geen Coronavirus op Madeira

geen Coronavirus op Madeira

update 12 juni

Sinds dit bericht online ging is er veel gebeurd. In eerste instantie hielden we op Madeira ons hart vast. Als het coronavirus op Madeira wild om zich heen had geslagen dan was het voor het eiland een niet te beheersen ramp geworden. De gezondheidszorg is hier in principe prima, maar het systeem is klein en de middelen zijn erg beperkt. Door zeer strenge maatregelen, waarover ik in het blog bijna wekelijks een nieuw arttikel heb geschreven, hebben we het ergste buiten de deur gehouden. In totaal zijn er 90 besmettingen geweest. Er hebben maar twee mensen in het ziekenhuis gelegen waarvan maar één op de Intensive Care. Verder hadden de zieken maar milde klachten. Dat kan alles te maken hebben met de overvloedige hoeveelheid schone buitenlucht die we hier hebben. Die waren steeds precies bekend en werden door de gezondheidsdienst IASaúde dagelijks gevolgd. Inmiddels zijn de meeste patiënten weer beter. Er zijn nog 5 zieken, die allemaal in een speciaal hotel zijn ondergebracht waar ze geïsoleerd blijven tot ze beter zijn en negatief testen. Ze hebben allemaal milde klachten en hebben geen medische behandeling nodig. Ze worden door de gezondheidsdienst dagelijks gevolgd.

We houden natuurlijk de informatie dagelijks bij. De gezondheidsdienst geeft nu geen dagelijkse persconferenties meer maar beperkt zich tot éénmaal per week. Zodra de tekst bekend is komt hij op onze speciale pagina.

oorspronkelijk bericht van 5 maart

Internet en Social Media zijn natuurlijk een zegen voor ons in onze moderne tijd. Maar zijn ze dat wel écht? Denk aan de kreet: “Alles weten maakt niet gelukkig”. In het geval van de Chinese uitbraak van het Coronavirus zou dat zomaar waar kunnen zijn. Natuurlijk, als je je bewust bent van wat er in de wereld gebeurt, kun je je veiligheid beschermen, maar aan de andere kant zullen de altijd sensatiebeluste nieuwsmedia niet ophouden je vol te proppen met alarmerende verhalen, want slecht nieuws verkoopt nou eenmaal beter dan goed nieuws. Tijd, dacht ik, om te proberen de dingen weer te relativeren. Laten we beginnen met je gerust te stellen: Tot op heden is er geen Coronavirus, of correcter, COVID-19, op Madeira.

covid-19, wat is het werkelijke risico?

In de eerste plaats denk ik dat het belangrijk is om het werkelijke risico op een Corona-infectie boven water te krijgen. Madeira heeft in een zeer vroeg stadium een aantal serieuze voorzorgsmaatregelen genomen om de bevolking te beschermen tegen het coronavirus. Je kunt daar meer over lezen in het Madeira Island News-blog van onze vriend Tobi Hughes, waar je hier en hier een paar relevante artikelen kunt lezen over wat er hier zoal aan voorbereidende maatregelen tegen een coronauitbraak genomen is.

Coronavirus op Madeira niet aangetroffen

Zoals je zult zien, hebben de gezondheidsautoriteiten van Madeira het voorkomen van een corona-uitbraak heel serieus aangepakt. Er is maar één geval van vermoede coronabesmetting geweest. Dat ging om een 19-jarige studente, die terug naar huis kwam van een bezoek aan Milaan. Het bleek dat ze gelukkig een gewone griep had. Ze werd negatief getest. De resultaten zijn dubbel gecontroleerd in het Dr. Ricardo Jorge Instituut in Lissabon en werden negatief bevestigd, waardoor Madeira nog steeds vrij is van het Coronavirus.

