bosbrand op Madeira

bosbrand op Madeira: de verbrande aarde die achterblijft.

De laatste twee dagen waren aan de griezelige kant. Criminelen hebben – voor de zoveelste keer – bosbrand gesticht op Madeira. Over de motieven valt weinig te zeggen. Maar boze tongen zeggen wel dat er bedrijven op Madeira zijn die veel geld verdienen met het herstel van schade door brand. En als die tegen een arme sloeber zeggen ‘hier heb je 50 euro, steek even de boel in brand ‘ dan hebben die daar weinig weerstand tegen.

Ditmaal was het de beurt aan Ponta do Pargo, niet ver van hier. Hemelsbreed op 3,5 kilometer van ons huis, maar gelukkig van ons gescheiden door een paar spectaculair mooie en diepe kloven – stond sinds maandagmorgen bij het krieken van de dag een groot gebied in brand. Dan weet je dat het is aangestoken. Het is dan nog donker, er is niemand een landje aan het schoonbranden, want dat loopt soms uit de hand, en er ligt geen stuk glas in de zon, want die is nog niet op.

Bosbranden op Madeira: vaak aangestoken werk.

geen helicopter

Het bestrijden van de brand gebeurde uiteindelijk door maar liefst zes brandweerkorpsen, en die zijn daar 48 uur heel druk mee geweest. Madeira heeft op dit moment last van een weerfenomeen dat wel vaker voorkomt, maar de laatste tijd meer dan normaal: Leste. Dat is een harde oostenwind, die ontstaat als het Azoren-hoog te ver noordelijk ligt en de wind oost wordt in plaaats van het meer gebruikelijke noordoost. Dan wordt hete lucht uit de Sahara aangevoerd, met nogal veel stof, zodat de gebruikelijke afkoeling ’s nachts niet plaatsvindt. Het eiland was al droog door minder regenval dan normaal deze winter, maar de Leste zorgt ervoor dat her nog meer uitdroogt, dus een ideaal uitgangspunt voor brand. De harde wind maakte het bestrijden van de brandhaarden extreem moeilijk, en het feit dat de branden altijd beginnen in één of meer van de vele ontoegankelijke dalen maakt het bluswerk in het beginstadium extra moeilljk. Tenzij, natuurlijk er een blushelicopter op het eiland is.

schade. wie betaalt?

Om onbegrijpelijke redenen is het op het eiland stationeren van een heli door de regio-regering jarenlang tegengehouden. Boze tongen zeggen dat de altijd corrupte PSD-regering banden heeft met bedrijven die aan het herstellen van schade door de bosbrand op Madeira heel veel geld verdienen. Dat zou dan voldoende reden zijn om geen helicopter te willen. Maar toen vier jaar geleden de branden in de zomer zo hevig waren dat delen van de hoofdstad Funchal weerden getroffen, werd de druk van de publieke opinie te groot. De regering kon niet anders dan proeven met blusvliegtuigen te starten, en ondanks hun nep-bezwaren waren die natuurlijk een groot succes. Tobi Hughes heeft er destijd in zijn Madeira Island News een artikel over geplaatst. Maar de heli’s zijn maar vier maanden per jaar op het eiland. Deze laatste grote brand in Ponta do Pargo heeft daar weer eens grote vraagtekens bij gezet. Zolang de branden zich tot bos en natuurgebied beperken houdt de bevloking van Madeira zoch redelijk koest. Maar zodra er huizen en bezittingen in gevaar komen wordt de politiek op het matje geroepen. Zo ook nu. En ja hoor, meneer de president van Madeira heeft nu gezegd dat hij overweegt om het hele jaar door de helicopter hier te houden. Maar hij zezgt erbij dat het fijn zou zijn als er geld beschikbaar geteld wordt door de centrale overheid in Lissabon. Het zijn – zoals gebruikelijk bij politici – erg gratuite opmerkingen. We zullen het geloven als we het zien, niet eerder, want een bosbrand op Madeira is nog altijd lucratief voor sommigen.

