Bosbranden 2016: eindelijk een stap voorwaarts.

Bosbranden 2016: eindelijk een stap voorwaarts.

Een gigantische stap voorwaarts sinds de bosbranden 2016. Nadat in mei de proeven zijn begonnen met het vanuit de lucht blussen van bosbranden zijn nu de rapporten gepubliceerd. Misschien hebben de bosbranden 2016 uiteindelijk zelfs de regionale regering wakker geschud. Het zou tijd worden!

De bosbranden op Madeira in de zomer van 2016 waren verwoestender dan ooit tevoren. De regering van de Autonome Regio Madeira speelde een vreemde rol in de tijd erna: de brandweerdeskundigen en het publiek vroegen zich af waarom er op Madeira niet vanuit de lucht geblust kan worden. De eerste brandhaarden zijn meestal te vinden in zeer bergachtig terrein dat voor brandweerwagens totaal onbereikbaar is. Met blushelikopters of -vliegtuigen zou een beginnende brand – de rook is meestal van heel ver te zien – snel geblust kunnen worden. De regering wierp steeds tegen dat zeewater – er zijn geen grote zoetwatermeren op het eiland – slecht is voor de vegetatie en – in bewoond gebied – voor bestaande bouwwerken. Een bezopen argument: zonder blussen is er geen vegetatie meer om je zorgen over te maken en in bebouwd gebied zijn de getroffen gebouwen na zo’n brand totaal verloren. Iedereen met gezond verstand vraagt zich natuurlijk af waarom de regering zo handelt. Het antwoord is simpel: op Madeira hebben we een groot corruptie- en nepotisme probleem. Er zijn bedrijven die heel veel geld verdienen aan het repareren van schade door bosbranden. We weten niet precies wie dat zijn, en vooral, in wiens handen die zijn, maar het zou ons niets verwonderen als ook hier de tentakels van de Grupo Sousa, de zeetransport-monopolist die door de regionale regering de hand boven het hoofd wordt gehouden – te vinden zijn.

Onder grote druk van het publiek zijn er in mei dus toch proeven van start gegaan om te kijken of het blussen vanuit de lucht inderdaad een oplossing kan zijn. De proeven zijn nu afgerond, sneller dan iedereen had gedacht. De conclusie is dat het blussen vanuit de lucht zinvol en haalbaar is. Groot was onze verbazing toen we lazen dat de regering nu zelf met plannen gaan komen om die blusvliegtuigen – het zullen wel helikopters worden in het geval van Madeira – in te voeren. We zijn er nog lang niet, maar we vreesden al dat de regionale regering het idee al in de kiem zou smoren. Kennelijk is dat niet gebeurd, onder druk van de publieke opinie en de sociale media, die zich flink hebben laten horen na de vreselijke branden van 2016. We houden u op de hoogte. Laten we hopen dat de hevige en verwoestende bosbranden 2016 zich niet herhalen.

Hieronder een link naar het Engelstalige MadeiraIslandNews blog, dat op zijn beurt de tekst via een snelle Google vertaling heeft overgenomen uit de Portugese nieuwsmedia van het eiland.

(A translation from the Diario Noticias) The Regional Government of Madeira this afternoon issued a statement confirming receipt of the report of the study on the use of aerial means in firefighting.  A report that is in favour of this option. “The report of the Ministry of Internal Affairs, received today, June 20, 2017, indicates […]

Source: Madeira Firefighting from the Skies – Madeira Island News

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.