geen ongecontroleerde toegang tot het eiland

Het is goed om te bedenken dat Madeira, als eiland met alleen luchtverbindingen met het vasteland, geen ongecontroleerd verkeer heeft zoals in landen die over de weg bereikbaar zijn vanuit gebieden met mogelijke coronabesmettingen. Alle vluchten van Italië naar Porto Santo, het zustereiland van Madeira, zijn geannuleerd en er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit andere besmette gebieden naar de Madeira-archipel. En omdat het een eiland is (zonder veerboot naar het vasteland) zijn er natuurlijk geen mensen die gewoon van een besmet gebied naar Madeira kunnen rijden, wat het verspreiden van de infectie naar Madeira moeilijker maakt. Als je op Madeira bent en je hebt symptomen die je niet vertrouwt, of als je gewoon wat geruststelling nodig hebt, is er het speciale COVID-19 telefoonnummer van de SRS24-dienst, die je dag en nacht te woord staat. Het nummer is: 800 24 24 20.

cruiseschepen: een extra zorg

Een extra zorg is natuurlijk de mensen die met cruiseschepen aankomen. We hebben allemaal de verhalen gelezen of gehoord van een paar cruiseschepen die door een corona-uitbraak aan boord de toegang tot een haven werd ontzegd. Zorgwekkend, natuurlijk, dus ik heb een aantal cruisemaatschappijen bekeken om te zien of ze extra maatregelen hebben genomen. En ja, zoals ik al verwachtte, hebben ze dat gedaan. Een van de lijnen die ik heb gecontroleerd is TUI, die een aantal cruiseschepen heeft die de haven van Funchal aandoen. De Mein Schiff 1, 2, 3, 4 en 5 (hoe verzin je zulke vreselijke namen) en de AIDA-schepen hebben maatregelen aangekondigd om ervoor te zorgen dat de gezondheid van de passagiers beschermd wordt. De maatregelen worden voortdurend aangepast en zonodig aangescherpt. Voorlopig mogen in ieder geval, grofweg, mensen die recentelijk de landen met infectiehaarden hebben bezocht niet aan boord gaan. Ik zal je niet vervelen met alle details, maar voor degenen die meer willen lezen, hier is wat algemene informatie van Teller Reports betreffende de beschermende maatregelen. Ht enige verschil met luchtvaartmaatschappijen die mensen naar Madeira brengen is eigenlijk de duur van het verblijf van de passagiers aan boord. Natuurlijk is het risico van overdracht van een virus in het geval dat een passagier besmet is groter dan in een vliegtuig, maar de kans om een besmette passagier te lokaliseren en te isoleren is ook groter. En het valt niet te ontkennen dat iedereen die reist echt de verantwoordelijkheid zou moeten hebben om helemaal niet te reizen als ze vermoeden dat ze besmet zijn met het COVID-19 virus.

Ronaldo’s moeder Dolores Aveiro

Om aan te geven dat de Madeirensen zich niet zo druk maken over het coronavirus, wil ik eraan toevoegen dat bij een zoekactie naar nog wat meer informatie over de voortgang van de voorbereidingen in het Nelio Mendonça ziekenhuis in Funchal voor een eventuele uitbraak van het virus, ik iets heel anders tegenkwam. Kennelijk een nieuwtje dat de Madeirensen veel meer bezighoudt dan het Coronavirus: Dolores Aveiro, de moeder van de beroemde en op het eiland immens populaire Christiano Ronaldo heeft eergisteren een beroerte gehad. Als je wilt weten wat er aan de hand is kun je dat hier lezen.

geen Coronavirus op Madeira

Zoals je al wel snapt blijft Madeira een heerlijke vakantiebestemming en, nu andere bestemmingen zoals Italië en het verre oosten voorlopig niet zo verstandig zijn om naartoe te gaan, een meer dan prima alternatief. Vooral, misschien, in een meer landelijke zone zoals onze mooie streek in het westen van Madeira.

