De covid prik! Hebbes!

We got the covid jab!

Ondanks alle geruststellingen van de secretaresse van ons “Centro de Saúde” en ondanks het feit dat de nationale Portugese regering heeft bepaald dat iedereen op Portugees grondgebied recht heeft op de covid-prik, waren wij blij verrast door het telefoontje dat wij afgelopen vrijdag kregen. We waren steeds nogal sceptisch en we hadden geen al te hoge verwachtingen van het systeem.

Levada dos Piornais

Tijdens een wandeling over de Levada dos Piornais met onze Nederlandse vrienden Yvon en Jaap Willem, kreeg Noud een telefoontje. Op zijn Portugese sim-kaart. Het was het Centro de Saúde in Estrela (Calheta) dat hem uitnodigde om op dinsdag 20 april (gisteren dus) de covid-prik te komen halen. Noud vroeg haar ‘hoe zit het met mijn echtgenoot’? Het antwoord kwam snel: ja, hij kan ook komen, zelfde dag, zelfde tijd (heel comfortabel om 11.00 uur).

Het Engels van de dame was oké, maar een beetje aarzelend. Noud gaf me de telefoon om met haar in het Portugees te spreken om het haar wat makkelijker te maken. Ze vertelde me dat we de tweede dosis op 18 mei zouden krijgen, op hetzelfde uur. Ze had een aantal vragen. Heb je covid, heb je nauw contact gehad met iemand die het had? Ben je allergisch voor medicijnen, slik je antibiotica en heb je onlangs nog een ander vaccin gekregen? Op alle vragen konden we nee zeggen, en ze maakte onze dag door de afspraak te bevestigen!

Je snapt wel dat we een super wandeling hadden. De The Levada dos Piornais is sowieso een leuke wandeling die langs de wijk Ajuda in Funchal loopt, en uitkomt bij het stadion. Terug naar de auto zijn we langs de voetgangersboulevard gegaan. Jaap Willem en Yvon waren stikjaloers, ze zouden ook zo graag willen, maar ja, ze zijn veel jonger dan wij en dat heeft zijn prijs!

de Levada dos Piornais in Funchal

sportcentrum voor de covid prik

De plaats waar we de prik zouden krijgen was erg handig: het sportcentrum in Prazeres. Omdat we de afspraak niet wilden missen gingen we vroeg, we vertrokken gisteren om 10.25 uur van huis, en tien minuten later stonden we in de rij. De wachttijd was niet lang, hoewel er nogal wat mensen waren. We kregen een ander masker dan dat we droegen, een papieren wegwerpmasker. Uit China, net als het virus, zei de verpleegster. Daarna gingen we zitten om te wachten tot we geregistreerd werden. Dat duurde nog geen twee minuten.

In de rij voor de covid prik
wachten op registratie voor de covid prik

vragen

Al snel werden we doorgesluisd naar een andere verpleegster bij een registratiebalie, waarvan er meerdere waren. Zij gaf ons een kaartje waarop de datum en het vaccin en het batchnummer stonden, en de datum voor de tweede dosis. Ze stelde dezelfde vragen die ons afgelopen vrijdag telefonisch waren gesteld. Maar daarbovenop wilde ze weten of we medicijnen gebruikten.

bloedverdunners

Toen ik haar vertelde dat ik medicijnen slik voor mijn bloeddruk, wilde ze weten of ik bloedverdunners gebruik. Wat ik niet doe. Ik vertel dit niet om mijn medisch doopceel te lichten, maar als voorwaarschuwing voor als je die wél gebruikt. Dat kan misschien consequenties hebben voor je vaccinatie. Ik weet niet of dat zo is, maar het is een goed idee om je medicijnen of het doosje mee te nemen. Je kunt ze dan voor de zekerheid laten zien wat je gebruikt. Wij kregen ook een papiertje mee waarop het nummer stond van het ‘hokje’ waar we de prik gingen halen.