Wat hier zeker verteld moet worden is de schandalige houding van de Portugese verzekeraars. Als je hier denkt je huis voor dit soort zaken verzekeerd te hebben, dan kom je bedrogen uit. De Portugese verzekeraar zal wijzen op het feit dat de brand is aangestoken. En zeggen dan doodleuk: ga daar je schade maar op verhalen. Wij kwamen daar achter toen een dak van een kippenhok van onze buren tijdens een storm loskwam en onze dakrand beschadigde. De verzekeraar zei doodleuk: ‘ga maar naar de buren, het is hun schuld’. En de buren zeiden: ‘het komt door de storm. Daar kunnen wij niets aan doen’. Dit soort praktijken zijn ook op Madeira niet erg bekend. Onze fiscalist, die een zoon heeft die verzekeringsagent is, wist dit niet eens. Toen wij het hem vertelden trommelde hij zijn zoon op die het verhaal helaas bevestigde. Sindsdien zijn wij via een Nederlandse agent verzekerd bij het Britse Intasure, die huizen in het buitenland verzekert en ook nog gevolgschade in de vorm van bijvoorbeeld gederfde huurinkomsten dekt.

regen

Intussen zijn de branden in Ponta do Pargo grotendeels onder controle. Niet helemaal, er is nog één actieve vuurhaard die met man en macht wordt bestreden. Het wachten is – jammer voor onze gasten dit voorjaar – op serieuze regen die het eiland écht nodig heeft. Gelukkig trekt de natuur op Madeira al snel een sluier over de verbrande aarde.

laatste nieuws: brandstichting, denken de bewoners van Ponta do Pargo

Vanmiddag werd nieuwe informatie onder mijn aandacht gebracht. Het blijkt dat een groot stuk land, dat door de branden van de afgelopen drie dagen is verwoest, was gekocht door AFAS, een zeer groot en machtig bouwbedrijf, dat in handen is ene heer Avelino. Het land ligt in de buurt van een mogelijke toekomstige golfbaan. De heer Avelino wilde nieuwe hotels en huizen op de grond bouwen, maar kreeg niet de benodigde vergunningen omdat de grond is aangewezen als ‘Area Rural’, wat betekent dat alleen bestaande huizen kunnen worden gereconstrueerd en dat er geen nieuwe projecten zijn toegestaan, om het karakter van het gebied te beschermen.

Door alles in brand te steken is de bestaande natuur vernietigd, dus nu zal, volgens de bevolking van het getroffen Ponta do Pargo, Avelino opnieuw proberen de nodige vergunningen te krijgen, omdat er niets meer verwoest kan worden dat er toch al niet meer is. Het is duidelijk dat we nooit enig bewijs zullen hebben dat dit de waarheid is, maar gezien de manier waarop een paar belachelijk rijke families hier gewoonlijk hun zin proberen te krijgen, zou me dit nauwelijks verbazen. Dit soort gedrag is zeker niet nieuw hier op het eiland. Als dit inderdaad waar is kunnen we alleen maar hopen dat de regering deze keer niet zal buigen voor geld. Dit gaan we op de voet volgen en we houden jullie op de hoogte. Zulke types moeten aan de schandpaal en mogen hier niet mee wegomen.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

6 reacties

 1. Hoi Peter,

  Deze praktijken van natuurgebieden in brand steken die vervolgens goedkoop gekocht worden door projectontwikkelaars ken ik helaas al van de keren dat ik op Corfu vakantie vierde begin jaren tachtig. Ook daar stond de bergkam dan in lichterlaaie, en Griekse vrienden vertelden precies hetzelfde verhaal…helaas. Waar geld in het spel is, daar telt natuur niet. Triest.

  1. Verbaast me niks, Elsbeth. Ik kan niet meer doen dan dit soort gedrag aan de kaak stellen, vandaar dat de Engelse versie van dit artikel ook via het Madeira Island News gepubliceerd was. Pakweg 1100 keer gelezen. En een aantal keren gedeeld via vFacebooe en andere media. Hoe meer hoe beter.

  1. absoluut Branda, hoewel dat geen garantie is. Dit keer stond ons huis bovenwinds van de branden. Lees vooral ook de laatste alinea, die ik later heb toegevoegd. We weten nu misschien wel waarom…

 2. Hallo Peter… Ik heb geen idee waarom ik je berichtjes over Madeira ontvang, maar het is erg welkom. Wij, Dan en Tineke, wonen in Canade en komen 19 Februari naar Madeira voor ruim 2 weken. Leuk om je verhalen te lezen, minder leuk de branden. We kijken er naar uit.
  Groeten Tineke Doornbosch

  1. Ha Tineke, je hebt je op 27 december 2019 als abonnee op mijn nieuwsmails ingeschreven. Vandaar dat je ze ontvangt. Super dat ze welkom zijn. Je kunt je trouwens altijd weer uitchrijven als je ze niet meer wilt ontvangen. Alvast een goede reis naar Madeira, de brand is nu wel onder controle. De grootste warmte is weg, de wind draait nu naar het westen en is een stuk koeler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.