covid vaccin: kan ik het ook krijgen?

covid vaccin, hoe krijg je dat op Madeira?

We hebben allemaal een somber jaar achter de rug. Wat – in de ogen van velen – begon als de zoveelste, maar iets ernstigere griepepidemie die met een paar maanden wel voorbij zou zijn, bleek al snel een regelrechte pandemie. Er is niemand meer die ooit zoiets heeft meegemaakt. Zelfs toen de eerste golf ons overspoelde dachten we nog dat het binnen een paar maanden wel voorbij zou zijn en dat alles in september wel weer normaal zou zijn. We weten intussen wel beter. Zelfs nu mensen zich beginnen te laten vaccineren, wordt het er niet beter op. Voor sommigen wordt het zelfs nog erger met nog meer verboden en beperkingen. Intussen beginnen mensen zich af te vragen of ze ook hier op Madeira het covid vaccin kunnen krijgen.

Artikel al gelezen: spring naar de jongste update hier

beu

Ook al is het leven op ons eilandje nog altijd behoorlijk relaxed, er zijn wel stevige maatregelen van kracht. We hebben een échte avondklok, en reizen naar een groot aantal landen is vrijwel niet mogelijk. Je kunt alles over de covid-19 maatregelen lezen in mijn artikel daarover.

Ook hier raken de mensen al die maatregelen beu. We zitten dan wel in een klein hoekje van het paradijs, maar we kunnen er ook niet uit. Geen wonder dat mensen reikhalzend uitkijken naar het covid vaccin. Het gaat er niet eens zozeer om dat we ons grote zorgen maken om corona te krijgen. We wonen in een landelijk hoekje en we voelen ons nog altijd veilig. We kunnen dan ook makkelijk de stad en drukke plaatsen mijden. Maar we willen onderhand wel eens van al die maatregelen af en we willen uit de gevangenis. We willen weer reizen en we willen iedereen weer zien die we al zo lang hebben moeten missen.

griepvaccin

De belangrijkste vraag die ons bezighield, was of wij als buitenlanders en niet-officiële ingezetenen, het covid vaccin hier kunnen krijgen. Laat ik even onze persoonlijke situatie toelichten. Toen wij ruim tien jaar geleden ons huis hier kochten, waren wij vast van plan om in Nederland te blijven wonen. Daar hadden we een aantal goede redenen voor, die vooral te maken hadden met pensioenopbouw en belastingen. Dat was geen probleem, want we zeilen de helft van onze tijd vanuit onze basis in Nederland. Alleen de wintermaanden brengen we door in ons huis op Madeira. Toen de pandemie langer ging duren leek het verstandig om niet naar Nederland te reizen. Een goede vriendin van ons, die een ervaren verpleegster is, zei dat we dan wel de griepprik moesten halen. Als we de covid zouden krijgen, zou ons lichaam niet ook nog eens tegen een griepinfectie moeten vechten.

Toen we naar ons plaatselijke “centro de saúde”, een soort huisartsenpost, gingen, controleerde de receptioniste onze gegevens en zag dat wij al waren ingeschreven in het systeem van Sesaram (gezondheidsorganisatie van Madeira). We konden dus gemakkelijk een afspraak maken voor de griepprik. Een paar dagen later kregen we onze injectie. De verpleegster wilde dat we na de prik nog een half uurtje bleven. Gewoon om zeker te zijn dat we geen allergische reactie kregen. Maar we mochten dat wel aan de overkant doen. Ik denk dat ze wel snapte dat we zouden wachten op het terras van onze favoriete Poncha-tent Bar Formiga. Die staat tegenover het Centro de Saúde.

Een snelle poncha om te wachten op eventuele allergische reacties op het griepvaccin
vaccinatie regelt het gezondheidscentrum, tegenover de Bar Formiga

is het covid vaccin ook voor ons?