bewij van de covid prik
papiertje met ons prikhok-nummer en tijdstip dat we weg mogen

zuster Graça

Een paar hostessen loodsten ons naar loods hokje 4, waar we opgewekt werden ontvangen door zuster Graça. Ik zei haar dat Noud eerst mocht, want hij zat hem te kieren als een ouwe dief; een naald in zijn arm vindt hij niks. Maar zuster Graça zei dat hij niet bang hoefde te zijn. Ze zei: Ik zal je hetzelfde zeggen wat ik tegen bange kinderen zeg die een prikje krijgen: denk maar aan iets leuks. Toen ik Poncha suggereerde, zei ze kordaat: GEEN Poncha vandaag. Daarna maakte ze korte metten met de eigenlijke prik. Noud blij, hij voelde er niets van. Ik wel iets, maar niks om over naar huis te schrijven.

Na de prikken noteerde de verpleegster het tijdstip dat we weg mochten. Er was een ruime wachtruimte waar konden gaan zitten. Een groot bord noemt het “sala de observação pós-vacinação”, Zoals je op de foto’s kunt zien niet zo chique als de tekst op het bord deed vermoeden. Ze houden je een half uur vast na je prik. Twee verpleegsters liepen de hele tijd rond. Ogenschijnlijk om een praatje te maken met de mensen, maar in werkelijkheid hielden ze iedereen nauwlettend in de gaten om te zien of iemand tekenen van een allergische reactie had.

eigen huis hier?

genoeg wachtplaatsen na de covid prik.
wachtruimte met bord: bedankt Calheta

Antena 1

Ongeveer halverwege ons half uur wachten, kwam een andere verpleegster, zuster Fatima, naar me toe. Ze zei: ‘Senhor Peter’? Ik zei: ‘Ja, hoe weet u dat’? Ze glimlachte en antwoordde: ‘A gente sabe tudo’, wij weten alles. Ik ben er nooit achter gekomen hoe ze dat wist, maar ze kwam me op de een of andere manier bekend voor. Toen vroeg ze me of ik wat vragen wilde beantwoorden voor een reporter van Antena 1, de nieuwszender van de RTP, de officiële staatsradio van Portugal.

Ze waren bezig met een reportage en ze interviewde mensen die net de prik hadden gekregen. Ze zoeken natuurlijk altijd naar wat variatie, dus willen ze ook wat buitenlanders in hun interviews. Bij voorkeur buitenlanders die Portugees spreken, da’s wel zo handig voor hun luisteraars. Op de een of andere manier weten ze me altijd te vinden. Niet getreurd, het was leuke afsluiting van onze prikexcursie.

\verpleegsters circuleren voortdurend
reclame voor de covid prik.

effecten van de covid prik

Voordat we weggingen, bevestigden ze nog eens de datum voor de tweede prik. Ze gaan ons op voorhand nog eens bellen om ons het tijdstip van de tweede covid-prik te bevestigen. We weten nu dat het niet zo nauw komt, het is geen precies tijdslot dat je niet mag missen. We waren een beetje vroeg, maar de verpleegster aan de receptie zei dat het geen enkel probleem was. Ik neem aan dat je op de lijst van die ochtend of middag staat en dat het niet zo heel veel uitmaakt hoe laat je precies komt. Toch zullen ze blij zijn als je je ongever aan je tijd houdt, zodat hun werkdruk een beetje gelijkmatig over de dag wordt verdeeld.

paracetamol of Ben-U-Ron

Zuster Graça had ons gewaarschuwd Ben-U-Ron (paracetamol) te halen voor het geval we wat koortsig zouden worden. Of als de prik-arm pijn zou doen. Noud had dit al ergens gelezen, dus had hij een paar dagen geleden al een voorraadje ingeslagen.

