Weer op Madeira na drie weken Lissabon

Nu dan toch eindelijk een verslag van onze vakantie van drie weken naar Lissabon. 

aanrader

Lissabon is een absolute aanrader als je van gezellige steden houdt en niet opziet tegen wandelen met af en toe een forse klim. Het leuke van een langer verblijf is, dat je de stad echt een beetje leert kennen, het openbaar vervoer onder controle krijgt en je je ook eens een dag nietsdoen kunt veroorloven. Dat hebben we overigens niet vaak gedaan, en eigenlijk alleen bij slecht weer. Als ik zeg: slecht weer, dan staat dat niet in verhouding tot het slechte weer dat in die tijd in Nederland en de omliggende landen heerste. We moesten wel per dag even bekijken welke kleding aan de orde was. Meestal was dat een trui en daaroverheen een vest. De jassen hebben we maar een paar keer nodig gehad. We verbleven in een appartementje in de Travessa do Tesouro in de wijk Alcântara, dat ook nog eens de geboortewijk is van Amála Rodrigues. Wat wil je nog meer! Nou ja, groot was het niet: 2,5 diep en 8 lang schat ik, maar alles was er.

Nummer-8.jpg

Als ik schrijf dat je niet tegen een forse klim moet opzien, dan komt nu ook het openbaar vervoer aan de orde. Er zijn verschillende busmaatsschappijen, dat moet je even weten, maar de hele binnenstad en de eerste ring eromheen wordt prima bediend door Carris. 

elétrico

Die heeft bussen en ook de beroemde ‘Elétrico’. Dat is niet, zoals ons in het engels vertaalde reisgidsje had bedacht, een electrician (ja het stond er echt) maar de wereldberoemde gele tram. Heel kleine trammetjes, geen aanhangwagen, en een heel korte wielbasis op een smal spoor. Er rijden ook wel moderne gelede tramstellen, zoals in Amsterdam, maar de reden waarom al die kleintjes nog rondrijden wordt duidelijk als je onze favoriete Carreira 28 (lijn 28 dus) neemt, die rijdt van Estrela in het westen naar Graça waarbij hij dwars door het oude hart van de stad komt en je daarmee langs de bekende wijken Lapa, Bairro Alto, Chiado, Baixo en niet te vergeten Alfama voert. Het trammetje moet dan af en toe steile hellingen nemen, superkorte bochtjes draaien en af en toe gaat hij door straatjes waar hij maar amper in past. Daar heb je echt zo’n klein ouderwets trammetje voor nodig, en lijn 28 heeft dus ook geen moderne tramstellen.

smart

Het lijkt of al die trammetjes in Lissabon antiek zijn, maar ik kan me haast niet voorstellen dat dat zo is, dat er nog zoveel in bedrijf zijn. Misschien bouwen ze ze wel – heel slim – na, om het stadsbeeld op te leuken. Mijn favoriete auto is in Lissabon ook alom tegenwoordig: de smart. Niet zo vreemd, parkeren in de binnenstad is een hele opgaaf, en met een smart reduceer je je probleem letterlijk enorm.

2-rua-da-rosa.jpg
3.-t-is-duidelijk-wat-voor-auto-je-hier-moet-hebben.jpg

belachelijke prijzen

We lachten ons natuurlijk kapot om de prijzen van het openbaar vervoer. We zijn begonnen met het kopen van de oplaadbare Cartão 7 Colinas – de zeven heuvelenkaart – die kost 50 cent. Die kun je een jaar lang gebruiken en steeds opladen. Je kunt zoveeel ritten opladen als je wilt, die kosten dan 85 cent per stuk en je kunt er een uur lang op reizen. Hoe meer ritten je koopt, hoe lager vervolgens de prijs wordt.

Op-de-Mercado-dos-Ladroes.jpg
Jardim-Botanico-da-Ajuda.jpg
Noud-bij-de-Daisy-tree.jpg

Maar alle gebus en getram kon niet voorkomen dat we heel veel gelopen hebben. Gezworven eigenlijk. Natuurlijk hebben we de nodige bezienswaardigheden gezien zoals de Torre de Belem, het klooster van São Vicente da Fora, het rijtuigenmuseum, het klooster ‘Mosteiro dos Geronimos’, ook in Belem ten westen van de oude stad, de Mercado de Ladra, de rommelmarkt, ook wel de Mercado dos Ladrões (boevenmarkt) genoemd; maar als toppers toch natuurlijk de Jardim Botânico, zowel de oude die bij de universiteit hoort als de latere van de wijk Ajuda, waar de kerstrozen erbij staan zoals ze bedoeld zijn. Natuurlijk hebben de handjes weer behoorlijk op ‘jat’ gestaan dus toen we uiteindelijk vertrokken uit Lissabon hadden we de nodige stekken en zaailingen in de koffer! Noud blij met een zaailing van de Daisy-Tree (madelievenboom?) en een paar stekken van de valse peperboom. Enfin, we zullen zien wat het allemaal wordt en er te zijner tijd eens wat plaatjes van op het blog zetten. Voorlopig hebben ze het – op het oog tenminste – overleefd….