Toen de inenting tegen covid-19 op het eiland langzaam op gang kwam probeerden we uit te vinden of we er recht op hadden, als niet-ingezetenen. Normaal gesproken zouden we naar Nederland zijn gereisd om daar later dit voorjaar het covid vaccin te halen, maar zoals het er nu uitziet heeft de Nederlandse regering ons praktisch de toegang tot het land ontzegd. Er zijn nog wel mogelijkheden om er te komen, maar dan moet je een aantal dure tests ondergaan, op eigen kosten natuurlijk. De tests verliezen hun geldigheid als je vlucht ernstige vertraging oploopt, en dat gebeurt op Madeira nog wel eens. Voor ons gewoon te duur en veel te riskant qua tijdsplanning.

uitzoeken

Zo lang als Madeira op de rode lijst staat zullen we onze ziel in lijdzaamheid moeten bezitten en blijven we hier. Dus hoogste tijd om uit te zoeken of we het vaccin hier kunnen krijgen. De eerste halte is de website covidmadeira.pt. Het is de officiele website die gerund wordt door de Sesaram, de gezondheidsdienst van Madeira. Vervelend genoeg spreekt de site zichzelf tegen waar het gaat over de vraag voor wie het covid vaccin is bestemd. In de ene alinea staat voor ingezetenen van het eiland – dat betekent dus dat je officieel hier moet wonen, en in de volgende alinea staat dat het vaccin bestemd is voor iedereen die zich op Portugees grondgebied bevindt.

de covid vaccin informatie bevat tegenstrijdige info

We gaan maar weer eens terug naar onze mevrouw in het Centro de Saúde.Ze kent ons intussen goed, en ze zei dat we volgens haar automatisch een telefoontje of sms van de Sesaram moeten krijgen als we aan de beurt zijn. Het klonk te mooi om waar te zijn. En dat was het natuurlijk ook. Of in elk geval te simpel.

numero de utente

Toen ik nog een keer de covidmadeira.pt site had uitgeplozen vond ik dat je ook een ‘numero de utente’ nodig hebt, een gebruikersnummer. En met dat nummer kun je dan het vaccin krijgen. Omdat ik natuurlijk wel weet dat we wellicht niet helemaal aan alle criteria voldoen wil ik natuurlijk geen slapende honden wakker maken. Dus we wachtten even tot we de receptioniste van het gezondheidscentrum zagen zitten bij Bar Formiga. Ik zei haar langs mijn neus weg dat ik nog even langz zou komen om mijn ‘numero de utente’ op te schrijven. Prima, zei ze.

Maar de volgende morgen belde ze op. Jammer, zei ze, maar je hebt niet zo’n nummer. Want je bent geen ingezetene. Je hoort tot de ‘população flutuante’, de wisselende bevolking van ons dorp. Maar, zei ze, als je nou een fiscaal nummer hebt, dan denk ik dat ik het toch wel voor elkaar krijg. Dat hebben we natuurlijk want anders kun je hier geen huis kopen en geen bankrekening openen. Dus we gingen er maar weer even langs, en we gaven haar de fiscale nummers, plus een verklaring van de fiscus dat ons fiscaal adres hier in Fajã da Ovelha is. Vervolgens belt ze haar baas, en die zei dat dit voldoende zou moeten zijn. Nu is het wachten op het moment dat onze categorie aan de beurt is, en dan weten we meer.

officiële ingezetenen

Als je hier op Madeira bent ingeschreven als woonachtig, dan zit je dus goed. Kijk vooral je inschrijving in het gezondheidssysteem na. Ga naar je plaatselijke Centro de Saúde en zorg dat je je ‘numero de utente’ krijgt. Met dat nummer kun je in het systeem nagaan of al je gegevens kloppen. Check vooral je telefoonnummers, ook je mobiele, plus je email, want het kan zijn dat je een sms krijgt, óf een email, óf een telefoontje als je aan de beurt bent. Ga naar https://www.sesaram.pt/portaldoutente/ en registreer je met je nummer en kijk alles na. Als het goed is hoef je nu alleen maar te wachten op je beurt.

registreer je om het covid vaccin te krungen

grijs gebied

Zoals je hebt begrepen zijn we dus geen officiele ingezetenen maar zitten we in een grijs gebied. Gelukkig zijn we wel EU-burgers en dat helpt wel. De Britten hebben een groter probleem, maar ja, dat hebben ze over zichzelf afgeroepen.