Gistermiddag voelden we inderdaad wel wat effect. Mijn ‘prik-arm’ voelde een beetje zwaar, maar niks dramatisch. Noud kreeg wat lichte griepverschijnselen, zoals we al wel verwachtten, want hij reageert altijd vrij heftig op inentingen. Aan het begin van de avond nam hij 1000 mg paracetamol en ging naar bed. We gingen er eigenlijk van uit dat hij zich de eerste dagen wat ziek zou voelen. Maar tot zijn verbazing (en de mijne) voelt hij zich vandaag goed. Ik voel mijn linkerarm nog, maar niets bijzonders. Gisteravond voelde ik me een beetje moe en dat was alles. Dus op tijd naar beden dat was dat.

vaccinatiebewijs

Voor gebruik binnen het Portugese grondgebied zal het kaartje die we kregen genoeg zijn als officieel bewijs van inenting. Voor ons gebruik, als we besluiten om te proberen naar Nederland te vliegen zal het waarschijnlijk niet bruikbaar zijn. We hebben de gele vaccinatiepaspoorten in Nederland besteld. Bij het vaccinatiecentrum zeiden ze dat we naar ons plaatselijke Centro de Saúde moesten gaan. Daar zou een verpleegster de gegevens van onze corona prikken erin zetten.

We zijn er na het prikken meteen maar een langs gegaan. De verpleegster daar ze dat ze graag de gegevens wilde invullen, maar ze zei erbij dat het ding totaal geen officiële status heeft. Ze adviseerde ons te wachten tot na de tweede prik, en dan naar het hoofd- Centro de Saúde in de gemeente te gaan. Voor ons zou dat het centrum in Estrela da Calheta zijn. Daar moeten we dan een vaccinatieverklaring aanvragen bij de “Delegado de Saúde”, vertegenwoordiger van de regionale gezondheidsorganisatie Sesaram. Ik zal jullie na onze tweede prik vertellen hoe dat is gegaan.

superblij met de covid prikprocedure

Voorlopig kan ik alleen maar zeggen dat we superblij zijn met deze hele soepele operatie. Als ik hoor over de chaos in Nederland waar mensen uren aan de telefoon moeten hangen voor een afspraak voor een covid prik (vrienden vertellen me nu dat het probleem bij de GGD’s zit, niet zozeer bij de huisartsen) En ik dacht nog wel dat alles in Nederland zo goed georganiseerd is en dat we terecht wat twijfels hadden over de organisatie hier op Madeira. Ik kan alleen maar zeggen: ‘Chapeu’ (petje af) voor de SESARAM, de gezondheidsdienst van Madeira services!  

Inmiddels heeft zelfs de trage Nederlandse overheid begrpen dat we hier qua covid een veel betere situatie hebben dan in Nederland en kunnen jullie weer naar hier komen. Er is een apart artikel over, lees het hier. Als we onze tweede dosis hebben gehad komt er weer een update.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

8 reacties

 1. Hoi Peter,
  Dat ging toch wel heel anders dan bij mij! Ik kreeg gewoon een brief van de huisarts wanneer ik hoe laat werd (1e prik) en wordt (2e) verwacht. Klaar. Het enige waar ik me in eerste instantie wel mee bezig heb gehouden is het feit dat ik AZ heb gekregen. Wel verwarrend, want er werd steeds geschreven dat dat voor mensen van 60 tot 65 , dan weer 60 tot 64 , zou zijn. En ik ben in januari 65 geworden, dus dacht dat ik Pfizer zou krijgen. Niet dus, geboortejaar 1956 hoort ook bij de club AZ, het staat wel goed op de RIVM-site maar wordt dus stelselmatig verkeerd in de media gezet. Dus dat was wel even schrikken, vooral toen voor de 2e keer de berichten over dit vaccin slecht waren en nu over gevallen in Nederland ging. Enfin, na enkele dagen nog eens veel lezen en vooral informatie van Britse bronnen lezen (die hadden er al 18 miljoen mee ingeent tenslotte) toch maar gedaan. En ik moet zeggen: ik kon ’s avonds niet eens zien waar ik was geprikt! Nul reactie tot nu toe. Ik voel me gezegend….:-))
  Liefs van mij

