Suzanne

Deze week hebben we nichtje Suzanne te logeren. Ze komt op mijn verjaardag aan, dus deze keer een echt goede smoes om uitslapen en ontbijt op bed over te slaan. Het weer is nog altijd flink van slag, dus we passen het dagprogramma aan bevind van zaken aan. Zondag op Madeira is marktdag, dus als Suzanne een beetje op tijd landt gaan we naar de gezellige markt van Santo da Serra, niet erg ver van de luchthaven. De vlucht van Thomas Cook uit Brussel komt een half uurtje te laat aan, want de luchthaven is tijdelijk gesloten geweest door valwinden en slagregens. Als het toestel uiteindelijk landt, komt het vanuit het noordoosten, de ‘rechtstreekse’ landing. Normaal gesproken maken vliegtuigen een U-bocht en komen dan vanuit het zuidwesten. De landing van vandaag is een typische ‘slecht-weer-landing’.

droog

Toch wordt het allengs droog en komt er af en toe een zonnetje bij. We hadden gevreesd dat een tochtje naar het vlakbij gelegen Santo da Serra met de leuke zondagsmarkt er niet in zou zitten, maar we besluiten toch te gaan nu het weer ineens zoveel verbetert. Je moet weten dat zondag op Madeira marktdag betekent: de kleine boertjes hebben vaak ook ander werk en hoe dan ook: zondag zijn ze vrij om hun producten op de locale boermenarkten aan te man te brengen. Er zijn nogal wat merkten verspreid over het eiland. Voor onze normale bevoorrading gaan we meestal naar Prazeres, daar zit een goede zondagsmarkt, vlak bij maar niete zo pittoresk als die in Santo da Serra.

zondag op Madeira: naar de markt.

Op de markt eerst maar eens even een welkomstdrankje. Wat is er nu lekkerder dan een Poncha zo aan het eind van de ochtend. Een goede ‘pick-me-up’ als je een korte nacht hebt gehad. Of, zoals Suuz, helemaal geen nacht. We krijgen er een schaaltje Carne Vinho e Alho bij, kleine stukjes varkensvlees die in witte wijn en knoflook gemarineerd is, en dan krokant gebakken. Heerlijk. Tot Noud’s genoegen ligt er op het schaaltje ook ‘Milho Frito’, de Portugese versie van wat wij uit Italië kennen als Polenta. Maar dan lekker, want Polenta vinden we geen van beiden veel aan… We complimenteren de ‘barman’ met zijn heerlijke Poncha en het vlees en de Milho Frito. Hij vertelt uitgebreid dat hij de kok is en alles zelf maakt. We geloven hem op zijn woord, het smaakt inderdaad alles behalve ‘prefab’.

zonjdag op Madeira: een poncha op de markt.
De zondagsmarkt in Santo da Serra is meer dan een groentenmarkt. Hier als snack carne vinho d'alhos met miho frito
in conferentie met de barman.

groente en fruit: daar gaan we voor naar de zondagsmarkt

We doen uitgebreid groente- en fruitinkopen. Daar gingen we eigenlijk ook voor, maar voor bezoekers is deze markt altijd een enorme attractie. Aansluitend lopen we even door het plaatselijke park, en vanaf het uitzichtspunt zien we zelfs het eiland Porto Santo liggen.

druk-genoeg
het-lokale-aanbod.jpg

Dan maken we een rondrit via de noordoostkant van het eiland, en steken dan vanaf São Vicente door naar Ribeira Brava, wat ons een ultieme smoes oplevert om in de verstopte ‘Taberna da Poncha’ ( een echt geheim plekje waar weinig toeristen komen tenzij een gids ze hier mee naartoe neemt) nog maar een Poncha tot ons te nemen. Dan naar huis. Voor Suzanne was deze laatste Poncha de ‘final knockout’ en ze doet een dutje voor het avondeten. We gaan op tijd, maar niet belachelijk vroeg naar  bed, zodat de volgende dagen beginnen met een hersteld dag-nacht-ritme…

in-de-taberna-da-poncha.jpg
Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

6 reacties

 1. En electrische fietsen met karretje voor de passagiers?
  Een gat in de markt. en nog goed voor de conditie. Voor twee van die sterke kerels !
  En ach die benzine prijzen, ik tank gewoon altijd voor €. 50.-

  Maar nogmaals veel plezier en geniet op het |Aardsparadijs.

  |Het is jullie gegund.

 2. @thom. FIETStaxi? Ben je wel goed bij je hoofd? Je komt hier in je eentje op de fiets de meeste hellingen al niet op, laat staan met iemand als passagier. Fietsen kan hier maar één kant op: naar beneden. En alleen aan te bevelen als je een goede levensverzekering hebt. Met of zonder poncha. En twee jaar geledcen kostte de benzine hier nof 1.08 euri per liter. Nu is hij eergisteren omlaag gegaan naar 171,1.

 3. Dan heb ik dus mazzel gehad 2 jaar geleden . een rondrit over het eiland.

  Of misschien met een fietstaxi . Ben je wel uniek en nog goed voor de conditie ook nog.Maar dan wel als laatste de Poncha anders krijg je zo.n zware benen…en wordt het wel zwaar trappen.

 4. @Thom Ja, dat is voor gasten een van de leuke dingen van het eiland: je kunt al zwaaien naar je afhalers als die op het balkon staan. En dat doen we dan ook meestal. Die rondrit…. Bij de huidige benzineprijzen gaan we daar natuurlijk selectief mee om. Voor de poncha hebben we sinds gisteravond een tweede oplossing, waarover binnenkort meer.
  @Maja You know it well: it suffices to grace our doorstep (with some sensible notice) to get it!

 5. Geweldig dat je zo dicht bij de vliegtuigen kunt wachten. Wel raar dat ze nu 180 graden gedraaid de landingsbaan benutten. Is maar goed dat ze aan allebei de kanten een dikke elastieke band hebben , voor vliegtuigen die niet zo goed kunnen remmen ! anders : ….plons.

  Misschien is het wel een idee om met mensen die Madeira bezoeken een rondleiding bij jullie kunnen boeken? Met als klapstuk de Poncha?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.