  

lissabon uit: voor het nodige moois.

01.-palacio-nacional.jpg
19.-wat-torens-leken-is-de-rookafvoer-van-de-keukens.jpg
30.-palacio-da-pena.jpg
10.-sintra-met-castelo-dos-mouros.jpg
17.-de-keukens.-Echt-leuk-om-te-zien.jpg
21.-De-wasplaats-met-politiek-niet-erg-correct-zwarte-wasvrouw.jpg
34.-Ik-ben-niet-de-enige-met-een-camera.jpg

Tenslotte hebben we ook een dag aan Sintra gewijd. Meer dan de moeite waard. In de oude stad staat het Palacio Nacional, wat zowel van binnen als van buiten prachtig is. Enig was dat de keukens er nog waren en ook konden worden bezocht. We hadden ons al afgevraagd wat de torens, die eruitzagen als een enorm peper-en-zoutstel, waren: de plafonds van de twee helften van de keukens waren gewoon twee gigantische toeters waar de rook door kon ontsnappen. Het oude stadje is aardig, met een paar kleine steegje, intussen natuurlijk omgetoverd tot ’tourist trap’. Nog erger was het Castelo dos Mouros – het Morenkasteel – niet veel meer dan een verzameling oude stenen, muren en torens, maar wel met een prachtig uitzicht van Lissabon in het oosten tot de zee in het westen. Temslotte het Palacio da Pena, heel veel ditjes en datjes en toeters en bellen, het ene detail nog rijker versierd dan het andere. Van binnen vielen de interieurs wat tegen, met vooral 19e eeuwse interieurs.

Tenslotte, voor het overzicht, een panorama vanaf de Sta. Graça, waar de koffie dus gewoon op het terras gedronken kan worden! December 2010. We hebben natuurlijjk veel plaatjes gemaakt, die komen binnenkort in een aparte presentatie via Flickr, daarvan maken we dan wel weer melding.  We zijn nu weer thuis op Madeira, daarmee hebben we geluk gehad, want door de stakingen van de Spaanse verkeersleiding eerst, en vervolgens heel slecht weer op Madeira en in Portugal, heeft het vliegverkeer tot daags voor onze aankomst hier vrijwel stilgelegen. Vandaag vertrekt Noud voor een kort bezoek aan Nederland: even naar Alice.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

5 reacties

 1. Hoi Boy’s, geweldig weer om jullie verslag te lezen en super!!!! Wel een late reactie van ons, maar Boy’s zoals jullie vast nog wel weten, moeten de mensen die werken, op het eind van het jaar zorgen dat de administratie etc. weer op orde is voor het aankomende nieuwe jaar.
  Maar goed ik heb nu even vrij,even de Kerst nog doorkomen en dan gaan we (als het weer meezit!!! duimen dat het wegennet begaanbaar is!!!)a.s. maandag 2 dagen naar Gent(Belgie) om Wick zijn verjaardag te vieren.Even er tussenuit dus!!!. Wil niet zeggen dat we Madeira vergeten, maar eind december is voor ons niet de juiste tijd om te komen, dus dit jaar zal het er niet meer van komen, maar volgend jaar zeker. “Wat in het vat zit, verzuurt niet”. Noud en Peter , geniet nog van jullie tijd daar op Madeira, fijne Kerstadagen en een Super 2011. Liefs Wick en Mieke

 2. Goed om te lezen dat jullie het naar jullie zin hebben gehad. Mooie foto’s . Maar het is dan ook echt een mooie stad, ben er ook een paar dagen geweest. Zien jullie binnenkort wel weer ..

 3. Hey Peter en Noud ,

  Mooie foto’s weer .!
  Dat openbaarvervoer zouden ze hier ook eens moeten doen zo goedkoop .
  Aleen een ov chipkaart aanschaffen kost al 7.50 en dan moet je hem nog opladen en in
  verhouding ben je dan wat ik zo gehoord hebt duurder uit als met een strippenkaart.
  Afgelopen week hadden we in de plaatselijke krant een actie voor OV chipkaart aanschaf koste ze
  een euro moest ik even naar de site van Arivia gaan en hem bestellen stond er in het artiekel .
  Ik denk mooi gelijk even een voor Mellody en mij bestellen .
  Kom ik op de site staan alle gemeentes in de vijfheerenlanden en de Alblasserwaard e
  rin maar natuurlijk geen Vianen Grrr dus kost het alsnog 7.50 per kaartje. Ze het dan ook niet in de Viaanse krant !!
  Lang leven het openbaarvervoer.
  Geniet van jullie overwintering op Madeira.

  Liefs Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.