brand in de stad; wij zijn de dans ontsprongen

Brand in de stad komt op Madeira niet vaak voor: dit jar zijn er huizen verwoest.

Het heeft erom gespannen vannacht. Rond middernacht kregen we een telefoontje van onze vriend Jeffrey uit Porto Moniz. Hij vertelde dat er in het gebied van ons huis hevige bos- en bermbranden woedden. Een onderzoekje op het internet leverde niet zo heel veel op. Wel meldden de digitale kranten dat er zelfs brand in de stad is: een hoge wijk in Funchal werd bedreigd werd en er zijn huizen verloren gegaan waren. Nu zijn bosbranden niet uitzonderlijk in de zomer op Madeira. Maar huizen blijven in de regel gespaard. Het is erger ditmaal.

geen brand in ons dal

Een telefoontje vanmorgen met onze huidige gasten leert dat ons dal deze keer de dans is ontsprongen. Maar de huizen van Marcel en Marijke, iets lager gelegen, zijn afgelopen nacht geevacueerd geweest. Maria, die er vlakbij woont, vertelt aan de telefoon dat haar hele buurtje geblakerd is, hoewel de huizen zelf onbeschadigd zijn, en gelukkig haar groenten en haar kippen ook.

regen hard nodig

Het wordt tijd dat we een beetje van de regen die we op dit moment overvloedig hebben in Nederland, naar Madeira gaat om het gortdroge eiland, dat ook ongewoon warm is door de aanhoudende Leste, de hete oostenwind uit de Sahara. Het internetweerbericht geeft aan dat dat ook zou kunnen gaan gebeuren. Het moet echt even want er is te weinig regen geweest het laatste half jaar. Hoe vervelend ook voor vakantiegangers, we duimen nu voor wat regen om de laatste brandhaarden te blussen….

brand in de stad meester

We leven mee met de mensen die hun huis verloren hebben, Madeira kan een nieuwe tragedie na de overstromingen van 2010 niet echt gebruiken en met brand in de stad kan dat zomaar gebeuren. Het youtube-filpje van de branden in de hoofdstad laat de omvang ervan goed zijn, maar gelukkig meldt de brandweer nu ‘brand meester’. We hopen dat de voorspelde regen voor de komende dagen echt komt en het eiland kan herademen…

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

5 reacties

 1. @Cor. Gelukkig zin de branden nu voorbij. Het huis en de onmiddelijke omgeving zijn gelukkig gespaard gebleven. Het was dit keer wel ‘too close for comfort’.

 2. @Tijger. De toestand is nu weer genormaliseerd. Je hoeft nergens meer specifiek rekening mee te houden. Ga vooral naar de grotten bij São Vicente. Daar krijg je een goed beeld van het ontstaan van het eiland. Ook de Rua de Santa Maria met het ‘deurenproject’ is een aanrader. Ik heb er afgelopen voorjaar een paar blogpostjes aan gewijd. Je moet maar even terugzoeken. Zelf doe ik dit vanaf mn iPod en dat zoeken is me nu te veel gepriegel. Alvast een fijne tijd op Madeira gewenst.
  Ps: mogen we ook weten hoe je in het echt heet behalve Tijger?

 3. Hoi,

  Op 19 augustus hopen wij naar Madeira af te reizen, we hebben er ontzettend veel zin in. Uiteraard balen we van de branden (maar dat valt dan in het niets met dat van jullie en de bewoners) Wij willen zoveel mogelijk van het eiland zien en ik ben dan ook al bezig met een soort van planning te maken.
  Kunnen jullie mij adviseren m.b.t. wat zeker te bezichtigen en wat niet. Dienen we nog ergens rekening mee te houden ?

  Bedankt alvast !

  Groetjes,

 4. Hallo Peter en Noud,
  ik hoop, dat snel een einde komt aan deze nieuwe tragedie voor dit mooie eiland en ook dat jullie huis niet in gevaar komt.
  Kun je zoiets op Madeira überhaupt verzekeren vraag ik me dan af.
  Vandaag heb ik ook enkele regels aan de branden gewijd in mijn weblog.
  Sterkte ermee !

 5. vanuit de omgeving van Caniço : ook hier zijn de branden enorm. We durven niet buitenkomen omwille van de aswolk die hier boven ons hoofd hangt. We hebben juist beslist niet het (geplande) supermarktbezoek uit te voeren, en lekker binnen te blijven, deze aslucht kan niet meer gezond zijn. Het eiland ziet oranje, omdat de rook de zon verduistert, griezelig. Ben zojuist geintervieuwd door de VRT nieuwsdienst, vanavond om 17u én 18u uitzending hiervan : http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=13.

  Spijtige groetjes vanuit Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.