Nog één ding: we hebben een nieuwe app gevonden die de verspreiding van het Coronavirus in de wereld in real time laat zien. Zoals je kunt zien, is er nog steeds geen corona op Madeira. Interessant om te zien hoe de situatie wereldwijd is. Klik op de afbeelding hieronder om te zien wat er aan de hand is. De interactieve pagina kan langzaam laden.

update van 10 maart 2020: nog altijd geen Coronavirus op Madeira

Omdat ik zie dat veel mensen dit artikel nog steeds lezen, dacht ik dat ik maar eens moest gaan zitten om een update moest schrijven. Sinds het online gaan van dit artikel zijn er wel weer wat nieuwe dingen te melden. Gelukkig is ons stukje paradijs nog steeds vrij van het Coronavirus. Er zijn weer twee nieuwe gevallen van Madeirensen geweest die ziek zijn geworden na terugkeer van een bezoek aan Italië. Ze zijn direct in quarantaine geplaatst en natuurlijk zijn ze meteen getest. Zoals we lezen in het Engelstlige Madeira Island news, waren ook zij gelukkig niet besmet met het Coronavirus maar hadden ze een gewone griep. Daarmee blijft het aantal gevallen van het Coronvirus op Madeira nog altijd op nul.

onder de indruk van de gezondheidsautoriteiten

Wij zijn erg onder de indruk van de zorgvuldigheid van de Madeirense gezondheidsdienst IASAÚDE- IP-RAM. Ze zijn echt heel snel geweest in het behandelen van verdachte gevallen, ze werden prompt geïsoleerd en steeds twee keer getest. De tweede tests werden altijd beoordeeld door het Instituto Ricardo Jorge in Lissabon. Alle vier de verdachte gevallen bleken vrij te zijn van het Coronavirus. Bovendien worden serieuze voorzorgsmaatregelen genomen. Grote manifestaties die veel bezoekers uit het buitenland trekken worden geannuleerd. We hebben gezien dat een tentoonstelling over burgerbescherming is afgelast, de beroemde Madeira Island Ultra Trail MIUT wordt heroverwogen, hoewel deze pas over zes weken is gepland. Zelfs het beroemde Madeirense Festival da Flor, het bloemenfestival zou wel eens afgelast kunnen worden.

Onverantwoordelijk en egoïstisch gedrag

Op een eiland dat zijn uiterste best doet om coronavrij te blijven, kun je je de woede van de inwoners van Madeira, Portugezen en immigranten, voorstellen toen we hoorden over een Deens echtpaar, dat was verordonneerd om in quarantaine te blijven nadat hun kind ziek was geworden van het Coronavirus. De duur van de verplichte isolatie is twee weken, de incubatietijd van het Coronavirus. Na een weekje vonden ze het wel genoeg en gingen op vakantie naar Madeira, waarbij ze hun kind in Denemarken hebben achtergelaten. Zo brachten ze niet alleen hun medepassagiers in het vliegtuig, maar ook een heel eiland, dat echt zó hard werkt om besmetting te voorkomen, in gevaar. U kunt zich voorstellen dat we onder de indruk we allemaal waren toen we hoorden dat de Deense gezondheidsautoriteiten hun Portugese collega’s over de situatie hebben geïnformeerd. Die hebben toen hun collega’s op Madeira gewaarschuwd, waarna het paar werd opgespoord. De Denen moeten nu de incubatietijd geïsoleerd in hun hotelkamer doorbrengen. Ik zal officieel iedereen vergeven die denkt (zelfs hardop) ‘net goed!’. Ik moet hier aan toevoegen, dat het paar geen symptomen vertoont van het Coronavirus, dus misschien is er niets aan de hand. Toch is dit soort egoïsme en onverantwoordelijkheid onvergeeflijk en zouden zulke mensen echt een dikke boete moeten krijgen, of in ieder geval de extra kosten moeten dragen die de toch al overbelaste gezondheidszorg moet ophoesten.

ook goed nieuws

 

We stonden paf toen we hoorden dat er in het Verenigd Koninkrijk toiletpapier gehamsterd wordt. Mondkapjes, nou ja. Maar toiletpapier? Gelukkig gaf een goede vriend de verklaring: als er in het VK één persoon niest, doen honderd het in hun broek. Het goede nieuws: op Madeira hebben we nog genoeg toiletpapier. Dank je wel, Tobi Hughes dat ik je foto mag gebruiken. En nou we toch aan het grappenmaken zijn, een aantal lezer zal wel hartelijk lachen om dit artikel (met twijfelachtige geloofwaardigheid) over Trump’s complottheorieen.

