kerstmaand: heerlijk eten thuis op Madeira

kerstmaand is ook Indische Rijsttafel dit jaar.

Terwijl in Nederland de winterstormen met enige regelmaat over het land razen hebben wij op ons gemak de kerstmaand doorgebracht. Kerstmaand, want je kunt geen kerst hebben zonder de daarbij horende attributen.

worstebroodjes en foie gras

Eén daarvan is onveranderlijk het verplichte (en overheerlijke) Brabantse worstebroodje. (het zal tegenwoordig wel worsteNbroodje zijn, maar er zit er echt maar eentje in, en de onlogica van de nieuwbedachte regel krijg ik echt niet uit mijn pen). Waren we andere jaren rap klaar omdat Reina ze meebracht uit Nederland, samen met de hazerug en soms de foie gras, dit jaar moesten ze uit eigen keuken komen, omdat Reina in verband met een ophanden zijnde reis naar Zuid-Amerika later komt deze winter.

Noud zou Noud niet zijn als hij niet alles op alles zou zetten om ze toch op tafel te krijgen. Een lange zoektocht op het internet eindigde bij een veelbelovend recept. De vulling leek lastig, maar op basis van de hier verkrijgbare ‘Boerewors’, door de vele remigranten hier mee teruggebracht uit Zuid-Afrika, viel dat erg mee. Boerewors lijkt nog het meest op de Nederlandse ‘verse worst’ en na verwijderen van het vel bleef de inhoud over die nog maar een klein beetje hoefde te worden bijgekruid. Het deeg was lastiger. De hier verkrijgbare droge gist gedraagt zich niet zoals wij verwachtten, dus er moest uiteindelijk een locale versie van de Koopmans mix aan te pas komen om een voldoende rijzend deeg te krijgen. De plaatjes laten Noud in actie zien, en het resultaat kwam verdacht dicht bij wat wij uit Brabant gewend zijn. Succesje!

het rollen van het deeg
het vullen van de worstenbroodjes
bestrijken van de bovenkant
kerstmaand betekent worstenbroodjes. klaar!

Een update van 27 oktober 2020: recepten zijn natuurlijk altijd wel voor verbetering vatbaar. Noud bijft experimenteren met andere ingredienten. Waar hij aanvankelijk Boerewors gebruike heeft hij nu een eigen samenstelling van runder- en varkensgehakt en de kruiderijen heeft hij gewijzigd en zijn nu – met behulp van Verstegen – onder controle. Het actuele – en fantastische recept staat op de website. Ga naar varia -> recepten -> worstenbroodjes en aan de slag!

rondje tuin in december

Intussen heb ik met de camera nog maar eens een rondje tuin gedaan. Terwijl in Nederland alles kaal is bloeit er hier in december het nodige gewoon door of er niks aan de hand is. De witte azalea, ooit van Berendien gekregen, doet het uitstekend en gaat maar door. De Tumbergia die de pergola boven het terras vult is nog altijd rijk aan het bloeien, de Kerstster kleurt, de nodige geraniums bloeien, plus dan nog de nodige exoten als tuinorchidee, venusschoen en zo meer. We willen jullie er ook

kerstboom geassembleerd  

Intussen is de kerstboom geassembleerd (echte kerstbomen zijn hier nauwelijks te koop, en die zijn te iel omdat ze door het klimaat wat te snel groeien) en door Noud versierd. Hij doet zijn best om echt te lijken, gaat daarbij zo ver dat hij zelfs wat uitvalt!

de kerstboom in opbergformaat
Noud gaat ervoor zitten
bijna klaar
in model stompen
lichtjes erin
klaar. De kerstmaand kan beginnen.

     

Intussen hebben we de laatste weken voor Kerst doorgebracht met het voorbereiden van het Kerstdiner. Ik schreef het al: geen Reina dit jaar, dus ook geen hazerug.  We hebben besloten om onze gasten een Indische Rijsttafel voor te zetten. De samenstelling van het gezelschap leende zich daar prima voor. Dus twee weken lang elke dag een paar gerechtjes maken en tegen Kerst stond er een best indrukwekkende rijsttafel in de vriezer. Alles zelf gemaakt, want een Toko is hier natuurlijk niet. We hebben gelukkig een behoorlijke dosis specerijen in de keuken, en ketjap, want dat is lastig te maken. De sambals maken we tegenwoordig wel zelf, en we hebben een leuke pot Oelek en een leuke pot Badjak staan. Kind kan de was doen. De cobek en de oelekan hebben overuren gemaakt want ook alle verschillende boemboes maken we zelf. Het resultaat was meer dan naar wens.

rijsttafel.jpg

winterstorm met schade

Intussen hebben we hier even onze eigen winterstorm. Het kippenhok van de buren gaat vliegen en beschadigt onze dakrand en dakgoot, gelukkig aan de achterkant van het huis. Er zijn vier pannen kapot, maar gelukkig hebben we ze nog in voorraad, en het gaat alleen om de rand van het dak, zodat we geen lekkage hebben. We zijn verzekerd, en hebben intussen bij de verzekeringsagent de nodige stappen ondernomen. Nu maar afwachten en overgaan tot de orde van de hier niet zo donkere dagen voor Kerst.

dakrand beschadigd. Tja. December en het kan stormen.
alleen de rand, dus geen lekkage.