  1. Dat kan hier ook niet zoals in Nederland. Mensen hebben hier geen vaste huisarts maar gaan naar het ‘Centro de Saúde’ van hun dorp. Daar zijn altijd verpleegkundigen, en een paar maal per week een arts voor het spreekuur. Voor acute zaken ga je naar het hoofdcentrum in je gemeente. Dus huisartsenpraktijken zoals in Nederland heb je hier niet. Particuliere artsen zijn er ook, die werken in privéklinieken. Maar de vaccinatie is helemaal in handen van de SESARAM, (SErviço de SAúde da Região Autónoma da Madeira) dus die organiseren alles. Dan heb je het probleem dat toch nog relatief veel mensen analfabeet zijn, vooral – maar niet alleen – ouderen, dus bellen is safer dan schrijven. Het is echt allemaal prima geregeld, maar omdat wij natuurlijk niet officieel ingezetenen hier zijn was het een beetje afwachten hoe het systeem daarmee om zou gaan. Wij zijn nu allebei 70 geweest dus het werd Pfizer. Wel fijn, want het is het enige vaccin waar geen gedoe over is geweest. Maar eerlijk is eerlijk, het gejammer over AZ en vooral Janssen (1 op meer dan 1 miljoen kans op trombose) is natuurlijk zwaar overdreven als je naar de cijfers kijkt. Het zal wel ingegeven zijn door de Amerikaanse sue-you cultuur. Hoe dan ook, wij zijn blij dat het hier ook goed werkt en 18 mei zijn we vol gevaccineerd. Dus eind mei beschermd.
   Liefs terug!

 2. Inderdaad, loopt het online afspreken voor vaccinatie hier erg soepel met GGD. In tegenstelling tot de huisarts, om een regulaire afspraak te maken, waardoor we door een muur van beton moesten en 4u aan de telefoon hangen voordat we erdoor kwamen. Maar goed dat verhaal vertel ik op een andere manier. Wat fijn Noud dat je door zr. Graça enigszins gerust gesteld werd ( wel jammer van de Poncha !). En dat Peter even ’n tv-ster was. Je hebt een uitstraling waar je niet omheen kunt hahahaha!(leuk toch!) Wick heeft inmiddels zijn 1e vaccinatie gehad en in mei krijgt hij zijn 2e. Ik heb gisteren pas bericht van RIVM gehad(ben stuk JONGER!!!) om online een afspraak te maken den dat verliep ook zeer vlot. Hopelijk is dit voor allen de weg naar het “normaal” Lieve groet Wick&Mieke

  1. Zuster Graça was inderdaad heel gezellig. Maar toen ik dus poncha suggereerde als leuks om aan te denken ei ze wel heel beslist: NO poncha. Deze keer was ik geen TV ster, maar radiostem. Antena 1 is de radio 1 van Portugal. TV hadden we al gehad, toen vorig jaar mei de kroegen weer open gingen. We zaten toen in Funchal met vrienden in het park op het terras toen er een TV ploeg kwam. Toen viel ik natuurlijk ook in de prijzen. Mooi dat je ook binnenkort je vaccin krijgt. Hij wordt niet gesjoemeld met de periode tussen de eerste en de tweede prik. 18 mei zijn we weer aan de beurt!

  1. Ik weet dat het veranderd is nu, maar een maand of zo geleden was dat nog niet zo, heb ik me laten vertellen. Nu de huisartsen zich er meer mee zijn gaan bemoeien lijkt het allemaal een stuk soepeler te gaan. Als er vacccins zijn tenminste. Eerlijk gezegd hadden we nooit gedacht dat het systeem hier zo soepel zou werken. Overigens zullen jullie wel merken dat met de terrassen open en winkels min of meer normaal het leven er een stuk normaler uit gaat zien. Zolang iedereen zich aan de andere voorzorgsmaatregelen houdt kan dat ook, maar ik hoor van veel vrienden dat dat in de randstad moeizaam gaat. Wij hebben hier al tijden alles open maar een avondklok van 6 uur in het weekend en 7 uur door de week. In Nederland zou dat een burgeroorlog veroorzaken, hier gaat dat heel soepel. En eerlijk gezegd, we hebben er weinig last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.