De Levada do Norte, van Boa Morte naar Serra de Agua

Stunning vistas along the Levada do Norte

Het leven op Madeira, zij het in deeltijd van november tot april, is altijd al prachtig en bijzonder. Maar er zijn van die dagen die extra bijzonder zijn, zoals gisteren toen we weer eens één van die ‘speciale wandelingen’ deden. Nou hebben we al veel verhalen over onze wandelingen gepost, en ik had een punt bereikt waarop ik dacht dat het schrijven van nog meer verhalen misschien wat teveel van het goede zouden zijn voor mijn lieve lezers. Totdat we het stuk van de Levada do Norte deden dat we voor gisteren hadden uitgekozen.

Levada do Norte

De wandeling van gisteren was er echt weer een die voor ons als uitschieter de boeken ingaat. Een dag vol prachtige vergezichten die het toch al mooie Madeira op haar allerbest laten zien. Dit keer was het dus de beurt aan een voor ons nieuw stuk Levada do Norte. We proberen zo vaak mogelijk weer nieuwe wandelingen uit te proberen, vooral als we gewoon ‘onder ons’ zijn, met onze groep vrienden die hier wonen, allemaal min of meer ervaren wandelaars die hun grenzen kennen en die de potentiële gevaren van het lopen op een vulkanisch eiland als Madeira kennen.

adembenemende vergezichten

We hadden het gedeelte van Boa Morte tot Serra de Agua gekozen. We hadden afgesproken in Boa Morte, waar we al een eerdere wandeling eindigden langs een ander deel van de Levada do Norte, het stuk van Cabo Girão begint tot Boa Morte gaat. Een prachtige wandeling op zich, maar de wandeling van gisteren was anders, omdat dit deel adembenemende vergezichten bood over het steile dal dat Madeira in het midden doorsnijdt en de verbinding maakt tussen Ribeira Brava aan de zuidkust en São Vicente in het noorden. Stelt je de mensen van Madeira eens voor in de vroeger tijden, toen auto’s alleen voor de allerrijksten waren. Je ziet duidelijk de steile en eindeloze voetpaden en trappen die ze moesten gebruiken om naar hun huis hoog in de bergen. Indrukwekkend. En voor sommigen ook duizelingwekkend.

Maar nu hebben we auto’s en kunnen we gewoon van al het moois genieten. De terrassen tegen de steile (soms extreem steile) wanden van het dal zijn vandaag geel gekleurd door de klaverzuring. Een lust voor het oog. Het is waar: veel levada’s nemen je mee naar de prachtigste delen van het eiland.

Overigens wordt dit gedeelte van de levada niet genoemd in de WalkMe Madeira app – een uitstekende wandel-app voor Madeira, als je de betaalde versie hebt tenminste – en we komen dus weinig mensen tegen. We lopen langs afgronden, door bossen, langs boerenhuisjes en de oceaan is nooit ver weg.

diepe afgronden, maar je kunt ze vermijden.

In het laatste deel van de wandeling (voor we omkeerden, want deze wandeling is heen-en-terug) werd wel duidelijk waarom hij niet in de boekjes staat. Hij loopt daar langs een steile rotswand, met een afgrond die dieper is dan ik precies wilde weten. Sommigen van ons (ikzelf inbegrepen) voelden ons daar niet helemaal prettig bij. Het gaat om het stuk dat begon bij Eira do Mourão, waar we een korte pauze namen. Je steekt daar de weg over die leidt naar het gehucht dat je onder je ziet liggen, en als je de levada weer oppikt staan er twee borden die waarschuwen voor steenval en voor steile afgronden. Het gedeelte dat volgt is voor het grootste deel gemakkelijk, maar als je dichter bij het einde komt loopt de levada langs een vertikale rotswand en heeft op sommige punten een loodrechte muur naar beneden. We hebben besloten dat dit een levada is die we gewoon met bezoek uit het buitenland kunnen en moeten doen, omdat hij zo prachtig is, maar we slaan het laatste stukje over. We hebben altijd onze luch bij ons, en het parkeerplaatsje annex uitzichtpunt van Eira do Mourão ziet er geschikt uit om die daar te nuttigen. Je kunt dan nog een stukje doorlopen langs de Levada do Norte, en je kunt je omdraaien als je merkt dat de levada langs de steile wand begint te lopen en eigenlijk ongezellig wordt voor mensen met hoogtevrees. Als je daar absoluut geen last van hebt kun je de levada helemaal volgen tot aan zijn eindpunt bij de oude voetweg met trappen die het gehucht Espigão hoog boven je verbindt met naar Meia Légua diep onderin het dal. Echt voor de die-hards.

Wat je ook kiest, dit stuk Levada do Norte is gewoonweg te mooi om niet met jullie te delen. Onderaan het artikel het Google kaartje met het punt waar je de Levada do Norte kunt oppikken in Boa Morte. Ga koffie drinken in de Snack Bar Pinheiro als je wilt, dan kun je daar je auto laten staan. Van daaruit loop je naar de rotonde iets boven je, en vlak voor de rotonde zie je aan je linkerhand de toegang tot de levada.

Waterbezinkput langs de Levada do Norte
Stunning vistas along the Levada do Norte
Adembenemende vergezichten langs dit deel van de levada do Norte
Deze kloof moet nog mooier zijn na de winterregens
De terrassen zijn geel gekleurd door de zuringklaver
Ook diep het land in is de oceaan aanwezig
Wandelen met onze vrienden is altijd leuk!
De oude voetwegen zijn duidelijk zichtbaar aan de overkant van het dal.

Onze facbook-contacten Ewout en Lidia hebben deze wandeling al voor ons gedaan. Ze waren kennelijk iets minder schijterig dan wij en hebben de camera wél uit de zak durven halen. Onze vriendin Joana, die eerbij waas, liet dit niet op zich zitten en plaatste er ook eentje. We weten niet welke foto het griezeligst is. Maar allebei laten precies zien wat we bedoelen met ‘diepe afgronden’. Kijk en huiver met ons!

Dank aan dappere Ewout en Lidia voor deze indrukwekkende foto van de Levada do Norte. Als ik geweten had hoe steil de rotswand werkelijk was, dan was ik misschien wel gesprongen. brrrrrr
Joana deed het nog eens dunnetjes over met haar foto. Deze levada heeft haar charmes en haar nadelen. Dat is duidelijk.

Youtube kanaal

Als je de Youtube-video’s wilt bekijken van andere wandelingen door de bergen of langs de levada’s van Madeira, klik dan op het Youtube-logo dat in de linkermarge verschijnt als je omlaag scrollt. Dan kom je in ons Youtube-kanaal met filmpjes van wandelingen en uitstapjes die we al eerder gemaakt hebben. Niet vergeten je te abonneren en geef ons vooral ook een like-je.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

1 reactie

  1. Hi Peter ik kom je blog tegen. We zitten nu Ponta delgado en vanmiddag in porto meniz. De hotel eigenaar zegt dat het vliegveld op slot gaat. Hoe abonneer ik mij op je blog? We zouden de 24e terug vliegen
    Groet
    Marian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.