Winterschade

Winterschade

Bij Noud zijn recente verblijf op Madeira speelde het heerstellen van de winterschade in de tuin een van de hoofdrollen. In eerste instantie meldde hij dat de tuin afgelopen winter, met te veel storm en veel te veel regen nogal geleden had. De rozen aan de ‘trelis’ voor het huis zijn vrijwel kaal en doen nog niets om het frontaanzicht van het huis een beetje vriendelijk te maken. Een aantal planten zijn verdwenen. Een cistus is weg, een proteia verdwenen, twee hybiscussen totaal zoek. Vreemd, want de hybiscus groeit overal op het eiland. En de narcissen willen het niet doen. Overal in de bermen stonden ze in bloei, in onze tuin lijkt het wel bieslook. Onbegrijpelijk. Maar het meest significant zijn de bananenplanten (nee, een banaan is geen boom, maar een plant, ook als hij dubbel manshoog is). Die hebben geen bladeren meer maar een soort handvegers. En de palm, die al enige tijd een ongezond uiterlijk had, is ondanks de goede zorgen, nu echt dood en door Noud verwijderd. Intussen weten we meer: winterschade is er altijd wel, maar het meeste herstelt zich snel.

dappere sinaasappel

Maar er is hoop. We hebben al verteld van de dappere sinaasappel. Over de bananen maken we ons geen zorgen, twee weken zonder storm en ze hebben elk alweer drie nieuwe bladeren gemaakt. Als ze maar niet gaan bloeien en vrucht gaan dragen want wat moet je met 180 bananen die allemaal in één keer rijp zijn. De canna’s zijn druk aan het groeien, de ‘gejatte’ die we van Reina en Hetty kregen maakt alweer zijn eerste bloem, een aantal maracujà’s – passievruchten – heeft het overleefd en groeit dat het een aard heeft.

agpanthussen

En, speciaal voor Reina, de agapanthussen staan dik in knop. De vetplanten en cactussen doen het heel goed en, laten we eerlijk zijn, als je niet al te nauw kijkt bloeit er alweer van alles en maakt de tuin een prima indruk. En tussen dat alles staat ‘Eline Vere’, het beeldje van Moeder van wie we vandaag alweer drie jaar geleden afscheid hebben genomen. De dwergmagnolia, die ze in haar laatste jaar van de dood heeft gered door hem in de verzengende hitte dagelijks emmers water te geven, is er ook en heeft de reis en de verplaatsing overleefd. Blijvende herinneringen aan die andere tuin die er nu niet meer is. Ook de Franse geraniums uit Moeder’s tuin staan nu op Madeira en doen het prima. Kortom: de winterschade blijkt te overzien en moeder Natuur zal het allemaal wel weer in orde brengen.

Het wordt tijd om de foto’s op de website www.thuisopmadeira.nl eens opnieuw te bekijken en er een aantal te vervangen. Hier alvast een voorproefje…

winterschade-aan-de-bananen.jpg
de-agapanthussen-staan-dik-in-knop.jpg
er-bloeit-van-alles.jpg
eline.jpg

update 2021:

We zijn intussen wel wat wijzer geworden. De rozen snieien we hevig ieder jaar, en ze bloeien dat het een aard heeft. Bananen kunnen heel goed tegen storm, alleen zien ze er na afloop niet uit omdat het blad heel erg inscheurt. De tuin heeft inmiddels al heel wat slecht weer en harde wind doorstaan, dus we hebben vaak winterschade gehad die de natuur zelf meestal snel herstelt. kijk maar eens op de pagina over het huis zelf (die gaat ook over de tuin). De foto’s zijn intussen overal al meermaals aangepast. Er is een diashow met allerlei plaatjes door elkaar van het huis ‘in gebruik’.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

4 reacties

 1. Tuin ziet er fraai uit. Wacht maar tot je nog een maand verder bent! Ik ben benieuwd naar een foto van de bloeiende agapanthussen straks.
  Beeldschoon beeldje trouwens!
  Tot spoedig.
  Anneke

 2. Fijn om te lezen dat de tuin het toch redelijk goed doet en als je de foto’s bekijkt dan kun je het woord redelijk gewoon weglaten! En Eline Vere zal ervan genieten. En.. al weer drie jaar geleden!’t Is goed zo, maar ik blijf haar missen.
  Jongens een goed weekend en liefs uit Waalre.

 3. Hoi Heren, weer in het (nu) kille nederland, maar gelukkig toch weer samen. Toch ook weer fijn , nie dan , ja toch!!!!. Geen paniek voor de bloemen op Madeira Noud, het heet toch niet voor niets “bloemeneiland”, dus het komt heus wel goed met jullie bloemen daar.
  We zien elkaar binnenkort toch wel weer voor een borrel en “bijpeppen”. fijn weekend liefs Mieke & Wick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.