Gelukkig 2020!

2020!

Met het traditionele en spectaculaire vuurwerk van Funchal 2020, waar we natuurlijk weer bij waren, wensen we jullie een heel gelukkig nieuw jaar. Met alles drop en dran!

Zoals elk jaar hebben we met vrienden gezellig gegeten in een Restaurante Miradouro, een restaurant op een klein pleintje in het stadsdeel São Roque, een hoger gelegen deel van Funchal. We wilden, net als in 2019 en alle andere jaren ook het vuurwerk van Funchal 2020 goed kunnen zien, en ondanks de gezellige drukte op het pleintje is dat weer goed gelukt. Dat doen we nu voor het twaalfde jaar, en we zijn er behoorlijk handig in geworden om een fatsoenlijke parkeerplaats te vinden zodat we na afloop van het vuurwerk, dat tegenwoordig 8 minuten duurt, snel weg zijn en gemakkeliljk de snelweg opkunnen om naar huis te rijden. Ook dit jaar lukte dat prima.

Zicht op het vuurwerk van Funchal 2020 vanaf de Miradouro de São Roque

We bleken geluk te hebben. De weg van de benedenstad naar São Roque, waar we met onze vrienden Walter en Veerle hadden afgesproken, was afgesloten, zo vertelde Walter. We maakten ons een beetje zorgen, want São Roque is zonder die weg lastig te bereiken. Maar kennelijk had men de weg weer tijdelijk opengemaakt. Er stonden allerlei borden maar die hebben we genegeerd. Het was even spannend of we vlak voor ons doel niet toch terug moesten, maar nee. We konden komen waar we zijn moesten, en ook na afloop van het vuurwerk konden we gemakkelijk weer naar beneden en de snelweg op. Andere vrienden van ons, António en Jeanette, waren minder gelukkig. De parkeergarages in de benedenstad puilden natuurlijk uit, en wegkomen was daar minder makkelijk. Als je dan écht pech hebt, zoals hen is overkomen, dan pikt de automaat de chip van je uitrijmunt niet. Ze konden er niet uit en waren pas om 5 uur thuis. Wij al om een uur of één.

Tenslotte veel dank aan producer NDProducões voor deze fantastische drone-opname van het einde van het vuurwerk. Op zee zijn de cruiseschepen goed zichtbaar. Ze laten hun passagiers van het vuurwerk van Funchal genieten voordat ze vertrekken in alle richtingen.

https://www.facebook.com/NDProducoesMadeira/videos/3047776128781209/?t=0

Natuurljik is een kerstperiode in Funchal niet compleet zonder de kerstverlichting te hebben gezien. Zoals gewoonlijk ook dit jaar weer behoorlijk ‘over the top’, en zo hoort het ook.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

7 reacties

  1. Hi Peter en Noud, de beste wensen voor 2020. Toen het nieuwe jaar begon heb ik het vuurwerk bewonderd via the link van Madeiraislannews blog dat de tv Pt3 opende. Een machtig gezicht. Ook alle cruiseschips waren goed te zien. Zeker niet ten anker want ze lagen te dicht bij elkaar voor anker, dus de schepen werden actief op de plaats gehouden. Ps Ik heb 10 jaar gevaren als 2e en 1e stuurman op kustvaart en grote vaart.

    1. Ha Eveline, ik had al iets zien voorbijkomen op onze andere site heerenleed.com, maar op een beetje rare plek. Was te druk de laatste dagen om het nog even naar voren te halen. Wij zijn dus totale amateurs op het gebied van varen, maar wel behoorlijk ervaren. En inderdaad, die cruiseschepen gaan nooit voor anker voor het vuurwerk. Als ze dat nu gedaan hadden hadden ze kont naar de wal gelegen met de aanlandige wind die we hadden. Niet handig als je passagiers het vuurwerk willen zien. Daarbij is Madeira niet alleen boven water een erg steil eiland, onder water gaat dat gewoon door. Dus ankeren is vrijwel nergens mogelijk voor zo’n groot schip, zeker niet bij aanlandige wind, want volgens de zeekaart ben je er niet met een metertje of driehonderd ketting.

  2. Há! Die cruiseschepen gaan niet eens voor anker. Ze houden de boel gaande op dezelfde plek en verdwijnen na afloop in de nacht naar alle windstreken. Maar inderdaad, het is prachtig! Elke keer weer!

  3. PRACHTIG, vandaar al die cruiseboten voor anker, om als dit moois te bewonderen. En dat hebben jullie “gewoon”ieder jaar zo. GEN IET ZE! lieve groet van ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.