We kunnen ons voorstellen dat we niet de enigen zijn die door alle maatregelen en beperkingen, en vooral ook door de rommelige situatie in Nederland, liever hier blijven om de rit uit te zitten. Het beste wat je kunt doen is eerst naar je plaatselijke ‘centro de saúde ‘ gaan om te checken of je al in hun systeem zit.
Ben je hier al eens bij een arts of verpleegster bent geweest? Dan ben je in principe bekend in het systeem.

eigen huis hier?

Als je je eigen onderkomen hier op Madeira hebt, dan kun je – afhankelijk van je persoonlijke situatie, overwegen om een verblijfsvergunning aan te vragen, een ‘residência’. Als EU burger krijg je die gewoon. Het duurt natuurlijk wel even voordat je je ‘cartão de residência’ hebt, dus vraag een bewijs dat je hem hebt aangevraagd, anders doet het Centro de Saúde moeilijk als je een numero de utente wilt. Ben je geen resident en wil je of kun je dat om één of andere reden niet worden, probeer dan te improviseren met je NIF-nummer. Ik heb geen idee of dat wel helemaal legaal is, en ik denk dat een goed contact met de administratie van je centro de saúde alleen maar kan helpen.

goed nieuws, update van 2 april 2021

Kennelijk is ook bij de Portugese overheid doorgedrongen dat het niet vaccineeren van een groep mensen contraproductief is.

Het gaat om hen die misschien niet een officiele verblijfsstatus hebben maar wel in Portugal verblijven en dus een gevaar kunnen vormen als ze ongevaccineeerd blijven rondlopen. Wij dus. Daarom is er een besluit bekend gemaakt – dank aan Berendina en Maurice dat ze ons hierop attent maakten – dat iedereen die om wat voor reden dan ook in Portugal verblijft gewoon in aanmerking komt voor vaccinatie. Daarvoor is een formulier onlline gezet waar je je ook zonder het gewraakte ‘numero de utente’ kunt aanmelden.

Ik heb het forumiler uitgeprint en er in het Engels bijgezet wat de betekenis is van de termen in het Portugees. Waar je dus ‘Nederland’ moet invullen zoek je naar ‘Países Baixos’. Voor de Belgen ligt ‘Bélgica’ wat meer voor de hand. Hoe dan ook, hier is de link naar het online formulier. Als je klaar bent met invullen en je klikt op ‘sumbeter’ dan kan het gebeuren dat er bovenaan het formulier een roze balk verschijnt. Dan heb je iets niet ingevuld, of – en dat gebeurde Noud en mij ook allebei – het type ID dat je had aangeklikt is verdwenen bij het invullen van het nummer. Selecteeer het dan opnieuw. Je krijgt een melding op heet scherm als je formulier met succes is verstuurd.

Wil je de afbeelding full-screen zien om mijn handschrift makkelijker te kunnen ontcijferen? dan is hier de link.

consulaat of ambassade

Als je er nou helemaal niet uitkomt, dan kun je het beste contact opnemen met het Nederlands consulaat in Funchal dat bereikbaar is van 9 tot 12 op maandag tot en met vrijdag of het Belgisch Ereconsulaat in Funchal, dat geopend is op maandag tot en met vrijdag van 9-12.30 en van 14.30 tot 17.30. Of anders kun je contact opnemen met de ambassade van je land, maar dat is in Lissabon gevestigd.

Voor nu zullen we geduldig moeten afwachten of en wanneer we aan de beurt komen. Gelukkig hebben we een heerlijk huis hier, dus we houden het wel uit. Zodra ik meer weet zal ik dit artikel aanvullen. Als je abonnee bent krijg je ook een berichtje zodra er meer nieuws is. Je kunt je onderaan de pagina inschrijven voor de nieuwsmails.

update 21 april

We zijn door het dolle. Plotseling kregen we een telefoontje van het gezondheidscentrum in Calheta voor een afspraak om gevaccineerd te worden. Lees hier hoe dat ging.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

21 reacties

 1. Hallo Peter,
  Deze namiddag je nog opgebeld voor info wat te doen voor een vaccinatie covid te verkrijgen op Madeira !en ja hoor ik heb het formulier netjes ingevuld voor mij en René en nu afwachten op hopelijk positieve reactie ! hartelijk dank voor je goede uitleg en tips . Ik hou u op de hoogte wat er uit de bus komt …
  Nog een mooie avond , genegen groeten Yvonne en René Debaes Funchal

