Oliebollenmijmeringen

En dan is het ineens 31 december. We sluiten eigenlijk – met een zucht van verlichting – een vijftal lastige jaren af. Even tijd om jullie bij te ‘praten’ over wat we zoal gedaan hebben sinds ons laatste blogpostje. Niet zo heel erg veel eigenlijk. Of wel? oordeel zelf. Oliebollenmijmeringen

Dozen. Een feest als ze aankomen
nog geen oliebollen, wel brood gebakken
het cadeau van Peter en Eveline

dozen

Na een paar dagen op Madeira kwam de postbode al snel met twee van de drie dozen die we uit Nederland naar onszelf  hadden opgestuurd. Drie tegelijk, maar ze kwamen natuurlijk niet tegelijk aan. Maar dan na nog twee dagen kwam ook de laatste doos, met Noud’s langverwachte snijmachine. Een hangijzer in den vreemde is altijd die vaak gewenste boterham met kaas – voor Noud, voor mij liever een boterham met rosbief. Nu de snijmachine er is heeft Noud zich gestort op  het bakken van eigen brood – nee, nog geen oliebollen – zodat die boterham nu toch heel dicht bij ons vertrouwde Nederlandse brood komt. Ook het dun kunnen snijden van vlees zorgt ervoor dat de selectie aan broodbeleg bij ons thuis nu zo’n beetje verdrievoudigd is.

oude plekjes en nieuwe juweeltjes

Verder bezoeken we oude plekjes, verkennen nieuwe wandelingen en ontdekken nieuwe juweeltjes van dit eiland, waarvan de oneindige schoonheid ons blijft verbazen.

ook tegen oudjaar zitten we gewoon op terrassen. In een shirtje.
We zijn niet de enigen
zoveel kitsch zal zelfs onze-lieve-heer  te veel vinden
IMG_20141202_144002.jpg
IMG_20141210_114927.jpg
IMG_20141201_150321.jpg
IMG_20141202_143052.jpg

kerstboom

De eerste Poncha’s zijn alweer gedronken (dat helpt bij de oliebollenmijmeringen), en de kerstboom is gezet. Onze vertrouwde nepper, want als je ziet wat ze hier op de kerstbomenmarkt – nou ja – verkopen als bomen (losse takken van vliegdennen) dan heb je het excuus “wij sparen de natuur” niet meer nodig om te kiezen voor een kunstboom. We genieten van het huis, de altijd bloeiende tuin, en van de directe omgeving, waar de narcissen in het wild alweer in bloei staan.

zo tegen ooudjaar hebben we alweer flink wat Poncha's gedronken
Als het regent zitten we binnen
we genieten van de tuin
Oudjaar maar we rijden met open kap.
het loopt tegen oudjaar: de kerstboom staat
Je begrijpt waarom wij voor onze nepper kiezen
ook met oudjaar bloeit de tuin
met oudjaar bloeien de narcissen in het wild alweer.

Een leuk detail is, dat we enorm veel plezier hebben van mijn (Peter’s) verjaardagscadeautje van onze lieve vrienden Peter en Eveline. Een door de hitte van de houtkachel aangedreven ventilator (voor de kenners: met een Peltier-element dat temperatuurverschil omzet in electriciteit) die de warmte van de kachel voor het eerst door de hele benedenverdieping verspreidt! Daarvoor moet de kachel dicht gestookt worden dus de opdracht voor 2015 luidt: regel glazen deuren. Of iets dergelijks.

wat voor weer

Dat brengt me bij de vraag die jullie onveranderd op de lippen ligt: “wat voor weer hebben julllie”? We hebben van alles. We genieten van mooi weer, en van stormen in aantocht. Als het regent zijn we binnen. Als het mooi is zijn we buiten. Zo simpel is het. Intussen vieren we Kerst met vrienden, dat is intussen al een beetje traditie. Zij komen, wij koken. Dit jaar Noud vooral. En dan ineens: 31 december. Noud heeft de oliebollen al klaar. Vanavond naar onze Belgische vrienden aan de andere kant van het eiland. Met onze oliebollen en hun drankjes een aperitief in Noordeuropese stijl hebben we geen tijd meer voor oliebollenmijmeringen. En dan naar Funchal, waar we in de bovenstad met zijn tienen gaan eten en daarna gaan kijken naar het immer spectaculaire en wereldberoemde vuurwerk. Ieder jaar krijgen jullie van ons een nieuwjaarswens met een filmpje van dat vuurwerk.

Na zonsondergang. Wij zittn aan zee aan de poncha
Wat voor weer? Van alles wat. Maar op Madeira is een bui ook prachtig.
oliebollen bakken
oliebollen en appelbeignets. Oudjaar ten top.

 Heb allemaal een fantastische jaarwisseling!

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

3 reacties

  1. Dank voor het trouw zenden van jullie berichten; ik lees ze altijd met veel plezier. Misschien lukt het ooit, eens te bezoeken. Vooralsnog: een goed en gezond nieuwjaar gewenst.

  2. Altijd weer leuk om van jullie te horen, Hans en Ida, en dat het goed met jullie gaat. Jullie moeten ook wel onverwoestbaar zijn als je zulke reizen onderneemt. Ik heb geen hekel aan vliegen maar wel aan lange vluchten. Ook van ons natuurlijk een fantastisch jaar gewenst, maar de ‘echte wensen’ komen – als het goed gaat – met een youtube’je van het vuurwerk van vannacht mee!

  3. Lieve vrienden,
    Allereerst dank voor je leuke brief plus foto’s, en uiteraard onze beste wensen voor 2015. Ook wij hebben gereisd: afgelopen week hebben we in Jakarta doorgebracht om onze (eerste) kleinzoon Arian in de armen te kunnen sluiten. Voorspoedig gereisd, maar wel vermoeiend: gisteren hadden we 36 uur niet geslapen. Vanmorgen alweer een beetje ingehaald. Wel nodig, want ik moest meteen aan de bak om een dienst in het nabije verzorgingshuis op poten te zetten. Ook alweer klaar. Nu nog een weekje kranten inalen; de post is al verwerkt.
    Ida en ik wensen jullie een genoegelijke en als vanouds op Madeira knallende en schitterende jaarwisseling.
    Hanbs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.