Update 12 maart

Een vijfde verdacht geval bleek opnieuw niet besmet te zijn met het virus. Daarmee is covid-19 nog altijd niet op Madeira aangetroffen. Interessant is te zien dat de regionale overheid in overleg is met de Deense autoriteiten om te zien of het mogelijik is om het Deense paar dat de quarantaine van twee weken aan zijn laars lapte en gewoon op vakantie ging.

Intussen zijn er ook nieuwe voorzorgsmaatregelen aangekondigd. Hier zijn ze.

geen cruisschepen meer toegelaten tot eind maart

In totaal waren er 19 cruiseschepen geboekt in de haven van Funchal tot aan eind mei 2020. In het licht van de problemen die andere cruiseschepen hebben gehad, die soms in hun geheel in quarantaine zijn geplaatst of dagenlang hebben moeten rondvaren voordat ze ergens toestemming kregen om binnen te lopen heeft Madeira no besloten voorlopig geen cruiseschepen toe te laten. Een harde maatregel, die het eiland heel wat geld zal kosten, maar die het risico op het binnenkomen van het Coronavirus een flink stuk kleiner maakt.

controle van aankomende luchtreizigers

Vanaf maandag – het kost natuurlijk tijd om de infrastructuur op poten te zetten – zulen alle binnenkomende passagiers op de luchthaven op koorts gescand worden.

MIUT 2020 afgelast

Ik schreef er al eerder over: de MIUT, Madeira Island Ultra Trail, een heel zwaar sportevenement waarbij het eiland in de lengte wordt doorkruist, trekt al jarenlang veel buitenlandse deelnemers. De editie van dit jaar is uit voorzorg afgelast. Het zal ons niet verbazen als het bloemenfeest Festa da Flor ook niet doorgaat, maar dat ligt nog in de toekomst.

scholen en ziekenhuizen

De scholen blijven nog open tot aan de paasvakantie, daarna wordt verder gekeken. Een behoorlijk drastische maatregel is genomen tenaan zien van verplegend personeel dat in aanraking is geweest met verdachte gevallen. Zij moesten gedurende de twee dagen dat een coronatest duurt in het ziekenhuis blijven tot de uitslag bekend was en negatief bleek.

Update 13 maart 2020

Sinds gistermiddag zijn er nog wat meer voorzorgsmaatregelen genomen.

Scholen sluiten

Vanaf maandag sluiten de scholen toch tot minstens de paasvakantie. Als hulp voor ouders of verzorgers houden mensen die nu thuis moeten blijven om voor hun kinderen te zorgen hun salaris.

nachtclubs

Nachtclubs en alle plaatsen waar grote aantallen mensen zich kunnen verzamelen sluiten ook. Gelukkig is het echt niet het nachtleven dat de mensen naar Madeira lokt. Ook zullen de dagopvangcentra worden gesloten om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Bedenk dat dit echt voorzorgsmaatregelen zijn, er zijn nog geen bevestigde gevallen van het Coronavirus op Madeira.

Zelfs het stopzetten van kerkdiensten wordt nu overwogen. Deze maatregelen lijken misschien een beetje drastisch op een eiland dat nog geen bevestidge gevallen van het virus heeft, maar het is misschien een beetje naïef om te denken dat geen enkele bezoeker die naar Madeira komt het virus bij zich heeft. Iedereen die tekenen van infectie vertoont wordt met meteen in quarantaine geplaatst in een speciale afdeling van het centrale ziekenhuis van Funchal, maar tot nu toe bleek iedereen die getest werd alles negatief te zijn voor covid-19.

Ik zal dit artikel blijven updaten als daar aanleiding voor is.