  1. Wij kregen op het inzenden van het formulier geen duidelijke reactie. Een melding dat het formulier succesvol is verzonden, dat was het enige. Zoals ik al zei, we hebben langs twee wegen geprobeerd een vaccinatie zeker te stellen als niet-residenten. De ene was het inschrijven in het Centro de Saúde, maar dat deden we al veel eerder om een dokter te zien wegens veel te hardnekkige griep, een paar jaar geleden. Toen we in februari lazen dat we een ‘numero de utente’ nodig hadden voor het aanmelden voor een covid-prik zei de administratrice van het Centro de Saúde dat we dat niet hadden omdat we geen normale residenten zijn. Maar, ze zei dat we misschien in aanmerking komen met ons NIF-nummer. Toen heeeft ze dat ook nagevraagd bij haar chef, en die bevestigde dat het voldoende was het NIF nummer toe te voegen aan de inschrijving in het SESARAM systeem. Een week of twee daarna kwam het nieuws dat de Portugese overheid het vaccin ter beschikking stelt aan iedereen die om welke reden dan ook op Portugees grondgebied verblijft, met het bijbehorende formulier dat jiij nu ook hebt ingevuld, Yvonne. Tien dagen later kregen we een telefoontje voor het maken van een afspraak. Telefoontje kwam op vrijdag, vaccinatie op dinsdag erna. Maar we zullen wel nooit weten of er een oorzakelijk verband zit tussen ofwel het invullen van het overheidsformulier, ofwel de inschrijving in het Centro de Saúde. Eén ding is zeker: zodra je eenmaal bij het Centro de Saúde bent geweeswt met een medische klacht, dan sta je er ingeschreven. Belangrijk is dat je meteen zorgt dat alles aan de inschrijving klopt. Bij ons hadden ze iets fout gedaan (langer geleden al) en het was nogal wat werk om dat goed te krijgen.

 2. Hoi Peter,

  Je schrijft “onmogelijk” en “op slot”. Dat is niet correct en kan potentiële bezoekers van Madeira afschrikken. Wel is reizen naar Madeira duurder geworden. Ik ben vorige week teruggekomen van een kort verblijf op het eiland en wil mijn ervaringen wel delen. Mogelijk dat andere liefhebbers hier iets aan hebben (insgelijks eerder gedeelde ervaringen op jouw blog).
  Directe vluchten zijn niet mogelijk en ik reis tegenwoordig via Lissabon met TAP. Een PCR-test vooraf (72 uur) is nu verplicht om naar Lissabon te vliegen net als het invullen (online) van een passenger locater form (je zitplaats in het vliegtuig). Voor Madeira dien je natuurlijk de bekende madeirasafe website in te vullen. Op Schiphol wordt (nog voor de security check) op alle drie gecontroleerd. Je dient dus een negatieve PCR test en 2 QR codes te overleggen. Dit mag digitaal. Op de gezondheidsverklaring welke Schiphol verlangt, ben ik nog nooit gecontroleerd. In Lissabon is er geen controle en er is pas weer een (bekende) controle in Madeira bij het verlaten van het vliegveld.

  Om naar Nederland terug te vliegen heb je een PCR-test (72 uur) en een sneltest (24 uur) nodig. Je hoeft verder niks in te vullen op de gezondheidsverklaring (waar niet op gecontroleerd wordt in Nederland) na.

  PCR-test: Ik bestelde mijn PCR test voor E 125,- bij HPM in Funchal en ontving (email) een verzoek om informatie zoals naam, geboortedatum, email, NIF (heb ik niet en is geen probleem) enz. Tevens een IBAN voor de betaling welke ik op donderdag verrichte en maandag daarop al bekend was (ze vragen ook een betaalbewijs op te sturen). De drive-in testlocatie heeft slechts ruimte voor 3 auto’s en er staan wat stoelen buiten waar je kunt wachten. Mijn afspraak was dinsdag om 12.00 en na 15 minuten was ik al weer weg. Er werd niet om legitimatie gevraagd (als jij zegt dat je Michel heet….). Later die avond net voor 24:00 had ik het resultaat binnen (mijn vlucht was donderdag). Je ontvangt per email een document van HPM (om dit document wordt verzocht bij de incheckbalie te Madeira en de gate in Lissabon) en een document van SYNNLAB (dit laatste document is naar mijn idee de officiële verklaring maar er wordt niet naar gevraagd). Je kunt het document digitaal tonen.

