Casa da Costa. Niet voor iedereen. Discriminatie en religie op Madeira.

Casa da Costa. Niet voor iedereen. Discriminatie en religie op Madeira.

Het is ons nog nooit overkomen. Discriminatie op Madeira. Maar nu lijkt het er toch op.
Maar even vanaf het begin. De eerste week van komende februari is ons huis 8 dagen verhuurd. Dat is heel fijn, en we hebben besloten dat we zelf een weekje naar Funchal willen. We vinden het een prettige, ontspannen stad, maar we bezoeken hem meestal alleen overdag. Want na een etentje met een glaasje wijn moeten we toch elke keer drie kwartier naar huis rijden, het laatste stuk over bochtige kleine wegen, en dan moet je toch wat voorzichtiger zijn.

leuk en betaalbaar

Wij dus op zoek naar een leuk en betaalbaar onderkomen. We vonden er eentje op Marktplaats, en het kwam ook voor op Home Away. Casa da Costa. Betaalbaar, zag er leuk uit, mooi uitzicht, zij het alleen vanaf een klein balkonnetje aan de slaapkamer. Parkeerplaats. Internet. Want we moeten natuurlijk alle aanvragen voor ons huis, die juist in die periode meestal komen, direct kunnen beantwoorden. En, ook nog een Nederlandse eigenaresse, die getrouwd is met een Portugees. Lovende woorden over de fantastische ligging in de mooie en gezellige stad. Wat wil je nog meer. Dachten we.

staphorst op Madeira

Dus Noud niet getalmd. Een mailtje gestuurd naar mevrouw Sietske da Costa met de vraag of het huis nog vrij was in de gewenste periode. Er komt prompt een berichtje terug. Ja, het is vrij en of we omgaand willen reserveren. Nou, dat willen we wel. Noud een leuk mailtje gestuurd. Natuurlijk uitgelegd dat wij zelf in de winter op Madeira wonen, maar af en toe ons huis verhuren en nu wel eens een keer echt van Funchal willen genieten met een hapje en een drankje bij avond…. Dan, stilte…… Na anderhalve dag komt er een berichtje terug. ‘Wij hebben altijd verhuurd aan mensen die van de natuur en de levadawandelingen op Madeira willen genieten. Dat willen we graag zo houden. Ik stel voor dat u een ander onderkomen zoekt.’

paf


We staan paf. Wat denkt die vrouw eigenlijk wel? Dat we elke avond straalbezopen terugkomen uit een restaurant en dan haar appartement kort en klein slaan? Dat zou misschien zo kunnen zijn als we een stel vrijgezelle 18 jarigen zouden zijn die elke avond naar de disco gaan met een pilletje en veel alcohol. En dan in God weet welke staat en met God weet wie ’s nachts thuiskomen, voor burengerucht zorgen en de boel onderkotsen. Maar wij zijn ‘jonge’ zestigers, en getrouwd. Met elkaar ook nog zoals de ondertekening van het tweede mailtje aan mevrouw Sietske liet zien. Ho. Stop. Wacht eens even. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben? Dit lijkt op Staphorst. Dit lijkt op discriminatie op Madeira. Dit is nieuw voor ons.

blije Sietske da Costa

Er zijn geen levada’s in de stad. En voor de natuur kun je veel beter in ons huis zitten dan in het appartementje van het echtpaar Da Costa in de stad. We gaan eens wat graven, want we vinden dit heel vreemd. Noud leest al snel dat in één van de aanbevelingen die mevrouw Sietstke blij meldt dat mensen zondags heel fijn naar de Baptistenkerk kunnen wandelen voor een Engelstalige dienst.

zieltjes redden in donker Afrika maar discriminatie op Madeira

We graven dieper. Wat blijkt: Zowel meneer Aurelio als mevrouw Sietske leiden Baptisten kerkdiensten en zijn actief als zendelingen bij de arme Zwartjes in donker Afrika, zo lezen wij in een blog van de Baptisten. Nu beginnen we er iets van te begrijpen. Noud Googled ook nog eens even naar de Baptisten op Madeira, want het blijkt dat elke kerk behoorlijk autonoom is en hun eigen mate van onder andere homofobie mogen bepalen. Die van Funchal is heel erg. Klik, lees en huiver.

liegen mag wel van de Baptisten.

