Nog een keer zomer!

zomer. Een schoener voor anker bij Calheta

We zijn nu een week of twee – iets meer eigenlijk – terug op Madeira. Normale tijd, herfst in Nederland, maar nog zomer hier. Tijd om even een levensteken te geven. We zijn behoorlijk druk. We hebben na de eerste week, die in het teken van de herbevoorrading stond, nu alweer een week gasten. Het zijn Karin en Reinier, die in totaal twee weken op ‘ons’ eiland vakantie houden.

verão de São Martinho

Ze – en wij natuurlijk ook – zijn gezegend met de zogeheten ‘verão de São Martinho’, de Zomer van Sint Maarten. Die wordt veroorzaakt door een aantal dagen ‘Leste’, een oostenwind die warme (maar ook stoffige) lucht uit de Sahara aanvoert. Meestal duurt de Leste maar een dag of drie. Maar nu hebben we hem al een week, en dat schijnt midden november niet ongebruikelijk te zijn. We treuren er niet om. Integendeel, en onze gasten al helemaal niet, die tussen de uitstapjes door ook graag eens wat stranddagen hebben.

tropische oorden

Gisteren kwamen ze enthousiast terug van het strand in Calheta. Met een foto die Karin had gemaakt van een daar voor anker liggende Nederlandse schoener. Dat is op zich al ongebruikelijk. Maar de foto in de ondergaande zon doet aan nog veel tropischer oorden denken dan dit subtropisch-maritiem paradijsje. We willen hem onze lezers niet onthouden. Evenmin de foto van onze tuin in volle november-glorie. En een zonsondergang deze week gezien vanaf het terras van onze stamkroegje in Paúl do Mar. Intussen loopt ook hier de herfst langzamerhand op zijn eind. De kastanjes zijn gevallen, de appels van de bomen, de granaatappels zijn rijp, de papaya’s liggen in de winkel. En de fruitsalade voor vanavond staat dus klaar in de koelkast. Uiteraard uit eigen keuken, zij het niet uit eigen tuin.

zomer, en een schoener voor Calheta.jpg verão de São Martinho; nazomer op Madeira tropisch fruit groeit hier in overvloed zomer is bijna voorbij, we zien de on weer ondergaan in Paúl do Mar 
Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

2 reacties

  1. je favo passiebloem bloeit dat het een aard heeft en geeft gelukkig geen fruit !!!! Je eigen azalea staat weer/nog in volle bloei en begint nu wel echte struikvormen aan te nemen

  2. Wat een gezellig bericht, het lijkt net of ik even mee rijd met de gasten, ook op het terrasje zit en geniet van het lekkere fruit.
    Hoe is het met mijn favoriete passiebloem?

    lieve groeten uit een droog Zevenbergen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.