  Sneltest: Bij Gate 24 te Lissabon kun je een sneltest ondergaan (kosten E 30,-). Daar aangekomen vul je een formulier in welke overgetypt wordt waarna je betaalt (contant of creditcard) en voor akkoord moet tekenen voor het emailadres waar het resultaat naar toegezonden wordt. Het resultaat (via SYNNLAB) was binnen 20 minuten binnen. Na controle van dit document bij de gate zijn er geen controles meer.

  Al met al vond ik het allemaal wel meevallen daar ik al gewoon was voor vertrek naar Madeira een PCR test te doen. Voor vertrek heen en weer naar Funchal reizen (ik verblijf altijd in Porto Moniz) ervoer ik als overlast maar de meeste toeristen zullen in die regio verblijven en daar geen moeite mee hebben. Ik kan naar Madeira reizen niet afraden maar het is wel wat duurder geworden. Mogelijk dat anderen hier iets aan hebben. Gr. M.

  1. Hoi Michel,
   Even iets rechtzetten: Ik schreef dit:

   zoals het er nu uitziet heeft de Nederlandse regering ons praktisch de toegang tot het land ontzegd. Er zijn nog wel mogelijkheden om er te komen, maar dan moet je een aantal dure tests ondergaan, op eigen kosten natuurlijk. De tests verliezen hun geldigheid als je vlucht ernstige vertraging oploopt, en dat gebeurt op Madeira nog wel eens. Voor ons gewoon te duur en veel te riskant qua tijdsplanning.

   Ik ben blij met je uiteenzetting, die klopt met de informatie die ik al had.
   Ook ik raad reizen naar Madeira absoluut niet af. Hier op het eiland is alles behoorlijk goed geregeld, er zijn geen protesteerders die de boel onveilig maken, iedereen draagt een masker waar dat moet, je kunt overdag alles doen wat je wilt, maar ’s avonds moet je thuisblijven. Vanaf 7 uur door de week, vanaf 6 uur op zaterdag en zondag.

   ’s Avonds gezellig uit eten is er dus niet bij, en voor veel mensen op vakantie is dat nou nét één van de hoogtepunten. Geen muziekvoorstelliingen op straat, maar wel een poncha op een terras – overdag. De natuur is nog net zo mooi als anders, en sterker nog, veel populaire wandelingen zijn nu fijner dan anders omdat er geen hordes toeristen zijn.

   Hoe dan ook, ik besef dat we het hier heel wat minder ongezellig hebben dan in Nederland. Het reizen naar hier is niet zo lastig. Maar het terugreizen naar Nederland is behoorlijk ingewikkeld gemaakt.
   Zoals jij het beschrijft lijkt alles simpel, maar waar je het niet over hebt – het is je ook niet overkomen – is wat er gebeurt als je vliegtuig vertraagd is door slecht weer. De luchthaven is hier heel gevoelig vooor wind, zoals de meeste luchthavens aan de rand van een bergachtig gebied. Zeker in de winter en in het voorjaar, wanneer wij meestal naar Nederland terugvliegen, zijn er dagen dat er hier niets kan landen. Dat gebeurt echt behoorlijk vaak. Je wordt dan na een hoop wachten uiteindelijk omgeboekt naar een andere vlucht, maar die is vrijwel nooit meteen de volgende ochtend, omdat die vlucht al vol zat. Je sluit dus achteraan in de wachtrij, met als gevolg dat je zomaar meer dan 24 uur vertraging hebt. Normaal gesproken lastig en vervelend, nu heel erg vervelend want je PCR test verliest dan zijn geldigheid en je mag op eigen kosten weer een nieuwe laten uitvoeren. Als je een huurauto had, dan heb je die natuurlijk allang ingeleverd, dus hoe je even rap naar Funchal moet is mij een raadsel, en hoe je het resultaat dan krijgt nog voor je opnieuw moet inchecken is allemaal heel onzeker. Vooral omdat je dit niet kunt plannen en ook geen afspraak van te voren kun maken.

