Onstuimig

Onstuimig

Het weer is in herfststand. Dat betekent snelle wisselingen, dan weer zon, dan weer een spectaculaire bui, en, zeker hier in Porto Moniz, op ons logeeradres op het uiterste noordwestpuntje, soms veel wind. Onstuimig weer. De hoge deining laat zien dat het ergens anders op de oceaan stormt. Hier is het nu wat onrustig, terwijl het gisteren kalm en mooi was, en eergister behoorlijk onstuimig. Het is een prachtig gezicht, hoe de hoge deining stukloopt op de lavarotsen hier. Er zijn halfnatuurlijke zwembaden, waar poelen met een betonnen dam van de oceaan gescheiden zijn, zodoende zwembaden vormend. Ik heb gepoogd de onrust van de oceaan en de onverzettelijkheid van de rotsen te filmen. Het is in het echt nog veel mooier, maar het youtube-filmpje wil ik jullie niet onthouden…

winterstormen: onstuimig en nat

Nu zijn winterstormen niet zo heel uitzonderlijk op Madeira. Het eiland ligt midden in de Atlantische oceaan, en als er een zuidwest-stroming is krijgen we af en toe de volle laag. De tuin heeft er nog al eens van te lijden, maar het klimaat hier zorgt meestal voor een snel herstel. Veel mensen verbazen zich daarover, ze denken dat Madeira altijd mooi weer heeft. Als je ziet hoe groen en begroeid het eilan is, en je denkt heel even na, dan begrijp je al dat het hier ook regent. En flink. De overstromingen van februari 2010 zitten ons nog vers in het geheugen.

subtropisch-maritiem

Het klimaat op Madeira is niet subtropisch, wat veel mensen denken. Het is subtropisch-maritiem. Dat betekent dat de oceaan zijn invloed goed merkbaar kan maken. Dat is niet leuk als het nét in jouw weekje vakantie regent en je een onstuimige week hebt. Maar het zorgt er wel voor dat Madeira het predikaat bloemeneiland kan blijven waarmaken.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.