Madeira zal zeker nog meer last krijgen van de angst van veel mensen om te reizen. Het is natuurlijk begrijpelijk. Mensen zijn onzeker, en de paniekerige berichten in de media doen daar geen goed aan. Maar we weten allemaal hoe zoiets gaat: Over niet al te lange tijd komen de dingen weer tot rust. Mensen pakken de draad van hun gewone leven weer op, en daarmee ook de zin in reizen en vakantie. En waar kun je dan beter heen dan naar Madeira, dat nog altijd vrij is van het coronavirus, en dat zo hard werkt om onze gezondheid en veiligheid te beschermen. Mocht je een heerlijke plek zoeken om je vakantie door te brengen, kijk dan even naar ons gezellige en authentieke huis op Madeira, lekker even weg van alle narigheid.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

21 reacties

 1. Het is extreem lastig om de laatste informatie boven water te krijgen zonder ook alle onzinberichten mee te nemen. Alle informatie moet ik eerst double-checken, alle bronnen nakijken en mijn eigen research ereop loslaten. Dat kost tijd. Veel tijd. Daarom pas nu de laatste stand van zaken, die in een nieuwe blogpost staat. Voorlopig alleen in het Engels, later op de avond ook in het Nedeerlands. Gewoon omdat ik ook niet alles tegelijk kan. Ik hoop dat dit iedereen de duidelijkheid geeft die hij of zij zoekt, hoewel de informatie natuurlijk steeds verandert.
  Je vindt hem hier:https://www.thuisopmadeira.nl/madeira-in-lockdown/

  1. Hoi ik ga 6 juli naar Madeira. Hoe is de situatie op dit moment? Is de horeca weer geopend? Zijn de winkels open? Dien je op straat een mondkapje te dragen? Ik hoor graag uw reactie. Dank u wel.

   1. Hi Mitchell, het is hier op dit moment heel relaxed. Vanaf 1 juli mogen de toeristen weer het eiland op. Je moet van te voren een formulier invullen, dat kan online hier. Bij aankomst op de luchthaven krijg je een covid-19 test, tenzij je er al eentje hebt van een officieel lab, en niet ouder dan 72 uur bij aankomst. Ook je temperatuur wordt gemeten. Na het afnemen van de test mag je naar je bestemming met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Binnen 12 uur krijg je het resultaat van de test, waarschijnlijk per telefoon. Mijn pagina ‘vliegen naar Madeira‘ ben ik gigantisch aan het updaten op dit moment, houd die in de gaten, daar vind je actuele info. Vlieg je met Transavia?

    De winkels zijn open de restaurants ook met natuurlijk meer afstand tussen de tafel. De ‘social distance’ hier is 2 meter. Mondkapjes, anders dan in Nederland zonder morren en kankeren, zodra je in een openbare binnenruimte bent. In een bar ga je naar binnen met kapje en aan tafel mag het af.. Het enige dat niet kan doorgaan zijn de dorpsfeesten die normaal gesproken overal plaatsvinden.
    Tip: als je Madeira kent en er zijn populaire wandelingen die je niet graag doet omdat ze te druk zijn, doe ze dan nu. Wij doen dat ook en het is heerlijk om wat ruimte te hebben op wandelingen als ’25 fontes’ en de Ponta de São Lourenço.
    Ben benieuwd hoe je reis verloopt, het zou leuk zijn als je me op de hoogte houdt.
    Groeten,
    Peter

 2. wij hebben een wandelreis geboekt via de ANWB en vliegen a.s.dinsdag naar Madeira….er is nog geen negatief reisadvies….ik ben snotverkouden….en het advies van de regering hier is:blijf binnen en houdt afstand. hoe danin een vliegtuig???….ik wil niemand besmetten….wat kan ik en moet ik nu doen??

  1. Houd even mijn blog in de gaten. Momenteel moet iedereen die vanaf vandaag 0.00 uur aankomt 14 dagen in quarantaine. Een eenzijdig besluit waar het laatste nog niet over gezegd is. Ik kan en wil alleen feiten weergeven. Je gaat zelf over je eigen gezondheid, dus daarin kan ik geen advies geven, want daar ligt mijn competentie niet.