   Duitsland, België en Luxemburg hebben niet van die hoge hindernissen opgeworpen. Vrienden van ons die hier part-time wonen moesten vorige week terug naar België – familieomstandigheden, dus voor de Belgische overheid zaten ze goed, hoewel niemand iets gevraagd heeft) en ze hadden niets nodig, geen PCR, ook niet voor Lissabon omdat het een transitplaats was – en ook geen antigeentest. Duitsland en Luxemburg vragen alleen een antigeen-test die maximaal 4 uur oud mag zijn bij het aan boord gaan van het toestel. Een stuk makkelijker, niet zo lastig te plannen en lang niet zo duur. Ik denk dat de bijdrag aan de covid-verspreiding door reizigers veel minder is dan die door ongehoorzame burgers die de regels aan hun laars lappen.

   1. Hoi Peter,

    Bij vertraging geldt 96 uur van tevoren. Met een goede planning van je PCR test heb je twee dagen speling. Alleen in uitzonderlijke gevallen (aanhoudend slecht weer) heb je een (financieel) probleem. Ik heb met 30+ reizen (alle jaargetijden) naar Madeira nog nooit een vertraging gehad.

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen/eisen-pcr-test

    Ik heb met 30+ reizen (alle jaargetijden) naar Madeira nog nooit een vertraging gehad. Gr. M.

    1. Ik kan je alleen maar zeggen dat je dan heel veel geluk gehad hebt. Wij wonen hier nu 12 jaar half-tijds, en ik weet dat het bijna elke maand wel een paar keer raak is. En jij lijkt te rekenen op Nederlandse precisie als het om afspraken gaat. Ook daarvan weten we al heel lang dat dat hier meestal niet opgaat. Een PCR test kun je niet op het laatst mogelijke tijdstip laten afnemen, omdat het risico groot is dat je dan je uitslag niet op tijd hebt. Die link naar de rijksoverheidpagina ken ik natuurlijk. Zoals ik aan een andere lezer schreeef: Nederland is het braafste jongetje van de klas. Niet één , nee, twee tests. Dat doen geen van onze buren. In België wordt je bij aankomst getest, naar Duitsland en Luxemburg mag je reizen met alleen een binnen 4 uur voor vertrek afgenomen sneltest (antigeen). Maar ja. De bedoeling van de Nederlandse overheid is het reizen te ontmoedigen. Dat lukt aardig zo.

 3. Vorig jaar op deze tijd waren wij bij jullie te gast. Los van het “ongelukje” met Truus hebben we het heerlijk gehad. Graag zien wij jullie weer in Holland verschijnen met de boot en ik verwacht dat zulks plm. mei/juni weer zal kunnen. De vaccinaties lopen nu uitstekend als de aanvoer van deze vaccins maar goed blijft en het Jansen-vaccin komt er aan. Dus graag tot komende zomer in jullie oude vaderland en met hartelijke groet Jelle

  1. Om één of andere onverklaarbare reden was je bericht in de spam-map terechtgekomen. Gebeurt wel eens vaker. Maar ik zag hem net en hem hem eruit gevist. Ja inderdaad, dat ongelukje. Vooral jammer dat dat in de eerste uren al moest gebeuren. Voor wat betreft ons reizen naar Nederland: de Nederlandse regering heeft – braafste jongetje van de klas, als altijd – het reizen van de eigen burgers ‘naar huis’ zo goed als onmogelijk gemaakt, of anders peperduur. Voorlopig wachten we nog eens even. Maar in de laatste maand zijn hier de nieuwe infecties gehalveerd, en het totaal aantal actieve gevallen is al flink lager. Dus we geven de hoop nog niet op.

 4. Haha ik heb er totaal geen last van. Maar ben dan ook gewoon aan het werk en ga anders s’avonds ook niet weg. Het enigste is toch even lekker uit eten, vrienden, borrelen. Het belangrijkste is nu gezond blijven. Natuurlijk wi ik ook graag terug naar normaal maar dat duurt denk ik nogwel even .

