook als je niet de hele dag tegen elkaar en tegen jezelf loopt te roepen dat je het zo beu bent. Wij moeten overigens nog meer afstand houden: twee meter. Gelukkig is het hier niet zo dicht bevolkt, dus dat kan makkelijk en dat wordt ook behoorlijk goed gedaan. Overigens hebben we nu al 5 dagen op een rij geen nieuwe besmettingsgevallen meer op het eiland en de noodtoestand zal waarschijnlijk volgende week worden omgezet in een uitzonderingstoestand, waar de eilandregeering onafhankelijk van de nationale overheid eigen regels kan maken, die mogelijk lichter zijn dan op het vasteland, zolang de inreisvoorwaarden streng blijven. We gaan het zien. Tegen die tijd schrijf ik er wel een artikel over.

  2. Je hebt het toch niet over Steven Poppen, die moderator van Madeira op z’ n Vlaams/Nederlands, de rijschoolhouder uit Nuenen. Die en een website mag moderen voor Don Amaro en Gerry Sluiter… de lokale know it all. Die Don Amaro heeft zoveel websites over Madeira in de lucht dat je er misselijk van wordt… Allemaal voor de google clicks om hem een arbeidsloos inkomen te verschaffen. WALGELIJK !!!!

    1. Heet die moderator zo? Ik heb echt geen tijd gekregen om daar achter te komen. Bij de eerste tegenspraak vlieg je eraf. Die Don Amaro ken ik wel. Die doet het inderdaad voor de Google klikken. Dat interesseert me niet, maar niet over de rug van mijn vrienden. Klaploper.

  3. Peter, wederom een geweldig stukje Madeira nieuws. Heerlijk om te lezen. En inderdaad alle nieuws (fake of niet) moet altijd gechekt worden, vooral als je het wilt hergebruiken. Wij snappen ook niet waarom mensen stennis maken/plezier hebben aan negatief nieuws/onwaarheden. Gegroet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.