kerstdiner: indische rijsttafel

 Eerste kerstdag hadden we met onze Belgische vrienden Annemie en Jan een mooie wandeling gepland, maar doordat de bewolking laag hing was er absoluut geen zicht en hebben we gewoon maar wat langer ontbeten, afgesloten met een portje of een Ginja. De kerstchocolaatjes, zonder welke voor noud de Kerst niet compleet is, waren door Annemie gescoord in de Antwerpse Hema. Zo hebben we aardig wat Kersttradities intact gehouden. Het weer was bijna Nederlands Kerstweer, behalve dan de temperatuur, en daarom hebben wij onszelf op de avond van eerste Kerstdag getrakteeerd op zelf-geimporteerde zuurkoolstamp. Mét rookworst.

ontbijt op tweede
ontbijt op eerste kerstdag in ochtendjas.
kerst is geen kerst zonder chocola

tweede kerstdag

Tweede kerstdag doen ze hier niet aan, en wij dus ook niet. We lezen veel en hebben genoten van meneer Rieu op de enige Nederlandstalige TV-zender die we hebben: BVN.  Het leven van ex-pat pensionado’s. De enige reden dat het niet over rozen gaat is dat die door Noud weer ernstig gesnoeid zijn en dus even niet bloeien. Er zijn ook andere tradities op Madeira, maar dit jaar doen ze even niet mee.

ook in december: sundowners aan zee

Ter illustratie maar even voor velen al bekende plaatjes, ‘sundowners’ op het terras van ons stamkroegje aan zee. Gisteravond gemaakt, met een weerswaarschuwing voor vandaag in de krant, dus we genieten er maar even van. Uiteindelijk is het slechte weer afgelopen nacht met veel wind en regen overgetrokken en schijnt de zon alweer. Met een graad of zestien op onze hoogte is het wat frisser dan de afgelopen dagen. We houden het hier wel uit!

nog even in de zon aan het eind van de decemberdag.
sundowners aan zee. Ook in december.
Kerstmaand? Ja, dit ook.
Zo'n beetje het mooiste moment van de dag.

   

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

4 reacties

 1. Hoi Hoi Boy’s,

  Wat geweldig om te lezen en dan meteen de daarbij behorende foto’s te zien, hoe jullie(vooral Noud, zo te zien!!!) je aan het voorbereiden zijn voor de Kerstdagen. Ziet er super gezellig uit. Dus echt “de heren van het GOEDE leven”. Wel met de kanttekening: WIJ GUNNEN JULLIE HET VAN HARTE. Jullie hebben beiden ’n groot hart en staan open voor velen.
  Genoeg “veren……”nu. Geniet Ervan.
  Zoals anderen, boven, aan jullie schrijven, leiden wij hier idd een ander leven, maar ook ’n goed leven.
  Moet wel zeggen, dat ikzelf de kerstdagen anders zie, maar dat komt omdat Wick tijdens de kerstdagen en avond, veel “on-route”is om velen mensen een heerlijk kerstgevoel te geven. Dat wil niet zeggen, dat ik het jullie en anderen niet gun om terug te kijken op de leuke gezellige kerstdagen. Ik kijk altijd uit naar de 3e kerstdag, dan gaan wij altijd ’n paar dagen uitwaaien, dat is dan onze kerst, alleen wat later.
  Voor 2014 staan er al 2 trips in de agenda en deze zijn dan met het voltallige gezin, daar kijken wij naar uit.

  Wij zien het prachtige vuurwerk bij jullie daar, zeker wel op de blog.

  Fijne jaarwisseling en zien jullie in 2014 op Madeira of in “olland”

  groetjes Wick en Mieke

 2. Beste luitjes,

  jullie zijn net op tijd voor jezelf gaan zorgen:) Geniet er inderdaad maar van.
  Een mooie omgeving, een warm zonnetje, geen stress, lekker eten, haardje stoken met… (Zo zie ik ook nog eens waar mijn werk blijft 🙂

  Wij leiden hier een ander leven, dat klopt, maar ook wel inspirerend, hoor. De overgang van een lineaire naar een circulaire economie is heel spannend en bied veel kansen voor ‘humane’ mensen, die hun gezond verstand laten spreken en hun intuïtie gebruiken.

  En wij persoonlijk (Willem Witteveen en ik) zorgen voor de voortplanting van de homo sapiens :))
  We zijn inmiddels grootouders geworden en kunnen daar enorm van genieten. Als we ‘op afstand’ zouden zitten van Nederland, waar we wel eens van hebben gedroomd, dan zouden we ook heel veel leuks missen… Dus ook wij tellen onze zegeningen!

  We wensen jullie een hele fijne jaarwisseling en een kleurrijk 2014!
  Groetjes, Ann & Co

 3. Beste vrienden,

  Dank voor dit gezellige bericht. Ik zal proberen onze jaarbrief hierbij in te sluiten; mocht dat mislukken dan komt die afzonderlijk.
  Beste wensen voor jaarwisseling en 2014:
  Ida en Hans

 4. Hallo Peter en Noud, finallemente!! Nieuws uit Madeira.
  Allereerst alle goeds voor 2014!! Carpe Diem!! Doen wij ook.

  Met ons en de (klein)kinderen gaat het allemaal prima.

  dus ga ik eind januari met Syl naar . . . . . St. Anton!! Er ligt nog niet veel sneeuw maar dat zal de komende weken wel goed komen.
  Een paar daagjes skiën is nooit weg, en zolang ik het nog kan ga ik dat zeker nog vaker doen de komende jaren. Harry blijft thuis want die vindt het allemaal veel te koud.

  Verder staat 2014 al aardig in de steigers qua kampeerweekeinden en -weken, en daar genieten we samen volop van.
  En de tuin ligt overhoop. De vijver in de achtertuin is verdwenen en moet dus opnieuw aangeplant worden. Dus zo mooi als bij jullie moet nog even wachten. Maar een mooi klusje voor een pensionada!

  Dus mannen, groeten van allemaal, en tot horens,

  Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.