 5. Gevangen in de spreekwoordelijke “GOUDEN KOOI”. “Spuugzat” is het juiste woord. De spontane sociale vrijheid is wat we allemaal zeer sterk missen. Ik kan zo een heel verhaal schrijven over de vaccinaties hier in Nederland en zeker de communicatie er omheen. Doe het niet, want ik ben gewoon erg “corona-moe – spuugzat – kotsbeu”. Vooral omdat wij ons aan de regels- beperkingen houden en om ons heen zie, dat er toch ’n groot aantal zijn die de regels aan hun laars lappen. Dit is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor mijn gemoed. Volgens manlief moet ik niet zeuren en het gewoon accepteren. Doe ik lekker : “nu even niet”. Lieve groet voor jullie

  1. Ik ben ook niet zo goed in het ‘niet zeuren’ Mieke. Het ging een jaar lang goed en nu is het écht genoeg. Grootste probleem heb ik met het totale gebrek aan perspectief. Dit kan zomaar nog twee jaar duren. Of zo. Hier hebben we minder problemen met mensen die zich niks van de maatregelen aantrekken, want dat gebeurt hier eigenlijk maar weinig. Verder kunnen we hier veel meeer dan in Nederland, dus daar zeuren we ook niet over. Maar genoeg is genoeg en dat punt hebben we echt bereikt. En jij dus ook. Liefs en hou je taai en blijf lekker negatief!

   1. Normaal ben ik helemaal niet
    zo negatief(denk ik toch). Ik ben al ’n jaar , mensen aan ’t opbeuren en perspectief bieden. Lukt me vrij aardig. Al mijn plannen en vooruitzichten zijn 1 jr (net na mijn pensionering) in duigen gevallen. Ik ben niet de enige, mag dus zeker niet klagen en gelukkig zijn zonder corona. Ik heb gewoon even ’n DIP, zoals zovelen denk ik, gaat zeker voorbij en ook die pandemie. Peter en Noud ,lieve groet Mieke

 6. Peter, zoals je het beschrijft is het ons ook verlopen. Met je NIF en verklaring van deelgemeente, Estreito da Calheta, dat je woont waar je woont, naar de Saude. Je officieel laten inschrijven (zelfs met voornaam en naam van beide ouders), Je krijgt inderdaad geen inschrijvingsnummer aangezien we een EHIC (Europese/Nederlandse) gezondheidskaart gebruiken. Wij hebben ook hier de griepspuit gehaald en zitten in hun systeem. Met zelfs laatst een Tetanusinjectie (herhaling over 6 maanden), daarbij zijn we dus ook opgenomen in hun overige vaccinatiesysteem. Groetjes van Quinta da Colina, Yvon en Jaap

  1. Dank je wel Yvon, altijd heel erg fijn als iemand je bevindingen kan bevestigen want het is allemaal niet altijd even simpel. Hier hebben ook andere lezers in een vergelijkbare situatie wat aan! Tot gauw!

 7. Nou maar snel zou ik zeggen en dan hopen dat je ook snel weer mag reizen. Dit duurt te lang . Mis jullie en de boot mist jullie ook

  1. Ja daar hopen wij ook vurig op Anneke. Hoe mooi we hier ook zitten, we beginnen onderhand ook een beetje down te raken omdat we opgesloten zitten. We missen iedereen in Nederland ook! Laten we hopen dat er nu eindelijk eens wat verbetering komt, want het lijkt wel of alles alleen maar erger wordt en nog langer gaat duren. Kotsbeu!

    1. en natuurlijk de leverworst voor Chiel. Ja we zijn er echt helemaal klaar mee. Terwijl we heel goed weten dat we het hier veel minder lastig hebben dan jullie daar. Maar we zijn het gewoon zat. En jij dus ook. Hou je toch maar taai en blijf lekker negatief.

 8. Nou op hoop van zegen dan maar dat jullie alsnog snel aan de beurt zijn voor het vaccin. Duurt nu wel lang hoor dat we elkaar niet zien 🙁

  1. Ja, Suus, ik schrijf het ook al aan anderen. We zijn het spuugzat en we willen onze vrijheid terug. Ook al is het hier nog zo mooi en relaxed, het is nu een gevangenis dank zij de Nederlandse regering. Die hebben ook voor eigen burgers de voordeur op slot gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.