  2. Er is sinds vannacht zondagmorgen 00:00 15 maart voor iedereen die aan komt de plicht om 14 dagen in Isolatie te gaan. Dit controleren ze streng en bij overtreding hoge boete of celstraf. Misschien sluiten ze de luchthaven ook wel. Deze website heeft al 2 dagen geen update dus even deze anonieme waarschuwing. Boek maar beter geen verblijf nu, tot 1 april is alles plat

   1. Anoniem posten is niet acceptabel. Over een kwartiertje staat er een nieuwe Engelse update online an wordt dit anonieme bericht verwijderd. De toon is asof mijn site malafide zou zijn, terwijl we juist ons uiterste best doen de echte info te geven en hoaxes te vermijden.

   2. naar mijn mening is er 24 uur geleden een aanvulling geplaatst. Kan het mis hebben, maar ik kan me voorstellen dat voordat je door alle mis-informatie bent geploegd met checks op bronnen etc. je we even tijd hebt om het kaf van het koren te scheiden.

 3. Beste Peter, wij willen morgenvroeg naar Madeira vliegen. We begrepen van u dat op het vliegveld koorts wordt gemeten. Geen probleem voor ons. Wij zijn niet ziek en ook in onze omgeving is niemand ziek en/of verkouden. Nu krijgen we zojuist van de eigenaar van het huisje het bericht dat iedereen die Madeira in komt eerst 14 dagen in quartaine moet op zijn vakantie verblijf. Klopt dit? Als dat het geval is overwegen we toch zeer sterk om thuis te blijven.
  Vriendelijke groet, Alice

 4. Dank voor alle info Peter. We lezen elders dat de referring van Madeira reizigers uit geïnfecteerde landen niet meer toelaat. We kunnen niet vinden of Nederland daar bij wordt genoemd. Weet jij meer?

   1. Hallo eric ,
    Wij hebben onze reis geboekt op 26 mei tot 7 juni.we hopen natuurlijk dat het door zal gaan,want madeira is n super eiland.

    Mvg Rob Noordzij

    1. Beste Peter, wij willen morgenvroeg naar Madeira vliegen. We begrepen van u dat op het vliegveld koorts wordt gemeten. Geen probleem voor ons. Wij zijn niet ziek en ook in onze omgeving is niemand ziek en/of verkouden. Nu krijgen we zojuist van de eigenaar van het huisje het bericht dat iedereen die Madeira in komt eerst 14 dagen in quartaine moet op zijn vakantie verblijf. Klopt dit? Als dat het geval is overwegen we toch zeer sterk om thuis te blijven.

 5. Hoi Peter,
  Tjonge, wat een doortastende maatregelen. Zelfs de scholen al dicht, en hier blijven ze gewoon open….ik kan me voorstellen dat jullie je erg veilig voelen op dit moment.
  Hopelijk mogen er vliegtuigen blijven komen naar jullie eiland, maar ik denk dat dat haast wel zal moeten, juist omdat het een klein eiland is en nu eenmaal spullen en mensen moet invoeren om de boel draaiende te houden.

  1. We gaan het allemaal zien, Elsbeth. De voorzorgsmaatregelen zijn erg rigoureus, maar er zijn nog altijd geen gevallen Corona aangetoond hier. Stay tuned, we volgen het op de voet! Spannende tijden.

 6. Hallo Peter
  Wij vertrekken morgenmiddag naar Madeira.voor drie weken.
  We zitten in een appartement in Funchal
  Onze twijfel is groot om te gaan.
  Je artikel geeft wel een duidelijk beeld hoe het er nu is .

  Kunt u ons op de hoogte houden voor de koude dagen !

  Vriendelijke groet Peter en Mieke

  1. abonneeer je even op ons blog en je krijgt automatisch bericht als er iets nieuws te melden is. Dan hoef je het niet actief in de gaten te houden. Hoe dan ook: je kunt veiliger hier zijn dan in Nederland.

 7. Yes! Nog 3,5 nachtjes slapen en dan kom ik Coronavrij richting jullie! Ik denk dat de nationale antigrippine drank ook wel helpt om in goede gezondheid te blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.