van kerststallen en Poncha!

Ponta do Pargo, kerststallen zijn de moeite waard

Wat doe je op eerste Kerstdag op Madeira? De Portugezen hebben daar een dagvullende invulling voor: eten. Wij doen dat wat anders. Uiteraard hadden we een lekker Kerstdiner op het programma staan. Reina is er, en we hadden onze Belgische vrienden Annemie en Jan uitgenodigd. Maar ja. Overdag heb je nog heel wat tijd. Gelukkig is sneeuwballen gooien of schaatsen hier écht geen optie. Maar je kunt hier wel kerststallen bekijken.

presépio, een Portugees gebruik

Elk gehucht, elke kerk, ieder pleintje of zelfs de een en andere bushalte hebben hier hun eigen kerststal, hun presepio. En ieder goed katholiek huis natuurlijk ook. Kosten noch moeite worden gespaard. Huizen ruimen vaak een hele kamer uit, en naast natuurlijk het Kindeke en Jozef, Maria en een hoop vee en herders wordt, zo lijkt het, de integrale kist met kinderspeelgoed tevoorschijn gehaald en uitgestald. We kunnen natuurlijk een fotoreportage gaan maken, maar eerlijk is eerlijk, dat zou heel veel van hetzelfde zijn. 

Ponta do Pargo

We beperken ons daarom tot een klein filmpje van een Presépio die er elk jaar uitspringt, vóór een particulier huis in Ponta do Pargo, niet ver van hier. De eigenaresse zat bij haar kunstwerk en vertelde dat ze er maar een dag of drie aan had hoeven werken. Oordeel zelf. Hoe het kindeke een oog dicht kan doen temidden van alle herrie van het mechanische speelgoed zullen we wel nooit weten. We ontdekten deze ‘presépio’ alweer een paar jaar geleden. Toen prijkte eer ook een behoorrlijk profaan gegroeide ‘batata doce’, zoete aardappel, in de kerststal. Kijk maar eens hier. Na een rondrit langs veel – mindere – equivalenten was een Poncha bij onvolprezen Nélia van de Bar Formiga het beste medicijn tegen mijn griep die maar niet weg wil gaan. Een dagje Kerststallen kijken helpt daar ook niet voor. Prettige dagen iedereen!

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

9 reacties

 1. Van ons ook een gezond 2017!! Ja, zo’n skivakantie was toch wel goed voor de bacillen!!

  Oh nie dan Joke??

  wij gaan weer met Simone en haar gezin en Sylvia met Carnaval naar Wagrain.
  Zolang het nog kan, dus . . . . Een bietje trekke en un bietje douwe en mee de stukskes slaon is nooit weg!!

  groetjes
  Janny

  1. joah Piet! Leuk om van je te horen. Tja. Het is een hardnekkig virus deze keer. Maar gelukkis is er hier Poncha. Helpt tegen alles. Dat wil zeggen: genoeg ervan drinken en je weet niet meer dat je griep hebt. Er zit Aguardente in, dat is loale rum van suikerriet, en verder een citrusmengsel (alles vers geperst en natuurlijk ook van het eiland, da’s dan voor de viezemienen, en natuurlijk honing om de keel te smeren.

   Voor je carnavalsweek: veel plezier alvast.
   Wij hebben net gisteren een etentje gehad met vrienden, 9 man aan tafel, dat benn leuke dingen voor de mensnn.
   Wordt tijd dat jullie een keer komen kijken hier. Als je de winter een keertje zat bent. Nu is het strakblauw. De zon komt over een half uurtje over de berg en dan zijn we weer buiten. Groeten terug uiteraard!
   Ik zie overigens dat je je hebt afgemeld van de nieuwsbrief. Is dan een per-ongeluk-klik of was dat expres? Of een softwarefoutje, gebeurt soms. Als het niet epres was, geef dan maar een gil dan zet ik het even recht.

 2. Wat een kermis, maar wat een werk zit daar in en het Kindeke kon ik niet vinden maar speel je video nog eens af, een leuke zoektocht of ik Het kan vinden.

  1. Hahahaha. Het kindeke zit achterin boven. Inderdaad lastig te vinden, ik heb ook moeten zoeken. En inderdaad een kermis tot en met.

 3. Haha, het lijkt Malle Pietje, Carnaval, Pasen en weet ik wat allemaal tegelijk maar het minst op een Kerststal!! Maar het is de gedachte erachter die telt zullen we maar denken. Jammer dat de griep niet over gaat en dat ondanks de Poncha,s waaraan toch geneeskrachtige werking aan wordt toegeschreven!! Beterschap en probeer toch een beetje te genieten van de feestdagen. Groetjes Ria.

  1. dat kun je wel stellen Ria. Maar we hebben ook al keststallen gezien met speedboten, brandweerauto’s en roulettespelletjes erin. En verleden jaar had dezelfde kerststal nog een annex met wat profanere zaken (kan het nóg profaneer zul je zeggen) zoals een Batata Doce – een zoete aardappel – in de vorm van een enorme penis met ballen. Niet van echt te onderscheiden qua vorm. Niets is te gek hier.

  1. Klopt Beer. Nu wel. Ik had eerst een ingesloten URL van het filpje in mijn Google Backup, maar dat wide alleen op mijn eigen compu werken. Daarom heb ik het filpje nu als YouTube online gezet en ingebed in het verhaaltje. Nu moet alles dus werken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.