Wat er niet bij staat is, dat liegen kennelijk ook mag.  En het naar believen afkeuren van delen van God’s eigen schepping die je niet uitkomen ook. (Nieuwe noot: de website van de Baptisten in Funchal is intussen uit de lucht gehaald. Blijkbaar stond de inhoud ook haaks op de Portugese grondwet) Wat mevrouw Sietske kennelijk weet, is dat ze strafbaar is. Discriminatie op Madeira – in heel Portugal trouwens – op basis van sexuele voorkeur is bij de Portugese grondwet expliciet verboden. Maar met de bijbel in de hand mag het kennelijk wel. Enfin. Jullie zijn gewaarschuwd.

Casa da Costa: niet voor iedereen

Casa da Costa is niet voor iedereen. De Facebookpagina zegt dat ze altijd open zijn. Maar niet voor ons dus. We worden op de Facebookpagina uitgenodigd voor het schrijven van een recensie. Dat hebben we dan maar gedaan. De recensie heeft er ruim 4 uur opgestaan. Genereerde 29 reacties van medestanders, is druk ge- retweet op Twitter dus ons doel is redelijk bereikt.

Facebook: niet verder dan de neus lang is

Inmiddels hebben de Da Costa´s de recensie door Facebook laten verwijderen omdat hij ´hateful´zou zijn.. Het toppunt, maar ja ze kijken bij Facebook ook niet verder dan hun neus lang is.

Toch wel jammer voor onze zendelingen dat ze dus nu geen inkomsten toucheren en hopelijk  in de toekomst ook niet voor hun Grote Opdracht in donker Afrika. Kennelijk zijn ze nog niet los van hun 18e eeuwse overtuiging dat ze beter zijn dan mensen met een andere overtuiging. Zelf zijn ze niet meer te vinden op de griezelige website. Ze hadden een Grote Opdracht in Senegal, maar die is van de website verdwenen. Maar het indoctrineren van zwarte kindertjes gaat ook zonder hen gewoon door.

Als je wilt griezelen, kun je hier meer lezen, als je een sterke maag hebt…..

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

9 reacties

 1. Ons huis is in Estreito da Calheta! Wij zijn er nu maar de vakantie zit er bijna op helaas! Een keer afspreken lijkt mij gezellig!

 2. Ja, Beer, ik zie het nu ook. De recensie hebben ze laten verwijderen, want hij zou, volgens Facebook, ‘hateful’ zijn. Nou ja, ik verwachtte al niet dat hij lang zou blijven staan. Alle adhesiebetuigingen zijn gezien en we waren er blij mee. Hebben af en toe ook hartelijk gelachen. Deze blogpost blijft staan. Heel veel dank iedereen!

 3. Ja, wat moet je hiervan zeggen? Die mevrouw is gewoon verknipt. Ik hoop dat jullie desondanks genoeg eelt op de ziel hebben om dit naast je te kunnen neerleggen. Overigens zijn dit, vrees ik, Amerikaanse baptisten. Die in Nederland zijn wel tolerant.
  Groeten uit een warm Nederland:

  Hans Bouma

 4. Weet je dat er geen recensie op hun site staat op Facebook? Ik heb de link gevolgd en nada.
  Wat een schande! Jammer dat ik geen huis op Madeira heb, je mag er zo gebruik van maken.
  Dit is het toppunt.
  En het erge is, dat mensen er nog steeds mee weg komen.
  Liefs Beer

 5. Wat leuk, Jeanette. Ík wist niet dat jullie een huis op Madeira hebben. Waar ergens? En zijn jullie daar vaak? Dan moeten we misschien een keer iets afspreken. Lijkt me leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.