Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço

Afgelopen dinsdag hebben we weer een wandeling aan ons ‘gedaan’-lijstje toegevoegd. Naar de Ponta de São Lourenço. Hij stond al heel lang op de agenda, maar de gelegenheid had zich nog niet voorgedaan. Het is de wandeling op de oostpunt van Madeira. Dat is een plek met een totaal ander klimaat en daardoor een compleet andere vegetatie dan de rest van het eiland. Doordat dit deel niet zo hoog is vangt het veel minder regen dan de rest van Madeira. De plantengroei is daardoor eerder Canarisch. Er groeien veel succulenten en cactussen, maar er is ook veel kale rots, met spectaculair mooie kleuren en formaties. We deden de wandeling met onze vrienden Jan en Annemie, die de hem goed kenden. Ze wilden hem graag nog eens met ons maken. Ook Marijke was erbij, die zo’n beetje alle wandelingen op het eiland kent.

vroeg op


We vertrokken op tijd, omdat het daar nogal warm kan worden. Helaas was dat niet het geval, er stond een stevige wind en het motregende af en toe. Dat ondanks het weerbericht dat een mooie dag had beloofd. We zagen dat boven de rest van het eiland de regen met bakken uit de lucht kwam, dus relatief hadden we geluk. De toeristengidsen weten al lang dat het weer op Ponta de São Lourenço vaak wat droger is, en dat was te merken. We hadden iets te veel mee- en tegenliggers naar onze zin. Maar naarmate we verder op de oostpunt kwamen werd dat, zoals te verwachten, minder. Het mocht ook allemaal de pret niet drukken. Het is een prachtig gebied, en het verdient een vervolgbezoek om nog eens plaatjes te maken met beter licht.

foto’s

De foto’s van gisteren plaatsen we natuurlijk toch, sommigen met behulp van dermandar.com omgetoverd tot panorama’s. Beweeg je muis erover – of je vinger als je op een tablet kijkt – om in het beeld rond te kijken. De panorama’s zijn nooit perfect. De horizon is meestal vertekend, maar je krijgt een goed idee van de ruigheid van het landschap! En de Ponta de São Lourenço is ruig, heel erg ruig.

Onnodig te zeggen dat we de wandeling afsloten met een glaasje bij Jan en Annemie, die aan de oostkant van het eiland wonen. Al met al weer een hele leuke dag!  Met dank aan Marijke, Annemie en Jan!

vanaf de picos

Alls je een ander zicht op de Ponta de São Lourenco wilt, ga dan eens naar de Pico Ruivo (te voet) of naar de Pico do Arieiro (met de auto). Vandaar af kun je op een dag met niet te weel bewolking de hele Ponta de São Lourenço aan je voeten zien liggen.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.